Tuesday 18 September 2012

Πληρώνω, πληρώνεις, πληρώνει




Σε κανένα δεν αρέσει να πληρώνει φόρους. Όμως επίσης σε κανένα δεν αρέσει να μην υπάρχουν καλοί δρόμοι, να μην υπάρχουν ιατρικές υπηρεσίες, τα σχολεία να είναι ένα χάλι και μισό, να μην υπάρχουν υπηρεσίες. Γενικώς θέλουμε ποιότητα ζωής. Και η ποιότητα ζωής δεν είναι μόνο θέμα δουλειάς και καλού μισθού, είναι και θέμα κράτους.

Για αυτό και φόροι πρέπει να υπάρχουν, εκτός αν είμαστε Ομάν ή Σαουδική Αραβία, όπου το πετρέλαιο ρέει άφθονο. Εδώ και στην πλούσια Νορβηγία υπάρχει φορολογία και μάλιστα ψηλή. Το κράτος χρειάζεται τα λεφτά (εκτός από το φαγοπότι που πέφτει δεν το συζητώ) για να μπορεί να λειτουργεί.

Σε κανένα δεν του αρέσει να τον παίρνουν κορόιδο. Αν με φορολογείς και αντί να βλέπω να υπάρχουν σχολεία στη γειτονιά μου, βλέπω ότι γίνεται παρακαμπτήριος στον Καλοπαναγιώτη, μέσα στο βουνό γιατί κάποιοι έχουν οικόπεδα εκεί, ναι θα εκνευριστώ και θα προσπαθήσω να βρω τρόπους να μην πληρώσω. Αν όμως ξέρω ότι τα λεφτά που δίνω έχουν αντίκρισμα και να μην μου αρέσει, θα σιωπήσω.

Τώρα που έχουν σφίξει, ελέω κρίσης τα ζωνάρια, όλοι πιπιλούν ότι πρέπει παταχθεί η φοροδιαφυγή. Να ζητούμε αποδείξεις από γιατρούς, κομμώτριες, αισθητικούς, μηχανικούς.

Να δούμε ποιος θα το κάνει. Αποτρίχωση πόδια μπικίνι 20 ευρώ, συν χέρια πάμε στα 28, συν φρύδια πάμε στα 30 ευρώ. Έχω δώσει άπειρα 30ευρα της αισθητικού μου ποτέ δεν πήρα απόδειξη. Και σαν εμένα όλες οι πελάτισσες, υποθέτω. Αντίθετα, εγώ φορολογούμαι και για το τελευταίο ευρώ που παίρνω. Φυσικά και φταίω και το αναγνωρίζω.

Δεν λέω, πολύ καλή κοπέλα η αισθητικός. Έχει όμως το δικαίωμα να παραπονιέται ότι στην τάξη της κόρης της είναι 26 παιδιά και ότι ο δάσκαλος δεν προλαβαίνει να τους δώσει την απαραίτητη σημασία; Ασφαλώς και όχι. Και όμως μονίμως, με το παράπονο στο στόμα είναι.

Όποιος δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν διαφθείρει την κοινωνία και καταστρέφει το κοινό καλό. Οι φοροφυγάδες ληστεύουν την κοινωνία. Αυτό πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη, είπε μιλώντας στην εφημερίδα ΤοΒήμα ο Ούλρικ Τίλμαν, καθηγητής στο Baltic College του Πότσδαμ, και από τις αυθεντίες στην Ηθική της Οικονομίας.


Το πρόβλημα που προέκυψε τώρα, είναι επειδή το κράτος έχει ανάγκη από ρευστό θα μας ταράξουν στους φόρους. Και φυσικά θα την πληρώσουμε όσοι (θέλοντας και μη δηλώνουμε) τα εισοδήματά μας, δηλαδή το μισθό μας.

