Monday 14 March 2011

Δυσδιάκριτα όρια



Η κολλητή μου, ήρθε με ένα προβληματισμό. Έφυγε με πονοκέφαλο, γιατί η μεγάλη μου η κόρη ήθελε να την κτενίσει. Της είπα να αρνηθεί, αλλά δεν της χαλά χατίρι. Και έτσι αφέθηκε στα χέρια ενός τετράχρονου για κτένισμα. Τα ήθελε και τα έπαθε.

Ο προβληματισμός δεν ήταν στα της κόμμωσης. Πριν κάτι μέρες στη δουλειά έβαλε μια πολύ ωραία μπλούζα. Όχι τόσο αποκαλυπτική, αλλά της τόνιζε το στήθος.

Με τον υπεύθυνο της ομάδας της τα πάνε πολύ καλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Την εμπιστεύεται και της δίνει πρωτοβουλίες, ξέρει ότι θα βγάλει πολύ καλή δουλειά. Σε προσωπικό επίπεδο, έχουν τις τυπικές καλές σχέσεις δύο συναδέλφων.

Βλέποντας την με την ωραία μπλούζα που λέγαμε, της χαμογέλασε και της είπε ότι είναι πολύ ωραία μπλούζα. Αμέσως διόρθωσε και της είπε ότι ωραίο είναι το στήθος της παρά η μπλούζα. Εκείνη χαμογέλασε, του απάντησε ότι είναι ένα περίεργο κομπλιμέντο και συνέχισε τη δουλειά της.

Η φιλοφρόνηση δεν τη χάλασε καθόλου, ούτε παρεξήγησε τον υπεύθυνο, ούτε το πήρε ως sexual harassment (μετάφραση πλιζ). Αντίθετα, της ψιλοάρεσε γιατί δεν ντύνεται για να προκαλεί, είναι αρκετά απλή στην εργασία της. Ανέβηκε η αυτοπεποίθησή της, όπως μου σχολίασε και γενικά της έφτιαξε την ημέρα.

Ώσπου, συμπωματικά, την ίδια μέρα τέλειωσε ένα πολύ σημαντικό project για το οποίο της βγήκε ο κώλος για να γίνει. Λέξη ο υπεύθυνος. Ούτε ένα μπράβο, ούτε τίποτε. Τίποτα για την καλή δουλειά που έκαμε, τις ώρες και τον κόπο που κατέβαλε για να ολοκληρωθεί.

Τότε ήταν που άρχισε να θυμώνει και της κακοφάνηκε. Για την εμφάνισή της βρήκε κάτι να της πει, αλλά όχι για τη δουλειά της; Και εκεί που στην αρχή της άρεσε το κομπλιμέντο, άρχισε να το βρίσκει ενοχλητικό. Ενδεχομένως αν της έλεγε κάτι για τη δουλειά που έκανε, να συνέχιζε να την ευχαριστεί το κομπλιμέντο, που προηγήθηκε.

Με ρώτησε να είχε δίκαιο να θυμώνει εκ των υστέρων και αν ήταν υποκρίτρια που στην αρχή της άρεσε. Της απάντησα πως ξέρω κάποιους, που έχουν άποψη για πολλά θέματα και πως θα θέσω το θέμα ενώπιόν τους. Here you are. Ας συζητήσουμε το θέμα.

21 comments:

  1. Λιγες οι πληροφοριες...Εχει ξαναγινει κατι αναλογο στο παρελθον? Ποια ειναι η σχεση τους ως σημερα? Τι τυπος ειναι ο εν λογω? Μιλαω ας ανδρας και σκεφτομαι οτι αν οι σχεσεις μας ηταν τυπικες (με τη φιλη σου) δεν επροκειτο σε καμια περιπτωση να μιλησω για το στηθος της. Αυτο βγαζει μια αμεσοτητα η οποια ενδεχομενως να ειναι παρεξηγησιμη αν δεν εχει υπαρχει αναλογο σχολιο η σχεση στο παρελθον. Ανεξαρτητα δηλαδη απο το αν επιδοκιμασε τη δουλεια της η οχι...
    Καλημερα και καλη εβδομαδα...

    ReplyDelete
  2. Σεξουαλική παρενόχληση στα ελληνικά.Εξαρτάται από τη σχέση που έχουν και το τι άτομο είναι ο προϊστάμενος της. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά βρίσκω άκυρο όμως το σχόλιο του δεδομένου ότι βρίσκονται σε εργασιακό περιβάλλον και ότι είναι προϊστάμενος της.

