Wednesday 6 October 2010

Με τις κόρες για καφέ




Χθες τα κάμαμε λίμπα στο καφέ του Marks and Spenser στη Μακαρίου. Έψαχνα να βρω άλλη λέξη, αλλά το λίμπα περιγράφει μια χαρά την κατάσταση.

Ήρθε η κολλητή από Ολλανδία, κατεβήκαμε κάτω, μετά των παιδιών φυσικά. Να μην ακούσω σχόλια τα παιδιά τι τα ήθελα μαζί μου. Τα απογεύματα είναι ο χρόνος που περνώ μαζί τους και δεν έχω καμία διάθεση να τους τον στερώ. Επιπλέον μου αρέσει να κάνουμε πράγματα μαζί.

Καταλήξαμε λοιπόν στο κέντρο… Βρείτε μου ένα καφέ που μπορώ να κάτσω να πιω ένα καφέ, έχοντας δύο μωρά. Και επειδή δεν υπάρχει αποφάσισα να διεκδικήσω ένα. Τους εξήγησα να είναι ήσυχες, να είναι υπάκουες και θα πιούμε τον καφέ μας όμορφα και ωραία. Είτε αυτά τους έλεγα, είτε για κβαντική φυσική το ίδιο πράγμα ήταν.

Τέσπα δεν έχω παράπονο. Μετά ήρθε και μια φίλη με την κόρη της και έγιναν τρία. Έπαιζαν, έτρεχαν, κάθονταν στις καρέκλες, ζωγράφιζαν, φώναζαν. Ήμασταν μόνες μας μέσα, διαφορετικά θα μας έδιωχναν, δεν υπάρχει περίπτωση.

Και το όλο σκηνικό ολοκληρώθηκε ως εξής. Μια από τις σερβιτόρες ενθουσιάστηκε με την μικρούλα μου και της έδωσε μερικά μπισκοτάκια. Σιγά που θα έλεγε όχι η λιχούδα. Ώσπου σε μια στιγμή, όπως έτρεχε πάνω κάτω μέσα στο καφέ, αμόλησε και ένα ξεγυρισμένο εμετό, τον μισό πάνω μου. Τα μαζέψαμε όπως όπως με τη βοήθεια της άλλης της μάνας, που είναι μαθημένη και δεν σιχαίνεται και ατάραχες κάτσαμε να συνεχίσουμε τον καφέ μας.

Το ξέρω ότι κάποτε ενοχλούμε, το ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται φασαρία και παιδιά. Αλλά τι να κάνω η έρμη μάνα; Δεν είναι ό,τι κάθε μέρα παίρνω σβάρνα τα καφέ, τα μπαρ και τα κλαμπ (τα ποια είπαμε;). Άλλα κάποτε έχω την ανάγκη να το κάμω. Θέλω να βγω έξω, να δω φίλους, να πιω ένα καφέ, που δεν θα τον έχω φτιάξει μόνη μου. Και επειδή δεν υπάρχει ένα καφέ που να έχει facilities για παιδιά, καταλήγουμε στα παραδοσιακά και αφιλόξενα για παιδιά καφέ. Ο Παπαφιλίπου κοντά στον Κύκκο, έχει ένα στοιχειώδη παιδότοπο. Ε δεν είναι πάντα εύκολο να καταλήγεις εκεί.

Θα μεγαλώσουν σε κάποια στιγμή. Και όπως θα γίνουν φρόνιμες (ελπίζω) δεν θα θέλουν να έρχονται μαζί μου για καφέ. Θα πηγαίνουν με τις φίλες τους και τους γκόμενους τους (σχήμα λόγου Μοτορτζή μου μην αγχώνεσαι). Για αυτό τώρα που μπορώ, το κάνω χωρίς τύψεις, έστω και αν ενοχλούμε. Στο κάτω κάτω οι καπνιστές τόσα χρόνια ενοχλούσαν με τον καπνό τους. Ας έρθει κάποιος να ποινικοποιήσει τα παιδιά στα καφέ.

21 comments:

  1. Παραδέχομαι ότι κάποτε στραβοκοιτάζω και σκέφτομαι "κάποιος να μαζέψει τούντο κοπελλούι ΤΩΡΑ!". Και είμαι σίγουρη ότι κι εσύ κάποτε μπορεί να το σκέφτεσαι! Όχι για τα δικά σου, εννοώ. Ευτυχώς όμως όχι πολύ συχνά, γιατί έχω τα δικά μου κολλήματα και σπάνια κυκλοφορώ μέρα. Αλλά, πέραν από τα αστεία τώρα, έχεις δίκιο... Στην Κύπρο όλα τα δημόσια μέρη ψυχαγωγίας φτιάχονται και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο λες και σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν: 1. Μωρά, 2. Κατοικίδια, 3. Ανάπηροι, και πάει λέγοντας. Θέλω να πω ότι πολλοί αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αναλόγως με το τι "φέρουν" μαζί τους.

