Thursday 25 September 2014

Κρατώντας αποστάσεις



Ο διπλανός στο body pump προχτές φορούσε ένα t-shirt που έγραφε «10 reasons why beer is better than woman».

Ήθελα πολύ να του πω την επόμενη φορά που θα θέλει αγκαλιά, που θα νιώθει μόνος, που θα θέλει να γαμήσει να πάει να βρει μια μπύρα, αλλά προτίμησα να ιδρώσω σηκώνοντας κιλά παρά να μπλεχτώ σε μια άσκοπη συζήτηση.

Τον τελευταίο καιρό, πολύ δύσκολα σηκώνω το γάντι για να εμπλακώ σε συζήτηση ή σε διαφωνία ακόμη και για τα πιο αγαπημένα μου θέματα.

Μπορεί να έβαλα μυαλό, να γέρασα ή απλά να έγινα σνομπ. Θα εμπλακώ μόνο όταν θεωρήσω πως το άλλο άτομο αξίζει τον κόπο. Και κυρίως αν νιώθω πως θα είναι πάρε δώσε η συζήτηση.

Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος για να τον σπαταλώ για τον καθένα, που απλά έχει μια άποψη, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς να έχει διαβάσει πέντε πράματα, χωρίς να του είναι βίωμα.

Που χου, αν είσαι γονιός και επιμένεις ότι είναι καλό να φορτώνονται οι μαθητές κατ’ οίκον εργασία δεν θα σου απαντήσω πως όλες οι μελέτες σήμερα λένε πόσο αντιπαιδαγωγικό είναι τούτο που υποστηρίζεις. Θα αρχίσω να παίζω με το κινητό μου, θα κουνώ το κεφάλι ότι τάχα σε ακούω και θα λυπηθώ πρώτο τα μωρά σου και δεύτερο τις δασκάλες τους. Την ώρα που θα τυπώνεις έξτρα ασκήσεις, εγώ θα είμαι στο πάρκο ή στο σπίτι καμιάς φίλης να περνώ καλά.

Το να μην έχω την ίδια γνώμη με τον άλλο δεν με πειράζει, αντίθετα με εξιτάρει. Αυτό που δεν αντέχω όμως με τίποτα είναι όταν ο άλλος δεν ακούει αυτά που λέω εγώ. Και δεν εννοώ να συμφωνήσει μαζί μου, απλά να ακούσει τα επιχειρήματά μου, να δει την οπτική γωνία από την οποία βλέπω εγώ τα πράγματα.

Όπως, επίσης δεν αντέχω τον κόσμο που το μόνο που θέλει είναι να πει τα δικά του, χωρίς να νοιάζεται για το τι λένε οι άλλοι. Μπλα, μπλα, μπλα. Έχουμε μπουχτίσει από μπλα, μπλα, μπλα.

Στο τέλος της ημέρας, κατάλαβα πως ό,τι και να λέμε ο άλλος θα κάμει αυτά που θέλει και αυτά που νιώθει. Αν είναι φίλος μας στενός, μπορεί να ακούσει κάτι, μπορεί και να τα λάβει υπόψη του. Διαφορετικά, γίνεται κουβέντα για χάρη της κουβέντας.

Και αυτό που δεν αντέχω με τίποτε είναι τις κουβέντες για μωρά. Ούτε να μιλώ για τα δικά μου, ούτε να ακούω για τα μωρά των άλλων. Ο,τιδήποτε περιστρέφεται γύρω από τον άξονα δεν κοιμάμαι, πονούν την κοιλιά τους, έκαναν πυρετό,  δεν τρώνε κτλ κτλ κτλ με κάνει να βαριέμαι αφόρητα. 

Αυτά είναι πράγματα που τα κάνουν όλα τα μωρά. Αντίθετα γουστάρω κουβέντες του στιλ έκαψαν το δέντρο έξω στην αυλή, τα έπιασε η δασκάλα να πηδούν από το παράθυρο ή όταν έχουν απορίες για το σεξ ή για άλλα παρόμοια θέματα. Μάλιστα, αυτά είναι καλά θέματα συζήτησης.

