Tuesday 22 December 2009

Στου ονείρου τη γωνιά

Δεν πιστεύω στα όνειρα με την έννοια ότι μπορούν να μας αποκαλύψουν τα μελλούμενα. Έχουν πλάκα όμως και μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά πράγματα για μας. Είναι σαν ένα παράθυρο που ανοίγουν κάθε βράδυ και μας παρουσιάζουν την πραγματική θέα του εσωτερικού μας κόσμου.

Οι κρυφές και καταπιεσμένες επιθυμίες, οι φόβοι μας, οι απογοητεύσεις μας αλλά και οι προσδοκίες μας υπάρχουν σε αυτό το μαγικό θέατρο του ονειρικού κόσμου. Το κάθε όνειρο έχει να μας αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό μας, ιδιαίτερα αυτά που αρνιόμαστε να δεχτούμε σαν μέρη του εαυτού μας και τα έχουμε καταχωνιάσει στις πιο σκοτεινές γωνιές του ψυχισμού μας.

Αν θυμίζει κάτι αυτό που έγραψα, δεν ανακάλυψα την τασσινόπιτα. Απλά αντέγραψα τον Φρόιντ. Μεγάλος δάσκαλος, είπε πολλές σοφές κουβέντες.

Βλέπω ζωντανά όνειρα. Τις περισσότερες φορές τα θυμάμαι. Όνειρα γεμάτα εικόνες, ανθρώπους, συναισθήματα. Ξυπνώ το πρωί και μου φτιάχνουν τη διάθεση, καθώς τα ανακαλώ στη μνήμη μου. Κάποτε βλέπω όνειρα και με συνέχειες. Ή το ξέρω ότι ονειρεύομαι και κάνω σχόλια, για το τι θα γίνει όταν ξυπνήσω. Όπως το όνειρο που είδα πριν δύο βράδια.

Ονειρεύτηκα ότι ήμουν σε ένα λεωφορείο και μας έπαιρναν αιχμάλωτους κάπου μακριά οι Τούρκοι (είμαι παιδί της μεταπολεμικής Κύπρου, τι να κάνω;). Στην πορεία μπήκε κάποιος μέσα και άρχισε να καταγράφει τα ονόματα όσων ήταν μέσα στο λεωφορείο. Όταν έφτασαν κοντά μου, σκέφτηκα: Μα αφού το 1974 ήμουν αγέννητη, τώρα τι όνομα να τους πω; Και πάνω στην αγωνία για το όνομα ξύπνησα.

Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι. Το πιο πιθανόν και να μην. Δεν θα προσπαθήσω να βρω κρυμμένα μηνύματα. Ονειρευόμαστε περίπου μία με δύο ώρες κάθε βράδυ. Μπορεί να έχουμε 4 με 7 όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Κάπου διάβασα ότι ονειρευόμαστε ασπρόμαυρα, δεν έχουν χρώμα τα όνειρα μας. Δεν είμαι σίγουρη, στο όνειρό μου οι Τούρκοι ήταν χρωματισμένοι.

4 comments:

  1. Εγώ πιστεύκω ονειρεύκεσαι τζείνα που σκέφτεσαι πολλά πριν τζοιμηθείς, τζείνα που σε απασχολούν, σε προβληματίζουν...
    Νευριάζω που κάποτε θωρώ κωμωδίες στον ύπνο μου, ξυπνώ χαχχανίζοντας, τζιαι μετά σχεδόν εν αθθυμούμαι τίποτε!!!

    ReplyDelete
  2. Mana, touton me tous toukrous en xaraktiristiko. Pe tziai na peis oti trwn mwra me pambers en rizwmeno vathkia mesa se oullous mas. Egw mwron ethorousa oneiro (to idio sxnexeia) oti evrethoumoun monh mou sta katexomena tziai ekyndyneua na me skotoswoun oi Tourkoi. O "Tourkos" ephren thn morfh tou ultimate exthrou. En o Kkoullas ths 10etias tou 80...

    ReplyDelete
  3. εγώ παθαίνω 2 πράματα. αμαν θκιαβάζω μαθηματικά τζαι εν βρίσκω την απάντηση παω να τζοιμιηθώ τζαι ξυπνώ απότομα τζαι ξέρω την απάντηση. το άλλο φύρνουμε που το γέλιο σαν τζοιμούμε. όπως τον ψύχα

    ReplyDelete
  4. συμφωνό με τον ασπρόμαυρο, έλυσα πολλές εξισώσεις, τζιαι ήβρα πολλές λύσεις σε θέματα programming στον ύπνο μου!!!!

    ReplyDelete