    ReplyDelete
  2. Θα κάνω πρόταση στους ιδιοκτήτες των καφέ να γράφουν απ'εξω πινακίδα με τίτλο: children friendly

    αχαχαχα

    Δε παλεύεστε εσείς οι μαμάδες...

    Όταν παω για καφέ και βλέπω τετοια σκηνικά και ακόμη χειροτερα..χαζευω τις μαμαδες που τρεχουν πανικοβλητες πανω κατω, περα δώθε, μεχρι που στο τελος σιχτιριζουν την ωρα και τη στιγμη που αποφασισαν να ξεκουνησουν απο το σπιτι!

    Ομως ναι το χρειαζεστε κι εσεις που και που!

    φιλιά στις κορακλες τις ομορφες!

    ReplyDelete
  3. na mia idea gia epixirish! cafe me paidotopo tziai me epitirites pou tha paizoun me ta kopellouthkia, tha ta vafoun klp.

    damesa oulla ta cafe/estiatoria en dog friendly alla ennen oulla children friendly:-( how weird is that?

    ReplyDelete
  4. Εγώ είμαι το αντίθετο αγαπητή Μάνα! Δεν αντέχω καθόλου το σκηνικό παιδάκια να φωνάζουν/τρέχουν/κλωτσούν/κάνουν πανικό όταν πάω για καφέ. ΑΛΛΑ επειδή καταλαβαίνω την ανάγκη που περιγράφεις απλά διαλέγω να πηγαίνω εκεί που δεν υπάρχουν παιδάκια!

    Κάποιες φορές I wonder..εμείς όταν ήμασταν μικρές και μας έπαιρνατ σε χώρο με κόσμο και κάναμε φασαρία απλά μας έριχνε ένα βλέμμα η mother (αυτό το δολοφονικό!) και στεκόμασταν προσοχή...φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι τα μωρά θέλουν να παίξουν και να κάνουν φασαρία και να μην κάθονται απλά προσοχή...

    On the other hand..μια μάνα που πάει με τα παιδιά για καφέ και συμβαίνει αυτό το πανδαιμόνιο καταφέρνει να χαλαρώσει και να πεί 2 κουβέντες με την άλλη μάνα-φίλη?

    Εγώ με μια φίλη που έχει παιδιά πάμε στο πάρκο Ακρόπολοης, στο Παπαφιλίππου εκεί στο Κύκκο ή όπου έχει ζώα γιατί την καταβρίσκουν με τα 4-πόδα και ησυχάζουν!

    ReplyDelete
  5. Το ίδιο πρόβλημα έχω κάθε φορά που θέλω να πάω για καφέ με τα αδερφια μου που εχουν μωρά. Καταλήγουμε στον Παπαφιλίππου στον Κύκκο γιατί απλά εν έχει άλλα μέρη να πάεις που ναν φιλικά και για τα παιδάκια και για τους γονείς.

    Καταλαβαίνω σε.

    Αν υπήρχε παιδότοπος σε κάποια καφέ τότε και οι γονεις θα μπορούσαν να βγουν να πάρουν λίο αέρα και οι υπόλοιποι άτεκνοι δεν θα σκέφτονταν τρόπους να το βουλώσει το παιδάκι:))

    ReplyDelete
  6. ωχ παναγιά μου , εμετός πάνω σου!! και αν δεν το έχω ζήσει!! μυρίζεις μια βδομάδα!!
    η νύφη μου έκανε εμετούλι??? το καημένο ...

    όλοι μωρέ θέλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, και αυτοί που έχουν παιδιά και αυτοί που δεν έχουν και φυσικά και τα ίδια τα παιδιά! τι να τα κάνουμε? να τα πετάξουμε?

    (αυτό με τα κλαμπ πολύ μου άρεσε)

    καλημέρες από τη βροχερή φθινοπωρινή θεσσαλονίκη

    ReplyDelete
  7. Ράνια τί εννοείς "απλά διαλέγω να πηγαίνω εκεί που δεν υπάρχουν παιδάκια"; Υπάρχουν καφετέριες που γράφουν απ' έξω "εδώ δεν υπάρχουν παιδάκια";

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Πριν μια βδομάδα ήμουν στο Da Paolo με γουρουνέλλα και drSpock. Δίπλα μας 3 παιδάκια έπαιζαν τρεχτό. Τα αγριοκοίταζα έντονα, ώσπου να αλληθωρίσω. Με κοίταζαν κι αυτά έντρομα, αλλά δεν πτοούνταν. Ύστερα, άκουσα το ασσιχτίρι η μάνα τους και αλλάξαμε τραπέζι.

