Thursday 10 January 2013

Τουρκοκύπριοι, Υγεία και διακρίσεις




Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το μημονιακό, όπως ονομάζεται νομοσχέδιο για την Υγεία. Γνωστό σε όλους τι μπάχαλο επικρατεί στον τομέα αυτό. Όχι μόνο στα κρατικά νοσοκομεία, που βουλιάζουν από τον καθημερινά αυξανόμενο όγκο εργασιών, που έχουν να διεκπεραιώσουν, αλλά κυρίως από τον τρόπο που δουλεύει το σύστημα.

Υποτίθεται ότι μετά την Τρόικα εποχή, αυτό το θέμα θα άλλαζε και κυρίως σε ό,τι αφορά το ποιος δικαιούται την περίφημη δωρεάν υγεία. Το θέμα ήταν όλοι όσοι πηγαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια να μπαίνουν κάτω από τους ίδιους κανόνες. Δεν γίνεται κύριος, για σένα να ισχύει το άλφα, για μένα το βήτα, για κάποιον άλλο το γάμα και πάει λέγοντας.

Ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι φωνάζουν γιατί αρκετοί από αυτούς θα αναγκάζονται να πληρώνουν. Λάθος για μένα η διαφωνία τους, αλλά είναι δικαίωμά τους. Να είχε λεφτά το κράτος, να μην πλήρωνε κανένας θα ήταν το ιδανικό. Αλλά δεν γίνεται, επομένως ας βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη αναλόγως μισθού.

Υποψιάζομαι πάντως, ότι οι περισσότεροι ήταν εκνευρισμένοι με τις αδικίες που γίνονται, για αυτό και το μέτρο πανηγυρίστηκε δεόντως, κυρίως για το γεγονός ότι θα πλήρωναν νοσηλευτικά τέλη και οι Τουρκοκύπριοι.

Να το προσπεράσω γιατί να γίνονται διακρίσεις, με βάση τώρα τι να το πω για να είμαι politically correct, εθνοτική ομάδα; Τελοσπάντων. Γιατί δηλαδή ένας πλούσιος Τουρκοκύπριος να δικαιούται δωρεάν και ένας μέτριος Ελληνοκύπριος να πρέπει να πληρώνει;

Το πρόβλημα με την κυπριακή νομοθεσία είναι ακριβώς αυτό. Ότι αντί να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες, είναι γεμάτη εξαιρέσεις με αποτέλεσμα οι νόμοι και οι κανόνες να είναι σαν την τατσιά της γιαγιάς μου, γεμάτη τρύπες.

Διαβάζω στον Φιλελεύθερο για το ποιοι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη. Και ανακαλύπτω το μέγεθος του παραλογισμού. Αντιγράφω κατά λέξη:

Οι Τουρκοκύπριοι που διεκδικούν ταυτότητα νοσηλείας και κατ’ επέκταση δωρεάν ή µειωµένου κόστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1) Στους Τουρκοκύπριους που κατοικούν και εργάζονται στα κατεχόμενα. Αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και τους παρέχονται δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δικαιούχου «Α», δηλαδή όλα δωρεάν ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους.

2) Στους Τουρκοκύπριους που κατοικούν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Για σκοπούς αξιολόγησης του δικαιώματός τους σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολογίζονται τα εισοδήματα της οικογένειάς τους μόνο στις ελεύθερες περιοχές.

3) Στους Τουρκοκύπριους που κατοικούν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η κατηγορία Τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζεται όπως και οι Ελληνοκύπριοι πολίτες και δικαιούνται παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανάλογα µε τα εισοδήματά τους.

Εν ολίγοις, ένας Τουρκοκύπριος που ζει και εργάζεται στα κατεχόμενα και μπορεί να μένει στο σπίτι της γιαγιάς μου ή του παππού σου, και χωρίς να έχει συνδράμει ούτε ένα σεντ στην κυπριακή δημοκρατία, δικαιούται δωρεάν. Ένας Τουρκοκύπριος, που ζει και εργάζεται στην κυπριακή δημοκρατία και καταβάλλει τους φόρους του, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, είναι έντιμος πολίτης, δεν δικαιούται…

Κάνει νόημα αυτό το πράγμα;

Ως κύριος λόγος για την εξαίρεση των Τουρκοκυπρίων από τα εισοδηματικά κριτήρια προβάλλεται από το υπουργείο υγείας, η αδυναμία αποδοχής πιστοποιητικών εκδιδόμενων από το ψευδοκράτος, γεγονός, που καθιστά αδύνατη την επιβεβαίωση των εισοδημάτων τους.

