Wednesday 4 June 2014

Ζάχαρη, αγάπη μου



Πάω να κάμω τον πρωινό καφέ μου. Βλέπω συνάδελφο στην ίδια διαδικασία. Προσφέρομαι να τον βοηθήσω, δέχεται με χαρά. Στην ερώτηση αν τον πίνει σκέτο, μου απάντησε ότι βάζει τρία κουταλάκια ζάχαρη. Ούτε στο σιρόπι για το γλυκό καρυδάκι, δεν βάζει κανείς τόση ζάχαρη, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης είναι της μόδας ο πόλεμος κατά της ζάχαρης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, από την Αμερική, γρήγορα επεκτάθηκε και στην Ευρώπη για τη ζάχαρη. Σιγά που δεν θα ακολουθούσαμε, να μου πεις.

Ότι είναι βλαβερή, πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που το παρακάνουν με τα γλυκά (ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω) και αυτό επίσης γνωστό. Και ναι η παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε μάστιγα.

Πολλές οργανώσεις και σύνολα πιέζουν για λιγότερη ζάχαρη στα συσκευασμένα τρόφιμα. Γιατί για παράδειγμα στα δημητριακά, που αρέσουν και στα παιδιά να έχει τόση ζάχαρη; Να μειωθεί αν όχι και να εξαφανιστεί. Και πάει λέγοντας το θέμα. Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της ζάχαρης.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και με το αλάτι.

ΟΛΑ τα τρόφιμα στη συσκευασία τους γράφουν πόσο αλάτι και πόση ζάχαρη περιέχουν. Κάποιες φορές οι ετικέτες μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρες, γίνεται πάντως αγώνας για πιο κατανοητό τρόπο καταγραφής των συστατικών ενός τροφίμου.

Πάντως, έτσι για να ξέρετε η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως εξής:

Γαλακτόζη
Γλυκόζη
Δεξτρόζη
Εκχύλισμα βύνης
Ζάχαρη άχνη
Ινβερτοσάκχαρο
Ισογλυκόζη
Καστανή ζάχαρη
Λακτόζη
Μαλτόζη
Μαλτοδεξτρίνη
Μελάσα
Μέλι
Νέκταρ αγκάβε
Πετιμέζι
Σακχαρόζη
Σιρόπι γλυκόζης
Σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου
Σιρόπι καστανής ζάχαρης
Σιρόπι ρυζιού
Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού
Τροποποιημένο άμυλο
Φρουκτόζη

Αφού λοιπόν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον «εχθρό» μπορούμε να τον αποφεύγουμε. Να μην τρώμε ζάχαρη, όταν δεν θέλουμε. Και έτσι να μείνουν στην ησυχία τους όσοι γουστάρουν τη ζάχαρη. Όσοι λένε «η ζάχαρη βλάφτει αλλά εγώ κάνω κέφι και την τρώω».

Δεν χρειάζονται ούτε νομοθεσίες, ούτε οι εταιρείες τροφίμων να αφαιρέσουν τη ζάχαρη.

Απλά πράγματα. Την τάση η κυβέρνηση και οι αρχές να προστατεύουν ντε και καλά ακόμη και το ζόρι τους πολίτες δεν την κατάλαβα ποτέ μου.

Θέλεις κύριε μου να τρως ζάχαρη και να κινδυνεύει και η υγεία σου και η εμφάνισή σου; Με γεια σου και χαρά σου. Γιατί να είμαστε υποχρεωμένοι οι υπόλοιποι που τρώμε ζάχαρη με μέτρο (yeah right) να αγοράζουμε τρόφιμα άγλυκα;

Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να τρώμε 10 με 12 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Θέλει κάποιος να «πνιγεί» στη ζάχαρη; Ας το κάμει και ας λουστεί μετά τις συνέπειες.

Να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συνέπειες της ζάχαρης, για την κρυφή ζάχαρη που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, για την ποσότητα που είναι σωστό να καταναλώνει κάθε μέρα και να πάρει τις αποφάσεις του.

Ο καθένας για τον εαυτό του και την οικογένειά του, να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό. Τελεία και παύλα. Και ας μην ζητά από το κράτος να βάλει εκείνο τα όρια και να τον προστατεύσει.

