Tuesday 3 July 2012

Αποδράσεις



Λίγο το καλοκαίρι, λίγο τα μαύρα μαντάτα στην οικονομία, τώρα τελευταία περνούν από το μυαλό μου σκέψεις μετανάστευσης. Όχι ότι πραγματικά διάθεση ή ανάγκη να φύγω, άλλωστε αγαπώ τον τόπο μου και είμαι χαρούμενη εδώ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις, έτσι κρατούμε και μια πισινή.



Λοιπόν, αν αποφασίσω να τα βροντήξω και να φύγω θα πάω στην Κούβα. Δεν έχω γνωρίσει πιο ευλογημένο τόπο. Παντού πράσινο, υπέροχες παραλίες, το ρούμι και η καλή διάθεση ρέουν άφθονα. Ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στον καπιταλισμό, δεν το συζητώ. Θα ανοίξω ένα μπαράκι στο Τρινιτάτ, εννοείται πάνω στο κύμα και θα περνώ ζωή και κότα.



Ο Μοτορτζής παίζει να μην μας ακολουθήσει. Στην αρχή του καλάρεσε η ιδέα, κατέληξε όμως να φλερτάρει με την Οσάκα στην Ιαπωνία. Και τεχνολογικά χίλια χρόνια μπροστά (θα δεινοπαθούσε στην Κούβα αυτό είναι σίγουρο στον τομέα αυτό) και του άρεσε ο δήμαρχος με τις πρωτοποριακές του ιδέες.



Ο Defiance, καλά είναι στέλνει χαιρετίσματα, θα πάει Ανδόρα. Μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας πολύ κοντά στην αγαπημένη του Βαρκελώνη. Δεν πάει εκεί όμως για την Μπάρσα. Η ανεργία είναι ελάχιστη, οι μισθοί πολύ καλοί, το βιοτικό επίπεδο ψηλό και οι φόροι ελάχιστοι. Δεν τον νοιάζει που δεν έχει θάλασσα. Έχει βουνά και λίμνες.



Ένας άλλος συνάδελφος ήθελε να την κάνει για το Τζιμπουκτού. Μετά από συζητήσεις και αφού του κατέβασα τον παγκόσμιο χάρτη, συνειδητοποίησε πως ένωσε το Τιμπουκτού και το Τζιμπουτί… Άλλαξε γνώμη και θα καταλήξει στο Πράσινο Ακρωτήρι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γουστάρει να ψαρεύει και να την βγάζει όλη μέρα αραχτός.



Ο φίλος μου από την Γκάνα, αν και ζει σε μια πράσινη χώρα γεμάτη φυσικές ομορφιές δίπλα από τη θάλασσα, προτιμά το Ομάν. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ευκαιρίες σε νέους που θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και το κυριότερο δεν υπάρχουν φόροι. Εντάξει οι ντόπιοι δεν πληρώνουν φόρους, για τους ξένους υπάρχει ένα 12% επί των εισοδημάτων τους. Αλλά μόνο αυτό. Ούτε ΦΠΑ, ούτε μεταβιβαστικά, ούτε τίποτε. Επιπλέον το Ομάν διαθέτει καταπληκτικές παραλίες και από τους καλύτερους τόπους παγκοσμίως για καταδύσεις.



Η ξαδέρφη σκέφτηκε να πάει Σκανδιναβία. Στην πορεία άλλαξε γνώμη και δηλώνει φανατική των Σεϋχέλλων. Υποστηρίζει πως όλοι οι Σεϋχελιανοί κινούνται με αργούς ρυθμούς, είναι χαλαροί, κάθονται στις παραλίες και κοιμούνται. Κανένα άγχος, καμία βιασύνη. Όλα στο ρελαντί. Και σκέφτομαι ότι πραγματικά είναι η χώρα, που της ταιριάζει.



Η κολλητή προτιμά Νέα Υόρκη, υποψιάζομαι λόγω Sex and the City. Είναι του πολιτισμού αυτή δεν κάνει για ακρογιαλιές και ερημιές. Θέλει κόσμο, καταστήματα, τζερτζελέ και κοκτέιλ Cosmopolitan.

Γενικώς είναι ωραίο να κάνεις όνειρα. Κλείνεις τα ματιά και ζεις μια ζωή διαφορετική, ξεκούραστη και ονειρεμένη. Έστω και αν ξέρεις πως μόλις τα ανοίξεις, η πραγματικότητα σε περιμένει. Δεν πειράζει, ας είναι. Μια χαρά είμαστε με τα πάνω και τα κάτω μας. Απλά κάποτε δεν το συνειδητοποιούμε.