    ReplyDelete
  3. κατ'εμέ, τέτοιο σχόλιο είναι απαράδεκτο μεταξύ συναδέλφων, εκτός αν είναι ζευγάρι και την βρίσκουν έτσι...
    άλλο η μπλούζα, άλλο το στηθος.

    ReplyDelete
  4. Ο προβληματισμός της ήταν άλλος. όχι πως να χειριστεί το σχόλιό του συναδέλφου, που μέχρι τώρα δεν έδωσε καμιά μα καμιά αφορμή για οτιδήποτε άλλο, ούτε της έχει κολλήσει, ούτε επεδίωξε να συμβεί τίποτα. υπάρχει μια αμεσότητα στη σχέση τους, με την έννοια ότι συνεργάζονται αλλά ως εκεί.

    αυτό που την προβλημάτισε ήταν η δική της αντίδραση. που στην αρχή της άρεσε το σχόλιο, αλλά ώσπου περνούσε η ώρα και δεν άκουγε κάτι για τη δουλειά της, άρχισε να ενοχλείται και να την επηρεάζει αρνητικά, ενώ αρχικά την επηρεάσε θετικά.

    ReplyDelete
  5. Εγώ εν το θεωρώ απαράδεκτο το comment δεδομένου οτι στον εργασιακό χώρο της Κύπρου you hear a lot of things και εν πρέπει να τα παίρνεις της μετρητοίς. Αν έχει το θάρρος του άλλου και ξέρεις οτι εν θα παρεξηγήσει μπορεί να σου φύει και κανένα comment χωρίς να το πολυσκεφτείς μερικές φορές.

    Εν πολλά τα ενδεχόμενα που παίζουν γιατί να μεν είπε τίποτε για το project..μπορεί να θεωρεί δεδομένο το ότι η φίλη σου κάμνει καλή δουλειά και να ήταν αυτονόητο οτι ήταν ναν καλό το αποτέλεσμα. Maybe he gave a second thought στο comment για την μπλούζα και μπορεί να εσκέφτηκε οτι εν θέλει να κάμει και άλλο κομπλιμέντο για να μεν νομίζει οτι της κολλά.

    Γενικά όμως εν πρέπει να κρίνει που τούτο το ένα περιστατικό αλλά να δεί γενικά την συμπεριφορά του.

    ReplyDelete
  6. Tell your friend not to read too much into it..άμαν μας κάμουν κομπλιμέντο εν το λογικό πράμα να μας αρέσει. Μετά μπορεί να το είδε λίο πιο λογικά και να ήθελε και για την δουλειά της comment παρά μόνο για την μπλούζα της.

    ReplyDelete
  7. και ειδικά για το στήθος ρε Ράνια, είναι πολύ γυναικείο κομπλιμέντο. δεν υπάρχει περίπτωση να μας πουν ότι έχουμε ωραίο στήθος και να θυμώσουμε.

    ReplyDelete
  8. Πόσο συχνά ακούει μια γυναίκα "κομπλιμέντο" για τη δουλειά της;
    Από την άλλη, πόσο συχνά ακούει μια γυναίκα κομπλιμέντο για το στήθος/πρόσωπο/σώμα/κλπ της;

    Welcome to Cyprus. Thank you for flying with us

    ReplyDelete
  9. Εγω στη θεση της, θα του αφηνα ενα εξαιρετικο υπονοουμενο για να έπιανε το νοημα!!!

    Ευχαριστω για το κοπλιμέντο σου για τη μπλούζα και για το στήθος μου, αλλά ας στρέψουμε τη προσοχή μας και στη δουλειά μου!!!!!


    Αυτο θα το ελεγα αν ειχα ξυπνησει καλα! Αν ειχα ξυπνησει στραβα θα του εκανα παρατηρηση για το κοπλιμέντο και θα εκοβα τα πολλα πολλα μεχρι να ζητουσε συγγνωμη!!!

    Εκείνος δηλαδη το στηθος ήξερε να το κοιτάει, τη δουλειά τηςμ δεν ηξερε!!!! γκρρρρρ αντρες.....γουρουνια..............

    ReplyDelete
  10. Χμ... εμένα θα με ενοχλούσε να μου πει κάποιος συνάδελφος πως έχω ωραίο στήθος... υπάρχουν όρια στο χώρο εργασίας πιστεύω... όταν αυτά διαταράσσονται τότε ίσως να νοιώθεις πως γίνονται κομπλιμέντα για λάθος πράματα-για το στήθος αντί για την δουλειά... θέλουμε ανταμοιβή για την αξία μας, για τη=ον κόπο μας, για την προσπάθεια που βάλλουμε στην εργασία μας... όχι για το βυζί! αυτό είναι που ίσως πείραξε την φίλη σου... την αντιμετώπισε ως γυναίκα και όχι ως ισότιμη εργαζόμενη στο τέλος της ημέρας και ίσως έτσι το αντιλήφθηκε και ενοχλήθηκε... της δείνω δίκαιο νομίζω...

