Monday 14 February 2011

Γαμήσι μετά υπογραφής



Σας έτυχε ποτέ να κάμετε σεξ με μισή καρδιά; Να θέλετε να πείτε όχι, αλλά στο τέλος να μην λέτε τίποτα και να καταλήγετε να πηδιέστε; Την επόμενη μέρα αν το μετανιώνατε που δεν είπατε όχι, θα καταγγέλλατε τον άλλο για βιασμό;

Στη Σουηδία ξεκίνησε μια συζήτηση για το τι ορίζεται βιασμός. Θεωρητικά όταν ασκείται βία, όταν ο ένας από τους δυο δεν θέλει, όταν διευκρινίσει ότι δεν θέλει σεξ. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν δεν θέλει, αλλά δεν το λέει. Για οποιοδήποτε λόγο, είτε ντρέπεται, είτε δεν θέλει να στεναχωρήσει τον άλλο με μια άρνηση, είτε λόγω κούρασης είτε γιατί φοβάται πως θα πάρει ο άλλος το όχι. Βεβαίως η μακαρίτισσα η γιαγιά μου έλεγε απ’ αντραπεί τζι αγκαστρωθεί κακό αγκάστρι έσσει.

Η εφημερίδα Le Monde γράφει για δύο περιπτώσεις. Τις μεταφέρω για να πάρουμε μια ιδέα.

Η δημοσιογράφος Γιοχάνα Κολγιόνεν περιγράφη τι της συνέβη. Ένα βράδυ κοιμήθηκε με τη θέλησή της με έναν άνδρα, ο οποίος το πρωί της επόμενης επωφελήθηκε από τη χαλάρωσή της για να διεισδύσει μέσα της χωρίς να φορέσει προφυλακτικό. Εκείνη δεν τόλμησε να τον διακόψει. Δεν κατέθεσε μήνυση. «Δεν είχα καταλάβει ότι είχα δικαίωμα να θέσω όρια στον άνθρωπο με τον οποίο είχα ήδη κοιμηθεί», είπε.

Η Emma αφηγήθηκε τη δική της ιστορία: την επομένη ενός πάρτι, όπου είχε πιει πολύ, συνειδητοποίησε ότι ένας φίλος που ήταν ξαπλωμένος δίπλα της στο δωμάτιο είχε εκσπερματώσει πάνω της. Πλύθηκε σχολαστικά, έπεσε να ξανακοιμηθεί, αλλά δεν μπορούσε, κι έβαλε τα κλάματα. Όταν διηγήθηκε αργότερα τη σκηνή στον φίλο της, εκείνος θύμωσε. «Του είπα ότι δεν το ήθελα. Μου είπε ότι θα κάνει μήνυση στον άλλο για βιασμό. Διαφώνησα. Γιατί; Επειδή θα μπορούσα να έχω πει ΟΧΙ».

Εδώ πάντως να κάμω παρένθεση. Φανταστείτε ένα Μεσογειακό να του λέει η γκόμενά του ότι κάποιος άλλος έχυσε πάνω της και αυτός να θέλει να πάνε δικαστήρια. Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο κτλ κτλ κτλ. το πιο πιθανόν να κατέληγε ο γκόμενος δικαστήριο, επειδή πλάκωσε και την γκόμενα και τον άλλο στο ξύλο.

Η λύση που συζητούν είναι να θεσπιστεί ένας νόμος για το σεξ. Θέλεις κύριε μου να γαμήσεις; Πρώτα θα παίρνεις γραπτή έγκριση και μετά. Πως εγώ κυκλοφορώ με χαρτιά του γιατρού στην τσάντα μου, μπας και τύχει και βρεθούμε εκτάκτως στην παιδίατρο; Έτσι και οι Σουηδοί θα κυκλοφορούν με την έγκριση στην τσάντα μπας και τύχει και γαμήσουν εκτάκτως.

Αν δεν είναι γραπτή η έγκριση πρέπει να είναι απόλυτα κατηγορηματική. Θα πηδηχτούμε, έτσι; Ναι θα πηδηχτούμε. Μα σίγουρα θέλεις να πηδηχτούμε; Ναι σίγουρα θέλω. Μα είσαι εντελώς εντελώς εντελώς σίγουρη; Ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι.

Εννοείται ότι παραείναι γελοίο το θέμα. Να ζητάς συνεχώς έγκριση για να κάνεις σεξ είναι όπως τους συμμαθητές της κόρης μου, που πρέπει να ρωτούν τη δασκάλα τους για να πάνε τουαλέτα. Κυρία, κυρία να πάω να κάμω πισσιά μου;

She μην πεις κουβέντα. Σήμερα ταιριάζει η φωτογραφία με το θέμα.

