Wednesday 27 November 2013

Μου άρεσε μια τσάντα



Την τσάντα που κρατώ τώρα την έχω εδώ και τρία χρόνια. Όταν πήγα με το Μοτορτζή στη συναυλία των U2 στην Αθήνα την είδα σε ένα κατάστημα. Μου άρεσε πολύ, αλλά τσιγκουνεύτηκα να δώσω τα 120 ευρώ που στοίχιζε. Το ανάφερα σε μια φίλη μου, όταν επιστρέψαμε. Λίγες μέρες ο Μοτορτζής βρέθηκε στην Αθήνα για δουλειά. Και μου αγόρασε την τσάντα…

Η τσάντα όμως άρχισε να έχει τις φθορές της. Εμ, να κουβαλάει τόσο καιρό τα πράγματα της δουλειάς, iPad, κινητό, νερό και φαγητό για τα μικρά τα Σαββατοκυρίακα, και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πριν από κάτι μέρες, σερφάροντας στο ίντερνετ έπεσα σε μια τσάντα. Μου άρεσε από την πρώτη. Κάνοντας κλικ πάνω της κατέληξα… στην ιστοσελίδα του Louis Vuitton.

Τελοσπάντων αυτή που μου άρεσε ονομάζεται Capucine, με ενημέρωσε το site προτού μου έρθει ο νταμπλάς.

Πρώτο και κύριο, γιατί τόσα χρόνια ένα ψιλοειρωνικό βλέμμα το ρίχνω σε όσες κυκλοφορούν με τις τσάντες γνήσιες ή μη από ακριβούς Οίκους. Επομένως το να αγοράσω ακριβή τσάντα, θα το θεωρούσα υποκριτικό. Είναι σαν να δηλώνω αριστερός, εναντίον του πλούτου και να κυκλοφορώ με το τελευταίο μοντέλο της σειράς 7 της BMW. Ή να δηλώνω ακροδεξιός και να γουστάρω την Ιορδανή γειτόνισσά μου.

Δεύτερο, από την τιμή της. 5,300 ευρώ στοιχίζει η συγκεκριμένη τσάντα.

Κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό βλέπω ότι: 
5,300 ισοδυναμεί με τρεις μέσους μισθούς.
5,300 ισοδυναμεί με τα δίδακτρα δύο χρόνων στο νηπιαγωγείο.
5,300 ισοδυναμεί με το ενοίκιο κατοικίας ενός χρόνου.
5,300 ισοδυναμεί με το φαί μιας οικογένειας για ένα χρόνο.
5,300 ισοδυναμεί με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
5,300 ισοδυναμεί με τα έξοδα για γιατρό και φάρμακα για τουλάχιστον τρία χρόνια.
5,300 ισοδυναμεί με 7,100 Twix (κανονικές).

Παρόλα αυτά, η ζήτηση για την Capucine είναι τόσο μεγάλη που η εταιρεία δεν προλαβαίνει να
εφοδιάζει τα καταστήματά της. Μάλιστα, διάβασα σε ένα άρθρο για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς, φροντίζει πάντα να υπάρχει έλλειψη!

Σκέψου να υπάρχουν άτομα που παρακαλούν να αγοράσουν τις τσάντες σου των 5,300 ευρώ, να γράφονται σε λίστες αναμονής και εσύ να τους σπας τα νεύρα και να τις δίνεις με το σταγονόμετρο…

Δεν ξέρω είναι σωστό να δώσει κάποιος τόσα λεφτά για μια τσάντα. Δεν τα έχω δεν θα την αγοράσω. Και λέω ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον που έχει μεγάλες ανάγκες.

Από την άλλη όμως, μπορεί να σκέφτομαι έτσι επειδή δεν έχω τα χρήματα. Αν δηλαδή από το πορτοφόλι μου μπορούσαν να βγουν 5,300 ευρώ για μια τσάντα με την ίδια ευκολία, που βγαίνουν τώρα τα 53 ευρώ, μπορεί και να κυκλοφορούσα με την Capucine.

