Wednesday 30 January 2013

Φαί στην πεθερά μου




Η πεθερά μου προχτές μου έκανε δώρο μια γάστρα. Δεν ξέρω πως της ήρθε, αφού τις περισσότερες μέρες της βδομάδας εκείνη μας ταΐζει. Κάμνει ωραίο ψητό (μπας και με πήρε για την Αχάπαρη;) με πληροφόρησε. Ελπίζω να κάμνει και ωραία σάντουιτς της απάντησα, γιατί είναι το μόνο που φτιάχνουμε σπίτι μας.

Φυσικά και δεν έχω παράπονο, θα ήταν καθαρά θέμα αχαριστίας. Αλλά με την ευκαιρία λέω να γράψω τα κατά και τα υπέρ του να τρως στην πεθερά σου.

ΥΠΕΡ
Δεν είναι και λίγο βρέξει χιονίσει να ξέρεις ότι έχεις μαγειρευτό φαί με καλά υλικά, χωρίς να ανοίξεις κατσαρόλα.

Όχι μόνο το βράδυ δεν έχω το άγχος του φαγητού της επόμενης μέρας, αλλά είναι και δωρεάν. Η αλήθεια να λέγεται, εξοικονομούμε πολλά λεφτά.

Ό,τι μαγειρέψει το τρώμε χωρίς ιδιοτροπίες και αυτό βοηθά στο να εμπαιδώσουν τα κορίτσια πως τρώμε ό,τι φαγητό υπάρχει στο τραπέζι. Το έχω τούτο το πράγμα. Αν ο άλλος μου μαγειρέψει θα το φάω ακόμη και αν ενθουσιάζομαι. Θα πω τη γνώμη μου αν μου άρεσε ή όχι αλλά θα το φάω.

Κάθε μέρα το τραπέζι έχει σαλάτα.

Πολλές φορές τρώμε ψωμί που έχει βγάλει μόλις από το φούρνο.

Είναι ωραίο να τρώει η οικογένεια μαζί. Τι εννοείς λείπει ο Μοτορτζής; Αυτόν τον σκέφτεται η δική του πεθερά που του στέλλει καπακλούθκια σπίτι.

Όλο και κάποιος βρίσκεται να βοηθήσει την κατάσταση με την κόρη Α που δεν της αρέσει να τρώει. Λίγο σπρώξιμο, λίγο παιχνίδι, λίγο απειλές τρώει.

ΚΑΤΑ
Μπορεί να έχω διάθεση για γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι και να καταλήγω να τρώω κολοκάσι. Πραγματικά μισώ το κολοκάσι.

Σε γενικές γραμμές μαγειρεύει πολύ καλά. Είναι όμως φορές που ξυπνά ο Gordon Ramsay μέσα της, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να τρώμε ψάρι με σος σαφράν και πουρέ με κάστανα, κοτόπουλο με μάνγκο, μακαρόνια με κομμάτια λουκάνικου.

Και είναι και φορές, κυρίως με τα όσπρια που τα αφήνει μισό -ωμά.

Τρώω όλο μου το φαί. Κλασσική κύπρια πεθερά, η πεθερά μου δεν δέχεται να μην φάμε όλο μας το φαί και όλο μας το γλυκό. Θέλοντας και μη αδειάζουμε το πιάτο μας.

Μαθαίνουμε όλα τα οικογενειακά νέα, που δεν μας ενδιαφέρουν. Πέθανε η τάδε θεία, ο ξάδερφος δεν πάει καλά, η ανιψιά χωρίζει.

Όλο και κάτι βρίσκεται να τρώει η κόρη Β (σημείωση το μεσημέρι τρώει στο σχολείο της) που καμιά μέρα θα μας φάει και εμάς.

Το να μην «φάνε γλυκά» τα κορίτσια είναι μια διαταγή που δεν εκτελείται ποτέ. Μα γίνεται να μην φάνε τη λιχουδιά τους;

25 comments:

  1. xa xa xa xa!!!aresen mou pou ksipna o Gordon Ramsay mesa tis xa xa xa xa!!!!pe tis na me kalesei se trapezi! enna mai kali korou jai tha ektimisw tous peiramatismous me aforiti xara!

