Monday 21 July 2014

Πιο ακριβή ή πιο φτηνή η ζωή μας;



Ήμουν πρόσφατα στο κομμωτήριο. Μου περνούσε την βαφή η κοπέλα και άκουσα τον κύριο παρά δίπλα που έκοβε τα μαλλιά του και σχολίαζε ότι η ζωή είναι πολύ πιο φτηνή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από έξι χρόνια.

Μείναμε με τον κομμωτή με ανοικτό το στόμα και τον ακούγαμε. Είπε, για παράδειγμα, ότι πριν από έξι ήθελες τουλάχιστον 200 ευρώ για να βγάλεις το πάρτι της Πρωτοχρονιάς. Ότι σήμερα με 25,000 αγοράζεις πολύ πιο καλό αυτοκίνητο από το παρελθόν, ότι είναι εύκολο να βρεις παπούτσια και ρούχα από 10 ως 50 ευρώ για να ντυθείς.

Δεν λέω, έχουν βάσει τα επιχείρημά του. Προσπάθησα να του εξηγήσω (ναι πάλι δεν κατάφερα να συγκρατηθώ) ότι μπορεί μεν να έπεσαν οι τιμές σε κάποια είδη ή υπηρεσίες αλλά η καθημερινότητά μας ακρίβυνε κατά πολύ μάλιστα.

Γιατί τι να την κάνω την πιο φτηνή Πρωτοχρονιά, που είναι μια φορά το χρόνο, όταν ολόχρονα οι τιμές των καυσίμων διπλασιαστήκαν; Ή όταν βρίσκω πιο φτηνά ρούχα, αλλά ξοδεύω πολύ περισσότερα σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το ψωμί, τα φρούτα και το κρέας;

Του είπα πως σήμερα το καθημερινό τραπέζι κοστίζει πολύ περισσότερο. Μου απάντησε πως σήμερα μπορείς να βγεις έξω και να βρεις φαί με 10 ευρώ το άτομο.

Ο κύριος επέμενε, πως πριν ζούσαμε μέσα στην υπερβολή και πως τώρα προσγειωθήκαμε, εντάξει καμία ένσταση σε αυτό, και πως τώρα μπορούμε να αγοράσουμε σπίτια και διαμερίσματα σε πιο καλές τιμές.
Μετά έκανε την επέμβασή του και ο κομμωτής, ο οποίος του υπέδειξε πως δεν πρέπει να βλέπει μόνο την πτώση των τιμών, αλλά και την πτώση των μισθών. Γιατί ακόμη και να έγιναν πιο προσιτά κάποια αγαθά, ο μισθός των περισσότερων, έφαγε τόση κατρακύλα που και πάλι δεν μπορείς να αγοράσεις.

Πλέον βρίσκεις διαμέρισμα με 150,00 ευρώ. Σημαίνει κάτι; Δάνειο από την τράπεζα δύσκολα θα πάρεις. Ποιος αντέχει σήμερα να πληρώνει δόση για τέτοιο χρέος;

Πάντως, προβληματίστηκα από τη συζήτηση. Το ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια οικονομική άνεση, αυτό είναι δεδομένο.  Αλλά τόση διαφορά απόψεων;

Εσείς τι πιστεύετε; Η ζωή μας τα τελευταία χρόνια έγινε πιο φτηνή ή πιο ακριβή;

20 comments:

  1. Εν ποτζείνα τα γκρίζα σημεία. Κάπου ανοίξαν επιλογές πιο οικονομικές, αλλά που την άλλη τι να τες κάμεις άμα εν μπορείς ούτε τζείνη την επιλογή να κάμεις πλέον επειδή ο μισθός σου εκόπηκε καά 1/3 πχ και έχεις κι έξτρα ένα μωρό που πριν ήσουν εντάξει να το συντηρείς;
    Τι να το κάμω το ταξίδι με λόου κοστ εταιρεία άμα εν έχω να πληρώσω τα βασικά μου πλέον;
    Εν ούλλα σχετικά. Οι αππωμάρες όντως ελλιάναν λίο, αφού ελλίανε ο κόσμος που τους παίρνει να τες κάμνουν, αλλά ως τζειαμέ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. πάνω κάτω έχεις δίκαιο. η πτώση των τιμών δεν συγκρίνεται με την πτώση των μισθών. επομένως βράσε ρύζι.