27 comments:

  1. Εν τζείνο που έλεα τζαι στην Ουφ! πριν λίγο καιρό.
    Για μένα κι εσένα τα €120 παν τζαι να 'ρτουν για τσάντα, και δεν σκεφτόμαστε ότι ίσως μπορούσαμε να δώσουμε €70 ή €30 ( ή λιγότερα) και να την χρησιμοποιήσουμε το ίδιο και τα υπόλοιπα χρήματα να τα δώσουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη.
    Έτσι κι εκείνος που αγοράζει την συγκεκριμένη εν σκέφτεται πόσο θα βοηθούσαν κάποιον άλλο αν αγόραζε μια τσάντα €1000 ή €500 ή €120 ή €70 ή €30 ή λιγότερα!
    Εν έχει σωστό και λάθος τελικά, δυστυχώς ή ευτυχώς.
    Το μόνο που έχει λίη σημασία (αλλά κανένα αποτέλεσμα) είναι να (παρα)δεχόμαστε ότι είναι αχρείαστα τούτα ούλλα τζαι δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία.

    ReplyDelete
  2. Όταν ήταν 120 τα ευρά, το μόνο που χρειάστηκε ήταν "να το πεις σε μια φίλη σου"
    Τωρά που εν 5300, εκάμαμεν ολόκληρη ανάρτηση :-Ρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δαμέ εγώ έκαμα ολόκληρη ανάρτηση για μια απλή χούβερ και τίποτε δεν έγινε και νομίζεις θα πιάσει η ανάρτηση της Μάνας που στοιχίζει 5.300.....;)

      Delete
    2. xaxaxaxa θεϊκό σχόλιιο!

      Delete
  3. Ξανακάμε τους υπολογισμούς διότι σάννα τζαι κάτι εν πάει καλά. Θυμίζει μαθηματικά δημοσιογράφων σε γνωστές Κυπριακές εφημερίδες.

    Τα δίδακτρα του νηπιαγωγείου εν το μισό των διδάκτρων σε πανεπιστήμιο. Fuck me sideways.

    ReplyDelete
  4. Η άποψή μου έιναι ότι είναι εντελώς παράλογο εως ματαιόδοξο να δίνει κάποιος τόσα λεφτά για ένα χρηστικό αντικείμενο ή κομμάτι ρούχο που θα φθαρεί ούτως ή άλλως ή θα αλλάξει η μόδα του ή παίζει απλά να το βαρεθώ και να θέλω άλλο. Μόνο στην υπόδηση θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δίνεις κάτι παραπάνω και δεν μιλώ για μάρκες, αλλά για καλή υποστήριξη ποδιού.

    ReplyDelete
  5. Μαζί σου σε όλα. Το φτωχό μου το μυαλουδάκι δεν μπορεί να συλλάβει πώς μπορείς να ξοδέψεις τόσα πολλά λεφτά για μια τσάντα. Αλλά όπως λες και εσύ, ίσως επειδή δεν είχα ποτέ και τη δυνατότητα να το κάμω. Τώρα και να πάει, έστω ότι απέκτησα τη δυνατότητα (λέεεεεεμε τώρα) δεν νομίζω ότι θα το έκανα, γιατί πλέον απέκτησα την νοοτροπία του προσεκτικού ...ξοδέματος!

    ReplyDelete
  6. Είμαστε σίγουροι ότι η τσάντα είναι άδεια όταν την αγοράζεις;
    Εν πάσει περιπτώσει, εν πολλά της! Υπάρχουν πολλά πιο φτηνές τσάντες...

    ReplyDelete
  7. Κοίταξε τις Doca και τις Axel, ελληνικές. Η 1τη έχει παρόμοιο σχέδιο 50-60 ευρώ και αντέχουν. Ευτυχώς δε μάθαμε στα λογότυπα και μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς.

    ReplyDelete
  8. 5,300 ισοδυναμεί με τρεις μέσους μισθούς. Mμμμμ σαν να τζιαι σήμερα έππεσε ο μέσος μισθός στη Κύπρο? Αγνόα το μέσο μισθό που λαλεί η Τρόκικα ότι πιάνουμε.

    ReplyDelete
  9. Τελευταία, έρχομαι στη δουλειά με μια ρούχινη τσάντα που πήρα δωρεάν μέσα σε ένα κουτί diet δημητριακών ( όχι δεν κάνω δίαιτα ).

    Από τις πιο βολικές τσάντες που είχα κι άρχισα να υιοθετώ τις ρούχινες.

    I rest my case!

