Wednesday 17 September 2014

Μακριά από τα παιδιά του



Πρόσφατα διάβασα τον Καλό Πατέρα της Amity Gaige. Χωρίς να θέλω να χαλάσω το σασπένς το βιβλίο για επίδοξους αναγνώστες, είναι η ιστορία ενός πατέρα, που «απαγάγει» την κόρη του και περνά μαζί της μερικές μέρες επειδή η γυναίκα του, δεν τον αφήνει να τη βλέπει, καθώς έχουν πάρει διαζύγιο.

Επίσης, τώρα τελευταία ακούω διάφορες ιστορίες από τον κοινωνικό μου περίγυρο. Ιστορίες ανθρώπων που στην πορεία ο γάμος τους δεν κατέληξε, όπως ήθελαν και έχουν πάρει διαζύγιο.

Στη μέση βρίσκονται τα παιδιά. Τα παιδιά που μετατρέπονται σε όπλα στη φαρέτρα των γονιών, σε ένα πόλεμο που δεν υπάρχουν νικητές αλλά μόνο χαμένοι.

Δεν υποστηρίζω ένα ζευγάρι να μένει μαζί για χάρη των παιδιών. Αυτό που λέω ότι υπάρχουν λιγότερο επώδυνοι τρόποι για να χωρίσει κανείς, εδώ κότζαμ Σκωτία και το έριξε στα δημοψηφίσματα για να πάρει διαζύγιο από την Αγγλία.

Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως αν κάποιος από τους δύο έχει πληγωθεί είτε λόγω απιστίας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε για οποιοδήποτε λόγο.

Το να παρεμποδίζει μια μητέρα ένα πατέρα να βλέπει τα παιδιά του, για μένα είναι απαράδεκτο, είναι ελεεινό, είναι έγκλημα. Και δυστυχώς, κάπως έτσι είναι πολλές από τις ιστορίες που ακούω.

Μητέρες που προβάλλουν χίλιες δυο δικαιολογίες και δυσκολεύουν όσο πιο πολύ γίνεται τους πατέρες από το να βλέπουν τα παιδιά τους, από το να περνούν χρόνο μαζί τους.

Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο παίρνουν εκδίκηση, στερώντας από τον άλλο, κάτι που αγαπούν. Δεν χρειάζεται να πω ότι στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά να πληγώνουν τα παιδιά τους.

Και στο κάτω κάτω ένας κακός σύζυγος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένας κακός πατέρας.

Δεν ξέρω πως θα είμαι, αν ο μη γένοιτο, χωρίσω. Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα και το δηλώνω απερίφραστα είναι πως δεν θα κάνω ποτέ κάτι που να στερεί τον πατέρα τους από τα παιδιά μου. Δεν θα βάλω ώρες και μέρες που να τα βλέπει, θα μπορεί να τα βλέπει όποτε και όποτε θέλει και δεν θα μπαίνω εμπόδιο στη σχέση τους.

Ξέρω πως είναι να μεγαλώνεις χωρίς πατέρα και δεν είναι καλό. Φαντάζομαι θα είναι χειρότερα, να ξέρεις ότι ο πατέρας σου ζει και ότι δεν τον έχεις.

Επιπλέον, οι περισσότερες μανάδες παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, ότι τρέχουν όλη μέρα σαν τρελές και δεν προλαβαίνουν. Φαντάζομαι μετά από ένα διαζύγιο, οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται. Τι καλύτερη ευκαιρία να αφήσουν τα παιδιά τους με τον πατέρα τους και να κάνουν αυτά που θα ήθελαν να κάνουν. Να πάνε για ένα καφέ, μια βόλτα, γυμναστική. Ή ακόμη και τίποτα. Μια ώρα στον καναπέ, χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ο Έρικ Κένεντι, ο πρωταγωνιστής του Καλού Πατέρα το μόνο που ήθελε ήταν να περνά χρόνο με την κόρη του. Ήθελε να τη βλέπει να μεγαλώνει, να είναι κοντά της όταν τον χρειαζόταν. Δεν άντεξε το γεγονός ότι δεν μπορούσε να το έχει.