      Delete
  2. εν ξερω αν μπορω να εκφερω αποψη γιατι εν "εφκηκα κομα στη ζωη" να πληρωνω δοσεις κτλ αλλα εχω την εντυπωση οτι εφτηνισαν αριθμητικα καπως καποια πραματα αλλα σε καμια περιπτωση εν ειμαστε σε καλυτερη θεση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. έγραψα και την έχασα :) έλεγα λοιπόν πως διάβασα κάπου μια ανάλυση πως στις ΗΠΑ το καλύτερο σημείο σε σχέση μισθού και τιμών ήταν κάπου το 1983. μετά άστα να πάνε. ίσως και σε μας να είναι κάτι παρόμοιο.

      Delete
  3. αμα κρατας γοραζεις και το θεωρεις φτηνό. άμα δεν κρατας δεν γοράζεις ακόμα και αν το θεωρεις φτηνό. φτηνό η ακριβό δεν έχει σημασία. σημασία έχει αν κρατάς ή αν δεν κρατάς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μάλλον έχεις απόλυτο δίκαιο.

      Delete
  4. Για την αππωμαρα που λέει και η Μουν πιο πάνω έχω να πω πολλα. Θα τα πω σύντομα ποτζει σε μένα. Αμα βρω ώρα. Ουφου, ελπίζω να βρω σύντομα, τώρα με παρασέρνουν κάτι αισιόδοξοι (ασε κάτι δικά μου) ;).

    Στο θέμα σου, οπως τα λες είναι. Κάποια πράγματα έπεσαν απλά σε τιμές που τις λες πια κανονικές, αλλα πάλι δεν έχεις λεφτά να τα κανεις, γιατί δεν σου μένει μια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μια? μονίμως με αρνητικό πρόσημο ο λογαριασμός στην τράπεζα.

      Delete
  5. Έχω να πω ότι οι καλύτερες συζητήσεις γίνονται στα κομμωτήρια και τις αισθητικούς!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ου καλά να 'σαι. που να δεις μετά τη συζήτηση που ακολούθησε για τις τιμές στον Πρωταρά.

      Delete
  6. Μπορεί να περιορίσαμεν λλίο τες πελλάρες αλλά τι να το κάμω όταν στα βασικά ακόμα κόφκουν μας την. Παράδειγμα. Ένα μπουκάλι νερό. Πέρσι στη Σαντορίνη (σημείωσε Νο 1 προορισμός στην Ευρώπη) το αγοράζαμε 25 λεπτά (το μεγάλο). Στην Κύπρο 50 λεπτά το μικρό; Κι αμα είσαι και κανένα πρωταρά μπορεί να παει και 2 ευρώ; Ή που την άλλη τα σπίτια. Εξαναείπα το ότι θέλω σπίτι με αυλή. Μπορεί να εφτηνίσαν αλλά άμα εν διούν δάνεια ή αμα εν μπορώ να πληρώνω δόση πως θα κτίσω. Η στέγη, το νερό και το φαΐ εν τα βασικά. Τα άλλα ούλλα εν πελλάρες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. όλο το θέμα είναι τα βασικά. τρόφιμα, καύσιμα, γάλα, όλα πιο ακριβά. μισθοί πιο κάτω. τα βγαζεις πέρα; δύσκολα και αυτό αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν δουλειά.

      Delete
  7. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Ακόμα και αν κάποια πράγματα εφτηνήσαν τα βασικά αγαθά που καθορίζουν το καλάθο της νοικοκυράς ακριβύναν και οι μισθοί εππέσαν. Έτσι διαφωνώ μαζί με τον Κύριο. Που την άλλη βέβαια εν βλέπω και τον μέσο Κυπραίο να εσυγκιν΄γηθηλε ιδιαίτερα. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι γεμάτα, όλοι πηγαίνουν ταξίδια κλπ. Who knows?? 'Αβυσσος η ψυχή του Κυπραίου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. κοίτα σε όλες τις χώρες που τες έπιασε η κρίση παρατηρήθηκε το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις και δουλειές και να γεμίζουν οι καφετέριες. δεν κάνω αστεία, έγινε έρευνα πάνω στο θέμα.

      Delete
  8. Εξαρτάται τζιαι το πως ζει ο καθένας νομίζω έτσι. Τι ζωή ακολουθά κάποιος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. εν μέρει ναι εξαρτάται από τη ζωή που κάμνεις. που την άλλη όμως οι ανάγκες της ζωής είναι πολύ μεγάλες.