Δεν δέχεται τα πιστοποιητικά τους αλλά δέχεται τους ίδιους…  Εντάξει αντιλαμβάνομαι πως άλλο ένα πιστοποιητικό και άλλο ένας άνθρωπος, αλλά τι να πω. Θεωρώ πως όσο η κρίση συνεχίζεται και μεγαλώνει, οι αδικίες που υπάρχουν θα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, όλο και μεγαλύτερες εντάσεις. 

H εποχή που το κράτος ήταν ο καλός Σαμαρείτης πέρασε. Αν ο διευθυντής της τάδε δημόσιας υπηρεσίας, ο κάθε Τουρκοκύπριος, Ελληνοκύπριος, Λιβανέζος, Κινέζος και εγώ δεν ξέρω τι θέλει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο να σταθεί στη γραμμή και να καταβάλει αυτά που πρέπει. Διαφορετικά να πάει στον ιδιώτη γιατρό και να πληρώσει τα μαλλοτζέφαλά του, όπως ακριβώς κάνω και εγώ.

14 comments:

  1. Ξέχασες το Σύρο...

    Πολύ σωστά τα λες.

    ReplyDelete
  2. Μα είχε κάτι bots κάποτε στην μπλογκόσφαιρα που έρκουνταν μιλλιούνια τζιαι αρχίζαν καφκά, που εχαθήκαν;;;;;;

    ReplyDelete
  3. Πολλά σωστή. Εγώ εν εκατάλαβα ποτέ γιατί ενώ είμαστε τόσο απόλυτοι σαν κράτος (τάχα εμείς δείχνουμε πάσει θυσία ότι εν μέρος μας τα κατεχόμενα κλπ), όταν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα χάνουμε το μέτρο και την αυστηρότητά μας. Αν πάω εγώ τζαι παρακαλώ τους έννα με βοηθήσουν μούχτι σαν δεν δικαιούμαι; Ο Τ/Κ γιατί δικαιούται ούτως ή άλλως;
    Να έρτει να μου υποβάλει εμένα αιτήσεις, να κάμω εγώ τους ελέγχους μου τζαι ΑΝ δικαιούται να του δώσω τα δικά μου πιστοποιητικά που τα αναγνωρίζω. Όπως με τις ταυτότητες που έρκουνται τζαι φκάλλουν Κυπριακές για να εν αποδεκτοί, να φκάλλουν τζαι τα υπόλοιπα χαρτιά τους από την Κυπριακή Κυβέρνηση για να έχουν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά.
    Τζι όποιος εν θέλει, ας μεν θέλει.

    ReplyDelete
  4. Ερώτηση ηλίθιου αναγνώστη: όταν η παρούσα Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τ/Κ πλευρά για να μας δώσουν (αδρά πληρωμένο) ρεύμα μετά την τραγωδία στο Μαρί, μπορώ να υποθέσω ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν προφορική αλλά γραπτή, έτσι; Πώς δεκτήκαμε (ως Κράτος) λοιπόν αυτή την υπογραφή (από το ψευδοκράτος) αλλά τα "πιστοποιητικά εκδομένα από το ψευδοκράτος που πιστοποιούν τα εισοδήματα των τ/κ" δεν τα αποδεχόμαστε;

    Σε ένα παράλληλο Σύμπαν, η λογική μόλις αυτοκτόνησε.

    ReplyDelete
  5. Δεν βγαζει καθολου νοημα αυτο.Στην Ελλαδα που ειναι μπαχαλο οποιος δεν πληρει τις προυποθεσεις (δεν πληρωνει μπακκιρα δλδ ή δεν εχει νομιμα χαρτια) δεν του χορηγειται βιβλιαριο υεγειας.Τα νοσοκομεια ή τα ιατρεια του Ικα δεν σε δεχονται αν δεν εχεις αυτο το βιβλιαριο(εκτος βεβαια και αν πας πρωτες βοηθειες).Δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι Τουρκοκυπριοι να ειναι δωρεαν μονο και μονο επειδη ειναι Τουρκοκυπριοι.Και μετα απορουν γιατι καποιοι γινονται κακοι και "ρατσιστες".

    ReplyDelete
  6. Ούφφφου!!! Έν αντέχω άλλον. Πόσα ακόμα άδικα τζαι παράλογα που γίνουνται στην Κύπρο να ακούσουμεν πιον!

    Πάντως πρέπει σαν κράτος, να αποτελούμεν δείγμα προς μελέτην και παράδειγμα προς αποφυγήν σίουρα.