Και  αναρωτιέμαι. Πόσοι Έρικ Κένεντι υπάρχουν άραγε ανάμεσά μας;




18 comments:

  1. Υπάρχει και μια ταινία συγκλονιστική, "το κυνήγι της ευτυχίας", που δείχνει τη ζωή ενός ζευγαριού με ένα παιδί, που η μητέρα τούς εγκαταλείπει επειδή ο πατέρας δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά και μένει να μεγαλώσει εκείνος το παιδί.. Κάθε φορά που τη βλέπω, κλαίω από συγκίνηση. Καλό φθινόπωρο Μάνα μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τη βάλω στα υπόψη για κανένα βράδυ την ταινία και ελπίζω να μην χρειαστώ κανένα κουτί χαρτομάντηλα.
      Καλό φθινόπωρο να έχουμε.

      Delete
    2. The pursuit of happiness! Υπέροχη ταινία κι εγώ την σκέφτηκα!

      Ως παιδί διαζευγμένων που δεν στερήθηκε τον πατέρα του, δηλώνω ότι καμιά φορά ένα διαζύγιο είναι ευκαιρία για δημιουργία ακόμα πιο δυνατών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά και τον κάθε γονιό ξεχωριστά. Διότι ο γονιός εκτιμά ότι αυτή η ώρα είναι η δική μου με τα παιδιά μου και πρέπει να την κάνω να αξίζει.

      Delete
    3. α την εχω δει τη ταινια που λεει η πετρα. ειναι εξαιρετικη. να τη δεις μανα μου .:)

      καλημερα! φιλακια πολλα!

      Delete
    4. επιβεβαιώνεις αυτό που λέω. επειδή δεν στερήθηκες τον πατέρα σου είσαι τώρα μια χαρά. σκέψου τι περνούν τα παιδιά που θέλουν να είναι με τον πατέρα τους και η μανα τους δημιουργεί προβλήματα.

      Delete
  2. Το ένα ειναι αυτο που λες. Το άλλο ειναι το ακριβώς αντίθετο, όπου ο πατέρας αδιαφορεί πλήρως και αναγκάζεται η μητέρα να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα για να μην πληγώνει τα παιδια, μεχρι να μεγαλώσουν και να αντιληφθούν μόνα τους.

    Παντως τα παιδια οσο καλα και να περνάνε, όταν ο ένας γονιός απο τους δυο απουσιάζει με τον οποιοδηποτε τροπο, κάτι γυρίζει με πίκρα στο μυαλό τους. Φαντάζομαι εσυ πρέπει να γνωρίζεις αρκετά καλα...

    Επισης πολυ σκληρό ειναι να έχεις πατέρα και αυτός να σε αγνοεί. Κάπως έτσι μεγάλωσε ο δικός μου πατέρας και δεν ήταν καθολου ευχάριστο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείται ότι μιλώ για καταστάσεις που ο πατέρας θέλει να βλέπει τα παιδιά και η μάνα δεν τον αφήνει. φυσικά υπάρχει και αυτό που λες εσύ. και ακόμη πιο σκληρό είτε η μάνα σου είτε ο πατέρας σου να σε αγνοούν.

      γιατί δεν είπαμε δεν υπάρχουν εξετάσεις για τους επίδοξους γονείς και γίνεται ο καθένας;

      Delete
    2. Τούτο το τελευταίο που είπες...Γιατί δεν υπάρχουν εξετάσεις για γονείς... Γιατί, γιατί, γιατί...

