Tuesday 6 May 2014

Πόσο απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός;



Κόσμε και Κοσμά
Ουπς, απολογούμαι αυτή είναι η προσφώνηση για άλλους όχι για το μπλογκ.

Τι κάνετε, όλα καλά; Εγώ αγωνίζομαι να βάλω σε τάξη τη δουλειά μου, γιατί στο μεταξύ κάνω τον Αλεξάντερ Ντάουνερ της οικογένειας.

Αυτή τη φορά το θέμα που μας απασχολεί είναι ο εμβολιασμός. Πως γίνεται ο εμβολιασμός να μετατρέπεται σε θέμα οικογενειακό; Εμ, αυτά παθαίνουν οι οικογένειες που δεν έχουν οικόπεδα και περιουσίες να πλακώνονται και διαφωνουν για μαλακίες.

Τελευταία, έχουν πέσει στην αντίληψή μου διάφορα άρθρα για τον εμβολιασμό. Η αλήθεια να λέγεται, δεν τους δίνω και πολλή σημασία. Η ξαδέρφη, όμως άρχισε να σκέφτεται να μην εμβολιάσει τη νεογέννητη κόρη της και έγινε ο χαμός που λέγαμε.

Με το που γεννήθηκαν οι μικρές ακολούθησα πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού. Τώρα σχεδόν τελειώνει ο κύκλος των εμβολίων. Επαναλαμβάνω, όμως δεν το έψαξα, το θέμα, έκανα ό,τι μου έλεγε η παιδίατρος.

Υπάρχουν όμως γονείς που τάσσονται εναντίον των εμβολίων. Από τη μια θεωρούν πως πρέπει να αφήνουμε τον οργανισμό να αναπτύσσει μόνος του τα αντισώματα του. Από την άλλη υποστηρίζουν πως τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, επειδή επεμβαίνουμε με τεχνητό τρόπο στον οργανισμό μας και πως στην ουσία πρόκειται για τεχνικές των φαρμακοβιομηχανιών για να βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Το τρίτο για μένα είναι το πιο σοβαρό επιχείρημα, γιατί πιο βρώμικη βιομηχανία από αυτές των φαρμάκων δεν υπάρχει.

Τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Μάλλον για να ακριβολογούμε δεν είναι ΟΛΑ τα εμβόλια ασφαλή, καθώς μερικά προκαλούν παρενέργειες. Μερικές από αυτές είναι δραματικές, άλλες όχι. Αλλά αυτές οι παρενέργειες μπορούν να αποφευχθούν με τον μη εμβολιασμό.

Από την άλλη όμως ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει αν δεν εμβολιάσεις το παιδί σου. Μπορεί δηλαδή να το προφυλάσσεις από τις παρενέργειες και να το οδηγήσεις στην αγκαλιά της ίδια της ασθένειας. Στο Πακιστάν, για παράδειγμα σε όσες περιοχές διακόπηκαν οι εμβολιασμοί λόγω Ταλιμπάν η πολιομυελίτιδα θερίζει. Η μαλάρια σκοτώνει και πάλι κόσμο. Ο τύφος επανήλθε.

Στο House MD μου έλεγε ο Defiance, υπάρχει μια σκηνή όπου μια τύπισσα αναφέρει τους ενδοιασμούς της στον House για τον εμβολιασμό. «Νομίζεις είναι εντάξει, να παίζεις την επαναστάτρια για 20 δολάρια που κοστίζουν τα εμβόλια;» της απαντά.

Το κόστος του εμβολιασμού, παρά τα χρήματα που ξοδεύουμε είναι το λιγότερο που έχουμε να σκεφτούμε.

Για μένα το να αφήσω τα παιδιά μου χωρίς εμβόλιο, είναι μεγάλη ευθύνη, που δεν έχω τις γνώσεις να την πάρω. Δεν είμαι γιατρός ή ειδικός, ώστε να μπορώ να κάνω διάκριση ποια εμβόλια είναι απαραίτητα και ποια όχι.

Επίσης αυτό που με ανησυχεί είναι το ότι δεν ξέρω πως και που θα είναι τα κορίτσια σε λίγα χρόνια. Μπορεί να τους έρθει να γίνουν γιατροί σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, μπορεί να μεταναστεύσουν στο Βιετνάμ, μπορεί να καταλήξουν στο Άμστερνταμ, τη Μελβούρνη, το Κέιπ Τάουν. Νομίζω είναι κρίμα να διακινδυνεύουν από ασθένειες, που θεωρητικά είναι εύκολο να καταπολεμηθούν.

Και έτσι για να γίνει και λίγη συζήτηση, οι υπόλοιποι γονείς πως αντιμετωπίσατε το θέμα; Κάνατε τα εμβόλια κανονικά των παιδιών σας; Υπάρχει κανένας που δεν τα εμβολίασε, που το έψαξε περισσότερο το θέμα, να μας δώσει τα φώτα του;


67 comments:

  1. εγω δεν ειμαι γονιος αλλα θεωρω πως τα εμβολια χρειαζονται.

    φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρειάζονται αλλά όχι όλα.
      φιλιά πολλά

      Delete
  2. Αν είχα παιδί θα το εμβολίαζα όπως εμβολιάστηκα κι εγώ.
    Τουλάχιστο για τις βασικές ασθένειες, όπως εμβολιάστηκα κι εγώ.
    Για τη γρίπη δεν ξέρω τι παίζει, είναι κάτι που θα συζητούσα με το γιατρό.
    Προσωπικά κρατώ τις επιφυλάξεις μου για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου. Μίλησα με 3-4 γιατρούς, παθολόγους και γυναικολόγους, και έχω πάρει διάφορες απαντήσεις. Είναι κάτι νέο και κάτι που δεν σε καλύπτει συνολικά αλλά μερικώς. Ακόμα το σκέφτομαι.
    Για τα υπόλοιπα μου ακούγονται πολύ ομοιοπαθητικά και κουραφέξαλα γι'αυτο και θα ακολουθούσα το πρόγραμμα όπως μέχρι σήμερα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. εμβόλια γρίπης ούτε εγώ τους έκανα, με τόσους ιούς που κυκλοφορούν και που αναβαθμίζονται τα θεωρώ λίγο άχρηστα.

      αλλά να, υπάρχει εμβόλιο ξέχασα ποιο είναι που έχει παρενέργειες στον τομέα της ανάπτυξης. η κόρη Α ίσως να μην έπρεπε να το κάμει, αν ήξερα τότε το πρόβλημα που αντιμετωπίζειι.

      Delete
  3. Χαίρε Φαίδων, αχαχαχαχαχαχα. Προς στιγμή εσύγχισες, με ενόμιζα ήμουν αλλού!

    Εσένα είν΄η ξαδέλφη σου, εμένα ο αδελφός μου. Δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει, πάντως το ένα μου παιδί πήρε το εμβόλιο της κοινής γαστρεντερίτιδας και ποτέ δεν έχει αρρωστήσει, το άλλο μου παιδί που γεννήθηκε πρώτο και την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε το εν λόγω εμβόλιο, άρα δεν το πήρε (λέω πήρε γιατί χορηγείται απο το στόμα το συγκεκριμένο) ταλαιπωρήθηκε κάποιες φορές.

    Περιμένω και γω να φωτιστώ απο άλλους ωστόσο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α ναι για γρίππη δεν έχω εμβολιάσει ποτέ. Το θεωρώ πολύ περιττό.

      Delete
  4. Eίμαι πολλά υπέρ των εμβολίων τουλάχιστον για κάποιες βασικέ ασθένειες. Τωρά στο θέμα της γρίππης έχω τις αμφιβολίες μου. Βέβαια ειδική δεν είμαι οπόταν....

    ReplyDelete
    Replies
    1. και το ερώτημα είναι. πως ξεχωρίζουμε τα βασικά εμβόλια από τα μη βασικά;

      Delete
  5. Σε μια διάλεξη που παρακολούθησα πρόσφατα από κάτι μεγαλογιατρούς του Μακάρειου, υποστήριζαν πολύ τα εμβόλια με τη λογική ότι είναι πολύ σοβαρές οι ασθένειες που κάνουμε τα εμβόλια και παρόλο που αρκετές έχουν εξαλειφθεί κατά καιρούς παρατηρείται η επαναμφάνισή τους ειδικά με τις τόσες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται παγκόσμια. Για μένα προσωπικά δεν μου έχει περάσει από το μυαλό ότι δεν θα εμβολιάσω το μωρό μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ούτε εμένα μου πέρασε, αλλά αρκετά από τα επιχειρήματα όσων δεν προχωρούν σε εμβολιασμό είναι λογικά.

      Delete
  6. Κάναμε όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια της κοράσας σύμφωνα με τον παιδίατρο μας. Εμβόλιο της γρίππης δεν κάναμε ποτέ, το θεωρώ κι εγώ περιττό όπως και η Κολόνα. Είχαμε πρόσφατα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον παιδίατρο μας για το θέμα, μετά που ακούσαμε διάφορα από μια γνωστή μας η οποία είναι φανατικά εναντίον των εμβολίων και δεν εμβολίασε ποτέ τα παιδιά της. Ο παιδίατρος μας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μια περίπτωση μητέρας πιο παλιά η οποία αρνιόταν να εμβολιάσει το παιδί της προβάλλοντας το κόστος ως δικαιολογία, παρόλο που ο παιδίατρος μας της είπε να της κάνει το εμβόλιο ΔΩΡΕΑΝ. Εκείνη επέμενε και λίγο καιρό μετά βρέθηκε το παιδί της να παλεύει με ηπατίτιδα.

    Προσωπικά, θεωρώ ανεύθυνο να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα. Θα καθίσει σε ξένες τουαλέτες, θα παίξει σε χωράφια, θα έρθει σε επαφή με διάφορα πρόσωπα/ζώα/αντικείμενα τα οποία μπορεί να μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια. Γιατί να μην έχει τα απαραίτητα εμβόλια; Όταν ήμουν μικρός, βρέθηκα κάποτε με μια σκουριασμένη βίδα μέσα στο γόνατο, μη ρωτάς πως. Τί θα γινόταν αν δεν είχα εμβόλιο τετάνου;

    Είναι πολύ λεπτό το θέμα και οι απόψεις διίστανται. Σαφώς και υπάρχουν τεράστια συμφέροντα όσον αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες. Ας σκεφτούμε όμως πόσα παιδιά πεθαίνουν στις λεγόμενες "τρίτες χώρες" από μαλάρια, από τύφο, από ελονοσία, από πολυομελίτιδα κλπ απλά και μόνο γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ίσως να μην χρειαζόταν όλη αυτή η συζήτηση αν γίνονταν τα εμβόλια που είναι πραγματικά απαραίτητα και αποφεύγονταν τα υπόλοιπα. θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα λες για προστασία, όμως θα υπενθυμίσω και το επιχείρημα της άλλης πλευράς για παρενέργειες των εμβολίων.

