Monday 20 June 2011

Ακριβό μου χόρτο

Στέγνωσε η αγορά από ναρκωτικά λένε στις εφημερίδες. Εντάξει, θεωρητικά θα μπορούσε να είναι καλή είδηση, ότι απλά ο κόσμος σταμάτησε να κατεβάζει ουσίες. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η εξήγηση ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της και ότι περιόρισε τους εμπόρους, ούτε για πρωταπριλιάτικο αστείο δεν λέγεται.

Έμποροι μάλλον, εκτιμά η υπηρεσία καταπολέμησης σταμάτησαν τις μεγάλες εισαγωγές με σκοπό να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά, ώστε να αυξήσουν και άλλο τις τιμές.

Έτσι εκτός από ακριβό ψωμί, ακριβό γάλα, ακριβά τρόφιμα, ακριβά ρούχα, ακριβά παπούτσια, ακριβούς καφέδες, ακριβά καύσιμα, ακριβά γενικώς τα πάντα σε αυτό τον τόπο, πάνε πάνω και οι τιμές των ναρκωτικών. Για καλό εννοείται πως δεν είναι. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση η αύξηση της τιμής να κάνει αυτούς που αγοράζουν να σταματήσουν. Απλά θα κάνει πιο πλούσιους αυτούς που τα πουλούν. Αυτούς τους υπεράνω υποψίας πολίτες, που πάντα τη βγάζουν καθαρή και την πληρώνουν οι υπόλοιποι.

Πραγματικά ψάχνω να βρω κάτι που στην Κύπρο θα είναι πιο φτηνό από ό,τι στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει. Απλά δεν υπάρχει. Είμαστε πιο ακριβοί σε όλα, εδώ και οι έμποροι ναρκωτικών μπορούν να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις για να ανεβάζουν τις τιμές, και δεν θα το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι που πουλούν νόμιμα προϊόντα;

Εντάξει την άποψη μου την έχω πει ότι η λύση για τα ναρκωτικά είναι η αποποινικοποίηση. Με την ακρίβεια δεν έχω βρει ακόμη άκρη.

Το τραγούδι μου το έμαθε χτες ένας φίλος. Το βρήκα επίκαιρο με το θέμα και έτσι είπα να το βάλω.

22 comments:

  1. Πάντως που δαμέσα πιο φτηνά εν μόνον τα ... άλλα χόρτα, δηλαδή ρόκκα μαϊντανός, κόλιανδρος κλπ.
    Τα άλλα εν πολλά πιο ακριβά.

    ReplyDelete
  2. Ρε Mana, μα εχτές έμαθες την λιτανείαν ? τστστσ θα σε μαλλώ. Εν παντού π' ακρίβωσεν το πράμα. Αποποινικοπόιηση ενιξέρεις όμως αν θα ρίψει τζαι την τιμή εν είναι, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Με τα οικονομικά εν τα πάω καλά αλλά έτσι εντύπωσην έχω.

    ReplyDelete
  3. Μήπως ν' αρχίσουμε τις καλλιέργειες;
    Καλημέρες!

    ReplyDelete
  4. Ποστ δηλαδή πόσα κάμνει μια μάτσα κόλιανδρος στην Κρυοχώρα;

    Εχτές την έμαθα Έβρος. κάλιο αργά παρά ποτέ. αποποινικοποίηση δεν θα ρίξει την τιμή, αλλά τουλάχιστον δεν θα γεμίζουν οι φυλακές με τους εμπόρους των λίγο γραμμαρίων.

    Καλλιέργειες εδώ και τώρα Ευαγγελία. θα βάλω μπρος μαρούλια, ντομάτες και κάθε είδους χόρτο.

    ReplyDelete
  5. Αποποινικοποίηση; Ενδιαφέρουσα άποψη, ...κυρίως επειδή είσαι μάνα.

    Μπορείς/θέλεις σε παρακαλώ να αναπτύξεις τουντην άποψη σου (ίσως σε μια νέα ανάρτηση); Είμαι περίεργος να δω πως σκέφτουνται οι γονείς μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά τους θα μπορούσαν ελεύθερα να αγοράσουν π.χ. ηρωίνη.

    ReplyDelete
  6. Mike το να είναι κάτι απαγορευμένο δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψεις τον άλλο από το να αγοράσει. Και τα iphones αρχικά υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να πωλούνται Κύπρο και πολλοί κυκλοφορούσαν με το τηλέφωνο. άλλο ναρκωτικά θα μου πεις άλλο iphone. Δεκτό.

    Θα προσπαθήσω να τους το καλλιεργήσω οτι δεν πρέπει να στραφούν στην ηρωινη. το δείχνω από τώρα με λόγια και με έργα. θα τους μιλήσω και θα τους πω πόσο καταστροφική είναι. Θα με ακούσουν; ελπίζω. όπως ελπίζω να με ακούνε σε όλα όσα τους συμβουλεύω. αλλα το να είναι απαγορευμένη δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να φτάσει στα χέρια τους.

    ReplyDelete
  7. mana
    o koliantros damesa en 2.99 alla h misi matsa apoti sthn Kypro...

    Mike
    wspou na megalosoun ta mwra ths manas h hrwini ennan arxaio narkotiko, opos enei tziai simera.
    Pio polla prepi na fooumasten pou ecstasy mdma klp. sinthetika narkotika para thn hrwini...

    ReplyDelete
  8. @mike
    Δεν είναι όλα τα ναρκωτικά τα ίδια. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε μαλακά και σκληρά.
    Η ηρωίνη σκοτώνει. Η μαριχουάνα δεν σκοτώνει. Το τσιγάρο επίσης σκοτώνει. Αλλά επειδή συμφέρει σε κάποιους, το τσιγάρο είναι νόμιμο.

    ReplyDelete
  9. το Post για την αποποινικοποίηση το ετοιμάζω εδώ και καιρό, αναμένατε...

    ReplyDelete
  10. Κι εγώ, ώς μάνα, επικροτώ την αποποινικοποίηση.
    Όλα εξαρτώνται απο το τί θα μάθουμε στα παιδιά μας και τη δύναμη που θα τους δώσουμε ν' απέχουν απο αυτό που δεν θα τους βοηθήσει να έχουν μια ζωή ευτυχισμένη και συγκροτημένη, χωρίς τη βοήθεια ουσιών...

    ReplyDelete
  11. Εν σοβαρομιλάς. τρία ευρώ για μισή μάτσα κόλιαντρο; λαλείς να αρχίσω εξαγωγές στην Κρυοχώρα;

    ReplyDelete
  12. εγώ δεν είμαι υπέρ της νομιμοποίησης όπως θα γίνει αν αποφασιστεί έτσι πράμα δαμέ.
    Άμα δεις πώς εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, πόσα πράματα εσκεφτήκαν πολλά συγκεκριμένα, τζαι ξέρω ότι όπως ούλλα τα άλλα αν κάμουν δαμέ έτσι πράμα θα είναι αντιγραφή προγράμματος που εφαρμόστηκε με άλλα δεδομένα, άρα δεν θα πετύχει ποττέ.
    ΑΝ ποττέ δω να γίνουνται σωστές κουβέντες τότε μάλιστα, να γίνει τζαι. Παρά λάθος όμως, καλλύττερα καθόλου.

    ReplyDelete
  13. Μάνα θελω ενα τσιγάρο!!! Τωρα!!!
    :((( Ειμαι δυστυχισμενη χωρις τα καμελ μου!
    αχχχχχχχχχχχ

    ReplyDelete
  14. Η αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών τζαι η ελεγχόμενη παροχή σκληρών όπου εφαρμόστηκε είσιε πολλά ωφέλη: αύξηση τουρισμού, αύξηση εσόδων πολιτείας, μείωση θανάτων που ναρκωτικά (οι παραπάνω εν που νοθευμένα), έλεγχος διακήνησης, αποδυνάμωση οργανωμένου εγκλήματος. Μόνο όσοι εν μέσα στο εμπόριο αλκοόλ (που εν πιο επικίνδυνο που τα μαλακά ναρκωτικά) εχάσαν.
    Πάντως, ένα περίεργο πράμα, μετά που κάθε επιδρομή της αστυνομίας για καταπολέμηση ναρκωτικών, εν πιο εύκολο να έβρει κάποιος κοκαΐνη τζαι ηρωΐνη στο παζάρι παρά μαριχουάνα.

    ReplyDelete
  15. ego eperasa na po ena gia diladis. GIAAAAAAAAAAAAAAA

    ReplyDelete
  16. μάνα το iphone δεν είναι παράνομο και στις άλλες χώρες. Τα ναρκωτικά (τα σκληρά τελος πάντων)είναι παράνομα σε όλες τις χώρες. Το οτι κάτι είναι παράνομο για μερικούς μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό. Αλλά συμφωνώ με τον τρόπο που το θέτεις όσον αφορά τις κόρες σου..you can advise your children that it's bad for them αλλά στο τέλος αυτά θα αποφασίσουν και το καλύτερο που μπορείς να τους προσφέρεις είναι η γνώση για τις συνέπειες.

    @defiance..ναι έχει και ωφέλη αλλά έχει και το downside οτι έχεις εύκολο access άρα αυξημένος κίνδυνος να εθιστείς και να αρχίσεις και τα πιο σκληρά. personally συμφωνώ με την αποποινικοποίηση αλλά I can see και το point of view της άλλης πλευράς (κυρίως επειδή στο σχολείο ήταν ένα common Θέμα του debating club!)

    ReplyDelete
  17. Δεν υπάρχει πιο μεγάλος μύθος ότι επειδή η πρόσβαση στα ναρκωτικά θα είναι εύκολη ότι κάποιος θα οδηγηθει στα σκληρά και θα εθιστεί. αν ήταν έτσι οι μισοί Ολλανδοί έπρεπε να κυκλοφορούν με τις ενέσεις στο χέρι.

    ReplyDelete
  18. όντως ρε μάνα τωρά άκουσες την λιτανεία? :p

    1.39 στερλίνες η πεζίνα εχτες!!!

    ReplyDelete
  19. Εγώ ήρθα για να σε προσκαλέσω...Έχεις παίξει στο παιχνίδι μου; Αν όχι είσαι καλεσμένη!!!

    ReplyDelete
  20. Μαρίνα ευχαριστω για την πρόσκληση το απόγευμα όταν βρω χρόνο θα παίξω. γιούπι. μου αρέσουν τα παιχνίδια.

    ReplyDelete
  21. @ Μάνα:

    "το να είναι απαγορευμένη δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να φτάσει στα χέρια τους"

    ...σίγουρα δεν είναι αδύνατο.΄Είναι όμως πιο δύσκολο. Μη μου το αρνηθείς. Επίσης, η Ηρωινη, δεν είναι iphone :] Το επισημαίνω απλά γιατί κάνοντας αυτές τις συγκρίσεις ξεχνούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που συζητούμε.

    Συμφωνώ με τον τρόπο που το θέτεις όσον αφορά τις κόρες σου και οτι στο τέλος η επιλογή είναι δική τους αλλά θα έβλαφτε αν, πέρα απο την ανατροφή που θα τους δόσεις, οι συνθήκες στο περιβάλλον τους ενίσχυαν την πιθανότητα να πάρουν την ορθή απόφαση;

    ...εγώ που είμαι 25 χρονών, βρέθηκα σε θέση να μπορώ να απλώσω το χέρι μου σε σκληρά ναρκωτικά, 2-3 φορές μέχρι τώρα. Και είπα όχι. Εαν όμως έβρισκα αυτές τις ευκαιρίες 20-30 φορές μέχρι σήμερα, πιθανό να έλεγα σε κάποια απο αυτές ναι.

    @ Chris:
    "Δεν είναι όλα τα ναρκωτικά τα ίδια. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε μαλακά και σκληρά"

    ...η Μάνα όμως μίλησε για αποποινηκοποίηση γενικά των ναρκωτικών. Υποθέτω και των "μαλακών" και των "σκληρών".

    @ All:
    Δε γνωρίζω τι φάση πάιζει στην Ολλάνδία, αν οι ναρκωμανείς, το έγκλημα λόγω ναρκωτικών κτλ αυξάνονται ή μειώνονται.

    Γνωρίζω όμως οτι προσφατα, πριν κανένα 2μηνο η Ολλανδία μπήκε σε πρόγραμματισμένη ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΊΗΣΗ όλων των ναρκωτικών. Αν δεν κάνω λάθος μέχρι και το Γενάρη του 13 η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθει.

    Γι'αυτό, όσοι fans του "παλιού" Amsterdam, σπεύσατε! ;p

    ReplyDelete
  22. @Mike
    Το πρόγραμμα ποινικοποίησης των ναρκωτικών στην Ολλανδία που αναφέρεις αφορά μόνο μη κάτοχους ολλανδικής ηπηκοότητας. Βασικά τους τουρίστες που επηαίναν επιττώναν τζαι εκάμναν μαλακίες. Εξεκίνησε να εφαρμόζεται σε ένα συνοριακό δήμο πριν ένα εξάμηνο με προοπτική να επεκταθεί σε άλλους θκυο. Οι κατοίκοι του είδαν δραματική μείωση των εσόδων τους (που εστηρίζουνταν στον τουρισμό) τζαι οι άλλοι θκυο δήμοι εσιέσαν πάνω τους τζαι εν επροχωρήσαν σε εφαρμογή.
    Μετά την αποποινικοποίηση στην Ολλανδία εσημειώθηκε μείωση των ηρωϊνομανών κατά 30%, οι προβληματικοί χρήστες σήμερα επέσαν στο 0,3% (0,52% ο μέσος όρος της ΕΕ), ενώ το οργανωμένο έγκλημα εμειώθηκε κατά 27%. Ακόμα τζαι οι χρήστες κάνναβης εν στο 9,5%. Πολλά πιο χαμηλό που Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία τζαι γενικά ούλλην την ΕΕ εκτός που Ελλάδα, Βουλγαρία, Σουηδία τζαι Πολωνία.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_Netherlands

    ReplyDelete