Friday 20 November 2009

Ναι Βίκτωρα, ναι Ειρήνη

Για μένα το καλύτερο δελτίο ειδήσεων το έχει το BBC, όταν δεν ενημερώνομαι από εφημερίδες, Internet και blogs. Στρωτό, συγκροτημένο, σφικτό δελτίο, χωρίς περιττές ειδήσεις. Με ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Για να παίξει μια είδηση πρέπει να είναι διπλά και τριπλά τσεκαρισμένη. Και επίσης με δημοσιογράφους που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να κάνουν συστάσεις κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Στην Κύπρο τα τηλεοπτικά δελτία τα βρίσκω επιεικώς χάλια. Είναι τόσο Κυπροποιημένα, τόσο στραμμένα στην τοπική επικαιρότητα, που βλέποντας τα κάποιος που δεν ξέρει, θα νομίζει πως η Κύπρος είναι μια χώρα στο μέγεθος της Ρωσίας, που έχει την επιρροή της Αμερικής και τις δυνατότητες της Κίνας. Ό,τι κινεί τα νήματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας.

Στην Κύπρο, επίσης τα κανάλια έκοψαν τα ρεπορτάζ. Υποθέτω μιμούνται τα κανάλια στην Ελλάδα, αλλά εκεί έχουν δημοσιογράφους που μπορούν να πάρουν πάνω τους μια συζήτηση, να στριμώξουν και να κάνουν χιούμορ. Αντίθετα σε μας, οι δημοσιογράφοι, άσχετοι τις περισσότερες φορές, αντί να ενημερώνουν τους πολίτες, φανερώνουν στον τηλεοπτικό φακό την άγνοια τους. Ε δεν είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος που καλύπτει για παράδειγμα πολιτικά να τον βάζεις να σχολιάζει όλα τα θέματα, από σεισμούς μέχρι αστυνομικά.

Οι δημοσιογράφοι της κυπριακής τηλεόρασης, όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι τουλάχιστον παίρνουν το ρόλο τους πολύ πιο σοβαρά από ό,τι πρέπει. Θεωρούν τους εαυτούς αυθεντίες και δεν δέχονται αντιρρήσεις. Δρουν μονοκόμματα. Και δεν έχουν χιούμορ.

Αλλά αυτό που μου την σπάει πολύ, είναι η ανάγκη τους να συστήνονται συνεχώς. «Θα ανοίξουμε παράθυρο στον κόσμο με την Ειρήνη Οικονομίδου» προαναγγέλλει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος στο Mega για παράδειγμα. Τσουπ η Ειρήνη Οικονομίδου στο παράθυρο.

Β.Π. Καλησπέρα Ειρήνη Οικονομίδου (Το έχουμε εμπεδώσει ότι είναι η Ειρήνη Οικονομίδου, έλεος)

Ε.Ο. Καλησπέρα Βίκτωρα Παπαδόπουλε.

Β.Π. Ειρήνη (ευτυχώς παραλείπεται το επίθετο κάποιες φορές) ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Ε.Ο. Ναι Βίκτωρα Παπαδόπουλε πολύ σημαντική η επίσκεψη Ομπάμα στην Ιαπωνία.

Β. Π. Ας δούμε το βίντεο τώρα.

Και εδώ πέφτει το βίντεο. Και θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσες φορές που είπαν τα ονόματά τους να έχουν χωνέψει ότι μιλά ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος με την Ειρήνη Οικονομίδου, αλλά γρήγορα έρχεται η διάψευση, καθώς περνούν στο δεύτερο θέμα.

Β. Π. Λοιπόν Ειρήνη Οικονομίδου, άλλη μια βομβιστική επίθεση συγκλόνησε χθες το Αφγανιστάν.

Ε.Ο. Βίκτωρα Παπαδόπουλε, στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, ενώ απειλείται η σταθερότητα στην περιοχή.

Β. Π. Μάλιστα, Ειρήνη Οικονομίδου την ώρα της επίθεσης στο Αφγανιστάν ήταν και η Χίλαρι Κλιντον.

Ε.Ο. Ναι Βίκτωρα (πάλι έξω το επίθετο) η Χίλαρι Κλίντον είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Αφγανιστάν.

Τα ίδια και χειρότερα στο Sigma. Εκεί για τα διεθνή θέματα δεν κάνουν καν ρεπορτάζ. Βγαίνει ο δημοσιογράφος από το στούντιο, κάνει την απαραίτητη κουβέντα με τον εκφωνητή Ναι Ευτυχία Αντρέου, Ναι Νικήτα (για κάποιο λόγο οι συνάδελφοι του Νικήτα δεν τον λένε με το επίθετό του) λέει τα δικά του, πίσω παίζουν πλάνα από την είδηση και τέλος.

4 comments:

  1. Πως τα λες, πως τα λες... Συμφωνώ σε όλα! Το να κιοπάρεις κάτι καλό είναι θεμιτό αν του δώσεις το δικό σου στίγμα και το προσαρμώσεις, το να κοπιάρεις όμως την Ελληνική τηλεόραση που έχει και τα χάλια της ενότε, κακά είναι άστα να πάνε. Για να τανηγύρια.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ που θίγεις το θέμα και μια και ανάφερες τα συγκεκριμένα άτομα, η Ειρήνη Οικονομίδου δεν ξέρω αν είναι καλή δημοσιογράφος, στο φακό πάντως δεν μου αρέσει καθόλου. Το τρακ είναι εμφανές μετά από τόσο καιρό που εμφανίζεται και στέκεται σαν αγγούρι. Ούτε καν να χαμογελάσει δεν μπορεί πριν από μία αστεία ή παράξενη ή χαρμόσυνη είδηση... Κρίμα, γιατί φαίνεται γλυκιά κοπέλα.

    ReplyDelete
  3. ευχαριστώ για το βήμα, να πω κι εγώ τα δικά μου:

    1. πόσο δύσκολο είναι να οργανώσεις 5 ειδήσεις; η Αιμιλία κάμνει συνεχώς πιγκ-πογκ που την τοπική επικαιρότητα στα διεθνή και πίσω στα καθ'ημάς. Εγώ ζαλίζουμαι.

    2. ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ χρειαζούμαστε μιαν Γλάστρα Ασχετίδου να μας πει τον καιρό; Άction πράμα ένη να θκιαβάσουν 2 θερμοκρασίες τζιαι 3 μποφόρ οι παρουσιαστές, τι το θέλουμε το γλαστρόνι που ούτε το χάρτη πίσω της εν θωρεί τζιαι συγκόφκει που μιαν τηλεορασούα στο πλευρό πού να δείξει με το shέρι της; wtf.

    3. H Eυτυχία Αντρέου εν ίσως η πιο ευχάριστη και αεράτη ανταποκρίτρια στα δελτία, αν και λλίο too sweet for my tooth.

    sike

    ReplyDelete
  4. το χρήμα πολλοί εμίσησαν (παρόλο που εν καταλάβω γιατί) την δόξα τζιαι το καλάμι, ουδείς...

    ReplyDelete