      Delete
    2. Κανένας σοβαρός γονιός δεν θα αφήσει το παιδί του απροστάτευο από ανευθυνότητα εφόσον έχει φροντίσει να ενημερωθεί σωστά πρώτα πριν να κάνει οτιδήποτε που αφορά την υγεία και ασφάλεια του παιδιού του.

      Επίσης όσο ανεύθυνος είναι ένας γονιός που δεν εμβολιάζει το παιδί του χωρίς να γνωρίζει τι κάνει, άλλο τόσο ανεύθυνος μπορείς να πεις ότι είναι και ο γονιός που εμβολιάζει το παιδί του και πάλι χωρίς να γνωρίζει τι κάνει, απλά και μόνο επειδή έτσι του είπε ο παιδίατρος του.

      Delete
    3. Και πώς θα είναι σε θέση ο υπεύθυνος γονιός να "γνωρίζει τί κάνει" αν όχι με την ενημέρωση του παιδίατρου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, σπούδασε το αντικείμενο, έχει την εμπειρία και του έχεις εμπιστευτεί την παρακολούθηση του παιδιού σου; Μήπως από τη wikipedia;

      Δεν καταπίνουμε αμάσητο ότι μας πει ο γιατρός μας. Συζητάμε μαζί του, ενημερωνόμαστε και πράττουμε αναλόγως. Και νιώθω ευτυχής που έχω επιλέξει ένα σωστό Άνθρωπο πρώτα και μετά γιατρό για το παιδί μου.

      Delete
    4. Ινβίκτε, υπάρχουν επιστήμονες για να μην πω γιατροί και να κολλήσω σε ειδικότητες που είναι υπέρ του εμβολιασμού και άλλοι όχι παραθέτοντας διαφόρες μελέτες για να υποστηρίξει ο καθένας την θέση του.

      Φυσικά και δεν καταπίνουμε αμάσητο ότι μας λένε και όχι δεν χρησιμοποιούμε την Βικιπαίδεια ως μέσο ενημέρωσης για να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία μας.

      Δεν βασιζόμαστε όμως στην άποψη ενός και μόνο επιστήμονα, γιατί όση εμπιστοσύνη και να του έχουμε και όσο καλός άνθρωπος και να είναι ούτε και αυτός είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα.

      Για παράδειγμα στην περίπτωση των εμβολίων, δεν είναι οι παιδίατροι που αναπτύσουν αυτά τα εμβόλια, και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια πως γίνονται, τι περιέχουν, ποιες και πόσες μελέτες έχουν γίνει για την ασφάλεια τους, κάτω υπό ποιες συνθήκες έχουν γίνει αυτές οι μελέτες, παραμέτρους, κ.τ.λ. Καταλαβαίνεις τι θέλω να θίξω εδώ;

      Delete
    5. Δεν πιστεύω να υπάρχουν πολλοί που να έκατσαν να ενημερωθούν εκτενώς τι είναι το κάθε εμβόλιο και τι ακριβώς κάνει. άσε που και να βρει τα φυλλάδια τους και να ενημερωθεί θα βρεθεί μπροστά σε μια ορολογία που δεν καταλαβαίνει. Μπορώ να αντικρούσω τον παιδίατρο, για παράδειγμα όταν προτείνει συχνή αντιβίώση, πως να τον αντικρούσω όμως όταν αρχίσει να μιλά με όρους που δεν καταλαβαίνω;

      ο εμβολιασμός είναι πρακτικοί που κάνουν ΟΛΟΙ οι παιδιάτροι. άρα που να αποταθεί ένας μέσος γονιός για περισσότερες απαντήσεις;

      Delete
    6. Αν δεν ψάξεις δεν θα πάρεις απαντήσεις. Πρέπει να μιλήσεις και με γιατρούς από άλλες ειδικότητες ή φαρμακοποιούς για να έχεις μια πιο σφαιρική ενημέρωση.

      Προσωπικά δεν γνωρίζω τον Δρ. Κατσώνη, αλλά ίσως θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί του για περισσότερες πληροφορίες. Είναι ομοιοπαθητικός και έγραψε και κάποια άρθρα, όπου εκφράζει την γνώμη του για τα εμβόλια.

      http://gkatsonis.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1

      Delete
  7. Μεγάλο θέμα ανοίγεις και θα πάρεις σίγουρα πάρα πολλές απαντήσεις και βέβαια ακραίες! Εγώ μετά από συζητήσεις με την παιδίατρο μου κατέληξα στο να εμβολιάζω την μικρή μου! Απλώς κάποια εμβόλια [πχ mmr που ακούγονται τόσα] μου πρότεινε αφού έχω τις αμφιβολίες μου να τα κάνω 2-3 μήνες αργότερα! Μέχρι στιγμής δεν έχω δεί κάτι περίεργο και όπως ειπώθηκε και παραπάνω την έχει γλυτώσει και δεν μου έχει πάθει ποτέ τίποτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. τα κάνεις όλα όμως τα εμβόλια έτσι; απλά με λίγη καθυστέρηση;

      Delete
    2. ναι όλα! το mmr νομιζω γινεται στους 14-15 μηνες.. εγώ θα της κάνω τώρα που είναι 18.. και κάπου διάβαζα ότι είναι καλή τακτική εαν έχεις και τις αμφιβολίες αλλά δεν θέλεις και ταυτόχρονα να αφήσεις το παιδί χωρίς εμβόλια.

