Thursday 5 August 2010

Ιστορίες για σκύλους



Ο σκύλος μας, ένας γλυκύτατος μποξεράκης (όποιος έχει διαθέσιμη νύφη ευχαρίστως να συμπεθερέψουμε) είναι ο καλύτερος μετεωρολόγος. Τύφλα να έχουν τα πιο σύγχρονα όργανα και οι προβλέψεις. Εγώ τον κοιτάζω και ξέρω πως θα είναι ο καιρός.

Το πρώτο σημείο μου το δείχνει πρωί πρωί. Μόλις μπει ο Μοτορτζής πιάσει τη μηχανή του, ανοίξει το γκαράζ και φύγει (του απαγορεύει την είσοδο πάνω) ακούω τα ποδαράκια του που ανεβαίνουν τη σκάλα και έρχεται να δει το γυναικολόι που ετοιμάζεται. Υπό κανονικές συνθήκες έρχεται χαρωπός, του κάνω μια αγκαλιά και μετά φεύγει.

Αυτές τις μέρες με τον καύσωνα, απλά σέρνεται. Έρχεται, εντοπίζει το air-condition και κάθεται από κάτω. Τον παρακαλώ να πάει κάτω, του θυμώνω τίποτα αυτός. Λατρεία ο κλιματισμός. Έτσι παίρνω την πρώτη ένδειξη για τη ζέστη.

Τη δεύτερη μας τη δίνει την ώρα που πίνουμε τον καφέ μας. Τις μέρες που είναι υποφερτή η κατάσταση έχει διάθεση, κινείται, βγαίνει έξω. Τις μέρες που θυμίζουν κόλαση, βρίσκει μια γωνιά που φυσά και δεν το κουνάει ρούπι από εκεί. Το μόνο πράγμα που είναι ικανό να τον κάνει να κινηθεί, είναι αν ανοίξω το ψυγείο, που ελπίζει σε κανένα κομμάτι τυρί. Ο αγαπημένος μου, όπως όλοι οι σκύλοι που σέβονται τον εαυτό τους, είναι λιχούδης. Σήμερα είναι ακίνητος κάτω από τα πόδια μου, τώρα που γράφω. Επομένως ξέρετε. Θα καούμε.

Ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειας. Πριν αποκτήσουμε τις κοράσες, τον έπαιρνα μαζί μου όπου πήγαινα. Και τώρα θα το έκανα αλλά ξεμένω από χέρια. Δύο χέρια, δύο κόρες, ποιος θα τον κουμαντάρει. Έχει και μια φατσούλα, λίγο άγρια. Άγριος όμως δεν είναι.

Αντίθετα δίνει τόση αγάπη, τόση χαρά. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να συνδεθώ τόσο μαζί του. Μάλιστα, όταν τον έφερε σπίτι ο Μοτορτζής είχα ενδοιασμούς. Ο μόνος λόγος όμως ήταν επειδή τότε μέναμε σε διαμέρισμα και πίστευα ότι ο σκύλος θέλει χώρο. Τώρα έχει μπόλικο χώρο, αλλά δεν τον αξιοποιεί. Ακόμη και τα λιβάδια στο Μικρό σπίτι στο Λιβάδι να είχε, δίπλα μας θα ήταν κολλήμενος. Έρωτας μεγάλος και αμοιβαίος.

Στο τέλος μιας δύσκολης και κουραστικής ημέρας μη σπεύσετε να βυθιστείτε στον καναπέ απέναντι από την τηλεόραση. Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι για να χαλαρώσετε από την ένταση ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να περάσετε λίγο χρόνο με έναν σκύλο.

Επιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι «ο ενθουσιασμός των σκυλιών είναι μεταδοτικός» και ότι η συντροφιά τους ηρεμεί τους ιδιοκτήτες τους, καταπραΰνει το στρες και νικά τις απαισιόδοξες σκέψεις. Οι έρευνες απέδειξαν ότι η οικογενειακή βόλτα με τον σκύλο προσφέρει επιπρόσθετο ποιοτικό χρόνο στα μέλη της οικογένειας, πέρα από τις συνήθεις εξόδους, τα κυριακάτικα γεύματα ή τις διακοπές. Πρόσφατη δημοσκόπηση σε χίλιους από τα 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκύλων της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι οι ερωτηθέντες αισθάνονται «πιο ξεκούραστοι» (ποσοστό 55%), «πιο αισιόδοξοι» (ποσοστό 44%)και «πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα καθημερινά προβλήματα της ζωής» ( επίσης ποσοστό 44% ) αμέσως ύστερα από μια χορταστική και όσο γίνεται πιο παιχνιδιάρικη βόλτα με τον σκύλο τους.

