Tuesday 13 December 2011

Έγκλημα. Τιμωρία πότε;


Πως μπορείς να σκοτώνεις ένα τρίχρονο παιδί; Πως μπορείς να σε κοιτάζει με τα ματάκια του και εσύ να το σκοτώνεις; Ό,τι και να σου έκανε η μάνα του, όσο άχτι και να την είχες. Πως μπορείς να σκοτώνεις ένα τρίχρονο μωρό;

Βγαίνουν στην επιφάνεια οι χειρότεροι φόβοι μου και ο χειρότερος εαυτός μου, διαβάζοντας για το φονικό στην Πάφο χτες το βράδυ. Δεν μπορώ να κάνω τις φωνές μέσα μου, που ουρλιάζουν «γιατί στο καλό καταργήσανε τη θανατική ποινή», να καταλαγιάσουν. Αδύνατο. Πολιτισμένη κοινωνία, τάχα μου. Που είναι ο πολιτισμός, όταν γίνονται τέτοια εγκλήματα;

Είναι ένα έγκλημα που δεν το χωράει ο νους. Τόση βία, πόση βία να χωράει η ψυχή ενός ανθρώπου;

Ένα τρίχρονο κοριτσάκι, η έγκυος μάνα του. Σε μια παραλία... Και μετά ζωή τέλος. ΤΕΛΟΣ.

Ίσως τα γιατί και τα επειδή να μην έχουν σημασία. Ποιο νόημα θα κάνει άλλωστε να μάθουμε γιατί τις δολοφόνησαν; Καμιά αιτία δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την αγριότητα.

23 comments:

  1. syggnwmh????????

    !!!!
    !!!!
    !!!!

    ...

    ...

    nai,vgainei agrios eautos apo mia tetoia eidhsh...

    stop.

    ReplyDelete
  2. Προσπαθώ από χτες να βγάλω από το μυαλό μου την εικόνα του κτήνους που έβαψε τα χέρια του με το αίμα ενός τρίχρονου μωρού. Δεν τα καταφέρνω. Είναι για κάτι τέτοιες περιπτώσεις που ζηλεύω το Σαουδάραβα δήμιο με το γιαταγάνι...

    ReplyDelete
  3. Για φόνο στην Κύπρο πας ισόβια. Πλέον όμως με το parole board το μέγιστο που θα μείνει μέσα θα είναι 25 χρόνια. Και αν στα 30 του είναι αρκετά διαταραγμένος να κάνει κάτι τόσο τερατώδες γιατί να τον αφήσουμε να βγει στα 55 και σε τι κατάσταση θα είναι τότε? Δεν πιστεύω στην αναμόρφωση του αναμορφωτικού μας συστήματος δυστυχώς.

    ReplyDelete
  4. Γράφαμε για το ίδιο πράγμα την ίδια ώρα :(.

    ReplyDelete
  5. :[

    επειδή ο δράστης εν πιθανώς "ένας κανονικός άνθρωπος, μετρίου αναστήματος χωρίς ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά" (που λέει και η Δέσποινα πιο πάνω), και όχι ένας κοντορεβυθούλης με αφάνα ολόασπρο μαλλί και άπταιστα αγγλικά, μπορεί τζιαι να τιμωρηθεί. Κάπως.

    ReplyDelete
  6. Σε έτσι περιπτώσεις Sike, Brenda και Invictus αποβλέπω στη σκληρότητα του σοφρωνιστικού ιδρύματος. που όσα χρόνια τζαι να κάτσει μέσα τζείνος που το έκαμε, οι υπόλοιποι φυλακισμένοι θα του κάμουν τη ζωή κόλαση. με την ανοχή και την καθοδήγηση των δεσμοφυλάκων. το έχω ξαναπεί η δικαιοσύνη της φυλακής κάποτε είναι πιο δίκαιη από της κοινωνίας.

    Γεια σου Δέσποινα, πέρασα από το μαγαζί σου να δω τι έγραψες.

    Θάλασσα, πολύ πίκρα.

    ReplyDelete
  7. Νομίζω σε έτσι περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζεται ο Κώδικας του Χαμουραμπί. Εγώ προσωπικά είμαι εναντίον της θανατικής ποινής, είμαι υπερ των βασανηστηρίων. Θανατική ποινήν επιζητούν την πολλοί τάχα να γλυτώσουν, βασανηστήρια όμως κανένας.