Πως τα καταφέραμε και κάναμε κάτι όμορφο και ωραίο όπως το σεξ, περίπλοκο θέμα; Τα πράγματα είναι απλά, τι ξοδεύουμε χρόνο σε συζητήσεις αντί σε (σεξουαλικές) πράξεις;

23 comments:

  1. she
    ma ti na po ego? afou xeris, to sex ine apo ta agapimena mou themata...alla nai, iparxi ontos mia lepti diaxoristiki grammi sto viasmo kai sto kano sex xoris na to thelo alla den leo tipota...

    ReplyDelete
  2. Μα εφαντάστηκες?..please sign this disclaimer before we proceed!!

    Εν απλό το θέμα..if you make yourself clear οτι εν θέλεις και ο άλλος επιμένει then its rape.

    ReplyDelete
  3. Σόρρυ αλλά διαφωνώ μαζί σου γιατί νομίζω πως απλοποιείς ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό. Αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, ότι κάνουν με την νομοθεσία που συζητούν υπερβολικά περίπλοκό ένα θέμα που είναι όμορφο και γεμάτο συναίσθημα όπως είναι η ερωτική επαφή. Αλλά ακριβώς, όταν το ένα από τα δύο μέρη, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το μέρος αυτό είναι οι γυναίκες, δεν θέλει να προχωρήσει και αναγκαστεί να το κάνει ενώ στην ουσία δεν το θέλει, είτε για λόγους συναισθηματικούς, είτε για λόγους ντροπής, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγω, τότε υπάρχει ζήτημα. Όταν ξυπνήσει μια γυναίκα το πρωί και βάλει τα κλάματα για αυτό που συνέβηκε, αν νοιώθει πως έγινε κάτι χωρίς την θέληση της, αν νοιώθει πως αυτό που έγινε, δεν είναι αυτό που ήθελε, τότε υπάρχει μεγάλο ζήτημα… πολύ πιο σοβαρό από την ομορφιά της σεξουαλικής επαφής όπως λες…

    ReplyDelete
  4. Ελένη δεν αναφέρομαι σε περίπτωσεις βιασμού ή όταν το σεξ περιέχει οποιαδήποτε μορφή βίας. δεν χρειάζεται να πω πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια και να καταδικάζονται.

    εδώ συζητούν όμως για κάθε σεξουαλική επαφή που κάνεις να δίνεις άδεια.

    τι σημαίνει όμως αυτό που λες να κάνει σεξ χωρίς να το θέλει; και παλι δεν μιλούμε να της κρατά ο άλλος τα χέρια δεμένα ή να της έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο.

    θέλει ο άντρας μου, ο φίλος μου, καποιος που μου κόλλησε στο κλαμπ, εγώ δεν θέλω, του κάθομαι, χωρίς να πω ότι δεν θέλω. ο άλλος πως να το καταλάβει ότι δεν θέλω ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΔΕΙΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ; και τι σημαίνει μετανιώνω την επόμενη μέρα; την ώρα που έπρεπε γιατί δεν άνοιξα το στόμα μου να πω κάτι;

    ReplyDelete
  5. Μάνα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάμνεις σεξ χωρίς να το θέλεις τζιαι εν αρνίεσαι. Όταν πχ φοάσαι τον άλλον. Αν η επιλογή σου είναι να σε κάμει άχρηστη που το ξύλο ή να κάμεις σεξ...;
    Αν δεν εν συναινετικό, εν βιασμός. Υπαρχει τζιαι η ψυχολογική βία...

    Τωρά για το θεσμικό κομμάτι, για την άδεια για να κάμεις σεξ, εν όντως γελοίο.

    ReplyDelete
  6. Καλά, πως μπορούμε να μιλούμε για βιασμό αν ο άλλος εκσπερμάτωσε πάνω της χωρίς να υπάρχει επαφή; Παρενόχληση, ναι, αλλά βιασμός; Εχάσαν το νόημα του βιασμού.
    Αν δεν μπορείς να πεις ένα απλό "όχι", τότε είσαι άξιος/α της μοίρας σου. Εν καλά που ελάλε η γιαγιά σου. Εκτός και αν ο στόχος εν τα λεφτά που τη μήνυση, που μιλούμε για παγίδευση.
    Η συζήτηση εξεκίνησε για τη μήνυση που εκάμαν του Ασάντζ της Wikileaks για βιασμό (βλέπε φύμωση). Ο θεός να το κάμει βιασμό τζείνο το πράμα. Η γεναίκα έθελε να κάμει σεξ, απλά εν έξερε ότι εν θα χρησιμοποιούσε προφυλακτικό.
    Όπως παν έννα χαθεί το νόημα του βιασμού, και οι πραγματικές περιπτώσεις βιασμού έννα χάνουνται στη νομική γραφειοκρατία.

