Monday 12 March 2012

Put the blame on genes




Την Κυριακή στην Ελβετία διεξήχθηκε δημοψήφισμα. Το ερώτημα ήταν «θέλετε η ετήσια άδεια να αυξηθεί από τέσσερις σε έξι βδομάδες;» Τουτέστιν, χρειάζεστε περισσότερες διακοπές;

Η απάντηση ήταν ένα μεγάλο και ισχυρό ΟΧΙ. Τα 2/3 των ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου ότι αύξηση των ημερών αδείας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και θα οδηγήσει στην αύξηση του εργατικού κόστους.

Οι Ελβετοί ψύχραιμα πρόταξαν το εθνικό τους συμφέρον παρά το ατομικό και είπαν όχι σε έξτρα δύο βδομάδων διακοπών. Καλοκουρδισμένο ελβετικό ρόλοι λέμε όταν κάτι δουλεύει στην εντέλεια. Άλλη μια απόδειξη για αυτό το χτεσινό δημοψήφισμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλοι λαοί που θα έκαναν το ίδιο, με κίνδυνο να αναπαράγω κοινωνικά στερεότυπα θα πόνταρα στους γείτονες (της Ελβετίας) Γερμανούς.

Αν γινόταν παρόμοιο δημοψήφισμα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, να είμαστε σίγουροι πως το ποσοστό ΝΑΙ σε περισσότερες μέρες διακοπών θα ήταν 150%. Θα ψήφιζαν και οι πεθαμένοι, και τα δέντρα, και οι αλλοδαποί και δεν ξέρω ποιος.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, έκαναν μια έρευνα. Την είδηση τη διάβασα σήμερα στα Νέα. Ανακάλυψαν πως, στα γονίδια οφείλονται ο ατομικισμός της Δύσης και η πειθαρχία του συνόλου της Ανατολής. Οι διαφορές στο γενετικό υλικό των φυλών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους, λένε οι ερευνητές, που μελέτησαν το το γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που εκκρίνεται στον εγκέφαλο και η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Ενδεχομένως, να παίζουν ρόλο τα γονίδια και στις συλλογικές συμπεριφορές. Βεβαίως, αν αυτό είναι αλήθεια, την βάψαμε γιατί σημαίνει ότι δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας. Είναι όμως και τα κοινωνικά, τα πολιτικα, τα οικονομικά, τα πολιτιστικά βιώματα μιας κοινωνίας.

Τέλοσπαντων, δεν πάμε για κοινωνιολογική ανάλυση. Αλλά οι πολιτικοί μας βρήκαν το απόλυτο άλλοθι. Κάθε φορά, που πάνε τα πράγματα σκατά (δηλαδή πολύ συχνά) αντί να ρίχνουν τις ευθύνες στους προηγούμενους, απλά θα ρίχνουν το βάρος στα γονίδια. 

15 comments:

  1. Από ότι καταλαβαίνει η λογική μου,
    η κοινωνία και η ομαδικότητα είναι επίκτητες συμπεριφορές.
    Ναι, σίγουρα έχουμε στα γονίδιά μας χαρακτηριστικά που αν τα χρησιμοποιήσουμε στην ομαδικότητα μπορεί να βοηθήσουν αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους.
    Αλλά πάλι μπορεί να τα σκέφτομαι αυτά λόγω του δείχτη της σεροτονίνης μου.

    ReplyDelete
  2. Eν εκατάλαβα το πόιντ. Σοβαρά πρέπει να είμαι βλάκας. Πολλά νεα θκιαβάζεις εν τω μεταξύ.

    Εμας στο στρατό είπαν να μας δώκουν τιμητική 4 μέρες του καθενός. Ήμασταν 120 άτομα σε μια μονάδα.

    Ξέρεις τι έγινε ?

    Έμεινα 27 μέρες μέσα χωρίς να την φάω. Ένα μήνα μέσα για να φκω 3.5 μέρες πιντωμένες που θα τες έφκαιννα αν εζητούσα άδεια ή θα έφκαιννα παραπάνω σε διανυκτερεύσεις.

    ΕΝ εμέινα μεα για το καλό της μονάδας αλλά διότι ο φόρτος έπρεπε να καλυφτεί απουσία του 1/3 του προσωπικού που θα έλειπε κάθε φορά.

    Για αυτόν τες παπαριές περί καλού της χώρας τους και περί ελλειψης εγωισμού μεν ακούω. Ξέρουν αν λέιψουν 2 εφτομάες παραπανω - υποχρεωτικές ίσως - ύστερα ποννα στραφούν η εταιρειούλα τους (πιθανότατα μικρή startup) εννα σχιστεί να προκάμει τα όσα έκοψεν πίσω.

    ReplyDelete
  3. em, evro τούτο που λαλείς πάλε μεταφράζεται σε "καλό της μονάδας". Αν έθελες έφευκες τζι ας κόψουν τον λαιμό τους μετά οι άλλοι. Λέγεται ευσυνειδησία, ζάβαλλι μου.