    ReplyDelete
  8. επήα μια φορά στο κομωτήριο του, μιαν άλλη φορά που έκαμα αξιτεντ εσταμάτησε να με βοηθήσει. ε ναι εν πολλά τρομακτικό να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος, τούτον που λαλούν οι ειδήσεις ' ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας' εν ικανός να πάρει τη ζωή ενός τρίχρονου μωρού και μετά να μεν έχει καν τα αρτσιθκια να πάρει και τη δική του ζωή ως ελάχιστη ένδειξη μετάνειας για την πράξη του ρε γαμώτο.

    ReplyDelete
  9. Εν ακουσα τιποτε... Τζεινος, που καμεν ετσι πραμα εν ναιν ανθρωπος... :(

    ReplyDelete
  10. Δεν μπορείς να ξέρεις τι έκαμε τον δολοφόνο να μετατραπεί απο άνθρωπο σε ζώο, εύχομαι μόνο να έχει έστω και το ελάχιστο ίχνος συνείδησης και τότε θα υποφέρει για τήν υπόλοιπη του ζωή.

    ReplyDelete
  11. δεν διάβασα ακόμη την είδηση, μόνο εδώ από σένα Μάνα. Οικτρό έγκλημα σίγουρα, τί μπορεί να φέρει έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση;
    Πώς μπορείς να δείξεις τόσο μένος πάνω σε ένα μωρό;
    Διαφωνώ με την βαναυσότητα που εύχεστε στον φονιά.
    Σίγουρα θα νιώθει άθλια-κι αν είναι τρελλός,θα έχει περιόδους λογικής με τις απαραίτητες τύψεις- και όχι,δεν θέλω να βρίσκομαι στη θέση του,της απόλυτης μοναξιάς κι απελπισίας.
    Προτιμώ να σκέφτομαι πως θα εξιλεωθεί κάποτε.

    Την αγάπη μας εύκολα τη δίνουμε στους καλούς, το θέμα είναι να καταφέρνουμε να τη δώσουμε και στους υπόλοιπους.

    ReplyDelete
  12. Και αν δεν νιώθει τύψεις; και αν δεν βασανίζεται; ο τυπάς που γκάζωσε και σκότωσε δύο αδέρφια με τη μηχανή του πριν λίγα χρόνια στη Λακατάμια, όταν βγήκε έξω από τη φυλακή, έμαθα ότι κοκορεύτηκε για το "κατόρθωμά" του. μετάνοια καμία.

    ReplyDelete
  13. den exo idea ti egine.. alla se etsi periptoseis prepei na vlepeis j tes 2 pleures. Pos odigithike sto egklima, an mboreis na tou apodoseis poiniki eythini giati exei tzai plasmata pou pneumatika yiok .. pou tin alli giati na dokeis ti thanatiki poini???? na ton litroseis pou ta vasana j tes tipseis tou an exei? to na pethaneis en efkolo mbam j kato.. to na ziseis omoss... aston jiame na zisei na trava mia zoi... stis filakes iparxei enas kodikas... kODIKAS TIMHS.. pERIERGO ennen? Timi tzai filakes? emmm ela pou iparxei omos j egklimaties etsi eidous viastes, dolofonoi paidion , via stin oikogeneia ktlp pernoun polla orea... Oi kipreoi anexountai polla pramata stes filakes.. alla oxi tzinous pou skotonoun anentima.. j idietera aniperaspistous..

    ReplyDelete
  14. Όταν περνάς το όριο, την κόκκινη γραμμή και αποφασίζεις μόνος σου ότι δεν είσαι άνθρωπος αλλά θεός, σκοτώνοντας κάποιον άλλο αδύναμο και άοπλο, νομίζω ότι λέξεις όπως συγχώρεση, εξιλέωση, τύψεις παύουν να έχουν οποιοδήποτε νόημα.

    ReplyDelete
  15. Απο χτες γυρίζει συνέχεια στο μυαλό μου και δεν με αφήνει να ησυχάσω! Ναι, για έτσι περιπτώσεις να φέρουν την θανατική ποινή, τζιαι τα βασανιστήρια... Αδιανόητο να σκοτώσεις ένα 3χρονο. Σήμερα έβαλαν και φωτογραφίες του μωρού... ένα πραγματικό αγγελάκι, ότι πιο όμορφο έχω δει. Ένα δάκρυ δεν είναι αρκετό. Ποιά θα είναι η δικαιοσύνη; Ο πατέρας βρίσκεται στην Κρήτη. Ποιός θα αδικήσει αυτόν τον άνθρωπο αν κάνει οτιδήποτε. Ποιός;