    ReplyDelete
  7. έτυχε σου να πεις του άλλου ότι δε θέλεις τζε να μεν σε πάρει στα σοβαρά?
    τάχα που τη στιγμή που δεν τον κουντάς να ξικολλήσει που πάνω σου τζαι δε σηκώννεσαι να φύεις που κάτω του, παρόλο που του είπες ότι δε θέλεις, κατά βάθος θέλεις το τζαι απλά παίζεις του τη δύσκολη?

    άμαν ο άλλος επιμένει παραπάνω σου? άμαν φοάσαι ή δε θέλεις να τον πληγώσεις επειδή τάχα αγαπιέστε?

    στη θεωρία όντως, το όχι εν όχι, στην πράξη όμως μερικές φορές έννεν εύκολο να το περάσεις στον άλλο

    εν θέμαν αδυναμίας τη δεδομένη στιγμή (ή τζε γενικά), την οποία ο άλλος εκμεταλλεύκεται επειδή είναι και physically πιο δυνατός σου

    ReplyDelete
  8. Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα! Να θέλει κάποια να πει όχι και να μην μπορεί επειδή υπάρχουν χιλιάδες λόγοι! Δηλαδή αυτό δεν συνέβηκε ποτέ? Εδώ μιλάμε στα δικαστήρια θεωρείται ως βιασμός να αναγκαστεί από τον άντρα της η παντρεμένη γυναίκα να κάνει σεξ ενώ δεν το θέλει. Είναι αυτά που λέει η αππωμένη... Η ψυχολογική βία, ο εξαναγκασμός, να φοβάσαι μην πάθεις χειρότερα... Δηλαδή οι γυναίκες που τις δέρνουν οι άντρες τους και κάθονται και δεν τον εγκαταλείπουν είναι απλώς ανίκανες να πουν όχι?

    ReplyDelete
  9. Να τα κάμουν παντού Βig Brother (καμερες, μικρόφωνα) τζαι θα λυθούν τα προβλήματα τέτοιας φύσεως.
    Παιδκιά σόρρυ (ειδικά οι κοπέλλες, αγαπητή Ελένη) καταλαβαίνω το θέμα αλλά η κάθεμια και ο καθένας βεβαίως βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να αντισταθεί όπως του ορίζει ο νους του.
    Έτσι πράματα εν πολλά πολύπλοκα τζαι δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν. Αν είναι δυνατόν.

    ReplyDelete
  10. φυσικά τζιαι ο καθένας μπορεί να πει ΟΧΙ που τη στιγμή που έχει λαλιά, αλλά στην πράξη έννεν τόσο εύκολο, ιδιαίτερα για τις πολύ νεαρές κοπέλες. Για κάποιο διεστραμμένο λόγο, ντρεπούμαστε (τάχα είμαι πολύ νεαρή κοπέλα, χα χα). Ακόμα τζιαι αν κουντήσεις τον άλλο να ξηκολλήσει, ακόμα τζιαι αν πεις εκατό φορές ΟΧΙ, δεν θα του κάμεις δα και κεφαλοκλείδωμα ούτε θα τον κλωτσήσεις στα αρχίδια γιατί ...εν κρίμα/αντροπή/φοάσαι/και λοιπές ηλιθιότητες. Plus, συνήθως ο αποπάνω εν πιο δυνατός και πολύ συχνά εξιτάρεται παραπάνω που την αντίρρηση, νομίζει ότι κάμνεις του νάζια και δεν σε παίρνει στα σοβαρά.

    Τζείνο που πρέπει να γίνει είναι να εμπεδώσουν οι κοπέλες ότι ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να λαλούν όχι άμα δεν θέλουν. Τζιαι το κρίμα εν πας το κλίμα. Να σεβαστούν τον δικό τους εαυτό, αντί τον άλλο. Τζιαι να αποδεχτούν ότι, τουλάχιστον σε κάποιες ηλικίες, ο νους των αγοριών/αντρών εν αποκλειστικά πας το πράμαν τους, όι στες ίδιες.

