Thursday 19 June 2014

Τα G3 να επιστρέψουν στους στρατώνες



Απέφυγα να περάσω έξω από το σχολείο. Η καρδιά μου είναι ήδη πολύ βαριά μετά το φονικό, δεν άντεχα να δω βουβό το σχολείο που μέχρι χτες ήταν γεμάτο με τις φωνές των παιδιών και των δασκάλων τους.

Θα ακουστούν πολλά, ήδη λέγονται και γράφονται πολλά σχόλια. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο δράστης σκότωσε την οικογένειά του με ένα όπλο G3, το ίδιο όπλο που του έδωσε ο στρατός για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Θα ακουστεί υπερβολικό να πω ότι το ίδιο το κράτος όπλισε το χέρι του φονιά και αυτόχειρα;

Ποτέ δεν κατάλαβα τη λογική του να έχει ένας έφεδρος όπλο στο σπίτι του. Η δικαιολογία είναι πως αν γίνει πόλεμος δεν θα χάσουν καιρό μέχρι να πάνε οι έφεδροι στις μονάδες τους να οπλιστούν. Bullshit.

Με εξαίρεση την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008 δεν θυμάμαι άλλο πόλεμο που να ξέσπασε από τη μια στιγμή στην άλλη. Πάντα προηγούνται γεγονότα, υπάρχει αφορμή υπάρχει και η αιτία. Ξαφνικός πόλεμος, δεν υπάρχει. Ούτως ή άλλως όσο ξαφνικός και να είναι θα το μάθουμε από το Twitter, επομένως προλαβαίνουν οι έφεδροι να πάνε να βρούνε όπλο.

Να πω ότι ακόμη και στο Ισραήλ, που κάθε τρεις και λίγο υπάρχει πραγματική σύρραξη και οι έφεδροι πολεμούν στα αλήθεια και δεν κάθονται κάτω από τις τερατσιές να λένε τα νέα τους με τους παλιοσειρές, δεν παίρνουν όπλα σπίτι τους.

Για να πάρουν όπλο σπίτι, πρέπει να είναι στη διάρκεια πολέμου ή κρίσης. Για παράδειγμα, στην τελευταία κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όσοι έφεδροι ήταν στις μονάδες και πήγαιναν σπίτι για να ξεκουραστούν, έπαιρναν και το όπλο μαζί και επέστεφαν στις μονάδες τους. Όταν τέλειωσε το κακό, τα άφησαν στις μονάδες τους, δεν τα πήραν μαζί τους.

Πολλοί υπερασπίζονται το ότι ένας έφεδρος μπορεί να έχει όπλο σπίτι του. Μου θυμίζουν τους λάτρεις της οπλοκατοχής στην Αμερική, που μιλούν για το δικαίωμα τους στα όπλα. Χιλιάδες αμερικανοί σκοτώθηκαν από όπλα που ήταν στο σπίτι και μυαλό δεν βάζουν. Όχι ότι βάζουμε εμείς.

Η τραγωδία στο Στρόβολο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια μπορώ να θυμηθώ τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φόνους με όπλα G3 που είχαν έφεδροι σπίτι τους.

Προφανώς, για να φτάσει στο σημείο κάποιος να σκοτώσει την οικογένειά του, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν σημαίνει πως όποιος έχει το G3 είναι και εν δυνάμει δολοφόνος.

Από την άλλη όμως, ένα όπλο μέσα στο σπίτι, σημαίνει ότι πολύ πιο εύκολα μπορεί να γίνει το κακό. Λέμε ότι ζούμε σε εποχές δύσκολες, ότι η κρίση μας έχει γονατίσει, ότι φτάνουμε στα όρια μας. Υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όπλα;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πούμε επιτέλους, όχι όπλα στους εφέδρους; Πόσους άλλους αθώους ανθρώπους πρέπει να θρηνήσουμε για να πάρουμε αποφάσεις;

Όπλα στο σπίτι είναι ακριβώς ίδια κατάσταση με το Μαρί. Πιάσαμε την πυρίτιδα και τη βάλαμε δίπλα σε στρατόπεδο και σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό. Δεν άργησε να γίνει το μπαμ. Το ίδιο πράγμα και με τα όπλα. Χωρίς κανένα έλεγχο, οι έφεδροι παίρνουν όπλα στο σπίτι. Και επίσης δεν αργεί να γίνει το κακό.


Τα G3 να επιστρέψουν στο στρατό. Να μείνουν να σκουριάζουν στις αποθήκες, παρέα με τον υπόλοιπο, πολεμικό εξοπλισμό που χρυσοπληρώνουμε εν καιρώ κρίσης.