Εσείς, για πού θα φεύγατε;

25 comments:

  1. πολλά δυνατοί ούλοι οι τόποι που αναφέρεις...

    νομίζω εν θέλω καν να σκεφτώ ή να ονειρευτώ...
    τζαι μετά να ξυπνήσω τζαι εν κανεί που να χάσω τες διακοπές, ενά βρεθώ τζαι στην σκληρή πραγματικότητα... :ρ

    οπόταν μια χαρά είμαι τζαι δαμέ... :ρ

    καλημέρα... :)

    ReplyDelete
  2. Εγω φευγω για βαρκελωνη. for real.κοπιάστε.

    ReplyDelete
  3. Έχω ένα κόλλημα με την Παταγονία, δεν ξέρω γιατί, είναι το όνομά της που μου αρέσει(!), είναι γιατί μου είναι παντελώς άγνωστη (ιστορικά και πολιτισμικά);
    Αλλά για να ζήσω θα γούσταρα Δανία ή Νορβηγία. Άλλος πολιτισμός!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρααααααααααααααααααααα Nonis. το σημαντικό που είσαι μια χαρά.

    Α Μις αν είναι για πάντα να το σκεφτώ το θέμα.

    Κολόνα αν πας Παταγονία θα είσαι κοντά με τον κολλητό του Μοτορτζή που τραβά για Αργεντινή...

    ReplyDelete
  5. Έπιασες δουλειά στον Aeolo εσύ?

    ReplyDelete
  6. Είμαι αναποφάσιστη. Κάνω βαλίτσες με καλοκαιρινά κι αποφασίζω στην πορεία. Τουλάχιστον, τοποθετήθηκα καιρικά, κάτι είναι κι αυτό, ε;
    :))

    ReplyDelete
  7. Στον βόρειο πόλο παρέα με τες αρκούδες.

    ReplyDelete
  8. Κανενα διημερο Καλοπαναγιωτη... κανενα Σαββατοκυριακο Πρωταρα... Καμιαν εφτομα Παφο... που εν να παει?

    Εν να μεν περασει τζαι τουν το καλοτζαιρι? Εν να μεν μιαλυνει ο μαμμοθρεφτος, να κοψει ο νους του, να καθεται σε μιαν καρεκλα πανω που 5 δευτερολεπτα? Εν μεν κοψουμεν τα πανια? Εν να μεν φυει η κριση? Εν να μεν διοριστω, να αρτηρα καμια πακκιρα?

    Οταν συμπληρωθουν οι πιο πανω προϋποθεσεις θα παω διακοπες επ αοριστο καπου που να εσχει μονο θαλασσα...

    ReplyDelete
  9. Γρούτα δεν μιλούμε μάνα μου για διακοπές. μιλούμε λαβ φορ εβερ εντ έβερ. να φύεις για πάντα.

    Αχάπαρη λιώνουν οι πάγοι να το έχεις υπόψη.

    Μισοάγνωστη σημαντική η τοποθέτηση του καιρού. Να πας Κανάρια Νησιά ή κάπου στην Καραιβική.

    Brenda πάω part time τζαμε μετά την παγωταρία

    ReplyDelete
  10. Εγώ νομίζω θέλω να παω σε άλλο πλανήτη. Ενεν καλή ιδεά; Εν έγινε λιο βαρετή η γη; Ανακαλυφτήκαν ούλλα ήδη αφού!
    Επειδή όμως εν πολλά απίθανο να παω να κατοικήσω σε άλλο πλανήτη, νομίζω τζαι 'γω σε κανένα νησί με τροπικό κλίμα. Να πάρω τζαι τους παρέες μου τζαι να ανοίξουμε κανένα μπαράκι πάνω στο κύμα.

    ReplyDelete
  11. θέλω κι εγώ να ανοίξω μπαράκι εν όνειρο ζωής. ήβρα τον τόπο τη διακόσμηση τη μουσική τα events που θα γίνονται αλλά λείπει το κεφάλαιο.

    ReplyDelete
  12. !!!Υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη πλέον που να μην έχει αυτό το όνειρο;
    Προς το παρόν μια απέρνατη θάλασσα και καλοκαιρινά κοκτεηλς.
    Για μεγάλα σχέδια,νομίζω Αυστραλία ή Νότιο Αφρική.
    Άραγε χιονίζει εκεί; Πάω να δω...

    ReplyDelete
  13. Εχασα τζαι που δαμέ;;; Ουφφου!!!

    ReplyDelete
  14. πολλά ωραίο ποστ, απόλυτα σχετικό με τη διάθεση μου... παραφράζοντας την misoagnosti κάμνω βαλίτσες με ανοιξιατικοφθινοπωρινοχειμωνιάτικα και αποφασίζω στη πορεία...