26 comments:

  1. Ω ναι, πόσο σε νοιώθω!!!!

    Έχω ένα dogo argentino και για μένα είναι το πιο γλυκό σκυλί του κόσμου!!!!!!!

    Σε αντίθεση πάντως με το δικό σου, αν είχε τα λιβάδια θα τα είχε ρημάξει στο τρέξιμο... :)
    Ίσως κιόλας επειδή στη Σουηδία ο καιρός είναι πιο νορμάλ (με εξαίρεση το χειμώνα, που δεν είναι ποτέ νορμάλ...)

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα, μάνα!

    Οι δικές μου, πάλι, είναι Beagle, οπότε αν τις άφηνα ελεύθερες στα λιβάδια, δε θα τις ξανάβλεπα ποτέ.

    ReplyDelete
  3. είχαμε ένα θηλυκό μπόξερ, τη Λίζα, για 12 χρόνια. Έτσι κι αυτή: όταν είχε καύσωνα δεν το κούναγε ρούπι, την έβλεπες ότι σερνόταν, βαριανάσαινε, κι έπινε συνεχώς νερό. Όταν δρόσιζε, έβγαινε έξω για παιχνίδια. Φανταστικά σκυλιά τα μπόξερ και γενικώς είναι πολύ όμορφο να έχεις κατοικίδιο, είναι καλή παρέα, σε κάνουν να γελάς

    ReplyDelete
  4. what? Αφήνεις τον να φκαίνει πάνω??????????????????????????????????????

    ReplyDelete
  5. Εγώ έχω ένα mini pincher και απο την Κυριακή αρνείται να φάει ή να κάνει οτιδήποτε..μισεί το μπάνιο όσο τίποτα άλλο και η καλύτερη στιγμή της μέρας του τώρα είναι όταν τον βρέχω με το λάστιχο!

    ReplyDelete
  6. Ο Φιντελάκος μου χθες που γύρισα έκανε σαν τρελλός!
    Σήμερα από το πρωί .. σέρνετε..
    Είναι λαμπραντόρ.
    Με κοιτάει πονηρά για καμιά... παρασπονδεία γαστρονομικής φύσεως....

    ReplyDelete
  7. @ Marco
    Ο δικός μας εκτιμά τα χωράφια, μόνο όταν τρέχουμε και εμείς δίπλα του.

    @ Ανώνυμο
    Είσαι η δίδυμη αδερφή ή κάποιος άλλος ανώνυμος;

    @ Pink Fish
    για τα παιδιά οι μποξέρ είναι η καλύτερη παρεά. οι κόρες τον πατούν, του φορούν τα ρούχα των κούκλων τους, περνούν από πάνω του με το ποδήλατο, και αυτός τίποτα. ολη μέρα πίσω τους να κυνηγά τα χάδια τους.

    @ Κτηνό
    λίγη ώρα ώσπου να ντυθούμε να κατεβούμε κάτω.

    @ Ράνια
    υποφέρουν τα καημένα με τόση ζέστη.θα ανακουφιστούν από Οκτώβρη μήνα νομίζω

    @ Γιαγιά Αντιγόνη
    Καλωσόρισες, ελπίζω όλα να πήγαν καλά. θα του έλειψες, όπως έλειψες σε όλους...

    ReplyDelete
  8. Αθάνατη η φύση! χεχε

    να σου ζήσουν οι κόρες. και με το καλόν ένας υιός...!

    ReplyDelete
  9. Επίσης, πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν έχεις σκύλο έχεις εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες για καρδιολογικά νοσήματα και στρες.
    Ναι, είναι ασκημούλικα τα μποξέρ αλλά πολύ καλά για οικογένεια.

    ReplyDelete
  10. λεβεντοπαιδον ο μποξεράκης!!!!! ;) αγάπη και προσφορά χωρίς υστεροβουλία!! αυτός είναι ο καλύερος φίλος του ανθρώπου!!!

    ReplyDelete
  11. Όχι, εγώ η δίδυμη δεν σχολίασα ακόμα! Ήταν άλλος ανώνυμος :) Εγώ πάντως έχω κάττον

    ReplyDelete
  12. Αν και εν έχω σκύλο (2 γάτους), καταλαβαίνω σε απόλυτα. Να σας ζήσει και να τον χαίρεστε.

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα Μάνα!!

    Σε καταλαβαίνω απόλυτα για το δέσιμο που έχεις με τον σκύλο σου, γιατί εγώ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τον δικό μου! Από μικρή με έμαθαν με σκυλιά και τώρα έχω στο δικό μου σπίτι τη Ριάννα μου!! Ήταν αδέσποτο και μπασταρδάκι, αλλά πανέμορφη και πανέξυπνη! Με χαλαρώνει, όντως, πολύ η επαφή μαζί της!!! Χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που αγαπάνε τόσο τα σκυλάκια!

