Wednesday 6 April 2011

Νέα γυναίκα με ή χωρίς άποψη


Είχα σκοπό να γράψω για τεστ κληρονομικότητας. Αλλά πόσα billboards της Έλενας Παπαδοπούλου να αντέξω να δω πρωί πρωί, χωρίς να σχολιάσω; So here I am.


Η ηλικία είναι ένας αριθμός. Μπορεί κάποιος να είναι 17 και να έχει ώριμο τρόπο σκέψης που να σε εκπλήσσει, καλή ώρα το Μισιαρούδι, που βάζει κάτω πολλούς συνομηλίκους μου. Και το αντίθετο να είσαι 80αρης και να έχεις ένα νεανικό τρόπο σκέψης.

Αλλά τα γέρημα πας για βουλευτής. Μιλάς για διαφάνεια. Τι το θέλεις το η Έλενα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καϊμακλί. Όλοι γεννηθήκαμε και όλοι μεγαλώσαμε κάπου. Αυτονόητο. Βγάζει μάτι ότι αρνείται να πει το πότε.

Και περνούμε στο παρασύνθημα. Το μότο της υποψηφίου βουλευτής είναι Νέα, γυναίκα με άποψη. Πως λέμε νέα γυναίκα μόνη ψάχνει; Κάτι παρόμοιο. Το σύνθημα εξηγεί και την έλλειψη ημερομηνίας. Γιατί αν είμαι εγώ στα mid thirties ακριβώς και τη θυμάμαι προ αμνημονεύτων ετών σε σειρές του ΡΙΚ, ε τότε σημαίνει ότι εμ δεν είναι και τόσο νέα.

Παρακάμπτουμε όμως την ηλικία, γιατί δεν είναι σημαντικό. Το εκνευριστικό είναι η ευκολία με την οποία πολλές υποψήφιες, καλή ώρα σαν την Παπαδοπούλου ζητούν την ψήφο μας επειδή είναι γυναίκες. Το έχω δει να συμβαίνει αρκετά συχνά. Προβάλλουν την γυναικεία φύση τους. Τάχα μου; Πρόταξε κυρία μου το έργο σου ό,τι έχεις κάνει τέλοσπαντων αντί να σκέφτεσαι ότι θα σε προτιμήσω λόγω φύλου.

Είπαμε να είμαστε γυναίκες και να το δείχνουμε. Αλλά όχι να το φωνάζουμε λες και ο άλλος δεν μπορεί να το δει.

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Ξέχασα το όνομα της τύπισσας, νομίζω Ερωτοκρίτου λέγεται, που κατεβαίνει με την ΕΔΕΚ και γέμισε τα billboards με φωτογραφίες της που εμφανίζεται με πουκάμισο και σακάκι και ένα ύφος «να πας αμέσως τιμωρία στο δωμάτιό σου». Ο Αβέρωφ και ο Αντρος Κυπριανού έχουν περισσότερη χάρη. Σοβαρά τώρα. Λες και έχουν κάνει αφαίμαξη κάθε θηλυκού στοιχείου από πάνω της.

Έχουν issues με το φύλο τους. Για όνομα. Γυναίκες είμαστε, ούτε εξηγήσεις χρειάζεται να δίνουμε, ούτε να το φιλοσοφούμε το θέμα. Είναι τόσο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας και απλά να το αποδεχόμαστε; Είδατε κανένα άντρα να προβληματίζεται επειδή είναι άντρας; Απλά το απολαμβάνει.

34 comments:

  1. Μπορεί να την είπε την προηγούμενη φορά την ηλικία της (μετρά ήδη μία αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής) και απλά τώρα είπε να δοκιμάσει αλλιώς. Λέμε τώρα.

    Το (σύντομο) βιογραφικό της πάντως είναι κατατοπιστικότατο: έγινε γνωστή μέσα από πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι παντρεμένη με διευθυντικό στέλεχος της CYTA, εργάζεται ως πρώτη ηθοποιός

    Υ.Γ: είναι μέλος του ΔΗΚΟ από εικοσαπενταετίας λέει, άρα είναι τουλάχιστον 45. Πες το κοκόνα μου, μη ντρέπεσαι!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Μάνα! Κατ΄αρχάς να σου πω ότι κι εγώ αυτές τις 2 βλέπω κάθε πρωί και εκνευρίζομαι άρα είτε κάνουμε την ίδια διαδρομή είτε εγεμώσαν την Λευκωσία!

    Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για μια γυναίκα που θέλει να μπει στον πολιτικό στίβο είναι να εκπέμπει δυναμισμό και αποφασιστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη θηλυκότητα της και τις γυναικείες ευαισθησίες της. Πιστεύω επίσης ότι η μεγαλύτερη απαξίωση των γυναικών συχνά γίνεται από άλλες γυναίκες και το να ψηφίσω κάποια μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα συνιστά μορφή έκφρασης αυτής της απαξίωσης. Ωστοσο χαίρομαι να βλέπω άξιες γυναίκες να προχωρούν, προτίθεμαι να τις στηρίξω έφόσον το αξίζουν και παραδέχομαι ότι για άλλη μια φορά η μάχη που πρέπει να δώσει μια γυναίκα είναι δυσκολότερη, αλλά δεν είναι έτσι πάντα?

    ReplyDelete
  3. Brenda μάλλον εγεμώσαν τη Λευκωσία. και εγώ χαίρομαι να βλέπω άξιες γυναίκες να προχωρούν και πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες καταφέρνουν να φτάνουν ψηλά επειδή το αξίζουν. ακριβώς επειδή η μάχη που δίνουν είναι δυσκολότερη.

    Invictus μπράβο λες και ντρέπεται να το πει.

    ReplyDelete
  4. Μα εγώ που ζώ ρε παιδιά?..εγώ εν είδα καμμιά φάτσα μες τους δρόμους..αλλά μάλλον πρέπει να επισπεύσω το ραντεβού στον οφθαλμίατρο..

    Δε όμως και την Θεοχάρους..καμμία θηλυκότητα..αλλά πείθει πιο πολλά.

    ReplyDelete
  5. Οι υποψήφιοι πρέπει να πείθουν με τες πολιτικές τους θέσεις και το όραμα τους. Όπως ο Ούτοπος για παράδειγμα

    ReplyDelete
  6. πολλά καλά τα είπες, έθελα τζι εγώ να σχολιάσω τες ασκησιμάρες μες τους δρόμους με τα σαχλοσλόγκαν

    αλλά άφησες το "με άποψη" - Τ'ΑΝΤΕΡΑ ΜΟΥ!
    έshει κανέναν πον έshει άποψη;! το θέμαν είναι ΤΙ άποψην έshεις.

    ReplyDelete
  7. @Sike
    Προφανώς η Μάνα εξέχασε το εξής: opinions are like assholes; everyone has one

    ReplyDelete
  8. η Θεοχάρους ούτε το παίζει όμορφη, ούτε το παίζει αντράκι. είναι ο εαυτός της και το έργο της μιλά για αυτή. Θα την ψήφιζα άνετα για πρόεδρο, αλλά σιγά να μεν την αφήκουν τα κομματόσκυλα του ΔΗΣΥ να φανεί.

    Τουλάχιστον Invictus ο Ούτοπος τις εννοούσε τις μαλακίες που έλεγε. οι υπόλοιποι ούτε τον εαυτό τους δεν πείθουν.

    Sike λένε ότι έχουν άποψη. λένε. είδες κανένα να την πει;

    ReplyDelete
  9. Α ρε Mana! Α ρε Mana!
    Αμέσως να την κακολοήσεις την Έλενα.
    Ορίστε και η ημερομηνία γέννησης:

    Ονομάζομαι Έλενα Παπαδοπούλου
    Γεννήθηκα στη Λευκωσία στις 7/4/1961
    Είδα το πρώτο μου φως στη μαιευτική κλινική της κ. Παλαντζή, στην οδό Ονασαγόρου.


    Από το ιστολόγιο της υποψήφιας (διότι είναι ΚΑΙ μπλόγκερ εκτός από πρώτη ηθοποιός).

    Υ.Γ: ατς! Αύριο έχει και γενέθλια!

    ReplyDelete
  10. εγώ μόνον τους όμορφους έννα ψηφίσω αλόπως...
    ένναν το μόνον καλόν μέσα στη βουλή, η ομορφοφάτσα τους

    οξά έσιει κανέναν που να αξίζει πραγματικά?? αλήθκεια, πέτε μου, θέλω πολλά να έσιει

    ReplyDelete
  11. Πολλά καλά τα λες... γενικά αυτή η αντιμετώπιση που υπάρχει απέννατι στις γυναίκες ξεκινά από εμάς τις ίδιες και αυτό είναι το θλιβερό. Δεν διεκδικείς ψήφο ως γυναίκα αλλά ως ολοκληρωμένο πολιτικό ον με προτάσεις και άποψη... αλλά που... αυτό φυσικά είναι και θ΄λεμα των ΜΜΕ... προχτες για παράδειγμα είχε θέμα για την άδεια μητρότητας και τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Βουλή και ο Χαρούμενος Πανίκος κάλεσε την Καμιναρά και την Κυριακού-επειδή και καλά είναι γυναικείο το θέμα φαντάζομαι! την επομένη που είχε συζήτηση για το Κυπριακό ήταν ασφαλώς μόνο οι άντρακλες...