Φυσικά είναι και το σύστημα ηλίθιο. Πάρτε για παράδειγμα τη φορολόγηση κατοικίας. Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά. Αν είχες τελική έγκριση πλήρωνες φορολογία επί ακίνητης περιουσίας. Αν δεν είχες πλήρωνες φορολογία για οικόπεδο ή χωράφι, τουτέστιν σχεδόν τίποτα. Και οι περισσότεροι δεν έχουν τελική έγκριση.

Η μάνα μου για παράδειγμα, τριάντα χρόνια ζει εκεί. Δεν το ξέρουν οι αρχές ότι είναι σπίτι και όχι οικόπεδο; Αφού κανονικά ήρθε η ΑΗΚ έβαλε το ρεύμα, ήρθε η ΑΤΗΚ έβαλε τηλέφωνο. Πληρώνει σκύβαλα, αποχετευτικό. Θέλω να πω είναι φανερό πως το νούμερο 10 όχι της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά της οδού που μένει είναι ένα σπίτι, δεν είναι ένα οικόπεδο.

Η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί για το καλό όλων μας. Αλλά δεν θα γίνει άμπρα κατάμπρα παλιοφοροδιαφυγή εξαφανίσου. Θα παταχθεί όταν όλοι αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. «Πρώτον, οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πραγματική δημοκρατική συνείδηση, να καταλάβουν ότι το δημόσιο, που χρειάζεται τους φόρους τους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, είναι δικό τους όργανο, που εξυπηρετεί το δικό τους συμφέρον. Είναι ένα όργανο επ' ωφελεία του κοινού καλού, που υπηρετεί την δικαιοσύνη στην κοινωνία και στην οικονομία. Πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα, όπου η φοροδιαφυγή από έναν συμπολίτη δεν θα γίνεται ανεκτή σιωπηλά, αλλά θα θεωρείται αηδιαστική», είπε ο ίδιος καθηγητής.

14 comments:

  1. Πες του κ. καθηγητη οτι συμφωνουμεν απολυτα, αααααλλα οταν θα αποφασισουν τα κρατη να καμουν δικαια φορολογικα συστηματα, τοτε θα ειναι πιο ευκολο για ολους μας να αποκτησουμε φορολογικη συνειδηση!!!

    Επισης, εκοψα την αποτριχωση γιατι αν πω της αισθητικου μου να μου δια αποδειξη, απο 30 ευρα θα πλερωνω 45! Και δεν βγαινω ματια μου :(
    Εν καλη τζι η ξιουρα... αν τυχει τζαι λειφτω τον τριφτη, εχω τα ποθκια μου :Ρ

    ReplyDelete
  2. Η αισθητικός σου δικαιούται να δουλέφκει ως αισθητικός;
    Θα επήεννες σε άλλην, να πληρώνεις παραπάνω για να σου διά απόδειξη;
    Που τη μια σκέφτουμαι το τούτο, τζαι που την άλλη σκέφτουμαι ότι σαν διώ 20ευρώ τωρά, θα εδίουν 30 κάθε φορά;

    Κατά τα άλλα γιατρός εζήτησε μου επιπλέον λεφτά μετά που εζήτησα απόδειξη τζι επήα σπίτι μου γιατί ΔΗΘΕΝ η σέκρεταρι του άκουσε λάθος ποσό να της λαλεί ο γιατρός...

    ReplyDelete
  3. Οι αποδείξεις από την αισθητικό, το γιατρό, τον περιπτερά κλπ δεν είναι λύση. Το πιο εύκολο πράγμα για την αισθητικό είναι να πάει σε ένα βιβλιοπωλείο, να αγοράσει ένα μπλόκ αποδείξεων και να τις μοιράζει απλόχερα στις πελάτισσες της σε κάθε επίσκεψη. Έχεις την εντύπωη ότι θα δηλώσει οτιδήποτε στο φόρο εισοδήματος;

