Tuesday 2 March 2010

Πιάσε σκούπα

Επειγόντως κάποιος να με ξεματιάσει και ας μην πιστεύω στο μάτι. Δεν δικαιολογείται αλλιώς, όποια τολμήσει να την προσλάβω για καθαρίστρια καταλήγει στις πρώτες βοήθειες. Από το σπίτι μου έχει περάσει η μισή νοτιοανατολική Ασία (νόμιμοι και παράνομοι) που διαμένει στην Κύπρο. Αν περάσω Κυριακή απόγευμα από το Cyta παρκ είμαι σίγουρη ότι θα έρθουν πολλοί ξένοι να με χαιρετήσουν. Ινδία, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και τώρα τελευταία εξαπλώθηκα και στην Ευρώπη, Ρουμανία.

Ολημερής το κτίζαμε το βράδυ γκρεμιζόταν. Σήριαλ η κατάσταση. Καμιά δεν στεριώνει πάνω από χρόνο και ευχαριστημένη είμαι αν γιορτάσουμε μια επέτειο. Ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με τη Χαρούνα, εκ Σρι Λάνκα. Οι δουλειές της ψιλοχάλια, αλλά έμπιστη. Ερχόταν μια φορά τη βδομάδα, μου έβαζε τις φωνές επειδή η κόρη Α ήταν λεπτή, θεωρώντας ότι δεν την τάιζα αρκετά, καθάριζε και έφευγε. Ώσπου χτύπησε με τη μοτορού της. Ένα λεωφορείο πέρασε από δίπλα της και την έστειλε νοσοκομείο. Έκατσε τρεις βδομάδες εκτός και φαντάζομαι ότι αν δεν είχε ανάγκη να δουλέψει θα έπρεπε να κάτσει σπίτι της πολύ περισσότερο.

Ύστερα μετακομίσαμε. Μετά από πολλή και το εννοώ προσπάθεια, αφού εκεί μου μένω δεν υπάρχει λεωφορείο, βρήκα τη Μαρία. Δουλευταρού, έξυπνη, γρήγορη, είχε και αυτοκίνητο. Το σπίτι έλαμπε. Καθάριζε με μια μανία, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, πράγματα που εγώ δεν θα τα έκανα. Τα πήγαινε καλά και με τον Άρη. Ησυχάσαμε, ώσπου χτύπησε με το αυτοκίνητο της, το διάλυσε. Μέχρι να αγοράσει άλλο εβρωμίσαμε. Περισσότερο μας στοίχησε όταν πήγε να γεννήσει. Φτου ξανά από την αρχή. Πόσα να προλάβει να καθαρίσει μια μάνα με δύο μωρά; Με πολύ τα στοιχειώδη, μπάνια, σκούπισμα, σφουγγάρισμα.

Ύστερα, βρήκα τη Λούση. Επίσης, καλή, γρήγορη. Έβαλε το σπίτι μας σε τάξη. Πήρα ανάσα. Ώσπου χθες δέχθηκα το μοιραίο τηλεφώνημα. Καθοδόν προς το σπίτι, είχε ατύχημα. Ευτυχώς όχι κάτι σοβαρό. Δυστυχώς δεν ξέρω πόσες μέρες θα είναι εκτός δουλειάς. Εν ολίγοις βράσε ρύζι. Πατέρα –μοτορτζή το Σάββατο κάμνεις τίποτε ή να βάλουμε μπρος καθάρισμα;

18 comments:

  1. Panagia mou, ethkiavasa tes prwtes 2 grammes tzai enomisa itan diki sou i genaika pou elatchistike proxtes... Meta anasana. Meta sti Loucy eksanapian me i kardia mou :S

    ntyste tes mitsies me ttorous tzai varte tes na tzyliountai xame, tha trigyallokopisei to patwma

    ReplyDelete
  2. Νομίζω εννα αρχίσω να φορώ κράνος όποτε μπαίνω δαμέ..

    ReplyDelete
  3. Grande kakaouskia!
    aman erkountai prwth fora kapnize tes tziai ftistes

    ReplyDelete
  4. grande kakaouskia...
    aman erkountai kapnize tes tziai ftistes!

    ReplyDelete
  5. αν είναι καλός ο καιρός, το Σάββατο έχει motorrad...

    ReplyDelete
  6. καμιαν Κυπρια δε θα δοκιμασετε;;;



    Cyta παρκ?!

    ReplyDelete
  7. επρόλαβεν με η Sike! επιάστην η καρκιά μου!
    φιουξ...

    ReplyDelete
  8. Όποιος τσιλά τες καθαρίστριες μου, θα έχει να κάνει μαζί μου. This is war.

    το να βρεις Κυπραία καθαρίστρια είναι πιο δύσκολο από το να πετύχω τον Ομπάμα και να τον καλέσω για καφέ. επίσης έχουν του κόσμου τις ιδιοτροπίες και είναι εκλεκτικές του στιλ δεν κάμνω τζάμια, δεν καθαρίζω ερμαράκια, δεν σφογγαρίζω σκάλες.

