Wednesday 2 March 2011

Πρωινοί προβληματισμοί

Κάθε πρωί με το που ξεκινά η μέρα μου αρχίζουν τα διλήμματα. Να βάλω το τζιν που φορούσα και χθες ή φαίνεται που μου έφτυσε το μικρουλάκι μου; Θα προλάβω να πάρω τη μεγάλη σχολείο πριν φάνε τα άλλα τα παιδάκια το πρόγευμά τους ή να της δώσε το σάντουιτς μέσα στο αυτοκίνητο; Θα ευχαριστηθεί ο διευθυντής με τις καινοτομίες που έκαμα χτες ή θα μου βάλει τις φωνές ότι παρουσιάζω μαλακίες;

Τις τελευταίες μέρες ο Μιχάλης Σοφοκλέους, υποψήφιος βουλευτής με το Δημοκρατικό Συναγερμό, γέμισε τη Λευκωσία me billboards μεγαλώνοντας και άλλο τα διλήμματά μου.

Δίλημμα πρώτο
ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ή
ΆΤΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Α χα. Ωραίος προβληματισμός πρωί πρωί. Το προφανές είναι να διαλέξω τη δίκαιη κοινωνία. Και μετά το ακόμη πιο προφανές είναι ότι για να την έχω τη δίκαιη την κοινωνία, πρέπει να ψηφίσω τον εν λόγω υποψήφιο… Άσε καλύτερα. Θα προτιμήσω τους άτιμους βουλευτές που ήδη υπάρχουν. Θα γλυτώσω και τη ματαίωση που θα πάθαινα, όταν μερικούς μήνες μετά τις εκλογές η κενωνία θα εξακολουθήσει να είναι άτιμη.

Τώρα σοβαρά, υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που θα πιστέψει ότι ένας βουλευτής μπορεί να κάμει την κοινωνία μας δίκαιη; Ειλικρινά, προτιμώ εκατό φορές τους υποψήφιους που καθαρά και σταράτα θα πουν: Ψηφίστε με για να τα τρώω (μόνος, όχι μαζί όπως ο Πάγκαλος). Ψηφίστε με και δεν θα αλλάξει τίποτε. Αλήθειες, χωρίς να είναι πασπαλισμένες με ψεύτικες υποσχέσεις.

Δίλημμα δεύτερο
ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ;


Μάλιστα. Εδώ έρχονται πολλές ερμηνείες. Ο καθένας ό,τι θέλει μπορεί να βάλει στο εσείς και εμείς. Αλλά μάλλον μιλά για το κυπριακό. Ακόμα δεν ήπια το δεύτερο καφέ μου, για να σκεφτώ έτσι σοβαρά πράγματα. Αλλά σε τελική ανάλυση, εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ είμαστε. Τι δηλαδή, σε περίπτωση λύσης, θα δούμε ξανά γειτονιές μεικτές και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν μαζί; Ούτε καν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν θα συμβεί αυτό. Εδώ καλά καλά δεν αντέχουμε τους άλλους όταν είναι οι άλλοι μιας διαφορετικής ομάδας, μιας διαφορετικής γειτονιάς, μιας άλλης πόλης.

Δίλημμα τρίτο
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ή
ΠΡΆΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ;


Εδώ το έχουμε λυμένο το θέμα. Δεν έχουμε πράσινη ανάπτυξη, δεν ανακυκλώνουμε χαρτί, γυαλί και πλαιστικά, δεν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες για να μην χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας, δεν είναι όλα τα εργοστάσια με πράσινες προδιαγραφές για να μην μολύνουν το περιβάλλον, δεν φυτεύουμε δέντρα παντού και δεν προσέχουμε αυτά που έχουμε, δεν είναι οι πόλεις μας πνιγμένες στο πράσινο, δεν είναι καθαρές οι θάλασσες μας και δεν κτίζουμε στις ακτές;

Όχι, ε; Ε δεν πειράζει. Πάλι τα πράσινα άλογα θα προτιμήσουμε, είναι πιο εύκολο να τα αποκτήσουμε αυτά παρά την πράσινη ανάπτυξη.


Υγ. Η μεταγραφή του ΑΚΕΛ, Μάριος Χαννίδης πως θα καταφέρει να μην γεμίσει την πόλη με αφίσες με τη φάτσα του, μιας και το κόμμα απαγορεύει την προσωπική προβολή;

21 comments:

  1. Είδα ένα σύνθημα, μετά είδα το δεύτερο, μετά είδα τζαι τρίτο στες ταπέλλες που εγέμωσεν τον τόπο ο michalis.com
    Ειλικρινά εψές που έπαθα mike-overdose είπα ότι σήμερα θα έγραφα κάτι σχετικό. Επρόλαβες με!
    Εν ξέρω τί εν πιο ανησυχητικό: τζίνοι που σκέφτοναι/γράφουν/πλασάρουν τούτα τα "συνθήματα" ή τζίνοι που τα πιστεύκουν/υιοθετούν; Άλλο δίλημμα τζαι τούτο...