Μην μιλήσω για τη γοητεία να μιλάς με τα ίδια τα παιδιά και να συζητάς μαζί τους σοβαρά θέματα. Με μια τους ατάκα σε στέλλουν και σε βάζουν στη θέση τους. 

Και έτσι περνώ μια φάση αφασίας. Και εύχομαι να κρατήσει. Τελικά έχει πλάκα να κρατάς αποστάσεις και να σφυρίζεις αδιάφορα. Είναι πιο εύκολο έτσι να αντιληφθείς ότι μόνο που κέρδιζες τόσο καιρό είναι απλά να σπαταλάς το σάλιο σου και να χαλάς την καλή σου διάθεση.



18 comments:

  1. Να σου πω εγώ χαίρομαι για παράδειγμα να ακούω για μωρά γενικότερα μιαν και έχω λλίο το σύνδρομο της Μάνας (κολλητικό με τόσες Μανάες γυρώ μου)αλλά εκείνο που με εξιτάρει πολλά εν τούτο που λες:"Μην μιλήσω για τη γοητεία να μιλάς με τα ίδια τα παιδιά και να συζητάς μαζί τους σοβαρά θέματα. Με μια τους ατάκα σε στέλλουν και σε βάζουν στη θέση τους". Τρομερό το τι ακούεις από τα μωρά σήμερα. Τωρά για άλλα θέματα εξαρτάται με ποιο άτομο θα μπεις σε κουβέντα και για ποιο θέμα. Το ένα εξαρτάται που τη σχέση σου και που τι νου κουλιαντιρίζει ο άλλος, δηλαδή πχ εάν είναι στενόμυαλος εν αξίζει και το δεύτερο κατα πόσο ξέρεις το θέμα, αν το θέμα αξίζει να αναλυθεί και αν έχεις εσύ κάποιο κέρδος από την ανάλυση του. Παίζουν βέβαια ένα σωρό άλλοιπαράγοντες ρόλο. Και επειδή με έπιασε η γλωσσοδιάρροια σκάζω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί πουρέκα μου να σκάσεις; μια χαρά τα λες.

      Delete
  2. Καταλαβαίνω σε, ειδικά φέτος ήταν πολλά κουραστική η κατάσταση με το "μιλώ στους φίλους για το καλό τους αλλά δεν ακούν και μπουχτίζω", και επιβεβαίωσα ακόμα μια φορά ότι δεν κάμνω μάνα μου εγώ για έτσι σχέσεις. Δεν θέλω να με "υπακούν" ή να κάμνουν ό,τι λέω, αλλά να ξέρω ότι ακούν, και ότι αυτό που λέω κάπου, σε μια γωνίτσα το κρατούν, just in case.
    Αλλά έτσι αραίωσα και πολλές συζητήσεις. Είπα το πολλές φορές ότι αν με δεις να μην μπαίνω ποτέ σε συζήτηση μαζί σου ή που σε θεωρώ χαζό, ή που σε θεωρώ ξεροκέφαλο στην καλύτερη, και ξενερώνεις με σαν άνθρωπος.

    Που την άλλη, εν θα αρνηθώ μια συζήτηση επειδή ο άλλος δεν έχει κάποια βιώματα, εν πιστεύκω ότι δικαιούμαστε να εκφέρουμε άποψη μόνο αν εζήσαμε κάποια πράματα. Συζήτηση γίνεται, ανταλλάζουμε ιδέες, αρκεί να υπάρχει επιχείρημα ασπούμε. Επίσης, ίσως επειδή δεν είμαι γονιός για να βρίσκομαι συχνά στις καταστάσεις που περιγράφεις (πονεί την κοιλιά του, εν άρρωστο, εν τρώει), εν θα κρίνω τον άλλο που τα λέει, αλλά νταξ, έννεν ότι με ενδιαφέρει κιόλας το θέμα. Φαντάζομαι αν ήμουν η μόνη με μωρό που την παρέα, ή η πρώτ στην οικογένεια, ή κάτι, ίσως να ήθελα να τα συζητώ επειδή δεν θα ήξερα και δεν θα ήξερα και τι είναι το σύνηθες.

    Oh well... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. τζείνο που εννοώ ο άλλος να έχει βιώματα είναι ότι για παράδειγμα αν δεν είχες ποτέ αϋπνιες δεν αξίζει να δίνεις συμβουλές στον άλλο πως να κοιμηθεί. άποψη για το θέμα σίγουρα δικαιούσαι.