      Delete
  9. Εν πιο ακριβή η ζωή, γιατί εν εππέσαν παντού οι τιμές σε σχέση με τους μισθούς που πιάννει ο μέσος πολίτης, άσε που οι μισοί εν άνεργοι. Πώς εν πιο φτηνή άμα το φραπέ εν 4-5 ευρώ στα παραπάνω cafe τζιαι το νερό στα εστιατόρια τζιαι στον Πρωταρά πιχι εν 4-5 ευρώ. Το νερό! Εννοείται ότι εξαρτάται τζιαι πού πάεις, αλλά εξαρτάται τζιαι που τα πόσα κρατάς. Τέσπα, εν πιο ακριβή θέλω να πω του παρέα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ. Είναι πιο ακριβή. Και παρόλο που κάποιοι έχουν ρίξει τιμές (μαζί με την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών και προϊόντων τους) κάποιοι άλλοι συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.

      Σχετικά με το παράδειγμα που έδωσες πιο πάνω, θυμήθηκα ένα "γνωστό" που "παραπονιόταν" γιατί παραπονιόνταν ορισμένοι για τις τιμές των χυμών και φραπέ σε κάποια μπαρ ή ξενοδοχεία στον Πρωταρά και Αγία Νάπα.

      Ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα να πληρώνει 5 ευρώ για φραπέ φτάνει όπως είπε να είναι τσακρίν (βάζοντας και το ΄ν΄ στο τέλος της λέξης) και ούτε θεωρεί την τιμή παράλογη. Προσωπικά θεωρώ ένα κουταλάκι καφέ και ένα κουταλάκι ζάχαρη με νερό και παγάκια σε πλαστικό ποτήρι που κοστίζει ίσως 50 σεντ κοροϊδία να το πληρώνεις 5 ευρώ και ας είναι και τσακρίν, αλλά όταν έχεις τα χρήματα μαγκιά σου.

      Απλά αυτός είχε ένα τόσο πομπώδες υφάκι, που το μόνο που ήθελα ήταν να τον χαστουκίσω για να συνέλθει. Κάποιοι όπως φαίνεται, ζουν σε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο από τους υπόλοιπους.

      Delete
    2. Θέκκιου μαϊ φρέντ!

      Delete
  10. Συμφωνώ με τον Ανώνυμο πιο πάνω σχετικά με το αν έχεις αγοράζεις. Αλλά γενικά η ζωή μας έχει ακριβύνει και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Από τη στιγμή που τα βασικά αγαθά πάνε πάνω, ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

    Νομίζω ο κύριος στο κομμωτήριο εθελοτυφλεί. Αν μειώθηκαν οι τιμές σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες δεν σημαίνει ότι έχει γίνει πιο φτηνή η ζωή μας αλλά επειδή μειώθηκε η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών αυτών.

    Αν π.χ. βρίκεις πιο φτηνά τώρα για πάρτυ της Πρωτοχρονιάς είναι επειδή το πρόγραμμα είναι πιο "φτηνό" ή γιατί τα φαγητά και ποτά έχουν μειωθεί σε ποσότητες ή απλά δεν είναι η ίδια ποιότητα. Δεν θα επενδύσει ο ιδιοκτήτης σε κάτι ακριβό αλλά σε κάτι που θα του κοστίσει λιγότερο, εξού και οι πιο χαμηλές τιμές. Άλλο να φέρεις για παράδειγμα την Λόπεζ και άλλο την Πελαγία.

    Τα αυτοκίνητα είναι πιο φτηνά γιατί έχουν μειωθεί οι φόροι, αλλά αυξήθηκαν οι τιμές στα καύσιμα έτσι ξίκκο σου. Επίσης τώρα με τα ηλεκτρονικά που έχουν και με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται πέφτουν και οι τιμές αντίστοιχα. Τηλεοράσεις, υπολογιστές, τηλέφωνα κ.τ.λ.

    Όσο αφορά τα παπούτσια και τα ρούχα εξαρτάται από το τι αγοράζεις και την ποιότητα αλλά και την μάρκα. Πολύ γενικευμένο αυτό που είπε. Γενικά τα επιχειρήματα του περί πιο φτηνής ζωής είναι το λιγότερο που μπορώ να πω λανθασμένα. Ο τύπος ίσως απλά να έχει πολλά λεφτά και δεν νοιάζεται, αλλά νομίζω ότι έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα.

    ReplyDelete