Monday 19 October 2009

Σκοτώστε την Barbie

Κυριακή πρωί έκατσα να δω κινούμενα σχέδια με την κόρη Α. Μιας και η κυπριακή τηλεόραση δεν είχε τίποτε βάλαμε ελληνικά κανάλια. Και μαζί με τα κινούμενα σχέδια είδαμε και διαφημίσεις. Την Barbie και το στούντιο για ψεύτικα βαμμένα νύχια, το ραδιόφωνο καραόκε για να γίνουν τα παιδιά υπέρλαμπρα αστέρια της μουσικής, την Barbie στο κομμωτήριο, τις Φραουλίτσες και τα ζαχαρένια κολιέ τους, τις νεράιδες πριγκίπισσες, το σετ για μακιγιάζ, την Barbie πριγκίπισσα, ακόμα και την Barbie Με τις τρεις σωματοφύλακες. Ειδικά για το τελευταίο θα τρίζουν τα κόκαλα του Αλέξανδρου Δουμά, όταν μάθει ότι το αριστούργημά του κατάντησε φτερά και πούπουλα.

Σίγουρα δεν είναι οι μόνες επιλογές που έχει ένα παιδί και μάλιστα ένα κοριτσάκι για παιχνίδια. Είναι οι μόνες όμως που προβάλλονται με τόση μανία και με τέτοιο καταιγισμό. Μέσα σε 40 λεπτά θα είδα τουλάχιστον τέσσερις φορές την Barbie σωματοφύλακα. Το να βλέπω την Barbie, που ουδέποτε συμπάθησα, να το παίζει Ντ’ Αρτανιάν που από παιδί μου άρεσε, ομολογώ με πείραξε πάρα πολύ.

Θα τα δουν τα παιδάκια, κυρίως τα κοριτσάκια τις διαφημίσεις. Έρχονται και χριστούγεννα θα ζητήσουν αυτά τα δώρα. Αλλά ακόμη και αν οι γονείς πούνε όχι, γιαγιάδες και νονοί θα τους κάμουν τα χατίρια. Θα ήταν ηλίθιο να πιστεύω ότι μπορώ να αποτρέψω τις κόρες μου να αποκτήσουν και να παίζουν με ότι συνήθως είναι στη μόδα.

Όμως ένα κοριτσάκι που στα οκτώ του παίρνει δώρο σετ με ψεύτικα νύχια, που έχει δεκαπέντε κούκλες βουτηγμένες στο ροζ, στο γκλίτερ και τη ματαιοδοξία, που τραγουδά, όχι για να περνά καλά, αλλά για να γίνει σταρ, τι πιθανότητες έχει μεγαλώνοντας να μην αρχίσει να μοιάζει στην Barbie;

Είναι εκνευριστικό να τα βάζεις με τα πρότυπα που πλασάρει η τηλεόραση και τα παιχνίδια. Υποθέτω, οι γονείς που επιχειρούν κάτι τέτοιο αρκετές φορές τρώνε τα μούτρα τους. Παιδί μου αντί την Barbie Βασιλοπούλα θα σου πάρω την Barbie που έχει δύο πτυχία αλλά ψάχνει να βρει δουλειά, αντί την Νεραΐδα πριγκίπισσα μια κούκλα είναι στο γραφείο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ και αντί τον Transformer που γίνεται αεροπλάνο τον Transformer που γίνεται αυτοκίνητο και πάει σουπερμάρκετ και παίρνει τα παιδιά σχολείο.

Ρεαλιστικά δώρα βγαλμένα από τη ζωή. Να μάθουν από τώρα τι τα περιμένει και να μην ονειρεύονται βασίλεια και κάστρα.

14 comments:

  1. Συμφωνώ μαζί σου Mana. Κατίσιη μας που τον υπερκαταναλωτισμό που εκατάντησεν να γίνεται η αιτία να γίνεται πόλεμος μες το σπίτιν άμαν κοντεύκουν οι γιορτές...Τα μωρά, τζιαι στην προκειμένην περίπτωσην τα κορίτσια, δεν γίνεται να είναι σε ηλικία να παίζουν κούκλες, αλλά που την άλλην να τα βομβαρδίζουμεν με τα τερτίπια της Μπάρμπη (νύχια, ρομαντισμούς, έρωτες, κοσμήματα κλπ.
    Έλεος σιόρ..!

    ReplyDelete
  2. i barbie somatofilakas????
    oi mana mou. allaksan oi tzairoi pou lalei tzai o papasa mou.
    pantos evlepa tzai egw kinoumena sxedia to perasmeno kalokairi me ta arfoteknakia mou. areske mou polla o fantomcat.
    pera apo tin plaka omws to thema ine sovaro kai eyaisthito. to na apagoreysis sto paidi sou na agorazei paixnidia pou ine mesa stin "moda", opws ipes kai esy, den tha ferei kai ta kalitera apotelesmata. isws tou dimiourgithoun kai apothimena. i apopsi mou ine na prospathisoun oi goneis na strepsoun tin prosoxi twn paidiwn tous pros alla endiaferonta.

    ReplyDelete
  3. Πε της κόρης σου να ξέρει ότι εάν η Barbie ήταν πραγματική γυναίκα, δε θα μπορούσε να γεννήσει, εν πολλά στενή η λεκάνη της.

    Βρίσκω πολλά τραγική την κατάσταση με τα πρότυπα των μωρών σήμερα. Ειδικά άμα έρχονται μανάδες με τες όχι-πάνω-των-έξι-χρονών κόρες τους στη δουλειά2 και αγοράζουν τους glossάκια. Τραγικότατο.