Χάνεται η προσωπική ευθύνη, όπως καταντήσαμε. Απαγορεύσεις, για το ένα, απαγορεύσεις για το άλλο, κανόνες για τα πιο απλά και μικρά ζητήματα, που αν βάζαμε κάτω την κοινή λογική δεν θα χρειάζονταν να ασχολούμαστε. Ναι ρε είναι κοινή λογική πως αν κατεβάσεις μισό λίτρο coca cola κάνεις κακό στον οργανισμό σου. Πρέπει δηλαδή να επέμβει κάποιος να σε σταματήσει για να μην το πιεις;


22 comments:

  1. "Να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συνέπειες της ζάχαρης, για την κρυφή ζάχαρη που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, για την ποσότητα που είναι σωστό να καταναλώνει κάθε μέρα και να πάρει τις αποφάσεις του.

    Συμφωνώ με αυτό.

    Η ζάχαρη αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Τώρα σε ποια μορφή την παίρνουμε και τι συνεπάγεται αυτό για τον οργανισμό μας είναι άλλο θέμα. Ο καθένας είναι σε θέση να κάνει τις επιλογές του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ζάχαρη είναι ωραία. όποιος θέλει. απλά πράγματα.

      Delete
  2. Κοίτα, όσο πιο ωμά και μη επεξεργασμένα, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Από την άλλη δεν θα το παραχέσουμε και στην υγιεινή διατροφή, μετά θα γίνουμε ακοινώνητοι, παίζει καμιά φορά να φάμε απο τα χέρια σου και πόσο υγειινό μπορεί να είναι αυτό; μπεχεχε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι εννοείς; Εν θα κάμεις δηλαδή γλυκό να φέρεις; Με σχεδία πάνω η τούρτα σε παρακαλώ, όχι απλή. Και ζαχαροπαστα από πάνω, μπόλικη.

      Delete
  3. Μόνο στον καφέ δεν μπορώ να αντισταθώ. Δυο κουταλιές σε 3-4 καφέδες την ημέρα!
    Κατά τα άλλα είμαι συνεπής στην υγιεινή διατροφή, από συνήθεια χρόνων τότε που δεν υπήρχε ενημέρωση.
    Να είσαι καλά για την ενημέρωση.
    Θα φροντίζω την διατροφή των δικών μου. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. η ενημέρωση είναι το καλύτερο. γιατί άλλωστε να περιμένουμε άλλους να φροντίσουν για μας; ας το κάνουμε μόνοι μας.

      Καλή σου μέρα.

      Delete
  4. Οκ, αφού διέταξες εσύ όποιος δεν αυτοενημερώνεται απο αύριο κατευθείαν στο εκτελεστικό. Κοπελλιά, αφίππευσε του καλάμου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοίτα αν περνούν τόσο πολύ οι διαταγές μου, ώσπου να ξεκαβαλικέψω δεν πετάγεσαι σε κανένα ζαχαροπλαστείο να φέρεις καμιά σοκολατίνα; Να μην λυπηθούν τη ζάχαρη πες τους μόνο.

      Delete
  5. Με την λογική των κυβερνήσεων και των διαφόρων μέσων εν νηστικοί που να μείνουμε!Εν έχει πλεόν πράμα που να μεν σου λένε ότι ενεν καλο! ψάρι, κρέας, γάλα, μέλι, ζάχαρη κλπ κλπ, όπως λες και εσύ όλα με μέτρον!!. Πάω να φάω ένα μπισκοτούδιν γλυτζίν να παν τα φαρμάτζια κάτω! χχ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν εν που τζείνα με μέντα και σοκολάτα φέρε κανένα κουτί τζαι που ποδά :)))

      Delete
  6. Από τη στιγμή που υπάρχει προειδοποίηση για οτιδήποτε βλαβερό αλλά και ενημέρωση τότε έγκειται στον καθένα μας αν θα προστατέψει τον εαυτό του ή όχι. Ούτε εγώ είμαι υπέρ της υπερβολής και δηλώνω μεγάλη φαν της ζάχαρης. Στον καφέ 2 κουταλάκια. Προσπαθώ να μην πολλοτρώει το αστέρι αλλά και κείνο με μέτρο.

