Wednesday 6 July 2011

Κρίση στα ακίνητα



Κανονικά θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να τρώω το σάντουιτς μου και να πίνω τον καφέ. Προηγείται από το να γράψω post και να βγάλω το άχτι μου. Γράφει, λοιπόν, ο Φιλελεύθερος στις οικονομικές του σελίδες, φαντάζομαι θα το έχουν και άλλες εφημερίδες, ότι συρρικνώνεται η αγορά ακινήτων, πωλούνται ολοένα και λιγότερα σπίτια και οικόπεδα. Διαψεύδονται έτσι οι προσδοκίες ότι οι Κύπριοι αγοραστές θα σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης του κλάδου.

Μάλιστα, οι developers έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με επισημάνσεις για το πώς θα πάρει τα πάνω του ο κλάδος. Για να μην πολυλογώ εισηγούνται μέτρα όπως η μείωση φόρων και μεταβιβαστικών.

Καλό μέτρο δεν λέω. Αλλά πριν φτάσουμε στη μείωση των μεταβιβαστικών, μήπως λέω κύριοι developers να μιλήσουμε λίγο για τις τιμές που έφτασαν τα ακίνητα; Να πούμε ότι καταντήσαμε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου που με το ζόρι χωρεί ένα κρεβάτι και ένα κομοδίνο στις 100,000 ευρώ να θεωρείται καλή τιμή; Να πούμε για οικόπεδα έξω από τη Λευκωσία που έφτασαν να πωλούνται πάνω από 200,000 ευρώ και να λέγονται «ευκαιρία»; Να πούμε για τα ολοένα και λιγότερα τετραγωνικά, για τις βεράντες που έχουν εξαφανιστεί, για τα πολύ κακής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιείτε στις κατασκευές σας; Να πούμε για σπίτια και διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται στα δύο χρόνια που είναι μέσα να ξοδεύουν τα μαλλιοτζέφαλά τους γιατί χρειάζονται άμεσες επιδιορθώσεις; Να πούμε μήπως ότι για να χτίσεις ένα μέτριο σπίτι φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεσαι σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ; Να πούμε για ακίνητα που αγοράζονται και οι ιδιοκτήτες τους θα γεράσουν ώσπου να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας;

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και δεν τα έφερε η οικονομική κρίση. Τα έφερε η απληστία όσων είχαν ένα κομμάτι γης και ξαφνικά την είδαν συνάδελφοι του Ιωάννη και του Παρασκευαϊδη. Γεμίσαμε developers. Τι δουλειά κάνεις, ρωτούσες και η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν developer, ή real estates... Ούτε στην Κίνα δεν έβρισκες τόσους developers, όπως στην Κύπρο.

Φυσικά έχουν ευθύνες και οι αγοραστές. Όμως όταν είσαι ένα νέο ζευγάρι, για παράδειγμα και ξεκινάς τη ζωή σου και δεν βρίσκεις κάτι στα μέτρα σου, θα αναγκαστείς να τρέξεις στις τράπεζες για δάνεια, να αγοράσεις έστω και πανάκριβα ένα κεραμίδι να στεγαστείς.

Έτσι τώρα που η αγορά μούδιασε, ωστόσο οι τιμές δεν έχουν πέσει, οι κύριοι developers θέλουν να τους ξελασπώσουμε και να αγοράσουμε τα πανάκριβα ακίνητά τους. Όταν ήταν στα high τους όμως ούτε για κλάσιμο δεν μας είχαν, τώρα στρέφονται στην κυπριακή αγορά. Πριτς. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Περιμένουμε να πέσουν και άλλο και άλλοοοοοοοοοοοοοο οι τιμές.

Όχι ότι σκοπεύω να αγοράσω κάτι. Να ζήσουμε να ξοφλήσουμε το σπίτι μας και μια χαρά είμαστε.Αν όμως πέσουν πραγματικά οι τιμές το σκέφτομαι να αγοράσουμε οικόπεδα να αφήσουμε προίκα των κόρων μας μουαχαχαχαχα.