    ReplyDelete
  2. Α εγώ εν τες είδα τες ταπέλλες! Μα που ζώ?

    Εγώ είχα πάντα την απορία..αν ας πούμε αύριο κατεβείς εσύ Μάνα για βουλευτής..με τις ωραίες ιδέες σου και την δίκαιη κοινωνία που θέλεις να κάμεις..θα γίνεις και εσύ σαν αυτούς που μας κυβερνούν τώρα? Είναι αναπόφευκτο το corruption ή απλά οι corrupted άνθρωποι είναι αυτοί που βάζουν υποψηφιότητα?

    ReplyDelete
  3. το πιο ανησυχιτικό Invictus είναι αυτοί που τα υιοθετούν. αν πας στον κομμωτή και σου πει να σου κάμει κίτρινα μαλλιά με μωβ λωρίδες θα τις κάμεις επειδή σου το είπε; τούτοι οι υποψήφιοι δεν έχουν δική τους άποψη, κοινή λογική έστω;

    Ράνια η διαφθορά δεν είναι απαραίτητη. αλλά και να μην διαφθαρεί ένας πολιτικός δεν μπορεί να κάμει τη διαφορά. ψηφίζεται ένας άδικος νόμος για παράδειγμα. εγώ ως βουλευτής δεν θέλω να τον ψηφίσω. θα τον ψηφίσουν οι υπόλοιποι και θα περάσει.

    ReplyDelete
  4. χεχε, είδα τες τζιαι εγώ. Προφανώς κάθε εκλογές θα έχουμε ένα ππούλλι που θα γεμώνει τον τόπο αφίσες. Την προηγούμενη φορά δεν είχαμε τον Πιτσιλλίδη?

    ReplyDelete
  5. στις ευρωκελογές ήταν ο Πιτσιλίδης και στις περασμένες βουλευτικές ο Χαννίδης. ε το πλουμίζουν καμπόσο τις διαφιμιστικές εταιρείες.
    μια άλλη της Εδέκ νομίζω, σιγά να μεν θυμούμαι ονόματα έγραψε ολόκληρο ποίημα του στιλ Διεκδίκησε τώρα το αύριο που σου ταιριάζει...
    Μέχρι το Μάιο Δρακούνα θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά.

    ReplyDelete
  6. πράσσειν άλογα....

    οχι ομως εσεις, αλλα εκεινοι!

    εχετε εκλογες;

    Coula

    ReplyDelete
  7. Χαίρομαι για τους προβληματισμούς, διότι αυτός είναι και ο στόχος μου. Να φύγει η πολιτική από τα κενά περιεχομένου συνθήματα και καυγάδες και να μπει στην ουσία των ζητημάτων. Αν προχωρούμε σε δίκαιη κοινωνία (ευκαιρίες για τους νέους και το μέσο εργαζόμενο - επιχειρηματία), αν υιοθετούμε πολιτικές που οδηγούν στην πράσινη ανάπτυξη, αν οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως πολίτη ή ως πελάτη. Αν ακόμη για το Κυπριακό κάνουμε την πραγματική συζήτηση του αν θέλουμε λύση και πως μπορούμε να την πετύχουμε.
    Δεν θα κάνω αφορισμούς όπως αυτούς της Δρακούνας, οι οποίοι ξεφεύγουν από το ευπρόσδεκτο χιούμορ της Μάνας για παράδειγμα. Blogger εδώ και χρόνια είμαι κι εγώ και οι θέσεις μου είναι αναλυμένες και κατατεθειμένες. Δεν είναι σημερινές. Πιστέυω σε αυτή τη κουβέντα που οδηγεί σε ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής. Οι άνθρωποι που πιστεύουμε σε μια καινούργια προσέγγιση των πραγμάτων έχουμε δύο επιλογές. Ή να συνεχίσουμε την πολυτέλεια της πνευματώδους κριτικής από μακρυά, ή να κουβεντιάσουμε πραγματικά και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πέντε πράγματα.
    Μιχάλης

    ReplyDelete
  8. Μάνα σκέφτου τούτα τα διλλήματα να τα έσιης από τις 5 το πρωϊ! Να πρέπει να οργανώσεις και να ετοιμάσεις τα παντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για να καταφέρει ο δικός σου επιτυχώς να ντυθεί ο ίδιος, να ντύσει και να μεταφέρει το μωρό στο σχολείο χωρίς να περάσει από το μυαλό του ούτε και μία σκέψη του τύπου μα πού εν τα παπούτσια/σκούφος;
    Παράλληλα αφού ετοιμαστείς να προ-υπολογίσεις ότι πρέπει να σταματήσεις για βενζίνη, ΑΤΜ, περίπτερο και ακολούθως να βρεθείς στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας με μέση ωριαία τα 140, γιατί ξέρεις ότι εν να περιμένεις 25-30΄στην είσοδο της Χώρας τζαι άμα με το καλό καταφέρεις τα τζαι φτάσεις στο γραφείο να έσιης τζαι 2-3 μαλακοπίτουρες να σου λαλούν «Μα εγύρεψα σε αλλά έλειπες» « Μα τί ώρα έρκεσαι;»
    ασπούμεν «!!!ΛΑΜΝΕ ΣΙΥΛΛΟΫΡΕΥΚΕ ΡΕ!!!»
    Όσο για τα διλλήματα που μας θέτει ο Μιχάλης και ο κάθε όμοιος του μεν ανυσηχείς. Εν να τα λύσει η κάλπη. Εν να καταλάβει τζαι τούτος ότι η προβολή της φάτσας και των τάχα ανησυχιών του εν αγγίζουν κανέναν απολύτως. Εν τζαι έν τραγούδιν τζαι παίξε παίξε it will grow on you τα γέρημα! Έλεος! Είχες και immediate response.. Ε, ρε λεφτουδάκια πεταμένα!!!
    Πάντως το ΑΚΕΛ έκαμε καλή μεταγραφή άμα σκεφτείς ότι όσα ήταν να δώκει πας τες ταπέλλες εκούμπησεν τους τα!!!

    ReplyDelete
  9. Πάντως, Μιχάλη, εγώ τόσα χρόνια είδα σε τούτον τον τόπο κυβερνήσεις που ούλλους τους χρωματισμούς και κοινοβούλια με διάφορους συνδυασμούς δυναμικότητας, χωρίς τίποτε να αλλάξει ουσιαστικά. Πε μου μόνο κάτι, ένας βουλευτής ενός κόμματος ποιες εν οι πιθανότητες να μεν ακολουθήσει πιστά τες οδηγίες του κόμματος του που θα έρτει η ώρα να ψηφήσει ένα νομοσχέδιο; Προσωπική μου άποψη εν ότι μιλούμε για κομματικά πιόνια. Ούλλα τα κόμματα έρκουνται προεκλογικά και διαφημίζουν φρέσκα μυαλά και νέους ανθρώπους, αλλά μιλούμε για φρέσκες μάσκες μπροστά που τες ίδιες ιδέες. Αν ο κάθε βουλευτής ήταν μια αυτόνομη πολιτική οντότητα, ήταν να είχαμε και το δικαίωμα να ψηφήσουμε βουλευτές που διαφορετικά κόμματα.

    ReplyDelete
  10. she
    kalimera mana. ego pale exo allo dilimma. na evro pio ftino nipiagogio, i na kripso tze na mino tzame pou egrapse to moro?

    ReplyDelete
  11. Ανισσόροπη τούτο το μα τι ώρα έρκεσαι δουλειά φακκά μου πολλά. ρε τι δουλειά μου κάμνω την; τι σε κόφτει τι ώρα έρχομαι δουλειά;

    She δεν θα βρεις πιο φτηνό, γιατί έχουν κλείσει οι θέσεις στα καλά νηπιαγωγεία. το καλά σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

    Μιχάλη σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Θα συμφωνήσω όμως με τον Defiance. ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. μακάρι να τα καταφέρεις να κάμεις τη διαφορά.

    ReplyDelete
  12. Defiance, ο κάθε βουλευτής είναι μια αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός συνόλου. Αυτό δεν είναι κακό και ούτε σημαίνει ότι γίνεται πιόνι. Εξαρτάται από τον ίδιο και τη σχέση που έχει με τους πολίτες. Όπως και τη θεματολογία και το τι προσπαθεί να προωθήσει. Ή να μην προωθήσει και απλά να λαϊκίζει.

    Η σχέση πολιτικής - πολιτών είναι σαν τη κότα με το αυγό. Και στο τέλος της ημέρας οι πολίτες διαλέγουν το ποιοι τους εκπροσωπούν. Mana, συμφωνώ ότι η κατάσταση σήμερα δεν είναι καθόλου καλή, αλλά - λυπάμαι - δεν μπορώ να ακολουθήσω την βολική απαισιοδοξία του "τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν μπορεί να γίνει"...