    ReplyDelete
  4. En nomizo na en ta genes kori mother. Its a cultural thing pou edhmiorgisen syllogiko xaraktira „ethnous“.

    Let me explain:

    O Germanos tou 1600 eprepn oullon to kalotzierin /anoiksin klp na shizetai san allos Mermigkas ston gnwston mitho gia na synaksei ksila, na filaksei patates, na ksouflisei fasoles (pou lalei o loos)
    Giati o sheimonas itan na ertei, tziai itan na ferei shonia, polla shonia, h fisi itan na en se koma, ara fai pittin. Opote emathen na einai tipikos gia na mporei na epiviwsei. Ekseren oti to „sikkime, re, kofkw ksila pou eftomas“ mporei na tou ekostizen thn zwin tou.
    Meta irthen h viomixanopoiise gia na kleisei to kare: Ergostasia terastia, pollwn ekatomyria, mixanes aeikinites, vardies. H tsapatsoulia tziai to lathos se etsi periptwsin einai prwta ap ola ena: akriva, polla akriva. Ara o germanos itan pou itan typikos, eginen telia typikos tora, leitourgei me to roloin, tziai emathen na akoloutha diatages (dame ksereis poion paradeigman paei enne????)

    O de kalamaras, ziei se mesogeiakon klima, pou stes parapanw perioxes prosferei tou fain sxedon oullon ton xronon h gewrgia. Diladi, amen ksouflisei fasolia simera, en exathiken o kosmos, tha ta ksouflisei pou eftomas kale mou! Tzai me touton ton tropon edimiourgithikan oi ethnikoi xaraktires.

    So don’t blame it on the genes, blame it on the weather:-D

    ReplyDelete
  5. εγώ είμαι με την ποστ πάντως.
    έτσι διαμορφωνούμαστεν. τζαι μπορεί τζαι τα γονίδια έτσι να διαμορφώνουνται με τα χρόνια...

    ReplyDelete
  6. χρωστούν φασούλια οι γερμανοί; εξοφλήσαν τα τελικά;

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is Pitsillingo, lingo from pitsilia: ksouflw fasoles, athasia klp.
      Postbabylon

      Delete
  7. its a cultural thing..το που μεγαλώνεις έχει major impact στον τρόπο συμπεριφοράς σου..

    τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος πολλές φορές εξαρτούνται και που το πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τα επιχειρήματα για την κάθε πλευρά..

    ReplyDelete
  8. Μπράβο κόρη πόστ!
    Μεσόγειος ολέ!

    ReplyDelete
  9. Κορούδες + 'Εβρος.
    ολόκληρη την έρευνα θα τη βρείτε εδώ http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4701584

    υποστηρίζουν πως οι λαοί κληρονομούν ψυχολογικά χαρακτηριστικά και διαφορές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά στην εμφάνιση.

    είναι όπως την κότα τζαι αυκό ένα πράμα (όι τα αυκά του Νόνη). κάμνω κάτι επειδή είναι στο dna ή επειδή έτσι ξέρω, έτσι έμαθα, έτσι πρέπει; και αν το ξέρω, το πρέπει και το έμαθα ακριβώς προέρχονται από το dna?

    ReplyDelete
  10. Συμφωνω με την Ποστ, αλλα συμφωνω τζαι με την ερευνα. Γιατι τουτες οι συνηθειες τζαι οι συμπεριφορες τελικα, εξελικτικα κωδικοποιουνται στο DNA.

    ReplyDelete
  11. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση !!
    μα καμία!
    εγω εχω (ειχα) τα τελευταια χρόνια 6 εβδομάδες άδεια...
    και λοιπόν???
    στο τέλος του χρόνου ειχα πάντα υπόλοιπο.

    Δεν ειμαι με τους Ελβετούς αλλά δεν νομίζω να είναι θέμα "συνηθειών", "γονιδίων" κλπ....
    μάλλον εχει να κάνει με τις μεταλλάξεις των κοινωνιών...
    και δεν είναι απλό το θέμα.

    ReplyDelete
  12. Αν ισχύει αυτό με τα γονίδια..δυστυχώς δεν θα σωθούμε ποτέ..εκτός αν ψάξουμε για καμμιά μετάλλαξη (!?), όλο και κάτι θα γίνεται! Αλλιώς..βαλιτσούλα για Ζυρίχη..(μπα..)

    ReplyDelete
  13. μα είναι και λόγω DNA και λόγω καιρού, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν σωνούμαστε, απλά πρέπει να εύρουμε άλλο μοντέλο, εν δουλέφκει σε μας το ελάτε ούλλοι δουλέψετε σαν τους λίμπουρους για το καλό, θέλουμε έλεγχο και περιορισμό. Έχουμε και το τυχοδιωκτικό λόγω της κυπριακής ιστορίας, κλάφτα χαράλαμπε

    ReplyDelete