    ReplyDelete
  9. (btw, areskete mou twra pou you came out tziai milate afoa HAHAHAHAHAHAHAHAHAH)

    ReplyDelete
  10. είσαι όπως τζιήνο το εργο με μια που όποιον αρραβωνιάζετουν επεθάνισκε
    ήταν κωμωδία
    ένιξερω εσείς πως το βλέπετε
    ναι οι κυπραίες καθαρίστριες εν η μπουρζουαζία των καθαριστριών

    ReplyDelete
  11. Μεγάλο θέμα ανοίγεις... καταρχά ςοι κυπραία καθαρίστρια πιάνει 8 ευρώ την ώρα και πάνω... ακολούθως σε περνά από διάφορα τεστ για να δει αν της κάμνεις... συνήθως σε δέχεται μόνο αν έχεις εξαιρετικές συστάσεις! κατά τα άλλα κι εγώ υποφέρω με τις καθαρίστριες. την προτελευταία την συνέλλαβαν! Μας τηλεφώνησε κλαίγοντας από τον αστυνομικό σταθμό Πάφου! Δεν ήξερα καν πως ήταν παράνομη! Η νυν είναι αρμένισσα και δεν ξέρει τί της γίνεται... καθαρίζει αλλά δεν συγυρίζει και ξεχά καθαριστικά και ξεσκονόπανα σε όλο το σπίτι! Τα βρίσκω όταν φεύγει! ακουγόμαστε σαν τσιφλικάδες λιγάκι αλλά είναι τεράστιο θέμα η καθαρίστρια... λαλείς να γίνουμε νοικοκυρές και να μείνουμε σπίτι να καθαρίζουμε μόνες μας???

    ReplyDelete
  12. Μάνα θύμισμε ποτέ να μην δεκτώ να με προσλάβεις για καθαρίστρια!
    Τι γρουσουζιά και τούτη!!!

    ReplyDelete
  13. Εσάς παθαίνουν ατυχήματα, εμάς κάμνουν μας ζημιές. Ήντα καμπίνα του ντους μας έσπασεν η μια, ήντα φωτογραφοθήκες η άλλη, ήντα φουντάνα της βούρνας η παράλλη, (έκαμνεν γυμναστικήν πάνω της?)...γιακκά, γιακκά !! Εν λλία που σας είπα. Τσιακκαρίσκετε καλά πριν να φύουν.
    Άμαν έννεν δικά τους, βάλτου ρίγανη.
    Χώρκα που κάθε τρεις τζαι λλίο λήγει η βίζα τους τζαι κάτσε εύρε άλλην, να σπάζουν τα νεύρα της συζύγου να τους εξηγά τες δουλειές που οι παραπάνω εν αχάπαρες, χαμός.
    Ας όψεται η ανάγκη

    ReplyDelete
  14. Tζαι εφέραν με τζαι μιαν με σύστασην που την ανιψιάν της που μας εκαθάριζεν μέχρι πρότινος, τάχα για μόνιμη τζαι αν ήταν καλή να επρόσεχε τζαι το μωρόν, ιμίσh έξερεν εγγλέζικα τζαι λλια ελληνικά. Ήρτεν τζαι έν έξερεν να φκάλει τα μμάθκια της πας τες δουλείες, την τουαλέττα ακουστά την είσιεν, τζαι εκουνοσύλλιαζεν τζαι ούλλη μέρα που της έδειχνεν η αγάπη τι να κάμνει, επήαν ούλλα του κώλου.
    Ήντα ρα ενόμισες στην Κύπρο άμαν έρτεις κάθεσαι τζαι έρκουνται τα ευρώ να σ' εύρουν?
    Άσσιχτ....

    ReplyDelete
  15. Πππεεε.. Μάνα μου τες φτωσιές!
    Καιρός να διοργανώσετε μέρα καθαρίσματος στο σπίτι νομίζω!
    Να βάλλετε τα ράδια ττάππο τζαι να μοιράζεστε τες δουλειές. Μπορεί να έσσιει τζαι φάση.. Εν τζαι ξέρεις ποττέ!

    ReplyDelete
  16. "Όποιος τσιλά τες καθαρίστριες μου, θα έχει να κάνει μαζί μου. This is war."
    :-))))))))

    ReplyDelete
  17. Τελικά είσαστεν επικίνδυνοι για εργοδότες! Φυσικά φταίει τζιαι το γεγονός ότι μες τους δρόμους, ειδικά οι Ασιάτες/Ασιάτισσες, εν πολλά επικίνδυνοι! Είτε με αυτοκίνητον (!), είτε με ποδήλατον, είτε τζιαι περπατητοί.
    Φίλε Ktinon, τωρά που άνοιξεν ο τζιαιρός τζιαι βράζεις την μοτόραν, εννά ρκέψεις να σφογγαρίζεις αλόπως...!

    ReplyDelete
  18. Εχει μιαν κινέζα ντυμένη very trendy πάνω σε μια μοτορούν κάθε πρωϊ περιοχή Νοσοκομείου Λευκωσίας εν τζιαι δική σου? γιατί εν μέρες της που εννα την κάτσω πουκάτω, οδηγά όπως την πελλή.

    ReplyDelete