      Delete
  8. Επίσης να σου πω ότι τούτο με τες παρενέργειες μπάζει νερά νομίζω.
    Πρέπει να διαλέξεις έτσι κι αλλιώς αν η προστασία και η ασφάλεια είναι πιο σημαντικά από ότι οι παρενέργειες.
    Όταν λες στην ανάπτυξη τι εννοείς; Στο ύψος; Σε τι; Γιατί αν είναι έτσι, τόσα παιδιά που εμβολιάστηκαν, προφανώς δεν είχαν κάποια τέτοια παρενέργεια...
    Θέλω να ακούσω την αντίθετη πλευρά αν και ξέρω ότι θα νευριάσω (ο house επηρέασε με κι εμένα, ναι)

    ReplyDelete
    Replies
    1. το ότι ένα εμβόλιο θα έχει παρενέργειες δεν σημαίνει ότι θα είναι για όλους. όπως και όλες οι ασθένειες δεν επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο.

      εννοώ στη σωματική ανάπτυξη. για τα φυσιολογικά παιδιά δεν σημαίνει τίποτε. αλλά για όσα έχουν πρόβλημα ανάπτυξης, ίσως να έπρεπε να υπάρχει κάτι άλλο.

      Delete
    2. όχι για όλους, αλλά για κάποιους. δυσκολεύομαι να το πιστέψω. φυσικά δεν ξέρω και σε τι βαθμό έχει το θέμα η κοράσα, αλλά και πάλι, αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή θα προτιμούσα να μείνει πιο κοντό πχ το παιδί μου και ας είναι προστατευμένο και να νιώθω ασφάλεια από κάτι που είναι θανατηφόρο. :/

      Delete
  9. http://time.com/87837/vaccines-deniers-stubborn-polio/

    ReplyDelete
    Replies
    1. το διαβάζω τώρα, σε ευχαριστώ για το link.

      Delete
    2. Υπάρχουν ρίσκα είτε εμβολιάσεις τα παιδιά σου είτε όχι. Προσωπικά πριν να κάνω κάτι, το ψάχνω και φροντίζω να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ. Δεν βασίζομαι στην γνώμη ενός και μόνο γιατρού, απλά επειδή είναι ειδικός ούτε υποκύπτω σε εκφοβισμούς, όπως το πρόσφατο παγκύπριο παιδιατρικό συνέδριο όπου είχαν το εξής σύνθημα «Μην αφήνετε τα παιδιά ανεμβολίαστα, κινδυνεύουν».

      Δεν είμαι ούτε υπέρ των εμβολίων αλλά και ούτε εναντίον και ούτε συμφωνώ να χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα μια τρικοκοσμική χώρα, που δεν έχουν καν πρόσβαση σε καθαρό νερό και πίνουν το ίδιο νερό όπου αφοδεύουν πρώτα, ότι τα εμβόλια είναι ανάγκαια.

      Εγώ είμαι 38 ετών και οι γονείς μου δεν με έχουν εμβολιάσει μετά από προτροπή ενός φίλου τους γιατρού. Χαίρω άκρας υγείας και ποτέ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Η τελευταία φορά που χρειάστηκα ιατρική περίθαλψη ήταν όταν έπαθα τροφική δηλητηρίαση στο στρατό.

      Αντίθετα, η μικρότερη μου αδελφή έχει εμβολιαστεί, αλλά δεν γνωρίζω με ποια εμβόλια. Σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (αλλεργείες, μολύνσεις), αρρωστά συχνά και με το παραμικρό (γρίππη, πυρετός, εμετούς) κάτι που δημιουργεί προβλήματα με την δουλειά της αφού απέχει συχνά αλλά και στην προσωπική της ζωή. Έξτρα τα έξοδα για τους γιατρούς, τις εξετάσεις και τα φάρμακα που παίρνει και δεν την βοηθούν.

      Μάνα ενημερώσου και πράξε αυτό που πιστεύεις εσύ είναι το καλύτερο για τα παιδιά σου. Αλλά ενημερώσου πρώτα.

      Και διάβασε και το πιο κάτω άρθρο, ως απάντηση στο άρθρο από τον ανώνυμο πιο πάνω.

      http://www.biozo.gr/node/652

      Delete
    3. Το άρθρο αναφέρεται σε μία έρευνα (η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ αλλά περιέργως ο συντάκτης του άρθρου τη βρήκε κάπου) η οποία έγινε το 2005 (πριν 9 χρόνια) και περιλαμβάνει στοιχεία και γραφικές παραστάσεις από το 1997 και παραπέμπει και σε άλλη έρευνα που έγινε σε άτομα που γεννήθηκαν πριν 40 χρόνια.