    Πάμε παρακάτω...
    Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν τόσες πολλές εταιρίες στην Κύπρο; Αριθμός δυσανάλογα μεγάλος με το μέγεθος του πληθυσμού. Μα είναι τόσο απλό! Γράφω μια εταιρία με 100 ευρώ κεφάλαιο και δηλώνω ότι εργάζομαι με τον ελάχιστο μισθό (ούτως ώστε να καλύπτομαι από το αφορολόγητο εισόδημα). Όλα τα έξοδα μου τα περνώ στην εταιρία (καύσιμα, τηλέφωνα, αγορά αυτοκινήτου κλπ) ούτως ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο τα κέρδη της εταιρίας ή ακόμη καλύτερα, να εμφανίζει ζημιές η εταιρία! Ε, από κει και πέρα, ψύλλος στον κόρφο σου το 10% που πληρώνεις ως φόρο εισοδήματος ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ της εταιρίας...

    Πάμε παρακάτω...
    Βγάζουμε σε ένα excel μια λίστα με όοοοοολους τους κατοίκους που είναι στο αρχείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Βγάζουμε σε ένα άλλο excel μια λίστα με όοοοοοοολους τους κατοίκους που είναι στο αρχείο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Πώς είπατε; Δεν ταιριάζουν οι λίστες; Υπάρχουν άτομα που είναι στο αρχείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων (θα πάρουν δηλαδή σύνταξη κάποτε) αλλά δεν έχουν φορολογικό μητρώο; Πουλάααααακια μου!

    Πάμε παρακάτω...
    Πάμε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και βγάζουμε σε ένα excel μια λίστα από τους ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων (κάτι Cayenne, κάτι S-Class κλπ). Πώς είπατε; Οι μισοί δεν έχουν καν φορολογικό μητρώο και άλλοι τόσοι δηλώνουν μεροκαματιάρηδες;

    Πάμε παρακάτω...
    Τα ποδοσφαιρικά σωματεία χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ σε Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος. Πώς είπατε; Το Κράτος εξακολουθεί να τους δίνει εκατομμύρια κρατικής χορηγίας κάθε χρόνο;

    Πάμε παρακάτω...
    Υπάρχουν 1.5 δισεκατομμύρια ανείσπρακτοι φόροι. Αυτό μόνο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα τα ευκολως εννοουμενα, ευκολως να παραλειπονται μες τουν τον τοπο? Την εξελ ακουστα την εχουν :ζ

      Delete
    2. respect.. που σε ψηφίζουμε;

      Delete
  4. Πόσο συμφωνώ με ανάρτηση και σχόλια. Η φοροδιαφυγή είναι αδίκημα κατά ολόκληρου του λαού, και έπρεπε να τιμωρείται όπως η εσχάτη προδοσία. Ο Ινβίκτος στην (εξαιρετική όπως πάντα) ανάλυση του ξέχασε την εκκλησία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η εκκλησία είναι ανάλυση από μόνη της! Πονεμένη ιστορία! Το θέμα είναι ότι "πατούν" σε συνταγματικές πρόνοιες οι οποίες μπήκαν με τις ευλογίες του Μακαρίου. Και συνεχίζουν. Εν έτει 2012...

      Delete
    2. ναι πολλά σωστά τα είπε ο Invicus..και χωρίς αποδείξεις μπορούν μια χαρά να κάνουν έλεγχο για το ποιός φοροδιαφεύγει..

      Delete
  5. Γρούτα προς το παρόν όπως είναι το φορολογικό μας σύστημα δεν το λες και άδικο. το άδικο είναι ότι δεν πληρώνουμε όλοι τους φόρους που πρέπει.

    Moonlight 30 ευρώ για αποτρίχωση σημαίνει ότι τούτη η κοπέλα φκάλλει πάνω από 30 ευρώ την ώρα. ήδη θεωρώ ότι εν πολλά γιατί να πάω κάπου αλλού να διώ παραπάνω; φκάλλεις τζαι εσύ ή εγώ 30 ευρώ την ώρα; για όνομα εν αποτρίχωση όχι πυρηνική φυσική.

