Monday 12 May 2014

Στην παραλία με τα σπασμένα γυαλιά



Είναι μια από τις παραλίες που θέλω να πάω. Ονομάζεται Glass Beach και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Για πολλά χρόνια η παραλία αποτελούσε σκουπιδότοπο. Οι άνθρωποι πήγαιναν και έριχναν κάθε λογής ακαθαρσίες και σκουπίδια. Τόνοι σκουπιδιών, γυαλιά, συσκευές, ακόμη και αυτοκίνητα πετάχτηκαν εκεί. Μερικές φορές οι κάτοικοι για να μπορέσουν να χωρέσουν και άλλα σκουπίδια στην παραλία άναβαν τεράστιες φωτιές και έκαιγαν όσα καιγόταν.

Κάπου τη δεκαετία του ’60 οι αρχές της περιοχής αποφάσισαν πως δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση. Διάφορα προγράμματα καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν για να διορθωθεί η τεράστια οικολογική καταστροφή. Οργανώθηκαν εκστρατείες καθαριότητας, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια… αλλά όχι όλα.

Επειδή, οι άνθρωποι πετούσαν τα σκουπίδια από ψηλά, ήταν αδύνατο να μαζευτούν τα σπασμένα γυαλιά και έτσι τα άφησαν εκεί.

Ότι δεν μπόρεσε να κάνει όμως ο άνθρωπος το έκανε η ίδια η φύση. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τα κύματα καθάρισαν την παραλία και την μεταμόρφωσαν σε μια από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο.

Από τα σπασμένα γυαλιά, δημιουργήθηκαν εντυπωσιακά χρωματιστά πετραδάκια που καλύπτουν
ολόκληρη την παραλία μέχρι σήμερα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες της παραλίας.

Μια μέρα θέλω να την επισκεφτώ και να περπατήσω πάνω στα χρωματιστά πετραδάκια της.

Μέχρι τότε, θα τη θαυμάζω από τις φωτογραφίες και θα σκέφτομαι πως η ζωή είναι όπως η γυάλινη παραλία. Τα κακά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Αρρώστιες, τσακωμοί, προβλήματα οικονομικά ακόμη και ο θάνατος. Δυστυχώς, αποτελούν μέρος της ζωής.

Σε κάθε ασχήμια, κρύβεται και μια ομορφιά. Ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Δεν λέω ότι από το θάνατο ενός ανθρώπου που αγαπούμε, μπορεί να βγει κάτι καλό. Αυτό, που λέω είναι πως όταν απομακρύνουμε τα σπουπίδια, αυτό που μας πόνεσε και μας στεναχώρεσε, μπορεί στο τέλος να δούμε τα σπασμένα γυαλιά να γίνονται πολύχρωμες πέτρες, στολίδια στην παραλία.

23 comments:

  1. Ου ρε Ινβίκτους. Κάτσε να φωνάξω τη συμπεθερά μου για συμπαράσταση.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Φέκιου κόρη συμπεθερά.

      Delete
  3. Ναι ειπεν μας τα ηδη ο ΙΤιδας. Τοτε που ηταν πιο αθκιασερος εκαμνεν 5-6 ποστ την ημεραν

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άτε να σας δω. κανεί να χουμίζετε τον Αϊτά.

      Delete
    2. Πε τα Cypriopoul ντήαρ τζι ήρταν τ' αύρια να διώξουν τα σήμερα!

      Delete
  4. Ινβίκτους. Πριν από εσάς, για εσάς.

    σε κάποιο μπλογκ το ξαναέγραψα (πρέπει να ξεκινήσω βιταμίνες για την μνήμη). Έννεν ότι τα πάντα γίνουνται για κάποιο σκοπό. Τούτον εν το πιστεύκω.
    Πιστεύκω όμως ακράδαντα ότι είμαστεν ικανοί για τα χείριστα τζιαι για τα βέλτιστα. Τζιαι ότι πάντα επέρχεται η ισορροπία.
    Επίσης, άμαν συμβεί κάτι κακό, εκλογικεύουμεν το. Για να αντέξουμε. Πάντα εννα έβρουμεν κάτι θετικό μέσα στην μαυρίλα, έτσι πρέπει. για να προχωρούμε.

    έτο, έπιαν με η φιλοσοφική μου διάθεση:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. το όλα γίνονται για ένα σκοπό ποτέ δεν το πίστεψα, μάλιστα το κοροϊδέυω. αλίμονο να συμβαίνουν άσχημα πράγματα για ένα σκοπό.