    ReplyDelete
  14. εμείς που έχουμε 3;εκεί να δείς βόλτες.τα πήγαμε και στη θάλασσα για μπάνιο.να είσαι καλά.φιλιά.

    ReplyDelete
  15. erm, τζιαι μένα αν με δεις ίνταλος είμαι εννά καταλάβεις τι καιρό κάμνει............................................ :S

    ReplyDelete
  16. Σωστή η έρευνα, παρόλο που δεν έχω το βλέπω από γείτονα !

    ReplyDelete
  17. Τωρά εκατάλαβα γιατί με ανταγωνίζεσαι στις μετεωρολογικές προβλέψεις:)

    ReplyDelete
  18. Πολύ όμορφος ο μποξέρ σας! Κρίμα που είναι και εμάς αγόρι και δεν μπορούμε να συμπεθερέψουμε, Θα έκαναν κουκλιά μωράκια!!

    http://blanche12.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    ReplyDelete
  19. μάνα μου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!! εν πούρεκκος. να τον βάζεις μέσα στο αρκουδίσιον. εν κρίμα ρε το μωρό με αυτή τη ζεστη!!! καλώς όρισα, καλώς σας ήβρα. πότε φεύγεις εσύ είπαμε;;;

    ρεεεεεεεεεεε, τι έγινε με την εγχείρισή σας;;; τωρά το θυμήθηκα!!!

    ReplyDelete
  20. Eγω ειμαι...Γατοφιλος...Αλλα σκυους εχουν τα παιδια μου...
    Δεν ξερω....Παραειναι φιλικος ο σκυλος ρε παιδι
    μου...Οτι να του κανεις...Αυτος εκει...
    Η γατα ειναι...παραξενη αγαπη..προσωπικοτητα...
    Δυναμη...
    Σαν να....με εχει αυτη μου φαινεται...
    Τι να λεω...Αποψεις..

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα! :))

    Είδα... σκύλο και μπήκα!
    Ο δικός μας είναι λαμπραντόρ, λίγο κακομαθημένος, λίγο άτακτος, λίγο αγύριστο κεφάλι... λίγο απ' όλα! Ευτυχώς, έχει χώρο για... σεργιάνι αλλά και για... λαγούμια!

    Αρκετά χρόνια πριν, υπήρχε στη ζωή μου ένα ροτβάιλερ -πονεμένη ιστορία...

    Συμφωνώ όμως με τον Μαχαίρη, όσον αφορά τις γάτες και την προσωπικότητά τους.
    Και τέτοιες υπήρχαν κατά διαστήματα στη ζωή μου...

    ReplyDelete
  22. @ She
    καλωσόρισεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεες, πως περάσατε; τον βάζουμε στο αρκουδίσιιον όταν είμαστε σπίτι. όταν λείπουμε είναι στη γωνιά που φυσά καλύτερα.
    η κόρη πάει για εγχείρηση τη Δευτέρα και έτσι οι διακοπές θα εξαρτηθούν από το πως θα πάει η κατάσταση. εντός Κύπρου φυσικά.

    @ Xippasmeni
    Πρέπει να δεις τον μποξέρ που έχουν τα πεθερικά μου. λεβέντης με τα όλα του, έχει τέλεια όλα τα χαρακτηριστικά της ράτσας. στο μεταξύ είδες πουθενά θηλυκά μποξέρ; τι στο καλό μόνα τους αναπαράγονται τα αρσενικά;

    ReplyDelete
  23. Mana
    Σου εχω εκπληξη...Μπορει να κατεβω Κυπρο τον Οκτωβρη...Λεει;;;Γραψε μου δυο λογια παρακαλω...
    Τωρα παω στο νησι μου...Ευχομαι τα καλυτερα...

    ReplyDelete
  24. καλώς να ορίσεις. θα χαρούμε να σε δούμε και να σου δείξουμε το δικό μας νησί. όταν με το καλό ξέρεις πότε στείλε λεπτομέρειες.
    το νησί σου ποιο είναι; καλή ξεκούρασηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    ReplyDelete
  25. χμ.ξερω και ενα γομαρι αγγλικο μπουλντογκ που συμπεριφερεται ετσι με το κλιματιστικο.κανει και γδουπο οταν πεφτει πανω στο παρκε...

    ReplyDelete
  26. Μάνα μου ρε, εν πολλά όμορφος!!

    ReplyDelete