    ReplyDelete
  2. Είναι ωραία συνήθεια της καθημερινότητας. :)))))))))))))))
    Τη γάστρα να τη χρησιμοποιήσεις για ψητό/ρόστο/ό,τι άλλο θες και να την καλέσεις μια Κυριακή για φαγητό. Ό,τι βοήθεια θέλεις,εδώ είμαι.
    Εξάλλου θα βάλεις το φαγητό στη γάστρα,κι ακολούθως στον φούρνο και θα το θυμηθείς 1-1μιση ώρα αργότερα. Τί μπορεί να πάει λάθος;

    Ένα θεματάκι με το "δωρεάν φαγητό" το έχω. Η διευκόλυνσή μας είναι η επιβάρυνσή τους,ειδικά αν δεν σκεφτήκαμε ποτέ να τους πάρουμε τα υλικά.Μια φορά τη βδομάδα δεν είναι πρόβλημα για τη σύνταξη τους αλλά καθημερινά; Κι εντάξει,τώρα έχεις νεαρή πεθερά (φαντάζομαι)και μικρά παιδάκια,αργότερα όμως;
    Δεν λέω πως δεν χαίρονται οι γιαγιάδες να νιώθουν χρήσιμες,απεναντίας. Όμως μέσα μέσα πρέπει να θυμόμαστε και τη δική τους τσέπη αλλά και την υγεία τους.
    Το σημειώνω με βάση τις οικογενειακές μας εμπειρίες,παρ΄όλο που η μάμα μου μαγειρεύει από πάντα 2 φορές την ημέρα,και τη γιαγιά σπάνια τη χρειαστήκαμε για καθημερινό φαγητό.

    ReplyDelete
  3. το πιο πανευκολο φαΐ του κοσμου για γαστρα: μοσχαρακι με χυλοπιτες και σαλτσα ντοματας. νερακι, λαδακι, αλατοπιπερο και το ξεχνας στο φουρνο που λεει και η θαλασσα απο πανω. κουκούλι!

    ReplyDelete
  4. Με έκανες και γέλασα με την ψυχή μου! Τυχερούλα είσαι, λίγο το χεις πέρα απο το οικονομικό να μην έχεις την έννοια, τι θα μαγειρέψω σήμερα; Μη το λες ούτε του παππά!

    ReplyDelete
  5. Η γάστρα εύκολα μετατρέπεται σε γλάστρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    ReplyDelete
  6. Dagger θα της αρέσει να έρθεις. είναι η χαρά της να ταϊζει κόσμο.

    Θάλασσα αν ήξερα ότι υπάρχει θέμα οικονομικό νομίζω κάτι θα έβρισκα να κάμω. δόξα σοι ο θεός όμως είναι πολύ καλά. άσε που αν αρχίσω να παίρνω πράγματα, θα νιώσουν υποχρεωμένοι και θα έρθουν να φέρουν άλλα τόσα πίσω. η πεθερά μου μας αγαπά όλους αλλά είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εγγονές της, τους έχει μεγάλη αγάπη. στο νου της έχει ότι εμείς της κάμνουμε χάρη που τρώμε τζαμέ :)))

    Τι Mis τα ρίχνω όλα μαζί και φτιάχνω φαγητό;

    Georgia Iam είμαι τυχερή. το παραδέχομαι.

    Κολόνα σκέφτηκα επίσης να τη δώσω της μάνας μου, να μαειρεύκει του Μοτορτζή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. άκου αν δεν την καταδέχεται η μανούλλα σου, είμαι καιεγώ εδώ, (που ούλλη μέρα μαειρεύκω α ν α γ κ α σ τ ι κ ά), στείλε μου την ή έλα φέρ' την! Δεν είμαι καθόλου ακατάδεκτο πλάσμα!