    ReplyDelete
  10. Λες θες να πηγαίνεις για καφέ με τα μωρά γιατί το απόγευμα είναι ο χρόνος σου μαζί τους. Τελικά όμως ποιος χρόνος, αφού θέλεις να βρουν μια ήσυχη απασχόληση για να μπορεις να απολαύσεις τον καφέ και τη φιλενάδα σου. Και δικαίως δηλαδή. Οπότε δεν ειναι καλύτερα να πας για καφέ χωρίς τα μωρά; Άλλωστε γιατι να πρέπει να κάτσουν φρόνιμα ή να προσαρμοστούν σε ένα χώρο που δεν είναι καν φτιαγμένος για αυτά;;
    Εγώ όσες φορές βγαίνω με τη φίλη μου και τα παιδιά της, δεν περνάω άσχημα ούτε υποφέρω και έστω κι έτσι απολαμβάνω τη φίλη μου. Η φίλη μου όμως δεν θυμάται ούτε κουβέντα από αυτά που είπαμε...

    ReplyDelete
  11. @ Invictus...δεν χρειάζεται να έχει απ'έξω το 'δεν υπάρχουν παιδάκια'. Στο Κόκκινο Ποδήλατο και στο costa Έγκωμης δεν είδα ποτέ παιδάκια. Οκτάνα και Καλά καθούμενα πιο αργά επίσης δεν έχει παιδάκια!

    Αλλά θα ήταν καλά να είχαν child friendly cafes..με χώρο για τα μωρά! It would be easier for parents!

    ReplyDelete
  12. @Rania
    Στο Costa Έγκωμης πάντως έτυχε να πάω 1 φορά με την πριγκηπέσσα χεχεχε

    ReplyDelete
  13. @ Κάρμα
    δεν είπα ακριβώς ότι ο χρόνος στο καφέ είναι ο χρόνος που περνώ με τα μωρά μου. απλά προσπαθώ να βάλω όσο το δυνατόν περισσότερα καρπούζια κάτω από μια μασχάλη. επίσης οι κόρες είναι φίλες με τις κολλητές μου, κυρίως η μεγάλη. τις λίγες στιγμές που κάθονται φρόνιμες, τα λένε μια χαρά μεταξύ τους. και μου αρέσει αυτή η σχέση.

    @ Μ.
    έλα συμπεθέρα, χαιρετίσματα από την ηλιόλουστη Λευκωσία.

    @ AntiChrist
    Επρεπε να σηκωστείς να παίξεις τρεχτό με τα παιδάκια, μια χαρά θα περνούσες.

    @ Αππωμένη
    καρά τσεκαρισμένο. όλοι στου Παπαφιλίπου καταλήγουμε.

    @ Aurora
    Ακριβώς. και άντε τα παιδιά τα παίρνουμε στο πάρκο, τα σκυλιά σε κανένα χωράφι. άνθρωποι ανάπηροι, τυφλοί πως να κυκλοφορήσουν και που να πάνε σε τέτοια αφιλόξενη πόλη που ζούμε;

    @ Coύλα
    όλοι χρειάζονται που και που ένα διάλειμα, έστω και αν αυτό στο τέλος καταλήγει σε μίνι εφιάλτη.

    @ Post
    Μου πέρασε από το νου. είδα ένα στο Βερολινο αν είχα λεφτά, θα έφτιαχνα ένα παρόμοιο. και θα έκοβα λίρες του άλλου κόσμου. εννοώ ευρώ.

    @ Ράνια
    το καταλαβαίνω, και μην φανταστείς ούτε εμένα είναι το καλύτερο μου να ενοχλούμε. έλα όμως που είναι φορές που για να πιεις ένα καφέ σαν άνθρωπος αναγκάζεσαι να ενοχλείς. τα καταφέρνω να χαλαρώσω πάντως και να περάσω καλά, ίσως επειδή σταμάτησα να έχω τύψεις για την οχληρία που προκαλούμε :)

    @ Invictus
    Πότε να τες πάρουμε τες πριγκίπισσες στο Πραλίνα; μουαχαχαχα.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Δεν υπάρχουν παιδότοποι που να προσφέρουν και καφέ; Το ανάποδο δηλ. Εδώ στην Αθήνα και περίχωρα βρίσκεις αρκετούς και μάλιστα με πολύ καλό καφέ...
    Όσο και να το αποφεύγεις πάντως, κάποια στιγμή θα τύχει να πας και κάπου που δεν είναι "για παιδιά".
    Εμένα τώρα μεγαλώσανε οι κόρες, αλλά όταν ήταν μικρές και έπρεπε κάπου να πάμε, έπαιρνα μαζί την τσάντα του ... σπορτ Μπίλλυ!!! Με παιχνιδάκια (από polly-pocket και barbie μέχρι επιτραπέζια σε έκδοση ταξιδίου), ζωγραφιές, βιβλία...κλπ για να απασχολούνται.