    ReplyDelete
  7. Να σημειώσουμεν ότι το θέμα εν πρέπει να παίρνει ρατσιστικές διαστάσεις καθώς πρόκειται για καθαρά λάθη της παρούσας τζιαι κάθε κυβέρνησης τζιαι όι λάθη των Τουρκοκυπρίων.
    Εν φταίει ο Τουρκοκύπριος αν η δική μας κυβέρνηση κάμνει τα πούττους στο θέμα της υγείας.
    Σίουρα εν θα άρεσε κανενού που μας να βιώνει ρατσιστικές επιθέσεις σε μια ξένη χώρα(πόσο μάλλον στην κατά το Σύνταγμα δικήν του) αν απλά απολάμβανε, με οδηγίες της κυβέρνησης της χώρας, δωρέαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τζιαι ιδιωτική εκπαίδευση.
    Όπως αν αποφασίσει η κυβέρνηση να διά δωρεάν περίθαλψη στους Λευκωσιάτες αλλά όι στους Λεμεσιανούς. Δεν φταιν οι Λευκωσιάτες αλλά η κυβέρνηση τζιαι σε τζίνη πρέπει να καταλήγει σχεδόν όλο το φταίξιμο.

    ReplyDelete
  8. Κολόνα ο Σύρος είναι πρέσβης και είναι φίλος μας. Δεν τον ξέχασα.

    Κτηνό εν κρυάδα τζαι εκάτσαν έσσω τους να βράζουν.

    Moonlight η αυστηρότητα μας έφαγε για αυτό κάθε νύχτα γεμίζουμε τα καζίνο στα κατεχόμενα. Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος λένε. Προφανώς δεν υπάρχει θέληση.

    Invictus πολλά εύστοχο το σχόλιό σου.

    Ανώνυμε σε καμιά χώρα δεν σε δέχονται δωρεάν στα νοσοκομεία της.

    Ασπρο και παχύ μια φίλη μου λέει ότι για να σωθεί η Κύπρος πρέπει να έρθουν οι εξωγήινοι τζαι να εξαφανίσουν τους Κύπριους. Παίζει να έχει μεγάλο δίκαιο.

    Μισιαρέ εννοείται πως δεν φταίνε οι Τουρκοκύπριοι. Αφού τους δίνει η κυβέρνηση δωρεάν παιδεία θα την πάρουν, μαλάκες είναι να πληρώνουν; Τζαι σαφώς φταίει το κράτος, που αντί να βάλει τάξη στο μπάχαλο το μεγαλώνει.
    Μετά θα έρθουν να λένε ναι οι Κύπριοι δεν είναι ρατσιστές, ναι οι περιστάσεις τα έφεραν κτλ λτ κτλ τις καθημερινές μπούρδες που ακούμε.

    ReplyDelete
  9. Ψόφο στους τουρκοκύπριους!

    Μια μερίδα πληθυσμού που απολαμβάνει τόσα ωφέλη δωρεάν χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει κάτι πίσω στην κοινωνία στην οποία ανήκει, προάγει η ίδια τον ρατσισμό απέναντί της, και διαφοροποιείται συνειδητά από την ολότητα του πληθυσμού στην οποία θέλει να ανήκει.

    Πάρτε το χαπάρι. Δεν πρόκειται για αθώες περιστέρες. Βρήκαν ηλίθιους να τους ταΐζουν μούχτιν και το εκμεταλλεύονται. Συμπεριφερθείτε τους μια φορά ισότιμα και θα σας πω αν θα θελήσουν να μεταβούν ξανά στις ελεύθερες περιοχές.

    ReplyDelete
  10. Μάνα, έσσιεις δίκαιο. Το λάθος ήταν που εκάμαμεν την πελλάραν που την αρκή διότι είχαν, τότε, ανοίξει τα οδοφράφματα τζιαι εθέλαμεν να το παίξουμεν τζιαι εμείς καλοί.

    Τούτο που έπρεπε να γινεί ήταν το να τεθούν κάτω ξεκάθαρα τα κριτήρια τζιαι να εν τα ίδια για ούλλους. Όσοι δεν μπορούν να παραδώσουν έγγραφα αναγνωρισμένου κράτους για τα εισοδήματα τους τζιαι τους φόρους τους να πληρώνουν κανονικά. Τζιαι να εν για ούλλους έτσι (με εξαίρεση τα σοβαρά περιστατικά που πριν να κάμουν πανεπιστημιακό νοσοκομείο επέμπαν μας μιαν την άλλην, εν τζιαιν να τους αφήκουμεν να πεθάνουν).