      Delete
    2. Κόρη δεν είπα ότι δεν την καταδέχεται. απλά εν αντροπή να της τη δώκω τζαι να τύχει η πεθερά μου να τη δει στη μάνα μου.

      Delete
    3. Ναιαιαιαιαι αντροπήηηηη....Άρα, τι άλλη επιλογή σου μένει;!

      Delete
    4. Να εφαρμόσω τη συμβουλή της Μις και να καλέσω τους μπλόγκερς να φάμε.

      Delete
    5. oh yes...χρησιμοποιεις τα μπαχαρια της αρεσκειας σου εννοειται..

      Delete
  7. Είδα τον τίτλο που ένα blogroll τζιαι εν εκατάφερα να αντισταθώ: shift+w+ι=ΐ

    ReplyDelete
  8. Ok επαναπροσπαθώ να γράψω σχόλιο.

    Θα ήθελα να καταδικάσω τούτον το post τζιαι όλα τα comments.
    Επίσης να πω οτι θα ψηφίσω στες εκλογές τζείνον που θα δεσμευτεί να απαγορεύσει το φαί της πεθεράς δια νόμου (και ροπάλου).
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. axapari 12 points.

      Μα ρε μανα τζιαι εσυ, παιζεις με τον πονο μας δηλαδη??

      Delete
    2. μετά από ένα πουρέ με κάστανα είπα να μοιραστώ τον πόνο μου δεν παίζω με το δικό σας :)))

      Delete
  9. Μήπως δίνοντάς σου τη γάστρα σου λέει έμμεσα "καιρός να μαγειρέψεις, νύφη"; α; α;
    χε χε! Μ' αρέσει να τρώω με τον άντρα και τα παιδιά μου καθημερινά (μαζί στο τραπέζι εννοώ) ενώ με το υπόλοιπο σόϊ μονάχα Κυριακές και το τραπέζωμα σε μένα για να ξέρω τι τρώω! Όοοοοχι καλέ! δεν είμαι ιδιότροπη! μπαααααα!

    Φιλί!

    ReplyDelete
  10. Ξέρω μια φίλη μου που είναι πάνω κάτω τα ίδια με σένα. Προσωπικά αν και όντως βολεύει πολύ το φαγητό στη πεθερά, δεν θα άντεχα και πολύ το μπλα μπλα των οικογενειακών νέων στο τραπέζι. Γενικά δε μου αρέσει και πολύ να μου επιβάλλουν το πόσο θα τρώω ή το πως. Καλό φυσικά το ότι υπάρχει μια κλασική πειθαρχία γιατί θα μάθουν και οι κοράσες να εκτιμούν το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι, αλλά γενικά επειδή λατρεύω το φαγητό είμαι αρκετά φιλελεύθερη στο τι θα διαλέξω να φάω.

    Άτε Μάνα, μα γιατί εν σου αρέσκει το κολοκάσι;;;; Πρέπει να είμαι το μόνο πλάσμα μες την νήσον που του αρέσκει. Εν σαν το αγγλικό parsnip. Εν πατάτα με λαχανικό μαζί! Γιάμι γιάμι. Εγώ πετώ όποτε μαϊρέφκουμε κολοκάσι. :-D

    ReplyDelete
  11. Twisted ελπίζω να σου άρεσε το ποστ.

    Αχάπαρη επροβληματίστηκα αν θα σου έρτει το εγκεφαλικό, αλλά μετά εσκέφτηκα ότι εσσεις δυνατή κράση τζαι αντέχεις.

    Eva με τίποτα. απλά το Σάββατο σχολίασε η άλλη της νύφη ότι είναι χρήσιμη η γάστρα και σκέφτηκε να μας το κάνει δώρο.

