Monday 4 January 2010

Στο τσιγάρο που κρατώ

Ως μάνα και ως μη καπνίστρια πολύ μου αρέσει ο νέος νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Την ίδια στιγμή όμως αμφιβάλλω αν θα βρει εφαρμογή κιόλας. Και το ρουσφέτι στο κάτω κάτω ποινικοποιηθηκε μίσσιμου, αλλά η τακτική ζει και βασιλεύει.

Έχουμε ως κοινωνία το χούι να μην σεβόμαστε τους άλλους, να βάζουμε πάνω από όλα τον εαυτό μας, την καλοπέρασή μας και τα θέλω μας. Αντί να σκεφτόμαστε και λίγο τους άλλους, κοιτάζουμε πώς να είμαστε εμείς καλά, και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν. Δεν είναι μαγκιά να μην σε νοιάζει για τους άλλους, αναισθησία είναι.

Όπως για παράδειγμα στις Ρωγμές παραμονή πρωτοχρονιάς. Ο ιδιοκτήτης αφού άναψε τσιγάρο, μετά που γύρισε ο χρόνος, έδωσε το «παράδειγμα» και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Στη συνέχεια αφιέρωνε τραγούδια σχετικά με το κάπνισμα. Επίδειξη δύναμης χωρίς λόγο. Αν ήξερε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι θα έχει κυρώσεις, δεν θα το έπαιζε άνετος εκ του ασφαλούς.

Σίγουρα έχουν και οι καπνιστές δικαιώματα. Έχουν όμως όσοι δεν καπνίζουν το δικαίωμα να πάνε σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, και να απολαμβάνουν το φαγητό τους, χωρίς να τρώνε την καπνίλα κατάμουτρα.

Πέρσι, τέτοια εποχή πήγαμε μετά της κόρης Α στο Βερολίνο. Μπορούσαμε να πάμε οπουδήποτε μαζί της, ακόμη και σε μπυραρία, χωρίς να ανησυχώ για τον καπνό. Ήταν πραγματικά υπέροχα. Κυριακή μεσημέρι για brunch οικογενειακώς. Δεν έχω πάει σε club στο εξωτερικό από τότε που εφαρμόστηκαν οι αντικαπνιστικοί νόμοι. Υποθέτω όμως πως εξακολουθούν να είναι γεμάτα και ο κόσμος διασκεδάζει όπως και πριν. Είναι πολύ μίζερο πράγμα να εξαρτάται η διασκέδασή σου από ένα τσιγάρο. Get a life και πέρνα καλά χωρίς να μολύνεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

5 comments:

  1. Το θέμα είναι γιατί κάποιοι 2-3 "μάγκες" να χαλούν την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι; Οι υπόλοιποι που συμμορφώνονται είναι γαούρκα που τρων την κρυάδα όπου παν για να καπνίσουν; Αν η Αστυνομία κάμει καλά τη δουλειά της (όπως την κάμνει με τα πρόστιμα για ταχύτητα και άλκοτεστ) μπορεί και να εφαρμοστεί...

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς ο τόπος εν μιτσής, τζιαι οι μαγαζάτορες έχουν τρομερή δύναμη. Απλώνουν τα πλοκάμια τους τζιαι πέραν του νόμου...Μόνη μας επιλογή πιστεύω είναι σε τόπους όπου οι μαστόροι παίζουν το ρέμπελλοι τζιαι μάγκες με τον ΄νόμον, να μες πατά μούγια..!

    Πι Ες:
    Επρόσεξα κάποιον πρόβλημαν με το μπλογκ σου. Μόλις απαντήσω σε ένναν πποστ, αρκέφκει τζιαι αννοίει μου συνέχειαν internet explorer browsers, ασταμάτητα...

    ReplyDelete
  3. Ετσι εν παντου μανα μου.Αμαν νοιωσουν οτι κατι εν τους πκιανει ... εν τους πκιανει τιποτε.Παντω εγω που τον τζιαιρον που η ριτσhιενα εμεινεν εγκυος φκαινω εξω να καπνισω ασχετα με τον τοπον που ειμαι.Εμαθα,εσυνηθισα.Εν ουλλα ποαιχνιδκια του μυαλου τζιαι το μαυρογεριμο εν πολλα καλον σε ετσι παιχνιδκια.

    ReplyDelete
  4. o τύπος για τον οποίο έγραψα εκτός από ιδιοκτήτης κέντρου είναι και παρουσιαστής ειδήσεων. Τρεις του Γεννάρη ξεκινά το δελτίο ειδήσεων με την έκφραση "κατακόρυφη πτώση του τζίρου των νυχτερινών κέντρων με την εφαρμογμή του νόμου για το κάπνισμα". ΕΛΕΟΣ. Πόσο τζίρο έχουν δηλαδή τα κέντρα κάθε χρόνο μετά την πρωτοχρονιά, ώστε να έχουν και κατακόρυφη πτώση; αντί πέντε πελάτες πήγαν τρεις;

    ReplyDelete
  5. Και πόσο αντικειμενικός και αμερόληπτος ο εν λόγω παρουσιαστής ειδήσεων.. (!)

    ReplyDelete