20 comments:

  1. Έχω πολλά να πω επί του θέματος αλλά θα τα πω σε ποστ που ετοιμάζω. Όι μόνο για τους ντηβέλοπερς αλλά γενικότερα με τους κυπραίους "επιχειρηματίες"!

    Καλημέρες!

    ReplyDelete
  2. "Να πούμε για ακίνητα που αγοράζονται και οι ιδιοκτήτες τους θα γεράσουν ώσπου να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας;" : Σε αυτό δεν φταίνε πάντα οι developers.

    "Έτσι τώρα που η αγορά μούδιασε, ωστόσο οι τιμές δεν έχουν πέσει": Οι τιμές έχουν πέσει. Απλά δεν διαφημίζουν τις μειωμένες τιμές μπας και βρούνε κανένα κορόιδο. Οι περισσότεροι developers όταν τους κάνεις προσφορά μέχρι και 30% απο τη τιμή που διαφημίζουν θα δεκτούν.

    ReplyDelete
  3. Eginikan oulla ena peripaiksimo...simfwnw me ton Chrys oti en diafimizoun times alla mporeis na tous ripseis arketa tin timi...i opoia pale omws en na nai ipertimimeni..apla thewrw pleon polla diskolo ews akatorthwto ama den exeis ena oikopedo na xtiseis.opotan anagkastika pan oulloi tziai trypwnontai mes sta diamerismatouthkia ws paratzei...pou an kamoun tziai kanena mwro en tha tous xwrei me tipote...opotan se llia xronia tha exoume megalitero provlima ipogennitikotitas...to ena fernei to allo...

    ReplyDelete
  4. Κρις οι τιμές έχουν πέσει στα διαμερίσματα και στα σπίτια. Αλλά πολύ λίγο όπως ανάλογη είναι και η μείωση των τετραγωνικών. Πριν από 6 χρόνια τα 80 τετραγωνικά ήταν δυάρι, σήμερα τα βρίσκεις σε τριάρι.
    όσο για τα οικόπεδα θα διαφωνήσω, δεν έχω δει σημαντική μείωση. από τις 300 χιλιάδες να μου το αφήνει 280 δεν είναι μείωση. Η eagleye έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει πως αν δεν έχεις οικόπεδο δύσκολα κτίζεις.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα σε όλους. Ινβίκτε θα το περιμένω με ανυπομονησία. Πριν από την κρίση οι τιμές είχαν αυξηθεί παράλογα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής η διόρθωση (πτώση) των τιμών δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει στον κόσμο να αγοράσει. Ο λόγος βέβαια είναι ότι οι τράπεζες δεν πιέζουν τους developers διότι ακόμα και αν κατάσχουν πολυκατοικίες κλπ δεν θα μπορέσουν να πωλήσουν σε τιμές που να τους δώσουν πίσω τα λεφτά που έχουν δανείσει. Αν δεν συνέλθουν σύντομα οι developers και να μειώσουν αρκετά ακόμα τις τιμές αναγκαστικά κάποιοι θα χρεωκοπήσουν και τότε θα αγοράζουμε, όσοι θα έχουμε την δυνατότητα φθηνότερα (δηλαδή σε τιμές που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές αξίες.

    ReplyDelete
  6. @Mana
    Και εγώ συμφωνω με τον EaglEye. Όσον αφορά τις τρύπες είναι στο χέρι των αγοραστών να μην ασχολούνται για να καταλάβουν οι developers ότι δεν δεχόμαστε να μείνουμε σε τρύπες.
    Οι τιμές στα οικόπεδα είναι λογικό να μην μειωθούν ακόμη, επειδή όταν κάποιος έχει κληρονομήσει 10 οικόπεδα (κόστος μηδέν) γιατί να βιαστεί να τα πουλήσει;
    Ενώ ο developer που δανείστηκε για να κτίσει μια πολυκατοικία βιάζεται να πουλήσει.