    ReplyDelete
  7. Εμένα πάντως λιώνει η μίλλα μου τα κοπελούθκια που οι γονείς τους δεν τους αφήνουν να τρώνε καθόλου γλυκά. Σωστά λαλείς τζαι εσύ να μεν πολλοτρώνε αλλά καθόλου γίνεται; εν πολλά κρίμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν χρειάζεται να λιώνει η μίλλα σου κανένα. Αν εσύ έχεις μάθει να τρώεις επεξεργασμένες τροφές που με τα χημικά και συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και επικίνδυνες χρωστικές μόνο τροφές δεν είναι, υπάρχουν και άτομα που έχουν μάθει διαφορετικά και δεν τις έχουν ανάγκη.

      Συνταγές για γλυκά υγιεινά, νόστιμα και θρεπτικά υπάρχουν πάρα πολλές στο Διαδίκτυο για όλα τα γούστα και προτιμήσεις, πολύ πιο καλύτερες από τις αηδίες που αγοράζεις από τα περίπτερα και τις υπεραγορές. Από cheesecakes μέχρι σιοκολατίνες και brownies μέχρι μαρμελάδες.

      Δες την πιο κάτω συνταγή για σοκολατίνα και σοκολατάκια ως παράδειγμα.

      http://www.youngandraw.com/3-raw-recipes-from-be-love-restaurant-in-victoria-bc/

      Delete
    2. Ακόμα λίγες από τις αγαπημένες μου συνταγές.

      Hazelnut brownies
      http://www.adashofcompassion.com/2013/06/tiny-treats-feature-hazelnut-brownies-with-maple-chocolate-ganache/

      Chocolate cheesecake
      http://www.thesweetlifeonline.com/2013/01/13/raw-chocolate-hazelnut-cheesecake/

      Strawberry cake
      http://ascensionkitchen.com/birthdays-panic-attacks-and-a-strawberry-layer-cake-with-rose-frosting/

      Delete
  8. Διαβασε καλα τι εχω γραψει και τι θελω να πω. Δεν ειναι για το τι αγοραζω αλλα το δικαιωμα να αγοραζω οτι θελω ακομη και αν ειναι αηδιες οπως εσυ λες. Δεν χρειαζομαστε το κρατος να κανει τον αστυνομικο για το τι τρωμε.

    ReplyDelete
  9. Σου στέρησε εσένα το κράτος το δικαίωμα να αγοράζεις ότι θέλεις; Θέλω να πω έγινε κάτι το συγκεκριμένο, καμιά νέα νομοθεσία ή κάτι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στην Κύπρο όχι ακόμα. αναφέρομαι στις ΗΠΑ κυρίως, όπου οργανώσεις πιέζουν να απαγορευτεί η ζάχαρη σε καποιες ομάδες τροφίμων. Και αν δεν κάνω λάθος, άρχισαν οι απαγορεύσεις των extra large συσκευασιών στα αναψυκτικά σε fast food. το πρώτο είμαι σίγουρη, το δεύτερο το διάβασα, δεν το επιβεβαίωσα.

      Delete
    2. Ναι αυτό το ξέρω, αλλά δεν γίνονται απαγορεύσεις με την έννοια που το ανάφερες εσύ ως στέρηση δικαιώματος, αλλά για να μπει ένα μέτρο στις μεγάλες εταιρείες που πωλούν junk food, γιατί όπως είπες και εσύ η παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε μάστιγα.

      Δεν είναι όμως ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της ζάχαρης όπως έχεις πει, ούτε θα σου στερήσει κανείς το δικαίωμα να τρώεις ότι θέλεις και όσο θέλεις. Και υπάρχουν πίστεψε με πολύ πιο επικίνδυνα τρόφιμα όπως τα μεταλλαγμένα από ότι τα ζαχαρούχα, κυρίως λόγω εταιρειών όπως η Monsanto. Το κράτος οφείλει να τους ελέγχει και να νομοθετεί αναλόγως για το κοινό συμφέρον και να ενημερώνει τους πολίτες. Δεν είναο όμως τόσο απλό το θέμα. Δες και το πιο κάτω βίντεο.

      NEWSNIGHT: Paxman shows Coca Cola boss how much sugar is in a supersize cup

      http://www.youtube.com/watch?v=ugFock3p2xE

      Delete
  10. ό,τι δεν είναι απλό το θέμα της ασφάλειας τροφίμων το ξέρω πολύ καλά. Γιατί πέραν της πλάκας που κάμνω με τη ζάχαρη, διαβάζω ετικέτες ενημερώνομαι και γενικά προσέχω τι βάζω στο σπίτι. Εξαιρείται η Nutella.