    ReplyDelete
  11. υ.γ. εξ ου και υπάρχουν 2 σοφά ρητά των αρχαίων ημών προγόνων: "απ'αντράπην αγκαστρώθην" και "αντράπου τον ένα, αντράπου τον άλλο, κοπελλούι με τον άντραν μας εν εκάμαμε" (χαχαχαχ - ahem)

    ReplyDelete
  12. Ανώνυμε 1:19 όχι δεν έτυχε. όταν δεν θέλω να κάμω σεξ δεν κάμνω. και αν ο άλλος στην περίπτωση ο Μοτορτζής δεν με έπαιρνε σοβαρά όταν του το έλεγα δεν θα ήμουν μαζί του. απλά τα πράγματα.

    ReplyDelete
  13. Sike το ρητό νάμπερ δύο είναι όλα τα λεφτά :))

    και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. οι κοπέλες να σέβονται να σκέφτονται τον εαυτό τους πρώτα και μετά τον άλλο.

    ReplyDelete
  14. (den mporw na grapsw ellinika)
    H gineka safos prepei na exei apopsi tziai na tin kamnei ixiri thelei en thelei o allos.. en eshi antropes se tuta ta pramata.. o allos en antrepete p kamnei tin douleia tou tziai i genaika na ntrepetai?
    simfonw en polla geloio na thesmothetithei tetoio prama...

    ReplyDelete
  15. Εγώ ένα κατάλαβα: άλλες έχουν να δουν "χαρά στα σκέλια τους" κάτι αιώνες, κι άλλες αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν σεξ όταν δεν έχουν και πολύ όρεξη...

    ReplyDelete
  16. Κι αν θέλεις να κάμεις σεξ τζιαι λαλείς ότι εν θέλεις για να βιώσεις την φάση "τράβα με κι ας κλαίω" ? Εν βιασμός? :)
    Άτε χαλαρώστε λίο, εν Αγ. Βαλεντίνου και οι παραπάνω θα κάμουμε σεξ πόψε! :Ρ

    ReplyDelete
  17. Όταν ο άντρας (συνήθως ο παντρεμένος) δεν θέλει αλλά ΠΡΕΠΕΙ να κάνει σεξ - και μάλιστα βιάζει τον εαυτό του με χίλιους δυο τρόπους (φαντασιώσεις, τσοντες, κλπ) για να καταφέρει να του σηκωθεί είναι βιασμός επίσης; Και αν ναι, πώς αποδεικνύει πως δεν ήθελε να το κάνει εφόσον η γυναίκα θα έχει ως αποδεικτικό στοιχείο την στύση του; Έχει σκεφτεί κανείς πως αν αρχίσουμε και θέτουμε τέτοια ζητήματα στην έννοια "βιασμός" δεν θα είναι πλέον μια αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση; Κι έχει επίσης σκεφτεί κανείς σε τι επίπεδα βλακείας, μαλακίας και γελειότητας οδηγούμαστε από αυτούς τους Σουηδούς;

    ReplyDelete
  18. Mana,

    Καλό είναι σε κάποιο από τα επόμενα ΣΟΥ κείμενα να ψάξεις και τι εστί σεξουαλική παρενόχληση!

    ReplyDelete
  19. Ανεφ τι ακριβώς εννοείς;

    ReplyDelete
  20. Εγώ πάντως έκανα κάποτε σεξ με συμφωνία! Και δεν εννοώ με πουτάνα. Θα σας τα γράψω μία μέρα...

    ReplyDelete
  21. Akou xarti gia sex! Vlakia! 8elis i en 8elis en eshi 2 logiwn!!!E3 oson gnorizo iparxoun 3 idi viasmon (o mikros-o metrios je o megalos)...En analoga ts periptoseis px ama en pantremeno t zeugari je en 8eli i gineka 8eorite mitsis!O metrios eshi mikri diafora pu t mitsi je o megalos opos oloi t gnorizoume oti en o koinos viasmos!!!Je en analoga je i pini...Tora omos ta 8imata sixna emporousan na mlsoun je apla epele3an na siopisoun gt apla dn gnorizoun...

    ReplyDelete
  22. omg nekatomeni, sovaromilas oti eshei "mitsi" viasmo???!!!!!!???????? men mou peis oti epeidi en pantremenoi en je ypoxreoi na kamoun kati pou/otan den to theloun!!!

    ReplyDelete
  23. Μιτσή ναν το πράμαν του! Ήντα μιτσής βιασμός; Να μεν σου τύχει όξα μιτσής;
    Σίουρα εν έχει λύση το θέμα εχτός που το να βάλει ο κόσμος νου τζαι να σέβεται τον άλλο για να μεν τον φοάται/αντρέπεται. Υπογραφές τζαι ιστορίες εν πελλάρες....

    ReplyDelete