      Κάτι πιο πρόσφατο μήπως; Ξέρεις, η ιατρική προοδεύει με τα χρόνια!

      Delete
    4. Food for thought: Μια λίστα από το American Academy of Pediatrics με κάπου 50 μελέτες (όλες δημοσιευμένες) που καταρρίπτουν μύθους του στυλ "εμβολιάζεσαι άρα κινδυνεύεις από αρρώστιες".

      http://www2.aap.org/immunization/families/faq/vaccinestudies.pdf

      Delete
    5. διάβασα και αυτό το άρθρο. από τη μια όσα περισσότερα διαβάζουμε τόσο περισσότερο ενημερωνόμαστε. από την άλλη και άλλο τόσο μπερδευόμαστε.
      αν ήμουν ανοσιολόγος, η ιολόγος ή βιολόγος ίσως να ήμουν σε καλύτερη θέση να κρίνω τα άρθρα και την επιστημονικότητά τους.

      απλά για άλλη μια φορά και στο θέμα του εμβολιασμού αποδεικνύεται ότι το να είσαι γονιός σημαίνει να παίρνεις αποφάσεις, που δεν ξέρεις ακριβώς που θα σε οδηγήσουν.

      Delete
    6. Ανώνυμε, δεν δημοσιεύονται όλες οι έρευνες που γίνονται. Αυτό είναι φύσης αδύνατον. Δεν καταστρέφονται όμως. Αρχειοθετούνται και είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε τις χρειαστεί.

      Επίσης ευχαριστώ για την πληροφορία περί προόδου της ιατρικής. Δεν το είχα υπόψη μου. Εκτός από ειρωνείες, έχεις τίποτε άλλο αξιόλογο να προσθέσεις;

      Ινβίκτε, δεν έχω μελετήσει αυτά που έχεις παραθέσει. Θα τα δω αργότερα. Αλλά έρευνες που καταρρίπτουν διάφορους "μύθους", θα βρεις και από τις 2 πλευρές.

      Μάνα ακριβώς όπως το είπες.

      Delete
    7. Φίλε, συμφωνούμε. Έρευνες θα βρείς και από τις δύο πλευρές.
      Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι αυτό που λέει η Μάνα. Ο γονιός ως γονιός καλείται να πάρει αποφάσεις για το παιδί του. Και ο κάθε γονιός προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο σε κάθε περίπτωση.

      Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι με τον εμβολιασμό θα είσαι απόλυτα προστατευμένος, όπως κανείς επίσης δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι χωρίς εμβολιασμό θα είσαι απόλυτα προστατευμένος. Σε κάθε περίπτωση ο γονιός έχει το βάρος της ευθύνης για την απόφαση.

      Delete
    8. Ινβίκτε, είναι ακριβώς όπως τα έιπες πιο πάνω μαζί με την Μάνα. Με λίγα λόγια ότι και να κάνουμε, όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τα πάντα. Το κάθε τι που πράττουμε, έχει και τα υπερ του και τα κατά του.

      Απλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για μας και την οικογένεια μας και ζούμε ο καθένας με τις επιλογές που έχει κάνει.

      Delete
    9. Να ρωτήσω κάτι, χωρίς παρεξήγηση;
      Εφόσον οι γονείς σου δέκτηκαν την προτροπή του φίλου τους του γιατρού και δεν σε εμβολίασαν, γιατί δεν έπραξαν το ίδιο με τη μικρότερη αδελφή σου; Αν θες απαντάς.

      Delete
    10. Η αδελφή μου γεννήθηκε 11 χρόνια μετά από μένα. Στην πορεία, απλά έχασαν επαφή με τον γιατρό (νομίζω βγήκε σε σύνταξη) και ο παιδίατρος της αδερφής μου ο οποίος ήταν νεότερος φυσικά, πήρε τη θέση του άλλου και σύστησε να γίνουν οι εμβολιασμοί.

      Φυσικά αλλάξαν και οι εποχές άλλαξε και η ιατρική επιστήμη μέχρι ενός βαθμού. Εγώ του 70' η αδερφή μου του 80', νέος γιατρός, άλλες συμβουλές, άλλες πρακτικές, άλλες εποχές, καταλαβαίνεις.

      Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αρρωστά τόσο συχνά και μερικές φορές τόσο σοβαρά. Και φυσικά δεν είναι απόδειξη ότι φταίνε τα εμβόλια που είναι έτσι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου. Διατροφή, περιβάλλον, γενετική κ.τ.λ. Απλά η αδελφή μου είναι το ένα άκρο και εγώ το άλλο και για να είμαι ειλικρινής υποφέρει και είμαστε ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε.

      Delete
    11. Ο προβληματισμός μου με τα εμβόλια δεν είναι μόνο η προστασία ή όχι που σου προσφέρουν. αυτό που με έκανε να γράψω το ποστ είναι πιθανές βλάβες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος εξαιτίας των εμβολίων.

      για ένα εμβόλιο το mmr, έχει ακουστεί ότι συνδέθηκε με περιπτώσεις αυτισμού. Μέχρι πρόσφατα, ξέραμε ότι ο αυτισμός είναι γενετικό θέμα, τώρα οι επιστήμονες λένε πως ίσως να παίζει ρόλο και φλεγμονή στον εγκέφαλο. άρα αν δεν είναι αποκλειστικά γενετικό, ίσως να έχει να κάνει και με τον εμβολιασμό.