    ReplyDelete
  15. Μαριλού όλα γίνονται. Αν θες άλλο πλανήτη, τότε θα πας σε άλλο πλανήτη. Αυτό είναι το ποστ των ονείρων άλλωστε.

    Daffodil αν συμπίπτουν οι ιδέες μας το ανοίγουμε μαζί (αλλά πάλι θα μας λείπει το κεφάλαιο). Εγώ θέλω το να είναι απλό, να μεν πατά κόσμος δήθεν όσοι έρχονται να είναι άνετοι. Τη διακόσμηση δεν την σκέφτηκα, αλλά μεγάλο ρόλο παίζει ο φωτισμός δεν το θέλω να είναι παραλία, προτιμώ πιο σκοτεινό. Εσύ;

    Θάλασσα Νότιο Αφρική θα βρεις χιόνια στο Κέιπ Τάουν. Αυστραλία δεν είμαι σίγουρη είναι δυνατόν να μην έχουν κανένα βουνό εκεί κάτω;

    Πρασινάδα γιατί έχασες καλή μου; Βρες ονειρεμένο τόπο και βάλε μπρος.

    Ουφ είναι ονειρεμένος προορισμός δεν χρειάζεται να κάμεις βαλίτσες. Θα τα βρεις όλα εκεί που θα πας…

    ReplyDelete
  16. Εχασα γιατι εν εδηλωσε κανένας οτι ονειρεμένος τοπος ειναι να παω Σικάγο! :Ρ

    ReplyDelete
  17. Λονδίνο!
    εν ωραίες οι παραλίες, ο ήλιος, τα μπαράκια αλλά οχι για μόνιμα!

    ReplyDelete
  18. κι εγώ θέλω το σκοτεινό κάπου στην παλιά λευκωσία κανένα αναπαλαιωμένο κτίριο,εναλλακτικό με ροκ μουσική να κάμνουμε βραδιές με διάφορα είδη ροκ να φέρνουμε και νέα συγκροτήματα και να βκάλουμε τόσα λεφτά που να διοργανώνουμε κάτι τύπου rockwave στη συνέχεια. έχουμε δικαίωμα στο όνειρο μάνα

    ReplyDelete
  19. Εγώ λέω σε όλους για να τους προετοιμάσω ότι σε λίγα χρόνια θα φύγω και θα πάω να μείνω σε ένα χωριό στην Κόστα Ρίκα. Ηρεμία και χαλάρωση μέχρι αποβλάκωσης :)

    ReplyDelete
  20. Before you make up your mind! You should definitely check out Jamaica in the Caribbean. Miles and miles of white sand beaches lay out in the country and the people are warm an welcoming. Music is always in the air. The food is exquisite. Many places - some of the best attractions in the world, are all unspoilt. Once you have money you will find live like paradise.

    ReplyDelete
  21. Πρασινάδα καλού δεν έχασες. Διάλεξε ένα ονειρεμένο τόπο άλλο εκτός από το Σικάγο. Έλα Κούβα για παράδειγμα ή Σεϋχέλλες.

    Ράνια London baby.


    Daffodil θα τα χαλάσουμε λίγο στη μουσική. γίνεται κάποιες νύχτες να παίζουμε ηλεκτρικά;


    Χαράλαμπε βρήκες υπέροχο προορισμό. Η Κόστα Ρίκα είναι από τις πιο πράσινες και ειρηνικές χώρες στον κόσμο.

    Andrew sorry man, I won’t change my mind. Cuba is the place for me, though food is not that good. Now that socialism is dead, it’s the best place to make money.

    ReplyDelete
  22. ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ!! επεστρεψα προχτες που επηα για διακοπες! Ευρωπαικη αλλα μεσογειακη, πανεμορφη, ολοκαθαρη, τουριστικη αλλα τζιε με businnes τομεα τζιε την χαμηλοτερη ανεργια στην Ισπανια.
    αλλα τζιε τα Εμιρατα εν ελκυστικα αλλα για λλιο. που τζιαμε τζιε τζι Ηπα ή Γερμανια

    ReplyDelete
  23. Κι εγώ πως θα φευγα έλεγα. Τώρα, ονειρεύομαι πως μένω εδώ και το παλεύω! Πείσμωσα! Ελληνικό γινάτι παιδί μου!... (Με την ευκαιρία να σε πω πως ένας κακός ιός έφαγε όλες τις επαφές μου κι έχασα τη διεύθυνσή σου. Γράψε μου!) Φιλάκιαααα!

    ReplyDelete
  24. she
    e, alithkia pou tin kouva en exo magniti!!

    ReplyDelete
  25. Εγω απλα θελω να γυρισω τον κοσμο!

    ReplyDelete