    ReplyDelete
  16. Η δικαιοσύνη στες δυτικές κοινωνίες έχασεν την ισορροπία της προ πολλού. Όι πως σε άλλες κοινωνίες έσιει αξιοζήλευτες ισορροπίες, αλλά ο ένοχος πληρώνει γερά (μαζί του βέβαια πολλοί αθώοι). Στην Αγγλία, πριν μερικές εβδομάδες, παιδεραστής που εβίαζε ανήλικα κάτω των 13 ετών («όσο πιο μικρό, τόσο πιο καλά», είπε) τζαι ήταν φορέας AIDS εκαταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση. Πριν μερικά χρόνια, στην Ελβετία, δάσκαλος παιδεραστής που εκαταδικάστηκε για τον συστηματικό βιασμό άνω των 90 παιδιών σε πάροδο 10 χρόνων, εκαταδικάστηκε πάλε σε τετραετή φυλάκιση. Στην Νορβηγία, είδαμεν τον μακελάρη Μπρέιβικ να μεν απολογείται τζαι να μεν δικάζεται καν γιατί θεωρούν ότι έσιει ψυχολογικά προβλήματα τζαι έννα πάει ψυχιατρείο (που στην Νορβηγία κάμνει τα τετράστερα ξενοδοχεία μας να μοιάζουν με στάβλους). Εν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα για τούτους τους ανθρώπους ο αποκεφαλισμός (μετά βασανιστηρίων) ή ο λιθοβολισμός στην πλατεία εν μου ακούεται άσιημος…

    ReplyDelete
  17. Ακουσα το στις ειδήσεις ψες και νόμισα ότι έκανα λάθος και έβλεπα κανένα επεισόδιο CSI γιατί μου φάνηκε τόσο φρικτό που είναι απιστευτο που γίνεται στον τόπο μας.

    Καμμιά τιμωρία δεν είναι αρκετη για τέτοιο έγκλημα.

    ReplyDelete
  18. τωρα αν σας πω ότι μόλις έμαθα ποιός είναι ο Ελληνοκύπριος που είναι υπο σύλληψη θα νομίζετε πως σας περιπαίζω...

    Πάντως (όπως αναφέρω και στο blog μου) τα συγχαρητήρια μου στο sigmalive (και απο ότι βλέπω και στον Πολίτη) που δημοσίευσαν φωτογραφίες της κακόμοιρής γυναίκας και του μωρού της. Πάντα τέτοια!

    ReplyDelete
  19. esiei 2 ores p eida tis foto k en mporo na to xonepso,ti tou kane to kahmeno to moro?
    pantos upopsiazome poios mporei na eine , mhpos douleue k se alli poli?

    ReplyDelete
  20. Def η δικαιοσύνη στις δυτικές χώρες έφτασε στο σημείο να προστατεύει το θύτη καλύτερα από το θύμα. είναι τα δικαιώματα του θύτη, η προστασία του, η αποκατάσταση του, τα συναισθήματα του. και ξεχνούν το θύμα.

    ReplyDelete
  21. Τζαι μένα φαίνονται μου τερκαστά τα βασανιστήρια σε έτσι περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  22. Σίουρα το να κάμεις εγκλημα εν βρασμώ ψυχής καταλάβω το! Τούτο όμως ήταν προμελετημένο.
    Το περίστροφο το επρομηθεύτηκε από πριν άρα το είχε σχεδιάσει!Τζαι έστω ότι τζίνη εφταιξεν του, που πάλε εννε δικαιολογία να την σκοτώσει! Πως μπορείς να πνίεις ένα μωρό να το θωρείς να σπαρταρά τζαι να μεν σημαίνει τιποτε για σενα???

    ReplyDelete
  23. Ό,τι και αν σου έχει κάνει η μάνα, δεν κάνεις τα υπόλοιπα :S
    Όταν γνωρίζεις αυτόν και όλη του την οικογένεια τότε είναι το ανατριχιαστικό ΣΟΚ.
    Άντε η υπόλοιπη οικογένεια να την βγάλει καθαρή.
    Ότι και αν του κάνουν τώρα του αξίζει.
    Η Πάφος όλη (χωριό πράμα) γνωρίζει ποιο είναι το άτομο από την 1η μέρα, όταν μάλιστα πιο παλιά έχεις κάψει το μαγαζί σου... για οποιοδήποτε λόγο...
    Είναι μια αλυσίδα...αλλά ποτέ δεν περιμένεις να προβεί σε τέτοια αποτρόπαια πράξη!

    Γεωργιάνα

    ReplyDelete