      Ελπίζω να κάμνει νόημα αυτό που λέω, τα γράφω όπως τα αντιλαμβάνομαι, επιστήμονας δεν είμαι.

      Delete
    12. Ούτε εγώ είμαι επιστήμονας. Αλλά αν δεν κάνω λάθος, το MMR είναι εμβόλιο για τον ιλαρά, την ερυθρά και παρωτίτιδα. Εγώ που δεν έχω εμβολιαστεί, δεν ξέρω καν αν πριν 38 χρόνια υπήρχε το εμβόλιο, έχω περάσει ιλαρά και ερυθρά. Για παρωτίτιδα δεν θυμάμαι, αλλά πέρασα μαγουλάδες που νομίζω είναι το ίδιο ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων. Οι γονείς μου με έπαιρναν στον παιδίατρο για τις ενδεικνυόμενες θεραπείες. Τώρα ήμουν και εγώ μωρό, έτσι απλά ξέρω ότι μου είπε η δική μου μάνα.

      Όπως υπάρχουν έρευνες που ταυτίζουν το MMR με αυτισμό υπάρχουν και έρευνες που καταδεικνύουν το αντίθετο. Κάποιος που ανυσηχεί για το εμβόλιο, θα μπορούσε να ψάξει περισσότερες πληροφορίες για τις αρρώστιες πιο πάνω και να αποφασίσει αν θέλει το παιδί του να κάνει το εμβόλιο, ή να αφήσουν το παιδί να περάσει τις αρρώστιες αυτές, και να αναπτύξει τα αντισώματα μόνο του.

      Αντιλαμβάνεσαι οι δικοί μου, με προτροπή του παιδίατρου τότε, επέλεξαν το δεύτερο. Και τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω αν πρέπει να τους ευχαριστήσω, ή αν πρέπει να τους κινήσω αγωγή.

      Delete
    13. Αν εισαι αμερικανος με εκατομμυριουχους γονεις βουρ για αγωγη 😄 .

      Delete
  10. Εγώ δεν είδα σοβαρά επιχειρήματα εναντίον του εμβολιασμού.

    ReplyDelete
  11. Καλά, όλα τα φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες? Αμα είναι έτσι να μεν πίνουμε καθόλου και ποτέ φάρμακα και να μην τα δίνουμε και ποτέ και στα παιδιά, γιατί υπάρχουν παρενέργειες. Τούτα εν υπερβολές.

    Νομίζω είναι κοινή λογική ότι τα βασικά εμβόλια για σοβαρές ασθένειες είναι καλό να γίνονται και ότι, οκ ,υπάρχουν και κάποια, όπως αυτό της γρίπης, που δεν είναι και τόοοσο απαραίτητα. Εν το ίδιο με τη χρήση των οποιονδήποτε φαρμάκων. Η υπερβολή, είτε στη χρήση είτε στη μη χρήση εκει όπου είναι απαραίτητα, βλάφτει.

    Και σημειωτέων, είμαι πολλά φαν της ομοιοπαθητικής και των φυσικών ιατροσοφικών. Αλλά είπαμε, όχι να φτάνουμε και στα άκρα.

    Καΐσί

    ReplyDelete
    Replies
    1. στην περίπτωση όμως των εμβολίων, επειδή υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθούν όλοι δεν ξέρουμε που ξεκινά η υπερβολή στη χρήση τους.

      Delete
  12. Το θέμα είναι πως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια εμβόλια χρειάζονται για τα παιδιά και ποια είναι περιττά. Ποιος να μας προστατέψει και να μας ενημερώσει επαρκώς για αυτό και τι να κάνουμε ως γονείς;... Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς αυτό θέλω να πω. ακούμε γνώμεις, διαβάζουμε άρθρα. ε μπορούμε να τα κρίνουμε; μπορούμε να πούμε σε αυτό είχαμε καλό δείχμα σε αυτό όχι;

      καλό μεσημέρι γλυκιά μου.

      Delete
  13. σύμπτωση, σήμερα διάβαζα δύο άρθρα σχετικά και είχα τις ίδιες απορίες!

    http://www.pentapostagma.gr/2011/12/blog-post_5917-2.html#.U2ihiIGSzVE

    http://www.pentapostagma.gr/2014/05/%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1.html#.U2igVYGSzVE

    δες τα και πες μου τί νομίζεις

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το ρίξω στη μελέτη φαίνεται σήμερα :). Σε ευχαριστώ Νίρι.

      Delete
  14. Τζαι επίσης έννεν λίο αστείο ότι τούτα τα άρθρα τάχα εναντίον του εμβολιασμού εν ούλλο ορθογραφικά, συντακτικά λάθη και έλλειψη δομής;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ποια άρθρα αναφέρεσαι;

      Delete
    2. Νομίζω είναι πασιφανές. Αν έχετε ρίξει μια ματιά σε όλους τους συνδέσμους που δίνονται πιο πάνω, εύκολα φαίνεται ποια υστερούν. Και προσωπικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μετρούν κι αυτά.