    Πιστεύω ότι η αγορά πριν απο 6 χρόνια ελεγχόταν απο τους πωλητές. Σήμερα πρέπει οι αγοραστές να πάρουν τον έλεγχο. Να πιέσουν για χαμηλότερες τιμές διαφορετικά βγούν πιο έξω μέχρι να βρούν λογικές τιμές. Εδώ φυσικά πρέπει και να επέμβει το κράτος. Κύριε μου έχει 10 οικόπεδα και δεν τα πουλάς...τότε να πληρώνεις φόρο κάθε χρόνο.

    ReplyDelete
  7. o developer όμως που πουλά με ψηλή τιμή probably εγόρασε την γη τον καιρό που ήταν πιο ακριβή so πόσο να τις ρίξει τις τιμές του?

    τούτο με τα τετραγωνικά ούτε εγώ το καταλάβω..they keep getting smaller and smaller..έχουν significant διαφορά τα καινούργια απο αυτά που χτίστηκαν 5-6 χρόνια πρίν σε μέγεθος.

    ReplyDelete
  8. Κι ολα αυτα γινονται για πραγματα που θα αφησουμε πισω μας οταν με το καλο...ανελθουμε εις Κυριον!

    Δεν ειμαστε πολυ χαζοι τελικα;

    ReplyDelete
  9. @chrys epeidi psaksame polu prosfata gia na agorasoume kati dustixws auto me to pososto pou les den alithevi. Epeisis @mana oi times pou anafereis einai pio akrives akoma!!!! Einai polu duskoli i katastasi gia ena nearo zevgari pou den exei voithia apo pouthena!

    ReplyDelete
  10. Εν νομίζω να ππέσουν σημαντικά ποτέ οι τιμές. Όποτε κινδυνεύκουν να ππέσουν θα σταματούν οι νέες κατασκευές (με σχετικές απολύσεις εργαζομένων) για να μειωθεί η προσφορά τζαι να διατηρηθούν οι τιμές.

    ReplyDelete
  11. Πριν 5 χρόνια αγοράσαμε οικόπεδο (εκτός Λευκωσίας) για 75,000. Σήμερα στην ίδια περιοχή ζητούν 200,000. Βρίσκουν τζιαι κάμνουν. Επίσης αν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τον κόσμο θα άλλαζε τους συντελεστές δόμησης να δικαιούνται να κτίσουν περισσότερους ορόφους, μειώνοντας το κόστος κατοικίας.

    ReplyDelete
  12. Άκουσα προίκα και μπήκα!
    Λοιπόν, όταν με το καλό αγοράσετε το οικοπεδάκι, προσφέρομαι για γαμπρός!
    Αν και έχω πικράν εμπειρίαν με κυπριακές προίκες.
    Όταν υπηρετούσα κωλοφάνταρο και πέρασα κάτι φεγγάρια απ΄την Μεγαλόνησον, κάποιοι μου τάξανε μεγάλη προίκα!
    Μόνο που ήταν στα Κατεχόμαενα!
    Μάλλον ήθελα να μου δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο να πολεμήσω ηρωικά για να λευτερωθεί η Κύπρος...

    ReplyDelete
  13. dame tze i koutsi maria egine developer..ti perimenis me etsi pollous developers??

    ReplyDelete
  14. takeiteasy έθιξες κάτι σημαντικό. Πραγματικές αξίες. Οι περισσότερες τιμές που βλέπουμε σήμερα ούτε καν ακουμπούν τις πραγματικές αξίες. Μια τεράστια φούσκα.

    chrys καλά αν περιμένουμε από το κράτος να επέμβει θα φτάσουν τα οικόπεδα το εκατομμύριο.

    Ράνια γνωστοί μου αγόρασαν διαμέρισμα για να ανακαλύψουν πως το παιδικό δωμάτιο δεν χωρούσε ένα γραφείο και ένα κρεβάτι. Να μου πεις λάθος τους που δεν το υπολόγισαν από την αρχή. Αλλά και πάλι, όσο μικρά τα έκαναν;

    Φιλοσοφημένη η σενιορίτα Cούλα σήμερα. Είμαστε πολύ χαζοί. Πιο χαζοί δεν γίνεται.