    ReplyDelete
  4. "Πε της κόρης σου να ξέρει ότι εάν η Barbie ήταν πραγματική γυναίκα, δε θα μπορούσε να γεννήσει, εν πολλά στενή η λεκάνη της. " Πολλά καλο, χεχε!

    ReplyDelete
  5. Leni εν συκοφαντίες τούντα πράματα... το 1997 πάντως εμεγαλώσαν την μέση της Barbie τζι εβάλαν της αρφάλι!

    εν θα κάμω κοπελλούθθκια

    ReplyDelete
  6. Neerie, η εξέλιξη στο μεγαλείο της :Ρ

    ReplyDelete
  7. Ontos i barbie einai san pos tze leeis sta paidia sou na exoun tin prodiathesi gia anorexia pou 5 xronon.Lathos protypo.

    Ego pantos pou emegalosa me barbie akoma en to protipo mou..apodiksi ,to xroma sto malli m

    ReplyDelete
  8. edometaksi...akou barbie somatofilakas????EN adideontologiko!!!!

    ReplyDelete
  9. δεν το ηξερα αυτο για τη στενη λεκανη...
    φακ.ο γυναικολογος μου μου ειπε πως ειναι και η δικη μου στενη..

    φακ εγκαιν.
    με εβαλες σε σκεψεις τωρα!

    ReplyDelete
  10. Μπραβο την Μπαρμπι που γυρευκει δουλεια να της γορασεις να καταλαβει τζιαι το μωρο οτι εννεν ουλλα οπως τα παιχνιδκια.Προς το παρων εμεις καμνουμεν πολλην χαρα ακομα τζιαι με μιαν φουσκαν.Εχτες επαιζαμεν 3 ωρες

    ReplyDelete
  11. http://www.youtube.com/watch?v=oqfPEB4nhNc&feature=related

    Όλα τα είδη Barbie...πριν να τα σκοτώσουν...

    :)

    ReplyDelete
  12. koitakse enen aparaitito oti ama megalwsei tha thelei na ginei montelo tziai tha pnietai sto glitter. ama to kaloskeuteis tziai i diki mas genia emegalwse me tin barbie kai ap oti vlepw pou ta comments pou epiases eginame oi parapano barboktones :)
    nomizw to pio swsto einai na eksigas sto moro tin diafora metaksi paixnidiou tziai reality.

    ReplyDelete
  13. ωωωωω πολύ ωραίο θέμα!
    Λοιπόν, για τη μπάρμπι σωματοφύλακας έχω να δηλώσω το εξής: Καλύτερα μπάρμπι σωματοφύλακας (μια γυναίκα που μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της και τους άλλους) παρά μπάρπι σκέτο τέλεια γυναίκα που καρτερά τον Κεν στο σπίτι.
    Κατά τα άλλα, άκουα μια φορά μιαν εκπομπή που το ράδιο (ήταν στο BFBS) τζιαι εμιλούσεν μια ειδικός -και μάνα- πάνω στο θέμα παιδιά. Έλεγε λοιπόν ότι, όντως, εν μπορείς να στερήσεις που τα μωρά τις μπάρμπι. Εννά τις ζητούν γιατί έχουν τες ούλλοι οι άλλοι, εννά τους δημιουργηθούν απωθημένα. ΟΜΩΣ, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να διακωμωδήσεις κάπως τούτη τη μανια των γεναικών με τα λούσα τζιαι τα στολίδια τζιαι να παίξεις με την κορη σου τη μπάρμπι με τα δύο πτυχία επιτυχημένη επιστήμονα. Επίσης μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να την κάμεις να συνειδητοποιήσει καπως το σώμα της. Βλέπε τζιαι τζείνον που είπεν η Λένη για τη στενή λεκάνη. Ή π.χ. σχόλια όπως όταν μεγαλώσεις τα βυζάκια σου εν πιο πιθανόν να είναι όπως της μάμας ή όπως της γιαγιάς παρά όπως της Μπάρμπι, ειπωμένα τελοσπάντων με απλό τρόπο να καταλάβει το μωρό. Κατά τα άλλα θεωρώ ότι το αν θα μεγαλώσει το μωρό τζιαι θα γίνει μια λουσού που ο νους της εν στον κώλον της ή μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που μπορεί να σταθεί μόνη της στην κοινωνία εν εξαρτάται τόσο που τη Μπάρμπι όσο που τα πρότυπα που διούν οι γονείς. Άμαν η μάνα σου ούλλη μέρα βάφεται τζιαι σάζεται, τότε τζιαι εσύ θα θέλεις να της μοιάσεις. Άμαν όμως η μάμα έσιει τζιαι άλλα ενδιαφέροντα τζιαι απόψεις τζιαι μπορεί να συζητά τότε τζιαι εσύ θα πλησιάσεις προς τα τζει. Τζι εγώ είχα Μπάρμπι αλλά σήμερα ούτε νύχια ούτε μαλλιά ούτε πρόσωπο βάφω (εκτός που σπάνιες περιπτώσεις). Τα ρούχα της Μπάρπι έραφκεν μου τα η γιαγιά μου με τη μάμα μου. Ήταν νομίζω πολλά πιο σημαντικό παρά οποιαδήποτε στολή μπάρμπι-αστροναύτης.
    Συγνώμη για το σχόλιο σεντόνι!

    ReplyDelete