    Μιχάλης

    ReplyDelete
  13. Ένα από τα σημαντικότερα για μένα πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δουλεύει με τέτοιο τρόπο που οι καλοί βουλευτές είναι περιθωριοποιήμενοι. Τυχαίο που ο ΔΗΣΥ έστειλε στο Στρασβούργο μια από τις πιο αξιόλογες πολιτικούς, την Ελένη Θεοχάρους αντί να την αξιοπίησει στην Κύπρο; και δεν θεωρώ ότι στέκουν επιχειρήματα του στιλ θέλαμε καλους εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο.

    ReplyDelete
  14. Μα ούλλα τα κόμματα εκαταντήσασιν εργοστάσια παραγωγής ιδεολογικών ζόμπι. Μερικές φορές τούντα ζόμπι βάλλουν υποψηφιότηταν για να γινούσιν βουλευτές. Όσοι εκαταφέραν να αποφύγουν την πλύσην εγκεφάλου τζαι φκούσιν βουλευτές περιθωριοποιούνται.

    Εγιώ ακόμα να ακούσω υποψήφιον ή κόμμαν να έσιει επαφήν με την λογικήν ή που να εισηγείται λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας.

    Καρτερώ να δω την προβολήν ανεξάρτητων ομάδων τζαι υποψηφίων αλλά γιοκ. Τα κανάλια εν τους προβάλλουν.

    Όμως πως θα ψηφίσω θα ψηφίσω καθώς προτιμώ το λευκόν παρά την αποχήν. Η αποχή έν συνενοχή. Το λευκόν έν διαμαρτυρία.

    ReplyDelete
  15. Μιχάλη, διαφωνώ με το "οι πολίτες διαλέγουν το ποιοι τους εκπροσωπούν", εκτός και αν προσθέσεις στην αρκή το "κάποιοι". Οι βουλευτές, όπως και οι προέδροι, φκαίνουν με ποσοστό επί τοις εκατό των έγκυρων ψήφων όσων πολιτών επήαν να ψηφίσουν. Όσοι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με το να μεν ψηφίσουν ή να πετάξουν λευκό ή άκυρο, εν παύουν να εν πολίτες.
    Αν γίνουν εκλογές καμιά φορά εκλογές (σε στυλ εξοστρακισμού) για το ποιοι βουλευτές και πολιτικοί να αποχωρήσουν που τα αξιώματα τους, τζαμαί είμαι σίουρος ότ θα συμμετέχουν πάνω που 95% των πολιτών και όι 30-40%.

    ReplyDelete
  16. Συγγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο, αλλά σεεεε παρακαλώώώ, διόρθωσε τη λέξη 'δίλημμα' (έτσι εν το σωστό, ένα 'Λ' και δύο 'Μ').

    Φιλικά :)

    ReplyDelete
  17. κάτω τα κόμματα, πάνω οι τελείες...
    πόσο πκιον στις στερεότυπες υποσχέσεις τζιαι τίποτε να μεν γίνεται.. όπως τα λαλεί ο κυπριακόφωνος τζιαι ο defiance ένει...

    ReplyDelete
  18. είχα ένα δίλημμα και το word μου έβγαλε σωστό τα δύο λλ. προχωρώ πάραυτα στη διόρθωση

    ReplyDelete
  19. Μάλλον συμφωνώ με την προσέγγιση του Μιχάλη παραπάνω. Αν τζιαι καταλαβαίνω τον προβληματισμό του Defiance τζιαι της Μάνας.

    Άραγε όμως τι εννα εγίνετουν αν (κάποιοι) πολίτες εψηφίζαμεν αξιόλογους υποψηφίους; Μετά οι μη διεφθαρμένοι, ορεξάτοι άνθρωποι εν θα ήταν παραπάνω που τους σκάρτους;

    Σύμφωνοι, το σύστημα εκλογών ενεν το καλύτερο (εν μετρά την αποχή πχ). Αλλά τούτοι εν οι κανόνες. Τζιαι αν δεν πάεις να ψηφίσεις, η διαμαρτυρία σου μετατρέπεται σε συνενοχή. έτσι το βλέπω εγώ.

    ReplyDelete
  20. Αππωμένη γιατί δεν προχώρησε η οριζόντια ψηφοφορία; για να ψηφίζουμε μαζί με τους λίγους καλούς και τους υπόλοιπους τους άχρηστους.

    ReplyDelete
  21. Εγώ πάντως δεν έχω δει άλλο υποψήφιο ή βουλευτή να κάνει το κόπο να απαντά και αν συζητάει. Μόνο και μόνο για αυτό κέρδισε την ψήφο μου με ή χωρίς billboard.

    ReplyDelete