    Ανώνυμε για όσους δεν έχουν βοήθεια τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, όχι απλά δύσκολα.

    Def συμφωνούμε απόλυτα. Θα ρίξουν τις τιμές όσοι κινδυνεύουν να πάνε μέσα. Οι υπόλοιποι θα κάτσουν να περιμένουν να ανέβουν πάλι.

    Αμαζόνα οι γονείς του Μοτορτζή αγόρασαν το οικόπεδο που κτίσαμε πριν καμιά 20 χρόνια γύρω στις 5 χιλιάδες λίρες. Σήμερα κοστολογείται 300,000. Να μου πεις πέρασαν 20 χρόνια. Ναι αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα οι μισθοί δεν πολλαπλασιάστηκαν με τον ίδιο ρυθμό. Καμία σχέση.

    Ασκάρ παιδί μου μπήκα στο ρόλο της πεθεράς βλέπεις. Δεν το ήξερα ότι πέρασες φαντάρος από το νησί. Πάντως μην περιφρονείς οικόπεδα στα κατεχόμενα, τώρα τελευταία ακούω αρκετούς που πουλούν περιουσίες που έχουν από εκεί.

    Έτσι She. Άλλοι έγιναν developers και άλλοι δάσκαλοι. Άδικη κοινωνία.

    ReplyDelete
  15. Πριν 15 χρόνια εγοράσαμε οικόπεδο για 15000 λίρες. Τωρά το ίδιο κοστίζει 250000 ευρώ. Εν μακριά η περιοχή τζιαι θέλουμε πιο κοντά στην πόλη. Γυρεύκουμε σπίτι. Βρίσκουμε σπίτια. Όλα πάνω που μισό εκατομμύριο. Χωρίς έπιπλα και συσκευές εννοώ φυσικά. Πιο μικρό που τα παλιότερα σπίτια, χωρίς αυλή, χωρίς μεγάλες βεράντες.
    Οι τιμές επέσαν...στα χωρκά στις άλλες επαρχίες ίσως, στα βουνά ίσως. Στην Λευκωσία όχι!!!

    ReplyDelete
  16. οι developers το καλο που τους θελω να παραδιδουν ποιοτικη δουλεια, γιατι κακως περιμενουν να πουλησουν με τα αισχη που αποκαλουν και πολυτελη διαμερισματα, ταχα μου.


    μισ απο τη δουλεια.

    ReplyDelete
  17. Joy δαμε μιλά η πείρα. θα κάμετε πολλούς γυρούς. θα δεις σπίτια που θα απογοητευτείς όχι τόσο γιατί δεν είναι καλά, αλλά γιατί ζητούν πολλά λεφτά. δεν θα υπάρχει καμία σχέση σε αυτά τα πολλά που θα δώσεις, σε αυτά που θα πάρεις. στο τέλος θα πεις αφού θα δώσω που θα δώσω μια φάουσα λεφτά, καλύτερα να χτίσω στο οικόπεδο μας και ας είναι μακριά για να το κάμω όπως θέλω.

    στο μεταξύ πόσο μακριά; παίζει να γίνουμε γειτόνισσες;

    ReplyDelete
  18. Για τζείνους που σκέφτουντε να γοράσουν σπίτι:

    -Nα έσιετε υπόψη σας ότι τα κτίρια που επήραν άδεια πριν το 2011 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ θερμομόνωση.
    To οποίο σημαίνει μόνιμο μεγαλο κόστος για θέρμαση / κλιματισμό.

    ματιλτα

    ReplyDelete
  19. Μάνα, Ηλιούπολη.
    Είμαστε γειτόνισσες?

    ReplyDelete
  20. like σε όλο σου το ποστ και στα κομμεντς... περιμένω με σαδιστική υπομονή να χρεοκοπήσουν όλοι οι ντιβέλοπερς και να αρχίσουν να χαρίζουν σπίτια και διαμερίσματα!

    ...μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να αποκτήσω στέγη!

    ReplyDelete