    οπως ακριβώς το κράτος οφείλει να ελέγχει και να ενημερώνει τους πολίτες, το ίδιο και οι πολίτες οφείλουν να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος. Είναι κοινή λογική ότι οι εταιρείες θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους. να βάλουμε το νου μας να δουλεύκει τι μας είναι καλό και τι όχι. Γιατί να περιμένω για παράδειγμα την Kellogs να μειώσει τη ζάχαρη στα δημητριακά και να μην πάω να ψάξω να βρω δημητριακά χωρίς ζάχαρη;

    σε πάρα πολλά πράγματα έχει χαθεί η έννοια της προσωπικής ευθύνης.

    ReplyDelete
  11. Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι διαβάζεις και πόσο ενημερωμένη είσαι αλλά όταν λες ότι έχει χαθεί η έννοια της προσωπικής ευθύνης δεν είναι αλήθεια. Νομίζω έχεις αποκτήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

    Περισσότερο είναι θέμα άγνοιας παρά προσωπικής ευθύνης. Κανένας δεν είναι τόσο ανεύθυνος ώστε να τρώει ανεξέλεγκτα ότι θέλει, να ξέρει ότι κάνει κακό στον εαυτό του και ταυτόχρονα να απαιτεί από το κράτος να κάνει κάτι για αυτό. Κανένας.

    Καλά κάνεις που ενημερώνεσαι και διαβάζεις ετικέτες αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό γιατί υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες.Να χρησιμοποιήσω και εγώ το παράδειγμα σου της Kellogg's και να σου πω ότι δεν είναι μόνο η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουν στα προϊόντα τους. Χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα τρόφιμα και λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται προσθέτουν τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και συνθετικές βιταμίνες ή φυτικές ίνες.

    Λόγω χαλαρών εώς ανύπαρκτων νομοθεσιών δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις ετικέτες τις ακριβώς έχουν προσθέσει στα τρόφιμα π.χ. μεταλλαγμένα και συχνά χρησιμοποιούν αόριστες ορολογίες όπως natural flavors ή natural colors, που αυτές οι "γεύσεις" και "χρωστικές" μπορεί να είναι οτιδήποτε από λιωμένα σκαθάρια μέχρι αποξηραμένοι αδένες από τους πρωκτούς καστόρων.

    Και εδώ είναι που οφείλουν να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με διαφόρους οργανισμούς και να επιβληθούν αυστηρότερες νομοθεσίες και ελέγχοι γιατί ακόμα και εταιρείες όπως η Kellogg φέρουν ευθύνες για τα προΐόντα που πωλούν.

    ReplyDelete
  12. Παν μέτρον άριστον! Καλό και γλυκό βραδάκι :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πως ορίζεις το μέτρο και πως την υπερβολή; Είναι η χειρότερη συμβουλή το "όλα με μέτρο", αφού δεν μπορείς να βάλεις "τιμή" στο μέτρο και στην υπερβολή. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός με διαφορετικές ανάγκες και προσωπικά γούστα.

      Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι όλοι σαν εμένα αλλά το "όλα με μέτρο" είναι μια φράση την οποία προσωπικά δεν αντέχω να μου την λένε ή να την ακούω. Δεν μου αρέσει η μετριότητα ούτε θέλω να ζω την ζωή μου με "μέτρο". Είτε αυτό αφορά την διατροφή μου, είτε τις επαγγελματικές μου και προσωπικές μου σχέσεις, τα χομπυ μου, σπορ που μου αρέσουν και γενικά με ότιδηποτε ασχοληθώ.

      Το "μέτρο", όσο αφορά εμένα είναι υπερτιμημένο. Το "μέτρο" οδηγεί στην μετριότητα και η μετριότητα στην αποτυχία. Το "μέτρο" δεν προσφέρει ικανοποίηση και δεν βλέπω το λόγο να ασχολούμαι ή να αφιερώνω το χρόνο μου σε κάτι που δεν μου προσφέρει ικανοποίηση.

      Όπως είπα αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι όλοι σαν εμένα, αλλά δεν μπορώ να ακούω αυτή την φράση.

      "Τώρα που έφτασε η ζωή μου στο τέλος της, χαίρομαι που την έζησα με μέτρο", είπε ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.

      Delete