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Επίσης, αντιλαμβάνομαι ό,τι δεν θέλουμε ενημέρωση από wikipedia αλλά ρίξε μια ματιά εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AC σχετικά με την Ιλαρά (εμβόλιο MMR) και τη σχέση του με τις περιπτώσεις πρόκλησης αυτισμού και δες αν θέλεις από τις πηγές που παραθέτουν οι συγγραφείς/ άλλες πηγές στις οποίες θα καταλήξεις από τα ονόματα κλπ, αν θέλεις να ασχοληθείς όντως.
    Είναι μια καλή αρχή θεωρώ και η wikipedia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πραγματικα εχω μελετη αποψε 😄

      Delete
    2. Άρεσε μου πολλά το θέμα σου (αντιλαμβάνεσαι) τζαι πραγματικά ψάχνω ΤΟ επιχείρημα που θα μου αλλάξει τη γνώμη.
      Αν θέλεις/ δεν βαριέ έννα ήθελα να μάθω πού καταλήγεις και βάσει σε τι. Στείλε κανένα mail όταν κάμεις το research σου αν θέλεις.

      Delete
    3. Δεν θα βρεις επιχείρημα που θα σου αλλάξει γνώμη... όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί η κατάσταση είναι περίπλοκη. ακόμη και μια ασθένεια ή μια παρενέργεια οφείλεται σε εμβόλιο δεν μπορείς να το αποδείξεις στα σίγουρα.

      που χου για ένα εμβόλιο έχει ακουστεί ότι μπορεί να προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. αν στα 20 του κάποιος έχει πρόβλημα, πως θα διαπιστώσει αν είναι λόγω γενετικων παραγόντων, αν του έτυχε κάτι στην πορεία ή αν το προκάλεσαν τα εμβόλια;

      Delete
  17. Χαίρεται τζαι που μένα! Ενδιαφέρον θέμα... Τον τζαιρό που εν είσιε εμβόλια ο κόσμος επεθάνισκε πολλά πιο εύκολα. Τζαι ειδικά τα μωρά, των οποίων η θνησιμότητα ήταν στα ύψη σε σχέση με τωρά. Τούτο εν τα εμβόλια τζαι οι αντιβιώσεις που το αλλάξαν (άλλο θέμα τούτο, έσιει που εν ενάντια τζαι στα αντιβιοτικά!) που σε συνδυασμό με την υγιεινή ανεβάσαν τον μέσο όρο ζωής μας τζει πάνω που εν τωρά. Χωρίς εμβόλια, εννα υπήρχε ακόμα η ευλογιά! Σίγουρα κάποια εμβόλια μπορεί να έχουν μη επιθυμητές παρενέργειες τες οποίες εν βλέπουμε αμέσως.. Η ιατρική εξελίσσεται τζαι μαζί με την πρόοδο, κάμνει τζαι λάθη κάποτε. Όπως το βλέπω εγώ όμως, έχουμε πολλά παραπάνω να χάσουμε χωρίς τα εμβόλια, παρά με τη χρήση τους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στη συχνή χρήση αντιβιοτικών και εγώ είμαι εναντίον. δεν πίνω και δεν δέχομαι να κατεβάζουν αντιβίοση οι μικρές για μια απλή γρίπη ή συνάχι. Φυσικά όταν χρειάστηκε ήπιαν.

      Delete
    2. Εν το λες εναντίον όταν έχεις ένα όριο και τότε θα την πάρεις.
      Εν απλά σωστή χρήση. Προφανώς εν γίνεται να πίνεις για κάθε γριπούδα αντιβίωση σάννα τζι εν στραγάλια.
      Τζι εγώ εν μια παράμετρος με την οποία επιλέγω τους γιατρούς μου.

      Φυσικά όταν εχρειάστηκε να πάρω προληπτική αντιβίωση 8 φορές σε πολύ περιορισμένο διάστημα το έκανα κι έσκασα. Και όταν άλλαξα γιατρό για άλλη υπόθυεση αμέσως μετά και δεν μου έδωσε, υπέφερα αφάνταστα από μόλυνση γιατί δεν μου έδωσε προληπτικά αντιβίωση, και την ήπια κατόπιν εορτής ούτως ή άλλως.
      Θέλω να πω κάμνεις επιλογή πάλε. Προσπαθείς το με πιο ήπια μέτρα κι αν δεις να επιδεινώνεται το πράμα πάεις στην αντιβίωση. Αλλά έχει περιπτώσεις που η αντιβίωση είναι απαραίτητη για άλλους λόγους κι αν πεις είσαι εναντίον σημαίνει ούτε τότε θα την πάρεις και θα είσαι ο βλάκας της υπόθεσης στο τέλος.

      Delete
  18. Καλημέρα!!! Μεγάλο θέμα άνοιξες. Προσωπικά ούτε εγώ το έψαξα ιδιαίτερα και το αστέρι εμβολιάζεται κανονικά. Εμπήκε μου το σκουλούτζιν τωρά να το μελετήσω... Αλλά όπως είπε και η Μπρέντα ακόμα εν είδα κανένα επιχείρημα που να με πείσει. Ούλλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Τούτο εν σημαίνει ότι εν πρέπει να τα διούμεν. Και από οργανισμό σε οργανισμό έχει διαφορά. Και ναι κάποιοι γίνουνται δισεκατομμυριούχοι αλλά παντού ισχύει τούτο. Νομίζω εν θα το διακινδύνευα. Η επιστήμη προχωρά και καλό θα είναι να την ακολουθούμε αλλά πάντα ενημερωμένοι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφωνώ μαζί σου. Πρέπει να ενημερωνόμαστε, κάτι που φυσικά δεν κάναμε με τα εμβόλια :)

      πάντως και ένας άλλος παράγοντας που δεν αναφέραμε είναι πως χωρίς βεβαίωση από παιδίατρο ότι έκαμε τα εμβόλια, ένα παιδάκι δεν μπορεί να γραφτεί στο δημοτικό.