    Ακόμα τζιαι τωρά, τούτο που παν να κάμουν, εν το να θέσουν όμοια κριτήρια. Αλλά εκαταφέραν τζιαι επαρουσιάσαν το (για καθαρά προεκλογικούς λόγους) ως 'επίθεση' στους Τ/Κ ενώ θα εμπορούσαν τουλάχιστον να προσποιηθούν ότι ένεν έτσι.

    Invictus, το κράτος για το ρεύμα έβαλεν μεσάζοντα για να μεν συνεργαστεί με την 'ΤΔΒΚ'. Η δική τους εταιρία παραγωγής επούλαν στο ΚΕΒΕ (νομίζω, μπορεί να είσσιεν ακόμα έναν μεσάζοντα που το αντίστοιχο επιμελιτήριο ποτζί) τζιαι το ΚΕΒΕ στην ΑΗΚ. Ήταν μια που τες συναλλαγές που εδικαιολογούνταν κάτω που τον κανονισμό της πράσινης γραμμής τζιαι έτσι κανένα κράτος δεν εσυμμετείχε.

    Αντίχριστε, αν δοκιμάσεις να μιλήσεις με έναν νέο Τ/Κ εν να πάθεις σιόκ που τούτα που εν να ακούσεις. Τζιαι, αν ήμασταν έξυπνοι, ήταν να τους εσυμπεριφερούμασταν ισότιμα τζιαι να εδιαμαρτηρούμασταν τζιαι για τες παραβιάσεις των δικών τους των δικαιωμάτων που το καθεστώς. Τούτο θα μας εκέρδιζεν τζιαι την διεθνή κοινότητα τζιαι ήταν να εσταματούσαν να μας συμπεριφέρουνται σαν να τζαι το πρόβλημα εν το ότι εν τα βρίσκουμεν μεταξύ μας. Με σχόλια όπως το δικό σου, όμως, άμπα τζιαι εν που εν τα βρίσκουμεν μεταξύ μας...

    ReplyDelete
  11. Σορρυ κιολας αλλα και μενα ειναι συνταγματικα δικη μου χωρα η Κυπρος αλλα δεν βλεπω να απολαμβανω ουτε δωρεαν ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη και ουτε δωρεαν ιδιωτικη εκπαιδευση οποτε αυτοι γιατι να απολαμβανουν?Οτι δινεις πρεπει και να περνεις.
    Και συμφωνω με τον Αντιχριστο.

    ReplyDelete
  12. ειμαι φασιστας γιατι δεν ειμαι ακελ11 January 2013 at 01:22

    ένας ορθός πρόεδρος θα έκοβε επιδόματα μουλλάδων κλπ αλλοδαπών και θα τα εβαζε πανω σε αυτους που μονο να τους κοφκει ξέρει.αλλα δυστυχως.όταν το ελαμ μπει βουλη με 3 βουλευτες θα αποκαλουν τον λαο φασιστα,νεοναζι κλπ μαλακιες αλλα θα τρωσιν ττοπουζιν!σκεφτειτε ενα ελαμιτη με γραβατα να σπαζει στο ξυλο τον δαμιανου για τον αβερωφ!

    ReplyDelete
  13. Mana symfwnw apolyta mazi sou, alla gia skopous akriveias na pw oti se polles xwres tou prwhn sosialistikou mplok einai apolutws dwrean ta nosokomeia. Epishs einai allo oi opoies "diplwmatikes"xares dinontai gia skopous politikhs kai dhmosiou sumferontos (h sygkekrimenh mas stoixise 7000€) kai allo ta apeira ekatomuria pou exoun dwthei mexri stigmhs se auto ton paralogismo pou onomazete politikh ths prasinhs grammhs. Mporei kalista to kratos na alidexete mono pistopoitika dika mas pou na deixnoun oti o tourkokuprios ws politis exei tautothta auths ths xwras kai menei stis eleutheres perioxes kai osoi einai polites tou pseudokratous tough luck akoma kai an douleuoun "apo dw". Pou k auto na sumbainei, an katavaloun tis koinwnikes asfaliseis pou tous analogoun einai dikaiouxoi dwrean perithalpsis kai elhxe to thema.

    ReplyDelete
  14. Απλώες να διορθώσω/υπενθυμίσω ότι τούτα τα δικαιώματα των τ/κ είναι η κυβέρνηση παπαδόπουλου που τα έδωσε

    ReplyDelete