    Lucrezia το να τρώω σπίτι μου το μεσημέρι σημαίνει ότι θα φτάνω το βράδυ η ώρα 6, 7 σπίτι και να τρέχω να μαγειρεύω. Σημαίνει επίσης ότι το μεσημέρι θα διανύω καμιά 25 χιλιόμετρα να πάω σπίτι να φάω και άλλα τόσα να επιστρέψω μέσα στην κίνηση. Η πεθερά μου απέχει πέντε από τη δουλειά μου, προσέχει μαζί με τη μάνα μου τα κορίτσια. Προτιμώ να μου επιβάλλουν τι να φάω παρά να χάνω δύο ώρες καθημερινώς για το φαί. Και ούτως ή άλλως Αχάπαρη συγκρατήθου σε παρακαλώ, αγαπώ τα πεθερικά μου, δεν με χαλά η παρέα τους.

    ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΚΕΙ ΤΟ ΚΟΛΟΚΑΣΙ. ΓΙΑΞ. ΤΙ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

    ReplyDelete
  12. Τζαι εμένα το κολοκάσι ένει που τα πιο αγαπημένα μου φαγιά. Σόρρυ!

    Μπράβο σου που εκτιμάς το τι σημαίνει να βρίσκεις έτοιμο φαγητό σχεδόν κάθε μέρα. Ρώτα μας και εμάς που φακκούμεν μόνες μας μια ζωή!

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ο Μοτορτζής τρώει στη δική σου μάμα τζαι εσύ με τις κορούδες στη δική του; Τζαι δαμέ είσαστεν τυχεροί γιατί φαίνεται ότι έχετε πολλά καλές σχέσεις ... πόλα σέλα. Αφού ένει όλοι ευχαριστημένοι, γιατί να μεν συνεχίσετε έτσι λοιπόν!

    Εψιλοζήλεψα τωρά.

    ReplyDelete
  13. Έλα, παραδέχτου ότι ο τίτλος εν κλεμμένος που την Αχάπαρη (εσύ απλά έφυες το "ούλλα" που το πεθερούλλα)

    ReplyDelete
  14. Ασπρο και παχύ η μάνα μου ρωτά με αν ο Μοτορτζής έσσει φαί και του παίρνω σπίτι. Να σου πω κάτι το εκτιμώ πάρα πολύ γιατί μου δίνει έξτρα χρόνο με τα μωρά το βράδυ. λαμβάνοντας υπόψη ότι σχολάνω απογευματόβραδο το να πάω σπίτι τζαι να παίξω μαζί τους αντί να βάλω κατσαρόλες πάνω είναι σημαντικό.

    Invictus παραδέχομαι. έπιασες με μέσα.

    ReplyDelete
  15. μια χαρά..και όποιος λαλεί οτι προτιμά να τα κάμνει μόνος του παρά να τα βρίσκει έτοιμα (για το φαί μιλούμε) εν μαζοχιστής ή θέλει να πάει στο master chef!

    Rania

    ReplyDelete
  16. η γάστρα είναι το πιο τέλειο οικιακό σκεύος! τα ρίχνεις όλα μέσα, το αφήνεις αρκετή ώρα να σιγοψήνεται στο φούρνο και βουαλά, τέλειο φαγητό!! πάντα λουκούμι! :)

    ReplyDelete
  17. Κι εγώ τρώω από την πεθερά μου όμως εγώ έχω ένα συν που εν το έχεις εσύ.επειδή οι ώρες μας δεν συγκλίνουν, βρήσκω το φαγητό σπίτι μυ το μεσημέρι που σχολάνω. Έτσι αν δεν μου αρέσει δεν το τρώω αλλά εκείνη δεν θα το ξέρει!
    Επίσης πάντα μαθαίνω από πριν το μενού κι έτσι αν δεν το θέλω πάω στους γονιούς μου.

    Joy Tears

    ReplyDelete
  18. Only in Cyprus...

    Μεσημεριανο με την οικογενεια ??????????!!!!!!!!!
    Δωρεαν ετοιμο φαι καθε μερα χωρις κοπο ???????!!!!!!!!!

    Ισως να ζηλευουμε και λιγο εμεις οι Κυπραιοι του εξωτερικου...

    ReplyDelete