20 comments:

  1. Μια νορμάλ κοινωνία ψάχνει να βρει και να κατανοήσει τι μπορεί να πήγε τόσο στραβά, ώστε να φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος να θέσει τέρμα στην ζωή του, αφού πρώτα σκοτώσει την γυναίκα του και τα ανήλικα παιδιά του. Και αφού το κάνει αυτό, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

    Στην Κυπριακή κοινωνία όχι μόνο δεν κάνουμε τα αυτονόητα, αλλά το παίζουμε ξερόλες, παντογνώστες και εμπειρόγνωμονες μέσω Διαδικτύου φυσικά, μέσα από την άνεση του σπιτιού μας με επιχειρήματα του τύπου να επιστραφούν τα όπλα, κάνουμε ατυχείς παρομοιώσεις τύπου όπλο G3 στο σπίτι ισούται με έκρηξη στο Μαρί και υπερβολές όπως ότι το κράτος όπλισε το χέρι του φονιά.

    Δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν αλλά οι άνθρωποι και η μαλακία που μας δέρνει όλους μας εδώ στην βλακονησίδα που ζούμε.

    Εκφράζετε την γνώμη σας αλλά σταματήστε επιτέλους να το παίζετε έξυπνοι και να παρασύρεστε από τα συναισθήματα σας και από τα ΜΜΕ(ξαπάτησης).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπλογκ μου είναι και μπορώ να γράφω ό,τι θέλω. Να το παίζω έξυπνη και να παρασύρομαι και από τα συναισθήματά μου και από τα μμε.

      Delete
  2. Και το γεγονός ότι έχεις σβήσει το προηγούμενο σχόλιο μου, αποδεικνύει αυτό που έχω πει περί ωριμότητας. Γιατί δεν σβήνεις και το αρχικό μου σχόλιο να ησυχάσεις μια και καλή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πας καλά; Δεν έχω σβήσει κανένα σχόλιο.

      Delete
  3. Συμφωνώ στο σημείο με τον άλλο ανώνυμο ότι δεν σκοτώνουν τα όπλα αλλά οι ανθρώπου. Αν αύριο (μη κακό) γίνει κάτι με κυνηγετικό τι θα πείτε; Ότι όσες τζικλές επίασετε κανεί;, τέρμα τα κυνηγετικά όπλα και το κυνήγι; Αν γίνει φονικό με μαχαίρι να ξεχάσουμε τις μέρες που κόβαμε το κρέας με το μαχαίρι και να να αρχίσουμε να τρώμε με τα χέρια ώστε να κόβουμε κομμάτια με τα δόντια; Α, και όσες εγχειρίσεις έγιναν, κανεί! όχι άλλα μαχαίρια!

    Και κάτι τελευταίο, στην Ελβετία, οι έφεδροι έχουν τα όπλα στο σπίτι και δεν έχουν προβλήματα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. την εναντίωση μου με τα κυνηγετικά την έγραψα σε άλλο ποστ. σπορ τάχα μου. Μαλακίες. ένα μάτσο μαντράχαλοι βουρούν τζαι σκοτώνουν πουλιά που μεγάλωσαν σε κλουβιά, δεκάδες σκύλοι δηλητηριάζονται ή εγκαταλείπονται. Ναι ρε και το κυνήγι να απαγορευτεί. Έστω και μια ζωή να σωθεί αξίζει τον κόπο να πούμε όχι.

      Delete
  4. Συμφωνώ στο ότι χωρίς το G3 οι πιθανότητες να σκοτωθεί όλη η οικογένεια θα ήταν μικρότερες. Πιο δύσκολο σφάζεις τρία πλάσματα με μαχαίρι, ενώ πιο εύκολα σκοτώνεις με ένα όπλο. Όμως, θεωρώ ότι δεν είναι το όπλο το πρόβλημα. Σίγουρα συνέβαλε δραστικά, αλλά δεν είναι και η ρίζα του προβλήματος. Το σοκ είναι πολύ μεγαλύτερο από το να ψάχνουμε φταίχτη τώρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σαφώς και το πρόβλημα είναι η βία που διέπει την κυπριακή κοινωνία. Βία η οποία κρύβεται επιμελώς μπας και χαλάσει η καλή μας εικόνα. μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία; Δύσκολα. Τουλάχιστον ας μειώσουμε τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να σκοτώσει.

      Delete
  5. Φυσικά φταίνε τα όπλα στο σπίτι και ο στρατός γενικότερα. Θέλουμε στρατούς λένε.