      Delete
  19. http://time.com/27308/4-diseases-making-a-comeback-thanks-to-anti-vaxxers/

    Τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του δικαιώματος να μην εμβολιάσει κάποιος τα παιδιά του. Είναι καιρός να φέρουμε και λίγη προσωπική ευθύνη στον κόσμο. Ασε που θα βλέπουμε την δαρβίνεια θεωρία της εξέλιξης σε πράξη. Τα παιδιά εκείνων που είναι αρκετά ηλίθιοι ώστε να τα αφήσουν ανυπεράσπιστα μπροστά σε σοβαρές, εντελώς αποτρέψιμες ασθένειες δεν θα επιβιώσουν για να έχουν απογόνους δικούς τους. Δεν είναι και ο πιο ιδανικός τρόπος να καθαρίσει το gene pool αλλά τι να κάμουμε; Σιχάθηκα το κράτος να επεμβαίνει συνεχώς για να προστατέψει ανθρώπους που δεν επιθυμουν προστασία. Ας τους αφήσουν να κάνουν ότι θέλουν. Και επιπλέον, να τους απαγορεύσουμε από το να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία. Αφού έιναι τόσο δύσπιστοι απέναντι στη δυτική επιστήμη, τι να κάνουν τις ακτινογραφίες και τα MRI΄; Αυτά τα εφηύραν οι εταιρίες για να παθαίνει καρκίνο ο κόσμος. Και αμα σπάσουν κανα χέρι ας το αλείψουν με εκχύλισμα σαλιγκαριού και να κάνουν δεήσεις στον Τουτατίς

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η προσωπική ευθύνη είναι κάτι άγνωστο στις μέρες μας.

      Delete
  20. Αν και δεν είμαι μητέρα, πιστεύω πως καλό είναι όλα τα παιδιά να κάνουν τα βασικά εμβόλια..
    Τώρα θα μου πεις, ποια είναι τα βασικά εμβόλια, ειδικά σε μια εποχή που όλοι προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το οτιδήποτε;
    Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω.. Σίγουρα θέλει ενημέρωση και να βρεις έναν αξιόλογο και έμπιστο οικογενειακό γιατρό(αν υπάρχει) γι αυτό το ζήτημα..
    Όπως και να χει, τα φάρμακα και τα εμβόλια θέλουν προσοχή και μέτρο, διότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά εξίσου διαφορετικά..
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  21. έλα μου ντε. Υπάρχει έμπιστος γιατρός;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σκέφτομαι από το πρωί τι να σου απαντήσω..
      Προσωπικά για μένα και όσα έχω ζήσει μέχρι σήμερα στη ζωή μου, κατηγορηματικά θα πω πως δεν υπάρχει έμπιστος γιατρός, γιατί θεωρώ πως σχεδόν όλοι τους ορκίζονται πρώτα για το χρήμα και μετά για αυτό που πραγματικά οφείλουν και εκπαιδεύονται να κάνουν..
      Καλημέρα!

      Delete
    2. Κοίτα υπάρχουν πολλά παραδείγματα γιατρών που αποδείχτηκαν σκάρτοι. αλλά ευτυχώς υπάρχουν και γιατροί που είναι πάνω από όλα γιατροί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και σωστοί. ένα ιατρικό πρόβλημα πολλές φορές είναι περίπλοκο. αν ρωτήσεις τρεις διαφορετικούς μπορεί να πάρεις τρεις διαφορετικές γνώμεις, όχι γιατί σου λένε ψέματα, αλλά γιατί ο καθένας το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία.

      Delete
  22. me ena pagwto ginomaste besties no problem mana!

    vaccines have side effects but not as grave as getting the Hepatitis B, the mumps...
    Προχτές είχαμε ένα 23χρονο με εγκεφαλίτιδα επειδή έπκηαεν mumps...

    Το MMR in link with autism is the biggest fiasco in evidence based medicine.
    Dr Wakefield who published the paper is a fraud. He got his samples but paying kids at his children's birthday parties.
    He was struck off for his unethical methods which resulted in loss of trust of the public in the medical profession {λέμε τώρα}

    HPV Vaccine:
    we are all HPV infected if we ve had sex with a few partner who had sex with a few partners. Most liekly out immune system will take care of it. Sometimes it won't...and that's when we have cancer.
    ideally it would be awesome to vaccinate all boys and girls prior sex.
    cos boys give us HPV (and they get penile cancer from HPV too albeit rare)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheers mate. Κατατοπιστικότατες οι απαντήσεις σου. Με επιβεβαιώνεις ότι καλύτερα να μιλούμε με αυτούς που ξέρουν, παρά να κάμνουμε παναϋρκα με το νου μας.

      Delete
    2. εν τούτα που σου έλεα ότι γράφει στα entries της wikipedia... :)

      Delete
  23. http://www.bestmedicaldegrees.com/evolution/

    ReplyDelete