    ReplyDelete
  12. @Neerie
    Name the omorfous please

    ReplyDelete
  13. Α μανούλα μου τζαι τούτο εν ποστ που μόνο του. τι να πρωτοσχολιάσω.

    "Σπούδασα με τους κόπους του πατέρα μου". Θέμα το κάμνουμε άμαν έχουμε σπουδάσει με τους κόπους μας, όχι με τον κόπο άλλων.

    "Διασκεδάζω με την οικογένεια στο σπίτι ή με φίλους στο δικό τους σπίτι". Με φίλους δηλαδή στην παραλία ή στο βουνό περνά μαύρη ώρα;

    "Πάντοτε διαβάζω βιβλία. Ειδικά τους αρχαίους φιλόσοφους". Φυσικά της αρέσει ο Καζαντζάκης και ο Κοέλιο. Safe επιλογές για ένα υποψήφιο.

    "Πίνω μόνο κρασ"ί.ΜΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΟΧΙΤΟ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ CUBA LIBRE ΤΖΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ;

    "Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι πνευματικός ηγέτης". Εκτός από CEO δηλαδή; μα πόσα καθήκοντα σιόρ να του φορτώσουμε;

    "Αφήνω στη νομοθετική εξουσία το θέμα της νομιμοποίησης του χασίς". Άποψη γιοκ για ένα τόσο σοβαρό και ΕΠΙΜΑΧΟ θέμα.

    "Είναι ικανοποιητική η αντιμισθία των βουλευτών". Ακατάγνωτα που δεν θα ήταν χτυπούν τόσες χιλιάδες κάθε μήνα.

    "Το πιο ακραίο πράγμα που έκανα ήταν η συμμετοχή μου στην πορεία γυναικών ενάντια στην κατοχή". Μα τόσο εξτρίμ καταστάσεις; που να συγκριθούν παρτούζες, ναρκωτικά, ταξίδια στο Έβερεστ με τούτο το επίτευγμα;

    "Είμαι εναντίον της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών". Χρυση μου ο άντρας σου είναι μεγαλοστέλεχος της Cyta και εσύ θα ήσουν υπέρ των ιδιωτικοποίησεων; Τρελλή είσαι να βάλεις τα χεράκια σου να βγάλεις τα ματάκια σου;

    ReplyDelete
  14. Βασικά εμένα ενοχλεί με παραπάνω το σλογκαν. Ας πούμε αν δεν έβλεπα ποιας ήταν, θα εφαντάζουμουν μια 30something (αφού τονίζει το 'νέα'), ξανθή ή μελαχρινή doesnt matter αλλά κάποια που να εκπέμπει κάπως έντονη θυληκότητα (αφού τονίζει το 'γυναίκα') η οποία θα αντιπαραβάλλεται με το 'με άποψη'. Ότι τάχα μπορεί να είμαι νέα, γυναικάρα, αλλά im not just looks, έχω τζιαι άποψη.
    Anyway, my point is, το slogan εν τερκάζει.

    ReplyDelete
  15. Ωραία Ελένη δεν παίζεσαι με το Χαρούμενος Πανίκος. πολλά ωραίο.

    Invictus και Neerie. Πιστεύω ακράδαντα πως οι ομορφότεροι είναι ο Αβέρωφ, ο Κατσουρίδης, ο Φιττής and all classic ο Πιτοκοπίτης. ο Σιλικιώτης είναι υπουργός δεν πιάνεται.

    ReplyDelete
  16. molis eida to link tou invictus epia sto "blog" tis kai epestrepsa gia na pw oti actually aresen mou to "Σπούδασα με τους κόπους του πατέρα μου". Τωρά είδα το σχολιάζεις Μάνα, και διαφωνώ. Τζιαι ο τρόπος τούτος "περιποιεί τιμή" στον γράφοντα..

    ReplyDelete
  17. Σάικ περιπαίζεις ή το εννοείς;

    ReplyDelete
  18. lol
    ennow to

    είδες ποτέ κανένα άλλο να λαλεί αν εσπούδασεν με τους κόπους του ιδίου ή κανενού άλλου; Ούλλοι "Σπούδασα στο Χάρβαρντ/Οξφόρδη κτλ". Εν λαλούν ποιος έφτυννεν το γαίμαν όμως. Τα βουτυρόπαιδα.

    έτσι εννα λαλώ τζι εγώ τωρά τζιαι να πάει

    ReplyDelete
  19. neerie παλε πιττοκοπίτη κόρη?

    ReplyDelete
  20. "Δεν είμαι οπαδός του αθλήματος που λέγεται ρουσφέτι και αναξιοκρατία."
    Εν του ΔΗΚΟ τελικά τούτη οξά έννενι; Εννα μας πελλάνει;

    "Με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκτήσαμε κι εμείς το δικό μας στρατηγικό βάθος."
    Εμείς και ο Νταβούτογλου ένα πράμα. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ωφέλη από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα τα νιώσουμε...στο βάθος!

    ReplyDelete
  21. invictus = aman. efoithika se gie mou. efoithika se! papyros-larush-britannica egines. pou anakalipses gie mou to blog tis elenas?

    ego pantos thimoume tin pou epezen tin dorothy sto mago tou oz tze epotzimithin mes tes paparounes. en me empnei tora gia vouleutis.

    she demon

    ReplyDelete
  22. Για μένα, πάντως, το γυναικείο φύλο είναι αντικίνητρο στο... σταύρωμα!
    Βλέπεις κάτι σκύλες υποψήφιες, ή κάτι δήθεν γατούλες είτε κάτι ταγεράτες ξερόλισσες, και τις κόβεις πως είναι χειρότερες απ΄τον χειρότερο άντρα!

    ReplyDelete
  23. Ο ένας 'δεν είναι οπαδός του αθλήματος που λέγεται ρουσφέτι', ο άλλος 'είναι νυμφευμένος και έχει έναν υιό', καμία συνοχή στο ύφος πάντως.
    Επίσης το ότι δηλώνουν το ότι είναι γυναίκες θυμίζει μου άλλην εποχή που έπρεπε να γυρίσεις το ελάττωμά σου σε προταίρημα. Σάννα τζαι εν πολλά ολτέρνατιβ το 2011 που εν γυναίκες υποψήφιες ασπούμεν. Αντρέπουμαι εγώ που τα θορώ!

    ReplyDelete
  24. ο Invictus κόρη She θα έκαμνε γρουσές δουλειές αν είχε εταιρεία που να έβρισκε ό,τι κυκλοφορεί για λόοου του στο ίντερνετ.

    Και λες Ασκάρ δεν ψηφίζω καλύτερα τον άντρα παρά τη γυναίκα που το παίζει άντρας;

    Moonlight μου άρεσε αυτό με το ελάττωμα.

    ReplyDelete
  25. Προσπαθείτε να με αποτελειώσετε;; Εχτές εθκιέβαζα τζείνο της Δρακούνας τζαι έκαμα το λάθος να δω το γουέπσαιντ της τύπισσας που η 11 Σεπτεμβριου το 2001 και η πτώση των δίδυμων πύργον την έκαμαν τα αποφασίσει τελειωτικά ότι θέλει διαζύγιο.!Σήμερα εν θα κάμω το ίδιο λάθος να ανοίξω το γουέπσαιντ της Έλενας γιατί εν να συκιρτίσω πρωί πρωι.. Έλεος με τούτα τα βιογραφικά τζαι τα σλόγκαν!

    ReplyDelete
  26. Τη κόβω γύρω στα 40.
    Αλλά το βιβογραφικό της δεν θα με εκανε να την ψηφίσω!! Το ομολογω!!!

    ReplyDelete
  27. @Coula
    Αύριο κλείνει τα 50 λέμε!

    ReplyDelete
  28. Α γεια σου ρε Ινβίκτους. Βάλε τιμωρία την Coύλα που δεν έκανε καλά τα μαθηματικά της. Coύλα αφού είπαμε την βλέπαμε όταν ήμασταν παιδιά στην τηλεόραση.

    Εν κανεί που σε ενημερώνουμε για την κυπριακή πολιτική έσσιεις παράπονο ρε Πρασινάδα;

    ReplyDelete
  29. " "Το πιο ακραίο πράγμα που έκανα ήταν η συμμετοχή μου στην πορεία γυναικών ενάντια στην κατοχή". Μα τόσο εξτρίμ καταστάσεις; που να συγκριθούν παρτούζες, ναρκωτικά, ταξίδια στο Έβερεστ με τούτο το επίτευγμα;"

    xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax

    ReplyDelete
  30. Όι παράπανο εν έχω, αντιθέτως! :)

    ReplyDelete
  31. αστεία αστεία μια διαφήμιση εκάμετε της την όμως..

    ReplyDelete
  32. Όλοι οι επιστήμονες κατεβαίνουν στη Βουλή και αυτή τη φορά... Μόνον ο μαχαλλεπάρης δεν έβαλε ακόμα υποψηφιότητα!

    ReplyDelete
  33. Γιατί η Κύπρος, είναι γυναίκα!

    ReplyDelete
  34. αχαχαχ είσαστεν κοπέλλια ούλλοι σας :p
    μπατ, εννα έθελα να θκιεβάσω ποιον εν το κατάλληλο στάτους που θέλετε να έσιει ένας υποψήφιος για να τον ψηφίσετε αφού απ'ότι φαίνεται κανένας εν πληροί τα κριτήριά σας.

    ReplyDelete