    Πόσες ζωές και χρόνια έχει αυτός ο στρατός μας καταστρέψει; Όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και έμπρακτα. Γεγονότα που σπάνια φτάνουν τα αφτιά των έξω από τους στρατούς.. αυτοκτονίες και ατυχήματα με παλαιά πυρομαχικά και χειροβομβίδες. Στην θητεία μου, σε διάστημα 2 χρόνων, δύο αυτοκτονίες και ένα θάνατο από ατύχημα. Πόσες δυστυχώς τραγωδίες υπήρξαν, εντός και εκτός στρατοπέδων, και θα υπάρξουν λόγου αυτού του μη επαγγελματικού, παλαιωμένου και μη σοβαρού στρατού που λέγετε "Εθνική Φρουρά";

    Ο υποστηρικτής του αντιθέτου, σοβαρό στρατό δεν έκαμε ή προφανώς ζει εκτός πραγματικότητας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μπορώ να εκφέρω θέμα για το στρατό, γιατί υπηρέτησα, αλλά αν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι θεσμοί έχω μια ιδέα του τι γίνεται. Δεν ξέρω αν η λύση είναι η κατάργησή του. αν όμως συνεχίσει να υπάρχει πρέπει κάποιος να πάρει απόφαση τζαι να τον εκσυχρονίσει. που τα θεμέλια ως την κορυφή. Αλλά επειδή τα συμφέροντα είναι τεράααααααααααααααααστια αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο. Που το στρατό τρων πολλοί.

      Delete
  6. Το όπλο είναι ο ευκολότερος τρόπος να σκοτωσεις εναν η πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται άμεση ούτε καν κοντινή επαφή, Αποτελει ένα απο τα πιο εύστοχα και ευχρηστα φονικά αντικειμενα. Και αν πήγα να εκνευριστω με τον πρώτο ανώνυμο, καθώς επίσης κ με το τρολλαρισμα στο οποίο αναφορά κάνει ο αντίχριστος, περισσότερο με εκνευρισαν οι αιμοβοροι δημοσιογράφοι, καθώς επίσης κ το λινκ που βάζω πιο κάτω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://nstylianou.com/archives/1089?fb_action_ids=704043539675516&fb_action_types=og.likes

      Είναι ένα άρθρο που κάνει αναφορά στην οπλοκατοχη κ το λαϊκισμό, και υποστήριζει μεταξύ άλλων ότι είναι σχεδόν αδύνατο στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. Είναι μονόπλευρη και επικίνδυνη άποψη.

      Delete
    2. το νομοσχέδιο που ήθελε να περάσει ο Ομπάμα και τελικά του το έκοψε το πανίσχυρο λόμπι της οπλοκατοχής, προνοούσε ένα έστω και τυπικό ψυχολογικό έλεγχο για όποιον θέλει να έχει όπλο σπίτι του.

      στην Κύπρο οι έφεδροι, ανεξαρτήτως ψυχολογικής και νοητικής κατάστασης μπορεί να βρεθούν με το G3 σπίτι τους. το θέμα μου εμένα δεν είναι η εθνική φρουρά και η εφεδρεία.είναι το ότι ένας παρανοϊκός μπορεί να βρεθεί με όπλο. τζαι τούτο είναι τρομακτικό.

      τζαι θα συμφωνήσω με τους δημοσιογράφους. και είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με τα όπλα. ¨Οπως ο κάθε έφεδρος μπορεί να βρεθεί με όπλο, έτσι τζαι ο καθένας είτε κάμνει για τη δουλειά είτε όχι, είτε σπούδασε κάτι σχετικό είτε όχι, κάμνει το δημοσιογράφο.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Μπήκα και είδα το άρθρο που παρέθεσε η κολόνα. Τραγικότερο όλων, η εκμετάλλευση του γεγονότος από πολιτικά πρόσωπα, όπως π.χ. της μούμιας της Χαραλαμπίδου που θέλει να προωθήσει πολιτικές θέσεις μέσα από το συμβάν. Ακόμη κι αν είχαμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε στρατό εφάμιλλο του αμερικάνικου, η Χαραλαμπίδενα θα έβγαινε να τον χαρακτηρίσει αχρείαστο. Είναι λυπηρό που σε μία τέτοια οικογενειακή τραγωδία πετιέται ο καθείς και κλάνει.

    ReplyDelete
  9. Ο μάθε άσχετος μιλά για τα όπλα και το κυνήγι. Κάμερα κανένα γλύκισμα και κανένα κουπεπι που ξέρετε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ρε φιλε αν έξερεν να κάμνει γλυκά ήταν να ήμουν δαμαί τωρά;

      Delete
    2. Ενω εσυ δηλαδη ποσο σχετκος εισαι; Εχεις διπλωμα απεκτησες κανενα πτυχιο με ειδικοτητα τα οπλα;

      Delete
  10. *καμετε

    ReplyDelete
  11. @anonymous: Τα γεγονότα δείχνουν ότι τελικά μόνο "άσχετοι" κατέχουν όπλα στην Κύπρο (με την άδεια του στρατού και των κυνηγών) άρα μεν μουρμουράς διότι μόνο οι "άσχετοι" μπορούν να σχολιάζουν το θέμα :)

    ReplyDelete