    ReplyDelete
  10. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Εν θα έδινα ποτέ τόσα λεφτά για τσάντα αλλά ούτε και τα 500-600 που δίνουν για μια πιο μικρή τσάντα μάρκας τάδε. Και να τα είχα νομίζω πάλε εν θα το έκαμνα. Έχει πολλά πιο σημαντικά πράματα να κάμεις με τόσα λεφτά παρά να αγοράσεις κάτι που μπορεί να βαρεθείς ή να φθαρεί.

    ReplyDelete
  11. Ρωτάει ο δάσκαλος τον Πόμπο:
    - Η μητέρα σου αγοράζει ένα πουκάμισο προς 14.000 ευρώ., μια φούστα προς 15.000 ευρώ.., ένα καπέλο προς 5.000 ευρώ.. και ένα ζευγάρι παπούτσια προς 5.500 ευρώ.. Πες μου τι κάνουν όλα αυτά;
    - Τον παπά μου θηρίο!

    ReplyDelete
  12. Αγάπη έν σου το είπα τόσες μέρες αλλά here it goes:Επαράγγειλα σου την απομίμηση που το Alibaba 34 euro including shipping. Αλλά γράφει πάνω Louis Vuiron. Χαλά σε;

    ReplyDelete
  13. Εγω πάλι ειμαι της εξης σχολής. Για να κρατάς μια τσάντα 5.300 ή όσων πολλων ευρώ, θα πρέπει το ρούχο να ειναι ανάλογο, της τάξεως των 7.000 ευρώ. Τα παππούτσια χειροποίητα αναλόγως, το παλτό καταλάβαμε την τιμή και τα κοσμήματα απο σάουθ ση κι επάνω.
    Και ωραια τα έχουμε ολα αυτά. Που θα τα βάλουμε να πάμε, σε παρακαλω? γραμματέας ειμαι η γυναικα, της διευθύνσεως μιας καλης εταιρίας, αλλα, ... θα πρέπει να εχω στην καλυτερη δική μου ιντερνάσιοναλ εταιρία και να ζω σε βίλλα με 40 δωμάτια και υπερετικόν προσωπικόν 12 ατόμων!
    ααα ξέχασα την φεράρι.. βρε.. !!!
    ε λοιπόν. μια ακριβή τσάντα, δεν ειναι το μονο αξεσουάρ και τελειώσαμε. Επειδή ο καπετάν πατέρας τα παλιά χρόνια, αγοραζε οτι εβλεπε και επιστροφή δεν είχαμε διότι τα εφερνε απο τα πέρατα του κόσμου.. εμαθα να περνώ μ' οτι έχω. Και αν κράτησα δερματα κροκόδειλου και κρατώ σαν τσάντα δεν το διαφημίζω. μούγγα.. γιατί οι φιλοζωοι θα με κάψουν ζωντανή.

    ReplyDelete
  14. Moonlight συμφωνώ με όσα λες. Ίσως όμως να είναι λάθος να δίνουμε τόσα λεφτά για αχρείαστα πράματα όταν έσσει κόσμο που πεινά. Αλλά την ώρα που τα αγοράζουμε ο νους μας εν αλλού…

    Μπρέντα ολόκληρη καταχώρηση στους New York Times να κάμω την Capucine δεν θα τη δω ομπρός μου.

    Κολόνα όντως εν θα πιάσει.


    Beatrix Indeed.


    Reply
    Eβρος οι υπολογισμοί μου εν σωστοί. Προ κρίσης με 5,300 έβγαζες ενάμισι χρονιά σε νηπιαγωγείο. Τώρα που έπεσαν τα δίδακτρα βγάζεις δύο.

    Κολόνα και εγώ της ίδιας άποψης είμαι. Αλλά έλα που η Capucine εν πολλά ωραία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πού βάζεις όμως το όριο; Δεν θα αγοράζεις τη τσάντα ούτε των 30 γιατί περνάς και με μια canvas shopping bag των 5, ή με μια τσάντα επαναχρησιμοποιίσημη (wtf?) που το ικέα ή που υπεραγορά. Δεν θα αγοράζεις παπούτσια επειδή εν τα χρειάζεσαι τα καφέ για να πηαίνουν με τα υπόλοιπα σου ρούχα επειδή έχει μωρά που εν έχουν παπούτσια καθόλου, ούτε καν σπίτι και δρόμους για να περπατούν πάνω. Εν θα πληρώσεις το ιδιωτικό νηπιαγωγείο επειδή έχεις το κοινοτικό και έχει μωρά που εν έχουν ΚΑΝ σχολείο.... εν έχει μέτρο. Δουλεύκεις όσο σκληρά δουλεύκεις για να φκάλεις κάποια χρήματα για να ζήσεις τόσο με τα απαραίτητα αλλά και με κάποια που θεωρούνται απαραίτητα από την κοινωνία μας, αλλά και αυτά που για σένα είναι απαραίτητα γιατί αξίζεις τα σύμφωνα με ό,τι νοιώθεις.
      Εν λαλώ ότι πρέπει/εν πρέπει να αγοράσεις τη τσάντα, απλά λαλώ σκέψεις που είχα προσπαθήσει να εκφράσω κι εγώ κάποτε στο μπλογκ αλλά εν εκατέληγα κάπου... :p