    ReplyDelete
  11. έχουν δοθεί πολλοί αγώνες και δίνουμε άλλους τόσους καθημερινά Ελένη για να αντιμετωπιζόμαστε σύμφωνα με αυτά που αξίζουμε. ίσως κάποιες φορές η ιδιότητα της γυναίκας να μην μπορεί να διαχωριστεί από της εργαζόμενης. έρχεται ένα σχόλιο για να προκαλέσει σύγχιση.

    Coυλα, τι σου φταίνε τα καημένα τα γουρούνια και τα βρίζεις;

    άσχημη πραγματικότητα invictus dearest.

    ReplyDelete
  12. Αν ερχόταν τώρα ένας συνάδελφος και μου έλεγε για το στήθος μου θα ένιωθα άβολα. Ο εργασιακός χώρος είναι εργασιακός χώρος. Ο συνάδελφος δεν είναι κολλητός. Ούτε καν φίλος. Δεν ξέρω τι να πω. Αν είναι ελεύθερα τα παιδιά και παίζει ένα φλερτ τότε μάλιστα. Ας το προχωρήσουν. Εάν όχι νομίζω ότι κάποια όρια καλό είναι να υπάρχουν. Είμαι πουριτανή; δεν ξέρω

    ReplyDelete
  13. συμφωνώντας με τη γουρουνέλλα, θα πω ότι η φίλη σου είναι λογικό να της άρεσε το κοπλιμέντο για το στήθος της, όπως λογικό θα ήταν όμως και να μην της αρέσει!!

    το γεγονός ότι δεν της άρεσε μετά που της άρεσε (δηλαδή μετά που δεν έλαβε κοπλιμέντο για τη δουλειά της) δείχνει ότι ούτε η ίδια δεν είδε αυστηρώς επαγγελματικά τον προϊστάμενο της αρχικά... και αποφάσισε να τον δει επαγγελματικά μετά που τέλειωσε το πρότζεκτ.

    άρα να προσέχει τί εκπέμπει στον άλλο, για να λάβει ανάλογη αντιμετώπιση, ειδάλλως δε θα μπορεί να ξεχωρίζει αν την βλέπει καθαρά ως γυναίκα ή ως συνάδελφο/υπάλληλο ο προϊστάμενος της

    δυστυχώς εν τυπικός κυπραίος ο προϊστάμενος της, θα ήταν περίεργο να συμπεριφερθεί διαφορετικά και στις δύο περιπτώσεις! το θέμα είναι που/πως θέτεις όρια τζαι πως σε επηρεάζουν

    ReplyDelete
  14. Η γουρουνέλα, καλωσόρισες κιόλας στο blog, καλωσόρισες και εσύ Δημήτρη, με έκανε να σκεφτώ κάτι.

    αν μια γυναίκα έλεγε στο γραφείο σε ένα συνάδελφό της "είναι ωραίος ο κώλος σου" για παράδειγμα, ο άντρας θα αισθανόταν άβολα, θα είχε τις σκέψεις που είχε η φίλη μου ή απλά θα αισθανόταν καλά, για το κομπλιμέντο;

    ReplyDelete
  15. Καλά σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν εν είχε κάμει κάποια δουλειά μόνη της; Είχαν της πει ότι εν καλή η δουλειά της; Εν πρώτη φορά που εν της λαλεί τίποτε για τη δουλειά της;
    Εγώ μπορεί να ένοιθθα άβολα γιατί ήταν να σκεφτώ ότι υποτιμώ με μόνη μου αν δεν έχω την απαίτηση να μου πει κάτι για τη δουλειά μου, αλλά εχάρηκα που μου είπε για το βυζί μου!
    Επίσης παίζει και το ενδεχόμενο του τι περιμένεις που τον άλλο. Πχ στην πρώην δουλειά μου, είχα προσληφθεί εγώ και 15 μέρες μετά μια άλλη, ξένη κοπέλλα. Τα μέιλ που εστέλλαμε εθώρεν τα η μαστόρισσα μας. Εμένα ποττέ δεν μου είπε ότι εν καλά τα αγγλικά μου στα μέιλ επειδή μάλλον ήξερε που πριν ότι εν καλά τα αγγλικά μου. Της άλλης της κορούδας είπεν της τζαι μπράβο που εν καλά τα αγγλικά της! Προφανώς εν επερίμενε ότι ξέρει καλά-καλλύτερα που τες παλιές της υπαλλήλους δλδ μάλλον!