    Ινβίκτους είναι όλα μέσα. τζαι η μεγάλη τζαι η μικρή φοροδιαφυγή. άμαν ανεχόμαστε τη μικρή, ανεχούμαστε τζαι τη μεγάλη. τζαι ακριβώς εν τούτο που εννοεί ο γερμανός ο καθηγητής.

    Brenda εμείς εκαταντήσαμε να θεωρούμε έξυπνο όποιον φοροδιαφεύγει τζαι βλάκα τζείνο που πληρώνει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μα τούτο λαλώ, η δική μου πιάννει 20. αν είναι να πάω σε άλλον να του διώ 30 για να πιάννω απόδειξη επειδή εν εταιρεία σοβαρή, με άδειες κλπ (ενώ οι παραπάνω αισθητικοί δεν έχουν άδεια για ινστιτούτο) εξίκκον σου...

      Delete
  6. σύμφωνοι, η φοροδιαφυγή είναι αδίκημα αλλά για συνειδητοποίηση του καθένα μας όπως λες στην τελευταία σου παράγραφο μάλλον μιλάμε για μια ονειρεμένη μπανανία και όχι στην δικιά μας αφού αυτό που σχολίασες της Μπρέντας ισχύει....
    η φοροδιαφυγή επίσης αυξάνει και άλλα έξοδα της ζωής αφού η πολιτεία ψάχνει άλλους τρόπους, όπως το ΦΠΑ, φόρους καυσίμων, αλκοόλ, τσιγάρων κ.α
    ευτυχώς τουλάχιστον όμως ότι έχεις πεις στην πρώτη παράγραφο όλα γίνονται στην Κύπρο για αυτό δικαιολογείται και η βαρετή φορολογία σε αυτούς που δεν μπορούν να την αποφύγουν...

    ReplyDelete
  7. Οι πολίτες να το καταλάβουν, τζείνοι που τα διαχειρίζουνται πότε θα το καταλάβουν;

    ReplyDelete
  8. Να το θεσω αλιως...
    Οταν η, οποια, κυβερνηση καταφερει να πεισει τους πολιτες οτι το φορολογικο συστημα ειναι δικαιο (= οτι ολοι φορολογουνται αναλογως των εισοδηματων τους, τα οποια δηλωνουν ΟΛΟΙ ως ειναι, πραγματικα) και οοοοοοοταν καταφερει, επισης, να πεισει οτι τα λεφτα που εισπραττει απο τους φορους δεν κατασπαταλουνται/μπαινουν σε πολιτικες τσεπες/εξανεμιζουνται αδικαιολογητα, αλλα διατιθενται για τες αναγκες και μονον του κρατους/λαου, τοτε ο κοσμος, οπως ειπες τζι εσυ, θα κρυψει, θα πληρωσει τζαι θα απαιτησει να καμνουν το ιδιο τζι οι αλλοι ουλλοι! Κι ιδου! Εγενετο φορολογικη συνειδηση!

    ReplyDelete
  9. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα άπιαστο όνειρο..........και αυτό γιατί όλα ξεκινούν από την παιδεία και δυστυχώς παιδεία δεν έχουμε.......όλοι θέλουμε να βολευόμαστε....Και να κοιτάζουμε τον εαυτούλη μας και όχι το συλλογικό συμφέρον...κατηγορούμε τους κυβερνώντες άλλα δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτοί είναι οι εκλεκτοί μας....αν δεν αλλάξουμε οι πολίτες το πολιτικό σύστημα θα εξακολουθεί να παραμένει σαθρό..είμαι 20 χρόνων και βλέπω όλα τα όνειρα μ να γκρεμίζονται.... στο μυαλό μου στριφογυρνάει συνεχως ένα γιατί γιατί γιατί!!!!!!!!!!

    ReplyDelete