      Delete
    2. Υποθέτω το όριο το βάζει ο καθένας μόνος του αναλόγως του πως βλέπει τα πράματα, των αξιών του και γενικά της ζωής του.

      Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο όμως δεν το γλυτώνεις. Λαμβάνοντας υπόψη πως υποχρεωτικό είναι μόνο η προδημοτική αν δεν έχεις γιαγιάδες οι επιλογές σου είναι να χρυσοπληρώνεις το ιδιωτικό ή να παίρνεις τα μωρά μαζί σου δουλειά.

      Delete
  15. Ασπρο ακριβώς. Όπως μάθει ο κανένας. Αν τζαι λαλούν ότι το μάθημα τζαι το ξεμάθημα εν κοντά χαχαχα.

    Ινβίκτους η τσάντα που προτείνεις εν πολλά καλή αλλά πρέπει να κυκλοφορώ χωρίς να έσσει τίποτε μέσα για να την αναδεικνύω.

    Σε ευχαριστώ για το τιπ Ινα. Θα κάμω το γυρώ μου. Σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς λογότυπα.

    Αμαδρυάδα άμαν με θωρείς τζαι κάμνω μαθηματικά τσεκάρισκέ τα ξανά.

    Νεραϊδα μα για αυτό τζαι εγώ κρατώ το δώρο του Μοτορτζή έσσει τρία χρόνια.

    Mademoiselle Hyde το πιο ακριβό που έδωσα, κατ ακριβείαν που έδωσαν για μένα για τσάντα ήταν τα 120 ευρώ. Αλλά βεβαίως αν είχα πολλά λεφτά ίσως να έδινα περισσότερα. Γενικά όμως τα ακριβά πράματα τζαι οι μάρκες είναι έξω από τη νοοτροπία μου.

    Τι εννοείς Γιάγκο μου πήρες απομίμηση τσάντα; Μίλα καθαρά. Πήρες τσάντα απομίμηση Γιάγκο;

    Ζουζούνα δεν σκέφτηκα το όλο σύνολο. Τώρα που το λες τσάντα 5300 ευρώ με αθλητικά και μπλούζα των 30 ευρώ δεν λέει χαχαχα.

    ReplyDelete
  16. Θα χρησιμοποιησω τη φράση που μου ειπε προσφατα μια φιλη κ συμφωνω 100%: ebay ειμαι το πουτανακι σου.

    Μισ

    ReplyDelete
  17. Όχι μόνο δεν τα έχω, αλλά δεν θα τα έδινα ακόμα κι αν τα είχα! 5300 είναι κι ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου! Οκ! Εκεί θα τα έδινα!!! Φιλούθκια!!

    ReplyDelete
  18. Με την ίδια λογική που κάποιος αγοράζει Maserati αντί Smart: because he can afford it. Για να δώσεις 5,300 σε μια τσάντα, πάει να πει ότι ανήκεις σε άλλη οικονομική κατηγορία από το mainstream. It's a huge world out there guys, there are millions of millionaires out there. Simple.

    ReplyDelete
  19. Μις το έπιασα το υπονοούμενο χαχαχαχα.

    Αγαπημένη Joan αν είχες 5.300 για μια τσάντα σημαίνει ότι θα είχες και πολλά άλλα για ταξίδια.
    Φιλούθκια

    Tinkerbell oh yeah. Αλλωστε ο κόσμος φτιάχτηκε για αυτούς που έχουν λεφτά, όχι για αυτούς που δεν έχουν.

    ReplyDelete
  20. γαμωτο δεν μπορει να ειμαι ο μονος που εθκιαβασα "μου αρεσε μια τσοντα" !!

    ReplyDelete