      Delete
  5. Επίσης, άμαν συμβεί κάτι κακό, εκλογικεύουμεν το. Για να αντέξουμε. Πάντα εννα έβρουμεν κάτι θετικό μέσα στην μαυρίλα, έτσι πρέπει. για να προχωρούμε.

    Αυτό που λέει η Δεσποσύνη πιο πάνω. Έτσι είμαστε προγραμματισμένοι, κι έτσι πρέπει να είμαστε προγραμματισμένοι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. δεν είναι μόνο ότι είμαστε προγραμματισμένοι να προχωρούμε. όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό, μας πνίγει και εστιάζουμε μόνο σε αυτό. αφού περάσει όμως καιρός βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά, από διαφορετική ίσως οπτική γωνία.

      Delete
  6. Πολλά όμορφη παραλία. Αρέσκει μου πολλά τούτη η ποικιλομορφία. Άμα πάω δηλαδή εν ναν εντάξει να πατώ πάνω ξυπόλητη, απ ότι κατάλαβα. Κάμνω double check Για να σιουρευτω... προλαβαίνετε να μου πείτε πριν κλείσω τις φετινές μου διακοπές.

    Εγώ δεν πιστεύω ότι ούλλα γίνονται για κάποιον σκοπό (δεν εννοώ για την κατάληξη της παραλίας... μιλώ γενικότερα). Νομίζω, όπως λέει τζιαι η Δεσποσυνη που πάνω, εν ο τρόπος που βρίσκουν οι άνθρωποι για να αντέχουν κάποιο κακό που τους συμβαίνει. Εν όπως το κλισέ "όταν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί... μπλα μπλα ) Άμα σου συμβεί τζεινο που θελεις δηλαδή, εσυνομοτισε, άμα ΔΕΝ, φταιεις εσύ που δεν ήθελες αρκετά... χα χα... όπως συμφέρει δηλαδή, τζιαι έχουμε την ανάλογη δικαιολογία στην άκρη της γλώσσας.

    Όπως λες κι εσύ Μάνα (να ζήσεις παρεμπιπτόντως τζιαι επίσημα για το mother's day) στη ζωή συμβαίνουν και τα κακά πράγματα. Όσοι είμαστε τυχεροί, ξεπερνουμε τα, ή μαθαίνουμε να ζούμε μαζί τους και προχωρούμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. δεν είπα ότι όλα γίνονται για ένα σκοπό. απλά ακόμα όμως και από κάτι άσχημο μπορεί να βγει στο μέλλον κάτι καλό. Από μια σχέση που ένας δεινοπάθησε, ίσως μάθει για παράδειγμα να κάμνει καλύτερες επιλογές.

      ευχαριστώ για τις ευχές, επίσης.

      Delete
  7. Εγώ είμαι καλυμμένη με την τελευταία σου παράγραφο: "Αυτό, που λέω είναι πως όταν απομακρύνουμε τα σπουπίδια, αυτό που μας πόνεσε και μας στεναχώρεσε, μπορεί στο τέλος να δούμε τα σπασμένα γυαλιά να γίνονται πολύχρωμες πέτρες, στολίδια στην παραλία."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημεραααααααααααααααααααααααααα.

      Delete
    2. Kαλημέραααααααα

      Delete
    3. Και έγω αυτό θα κρατήσω!! Ότι πιο ώραιο διάβασα και άκουσα σήμερα! Ότι πρέπει γιατι την κολοδιάθεση που έχω τις τελευταίες μέρες!! Φεκιου!!!

      Delete
  8. Αυτό, που λέω είναι πως όταν απομακρύνουμε τα σπουπίδια, αυτό που μας πόνεσε και μας στεναχώρεσε, μπορεί στο τέλος να δούμε τα σπασμένα γυαλιά να γίνονται πολύχρωμες πέτρες, στολίδια στην παραλία.

    Εγω νομιζω πως μονο στα παραμυθια συμβαινουν αυτα!
    Καλησπερα σας και καλη εβδομαδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμμ. τι να σου πω. ίσως να εξαρτάται από τον άνθρωπο και πως βλέπει τα πρα΄γματα. η ζωή μου δεν είναι παραμύθι, όμως πολλές φορές έτυχε να δω τα σκουπίδια να γίνονται πολύχρωμες πέτρες.

      Delete
  9. Ο επίλογος σου θα μπορούσε να ήταν κι ο τίτλος, ένα φινάλε με όλα τα νοήματα του κόσμου κλεισμένα μέσα του.... Καλημερούδια!

    ReplyDelete
  10. http://www.youtube.com/watch?v=rC63Kvh-tlo

    eonia tus i mnimi. i anamnisis pu afinun ine valsamo gia ti psihi ke stolidi gia ti mnimi.

    ReplyDelete