      Delete
    3. Επειδή δεν θα περνούσε κανείς τις εξετάσεις Ούτε καν εμείς τα ψώνια. Εξ άλλου που θα έριχναν τα παιδιά τα ψυχολογικα τους μετά; Οχι όχι. Εφαντάστηκες να έπαιρναν τις ευθύνες τους; Πάει.Θα χαλούσε ο κόσμος.

      Delete
    4. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της Νεράιδας

      Delete
  3. θλαρχει βεβαια και η αλλη πλευρα οπως λεει και η Κολονα.Σε ετσι καταστασεις απο ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ υπαρχουν τα προβληματα ο στοχος θα πρεπει να ειναι τα παιδια να ειναι καλα και να διασφαλιστουν ψυχικα.Δυστυχως σε ετσι καταστασεις υπαρχει ενας ακατασχετος εγωισμος απο ενα απο τους γονιους, πολλες φορες και απο τους δυο,οποταν τα μεγαλα θυματα ειναι τα παιδια.Επισης μεσα σε τουτη την ανισσοροπια που υπαρχει αναγκαζονται να λαβουν ρολο ενηλικα πολλες φορες και τουτο αφηνει τραυματα τα οποια δεν γνωριζω αν επουλωνονται και ποτε.Συνεπως σε ετσι καταστασεις οι γονεις πρεπει να σταματησουν να ασχολουνται με τον εαυτο τους να συνεργαστουν και να προστατευσουν τα παιδια τους.

    υ.γ γραφω που κινητο ελπιζω να βγαζω νοημα:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. μου έλεγε ένας φίλος μου ειδικός πως ακόμη και με τα ομαλά τα διαζύγια, υπάρχουν φορές που αφήνουν τράυματα στα κοπελούθκια. σκέφτου τι γίνεται με τα διαζύγια -μάχες.

      Delete
  4. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ότι με το διαζύγιο διαλύεται ένας γάμος. Όχι μία οικογένεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. πολλά σωστή αλλά λίγοι το σκέφτονται έτσι.

      Delete
  5. γι αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτός που θα τεκνοποιήσεις να περάσει που αυστηρά κριτήρια και να μεν είναι ο πρώτος κεντηκελένης που φατσίθηκες

    και το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες. παίρνεις ότι επιλέγεις.

    και οκ εν το είδες εν το επρόσεξες

    εν γίνεται!

    όπως συμπεριφέρεται στους άλλους θα σου συμπεριφερθεί και σένα όταν με το κακό τελιώσει η σχέση σας

    ReplyDelete
    Replies
    1. παίρνεις ό,τι επιλέγεις. τα μωρά όμως δεν επιλέγουν τζαι για αυτό είναι τα πιο κρίμα της υπόθεσης. πληρώνουν τις επιλογές άλλων.

      Delete
  6. Πολλά μεγάλο και περίπλοκο θέμα. Η κάθε περίπτωση εν πολλά διαφορετική. Ξέρω μια που έπιασε το μωρό και εξαφανίστηκε μέσω κατεχομένων. Όλοι το περίμεναν, η τύπισσα εν πελλή του Μικελλίδη, το πράμα δεν επίεννε καλά από καιρό και ο τύπος παρ' όλα αυτά έσπειρε ένα μωρό και τώρα ζουν με τον καμόν του και εκείνος και οι παπουδογιαγιάδες. Αλλά εν λίγο δύσκολο να τον λυπηθείς, καθώς εν που την ξερή την κεφαλή του.

    Υπάρχει και η άλλη περίπτωση που η γυναίκα δεινοπαθούσε και η μόνη λύση που είχε ήταν να κόψει κάθε επαφή και να εξαφανιστεί για να γλυτώσει. Και πολύ καλά έκαμε.

    Υπάρχουν και περιπτώσεις που η όλη επικοινωνία εμποδίζεται για λόγους εγωιστικούς και εκδικητικούς.

    Γενικά οι Έρικ Κένεντι που ζουν ανάμεσά μας εν πάρα πολλοί. Υπερβολικά πολλοί.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete