Thursday 30 September 2010

Μου θυμίζεις τη μάνα μου

Το blog επανέρχεται στο γνωστό κοινωνικό του ρόλο. Politics next week πάλε.

Επιτέλους. Ήρθε η δικαίωση για τον Πάριο. Μπορεί να χρειάστηκαν κάποια χρόνια, αλλά ναι. Και μάνα κι αδερφή μου κι αγάπη εσύ, τι άλλο να ζητήσω απ’ τη ζωήηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη. Δικαίωση όμως και για τον, έλα έλα εδώ το έχω, ποιος στο καλό τραγουδούσε το Μου θυμίζεις τη μάνα μου;

Υπάρχει πλέον και επιστημονική εξήγηση ότι μας ελκύουν άτομα που μας θυμίζουν τους γονείς μας. Ω ρε μάγκα πέραση που έχει το οιδιπόδειο και το άλλο της Ηλέκτρας. Άλλο όμως να το λες και άλλο να ξέρεις γιατί. Τώρα έχουμε και επιστημονικές εξηγήσεις για το φαινόμενο.

Μμμ σαν της μάνας μου είναι τα κεφτεδάκια που φτιάχνεις χρυσή μου. Γιατί όμως να θέλει κεφτεδάκια σαν της μάνας του; Γιατί να μην ικανοποιείται με ένα νέο version κεφτέδων; Αλλά επειδή το θέμα μας δεν είναι οι κεφτέδες, περνούμε στην ουσία του ζητήματος.

Πείραμα (για έρευνα μιλούμε ντε) σε 300 άνδρες και 400 γυναίκες, εκ των οποίων όλοι είχαν μόνιμη σχέση και είχαν μεγαλώσει και με τους δύο γονείς τους, έδειξε ότι η συνύπαρξη και η στενή παρατήρηση των γονιών μας σε τρυφερή ηλικία εντυπώνουν τα χαρακτηριστικά τους στη μνήμη τους, επηρεάζοντας έτσι την άποψή τους για το ποιον θεωρούμε ελκυστικό αργότερα στη ζωή μας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το χρώμα ματιών και μαλλιών των συμμετεχόντων, των ερωτικών συντρόφων τους και των γονιών τους. Αποδείχθηκε ότι τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, αν, για παράδειγμα, ένας άντρας έχει ξανθιά και γαλανομάτα μητέρα, είναι πολύ πιθανόν να ερωτευτεί μια ξανθιά και γαλανομάτα γυναίκα. Τα δικά μας χρώματα ή εκείνα του γονιού του ιδίου φύλου φαίνονται να διαδραματίζουν ελάχιστο ρόλο όταν επιλέγουμε ταίρι.

Και πριν αρχίσω να περνώ από κόσκινο, τα μελαχρινά ψηλά αγοράκια που περιτριγυρίζουν τις κόρες για να βρω τους μέλλοντες γαμπρούς μου, θυμήθηκα ότι ο πατέρας μου καμία σχέση με τον husband. Και εγώ καμία σχέση με την πεθερά μου.

Αλλά πάλι για να το λέει τόσος κόσμος, να το λένε και κότσαμ επιστήμονες πρέπει να έχει βάση το πράγμα. Κάτι συνειδητά ή ασυνείδητα να μας σπρώχνει να βρούμε ταίρι που να θυμίζει τους γονείς μας. Όσοι δεν τα πάτε καλά με τα πεθερικά και σας έρχεται πανικός στη σκέψη ότι τους μοιάζετε, ήρεμα και ψύχραιμα παιδιά. Όλοι κάποτε κάνουν λάθη, ακόμη και οι έρευνες.

21 comments:

  1. Ήθελα να 'ξερα ποιός βρίσκει τα θέματα για τούτες τες έρευνες που γίνονται από ανέκαθεν.
    Γεια σου Mana με τες έρευνες σου! Καλημέρες :)

    ReplyDelete
  2. καλημέρα. εν νομίζω ότι τούτη η έρευνα έν τζαι πολλά σωστή...!

    ReplyDelete
  3. Χρήστος Κυριαζής ο μαμακιας!

    Ειχα κανει μια αναρτηση τις προαλλες με την συνεντευξη ενος ψυχιατρου του Ματθαιου Γιωσαφατ ο οποιος ειχε πει πολλα για την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και τις επιρροές τους από τις μαμαδες τους! Αναζηταμε παντα το προτυπο της μανας, και η ζωη μας κανει κυκλους!

    Νομιζω πως αυτό γίνεται ασυναίσθητα! Ακόμη κι αν η αγαπη της μάνας εκλείπει από το παιδί, αυτο μεγαλώνοντας ψάχνει το αντίθετο της μανας του!

    Με τρελαίνουν οι ερευνές σου!

    ΥΓ Για να δούμε ο Αντρεας θα συμμετέχει σε τούτη την αναρτηση; χαχαχα

    φιλιά

    Καλημέρα από την όμορφη Ελλάδα....

    ReplyDelete
  4. @ Ιnvictus
    Τα βρίσκει, από ανέκαθεν μιλούμε πάντα, κάποιος που δεν ξέρει να μεγάλωσει σωστά τα μωρά του και δέχεται υποδείξεις από φωστήρες που τα ξέρουν ούλλα. μα ούλλα λαλώ σου.

    @ Κυπριακόφων
    Όπως dear. μάλλον δεν τα πας καλά με την πεθερά σου ε; περιμένω αντίδραση από Αχάπαρη για αυτό το ποστ :))

    ReplyDelete
  5. @ Cούλα
    χτες πλακώθηκα με τη μάνα μου. και σκέφτομαι πως θα έρθει η ώρα που θα πλακώνομαι με τις δικές μου κόρες και θα λένε και θα αντιδρούν όπως εμένα τώρα. και να θέλουμε είναι τόσο ισχυρή η παρουσία της στη ζωή μας που είναι αδύνατο να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

    ο Andreas όλο και κάτι θα έχει να πει. ήδη ο Invictus του έδωσε λόγο για να τον διορθώσει χα χα χα.

    ανταποδίδω την καλημέρα. Φιλούρες.

    ReplyDelete
  6. Ηντα ψυχραιμία ολάν? Μα ξέρεις τι μας είπες τωρά? Πτου πτου παναγία μου. Ξιου ξιου μακριά που μας. Αραγε να χορέψω τζιαι κανένα ζεϊμπέκικο να πάει πάσα κακό?
    Αστο καλό αναστατώθηκα πρωί πρωί!

    ReplyDelete
  7. Δεν κάνουν όλοι λάθη όπως είπες στο τέλος του κειμένου σου, ο Χριστόφιας ειναι αλάνθαστος...

    Andreas

    ReplyDelete
  8. Καλέ καμία σχέση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εγώ είμαι μελαχροινή, με ιδιαίτερες καμπύλες (γκούχου γκούχου) και με μάτια σκατουλί, και ο γιος μου κοιτάει ξανθές γαλανομάτες και αδύνατες. Το κακό είναι ότι δεν είναι και πολλές και ο καημένος ψάχνει. Καμία σχέση μάνα, τουλάχιστον από ότι βλέπω στον γιο μου ως τώρα. Δεν ξέρω αν μεγαλώσει.

    ReplyDelete
  9. @ M.
    Αν ψάχνεις συμπεθέρα από Κύπρο, κόπιασε. η μικρή μου είναι ξανθιά, γκριζομάτα, όχι αδύνατη, αλλά ούτε παχουλή, κανονική θα έλεγα :))) ό,τι πρέπει μου φαίνεται.

    ReplyDelete
  10. και μια κυπριακή παροιμία λέει

    ReplyDelete
  11. kαι μια κυπριακή παροιμία λέει

    ReplyDelete
  12. kαι μια κυπριακή παροιμία λέει ανα να γεννηθεί η νυφη της πεθεράς που μοίαζει

    ReplyDelete
  13. Η δε αρφή μου λαλεί οτι γυρευκουμεν αντρες να μοιαζουν της μάνας μας. Σε χαρακτήρα εννοειται. Ετυχεν της ιδιας.
    Πάντως, ο Σιαολίν τζιαι γω μιάζουμεν εμφανισιακά, θα εμπρούσαμεν να ειμαστεν αδερφια...
    Ως προς τον χαραχτήρα, εχω πολλά κοινα με την μάνα του... λαλεις να παίζει Οιδιπόδιο;;;
    *yikes*

    ReplyDelete
  14. Εν λογικό όμως, έννε; οι γονείς σου εν τα πιο σημαντικα πρότυπα που έχεις όταν ακόμα διαμορφώνεται ο χαρακτήρας σου.

    ReplyDelete
  15. Ο Οιδίποδας αγανάκτησεν που εν έβρισκεν νύφη σαν την μάνα του τζαι γι' αυτόν εκατάληξε μαζί της;

    ReplyDelete
  16. εν φοητσιάρικο το ποστ σου. ελπίζω να μεν είμαι σαν την πεθερά μου. τζαι ελπίζω ο άντρας μου να μεν είναι σαν τον παπά μου...

    ReplyDelete
  17. Το είχα ακούσει από παλιά και όλο φοβάμαι μήπως με τα χρόνια γίνω σαν την Πεθερά μου ... Σε χρώματα ΟΚ, κάτι πάει κι έρχεται... Σε όγκο όμως, αν υποψιαστώ, θα πεθάνω!!!

    ReplyDelete
  18. Χμμμ...εγώ είμαι ξανθή ανοικτόχρωμη, οι γονείς μου καστανοί κι εγώ ψάχνω μελαχρινούς. Το μόνο που βλέπω κοινό ανάμεσα στους άντρες μου και στον παπά μου εν ότι αρέσκει μου να με περιποιούνται.

    ReplyDelete
  19. μου τη δίνουν οι έρευνες!
    ...για να ταιριάζει η ατάκα με τη φωτογραφία του προφίλ μου :-)

    ReplyDelete
  20. χεχε, κι εγώ στις εξαιρέσεις φαίνεται πως ανοίκω!! πάντως το έχω δει αυτό που αναφέρεις σε φίλους, αλλά κυρίως σε θέματα χαρακτήρα παρά εξωτερικών χαρακτηριστικών. Φίλοι με καταπιεστική μάνα να παντρέυονται καταπιεστικές γυναίκες κτλ... Φιλούρες

    ReplyDelete
  21. Ε ναι... όλοι οι άντρες ψάχνουμε μια γκόμενα σαν τη μάνα μας, αλλά σαράντα χρόνια νεότερη και πολύ πιο σεξουάλα!

    ReplyDelete