    ReplyDelete
  16. Καλή μου Μάνα,
    τα παιδιά δεν έχουν την υπομονή για πολύ ώρα, χωρίς να απασχοληθούν με κάτι που πραγματικά τους ενδιαφέρει.
    Και είναι λογικό ότι πρέπει να ξεσκάσεις κι εσύ, αλλά θα πρέπει να αρχίσεις με λιγότερο χρονικό διάστημα, μόνη σου στην αρχή για να αφοσιωθείς σε αυτά και να μάθεις τι θα τα διασκεδάζει ήρεμα, χωρίς να ενοχλούν τον υπόλοιπο κόσμο που βγήκε κι αυτός να ξεσκάσει.

    Σιγά-σιγά ανέβασε το χρονικό σου διάστημα κι αφού είσαι σίγουρη ότι τα παιδάκια σου είναι έτοιμα και σέβονται την ελευθερία τους, τότε άρχισε να φέρνεις μια-μια τις φιλενάδες.

    Καλό σας βράδυ και να μου τα φιλήσεις

    ReplyDelete
  17. Γιατί δεν πάτε στον παιδότοπο του Madisson; Η του ΙΚΕΑ, ή του Mall; ( Τα έγραψα κατά σειρά δικής μου προτίμησης ). Η θεά περνά πάντα υπέροχα εκεί και υπάρχουν και στα 3 κοπέλες που τα προσέχουν. Υπάρχει επίσης και ο Ηράκλης, κάτω Λευκωσία. Άμα σκεφτώ ακόμα λίγο είμαι σίγουρη πως θα βρεθούν και άλλα :)

    ReplyDelete
  18. Σεβασμός στους γονείς με μικρά μωρά. Αν μας το δώσουν αυτό βλέπουμε για τα άλλα Αντίχριστε, έτσι;

    Η Βαβυλώνα έχει απόλυτο δίκιο. Χρειαζόμαστε χώρους για μωρά, χώρους που θα έχουν κέρδος για αυτούς που θα επενδύσουν, αφού κατά τα άλλα ζούμε σε παιδο – έρημο !

    ReplyDelete
  19. Ρε νομίζω ότι άνοιξε ένα καφέ ο Φιλιππίδης στην Κένεντυ που ονομάζεται "παραμύθι με καφέ" ή κάτι τέτοιο και κάνει ακριβώς αυτό, προσφέρει χώρο στα παιδιά να παίξουν και καφέ στις μάμάδες. Αλλά δεν είμαι σίγουρη τι ώρες έιναι ανοιχτό, παρ'τους ένα τηλ. ΕΠίσης, τα καλά καθούμενα το απόγευμα είναι αρκετά φιλικά προς τα παιδιά, είδα πάρα πολλές φορές γονείς με τα παιδιά τους εκεί, ειδικά που τη στιγμή που υπάρχει τζιαι χώρος να παίξουν τζιαι να βουρήσουν, χωρίς τον κινδυνο των αυτοκινήτων. Κατά τα άλλα τζι εγώ είμαι που τζείνες που δυσπυρκούν άμα θωρούν κοπελλούθκια σε καφέ "για μεγάλους". Τίποτε το προσωπικόν, α;

    ReplyDelete
  20. Το Gloria στην Έγκωμη έχει ένα μίνι παιδότοπο έξω (μία τσουλήθρα είδα, δηλαδή) και όσες φορές έχω πάει πάντα έχει κάμποσα παιδάκια. Κατά τα άλλα, το Maddisons άκουσα ότι προσφέρεται για παιδιά.

    ReplyDelete
  21. Πονεμένο θέμα έβαλες σήμερα..
    Καταλάβω σε απόλυτα τζιαι συμφωνώ με όσα λέεις (εκτός the cigarette part :)). Oταν ήταν πιο μικρά τα αχαπαράκια νευρίαζα πολλά που δεν υπήρχαν children friendly cafes. Σε κάποια φάση θυμούμαι το starbucks έκαμε ένα μικρό παιχνιδότοπο (τζιαι περιττό να πω εφάμεν τον με το κουτάλι), αλλά μετά που είδαν πόση ακαταστασία τζιαι χάος εδημιουργούσαν τα μωρά εφύαν τα παιχνίδια νυχτα.
    All i can say is υπομονή. Μεγαλώνουν πολλά γρήγορα τζιαι στα 6-7 πλέον απολαμβάνεις να τους παίρνεις σε έτσι τόπους.

    ReplyDelete