    ReplyDelete
  16. Νομίζω δεν έχει σχέση το κοπλιμέντο για το στήθος με την επιβράβευση για τη δουλειά και δεν καταλαβαίνω γιατί τα συνδέει η φίλη σου. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο ούτε και προϋποθέτει το ένα το άλλο. Προφανώς η ίδια δεν το θεωρεί σεξουαλική παρενόχληση να της πει ο συνάδελφος για το στήθος της (αν δεν την ενοχλεί, δεν βρίσκω πρόβλημα) αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το αν θα της πει ότι κάνει καλή δουλειά.

    ReplyDelete
  17. Θα συμφωνήσω ότι κομπλιμάν για το στήθος σου σε εργασιακό χώρο από τον προϊστάμενο σου δεν παίζει εκτός αν πίνετε και μπύρες μαζί μετά. Αν της έλεγε μόνο για τη μπλούζα (κι ας εννοούσε στήθος) θα ήταν υπέραρκετό και αυξάνει και την αυτοπεποίθηση σου ακόμα και εργασιακά. Τώρα για το άλλο, εξαρτάται από το πως έχει χειριστεί στο παρελθόν τέτοια θέματα. Το θεωρεί δεδομένο και το έχει ξανακάνει ή ήταν η πρώτη φορά; Αν ήταν η πρώτη φορά, μπορεί και να σκέφτηκε ότι το παράκανε με το σχόλιο και να μην ήθελε να το συνεχίσει. Αν όχι και γι΄αυτό πειράχτηκε η φίλη σου, ότι δηλαδή για το στήθος βρήκε να σχολιάσει αλλά για τη δουλειά όχι, τότε τα δύο θέματα είναι άσχετα και φυσικά και δεν είπε κάτι εφόσον δεν θα έλεγε ούτως ή άλλως. Αυτό δείχνει ότι και ο ίδιος δε συνέδεσε τα δύο θέματα. Είναι ανθρώπινο να θέλουμε επιβεβαίωση και για την εικόνα μας και για τη δουλειά μας αλλά το ένα ούτε αποκλείει ούτε μειώνει το άλλο, εφόσον δε συντρέχουν άλλα θέματα.

    ReplyDelete
  18. Καλά λέει η Joy Tears, το ένα δεν αποκλείει ούτε προϋποθέτει το άλλο. Αλλά ναι, αν δούλεψε τόσο πολύ και σκληρά για το εργασιακό θέμα και δεν έτυχε καμίας εκτίμησης και αναγνώρισης, και έμεινε μόνο με το εμφανισιακό κομπλιμέντο, κι εγώ ίσως να το έπαιρνα κάπως. Ότι ο άλλος με βλέπει σαν κρέας παρά σαν προσωπικότητα και επαγγελματία.

    ReplyDelete
  19. Κι εγώ συμφωνώ με Joy Tears. Τωρά αν ο τύπος το κάμνει συχνά και με άλλες συναδέλφους, τότε θα το θεωρούσα γλοιώδες και μη αποδεκτό.
    Γιατί εν το συζητά ανοικτά; Καμιά φορά τους άντρες παρεξηγούμεν τους πολλά εύκολα αλλά κάποια πράματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα, οι ίδιοι δεν τα βλέπουν ως τέτοια.

    ReplyDelete
  20. "αν μια γυναίκα έλεγε στο γραφείο σε ένα συνάδελφό της "είναι ωραίος ο κώλος σου" για παράδειγμα, ο άντρας θα αισθανόταν άβολα, θα είχε τις σκέψεις που είχε η φίλη μου ή απλά θα αισθανόταν καλά, για το κομπλιμέντο;"

    αχ με ενδιαφέρει μια απάντηση σε αυτό σας παρακαλώ!

    ...ο καθένας με τον πόνο του ;-)

    ReplyDelete
  21. Γυναικεία ματαιοδοξία! Φυσικά μας αρέσουν τα κομπλιμέντα.

    Το θέμα είναι ότι συνδέθηκε με την αυτοπεποίθησή της. Λογικό να ανέβει η αυτοπεποίθηση.

    Αν έκανε καλή δουλειά, Έκανε καλή δουλειά!
    Θα ήταν καλό να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή της από την καλή δουλειά που έκανε. Από τη δική της κρίση.

    Δεν χρειάζεται να της πει κάποιος.

    Βασικά είναι θέμα εσσωτερικό , δικό της, που έχει να κάνει με την αυτοεικόνα της.

    ReplyDelete