      Delete
  3. Κάτσε τζιαι έχω ένα ωραίο που μου στείλαν σε μειλ πρόσφατα και έχει να κάνει με τον πολύτιμο χρόνο των ώριμων ανθρώπων. Θα σου το στείλω.

    Η μαλακία είναι ότι διαβάζοντάς το, έχω καταλήξει ότι είμαι πολύ ώριμος άνθρωπος, αφού πραγματικά δεν θέλω να σπαταλώ το χρόνο μου με κόσμο που εν καταλάβει ή που πολύ απλά δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Το ότι είμαι ώριμη αν το σκεφτείς, δεν είναι κατ΄ανάγκην καλό. Από την άλλη, εξακολουθώ να θέλω να ανοίξω το κεφάλι κάποιου αυτές τις μέρες, πράμα που με κάνει και λίγο ανώριμη, πράμα που είναι καλό (!), γιατί σημαίνει ότι είμαι νεαρό άτομο, αφού είμαι ανώριμη.

    Για το ότι βαρκ να ασχοληθώ κάποιες φορές, είχα θεωρηθεί σνομπ και αυτό μου το έχουν πει άτομα που δεν με γνώριζαν και μετά δόθηκε η ευκαιρία να με μάθουν και μου είπαν ξεκάθαρα, είχαμεν σε για αχώνευτη και σνομπ.

    Το γεγονός ότι νοου τσιανς να βγάζω νόημα, το έχω σκεφτεί, αλλά δεν με πειράζει γιατί έτσι μιλούν όσοι είναι νέοι.

    Έχω να δηλώσω από το βήμα αυτό ότι παρομοίως βαρκ να ακούω για μωρά που εν κοιμούνται ή έχουν πυρετό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωραίο το κείμενο μερσί μποκού. πλέον νομίζω είμαστε σε φάση που ό,τι και να νομίζουν οι άλλοι για μας εν φακκούμε πενιά. αμμά χα.

      Delete
  4. Επιτέλους μια μάνα που θέλει να συζητά και για θέματα πέραν των μικρών παιδιών της.
    Για την αποστάση συμφωνώ πλήρως. Παλιά, με έλεγαν σνομπ,μετά, έγινα πολύ πιο ευκολοπρόσιτη (και τι κατάλαβα?) για να καταλήξω σε αυτό που λες τώρα περί ρυθμιζόμενης απόστασης και ησύχασα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. άμαν όμως κάμνουν μαλακίες αρέσκει μου να συζητώ. όπως είπα και στην Κολόνα πλέον δεν μας νοιάζει κιόλας για το τι λένε οι άλλοι για μας.

      Delete
  5. "Το μόνο που κέρδιζες τόσο καιρό είναι απλά να σπαταλάς το σάλιο σου και να χαλάς την καλή σου διάθεση" έχεις δίκιο αλλά.... Άμα εν προκλητικός ο άλλος και εν μπορείς να σκάσεις? Θα σκάσεις που το κακό σου? Εν μπορώ να σκάσω εύκολα η αλήθκεια! Επίσης... εν βαρκούμαι να συζητώ για μωρά φαΐ πυρετούς ίσως επειδή έχω μιτσί μωρό. Εσύ εξεπέρασες μάλλον τούντη φάση και πήγες σε πιο εξελιγμένες καταστάσεις. Εκείνο που με νευριάζει είναι οι υπερβολές σε έτσι συζητήσεις και δυστυχώς υπάρχουν πολλές.

    ReplyDelete
  6. Ούτε όταν ήταν πιο μικρές μου άρεσαν οι συζητήσεις για μωρά, εκτός αν υπήρχε λόγος. για παράδειγμα μια αρρώστια, μια κατάσταση που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω ακόμη και τώρα μου αρέσει να παίρνω απόψεις από άλλους ομοιοπαθείς. αλλά να κάτσω να συζητώ αν έβγαλε δόντια, αν είναι καλός μαθητής, αν τρώει το φαγητό του, πράγματα συνηθισμένα όχι βαρκούμαι.
    τζαι ναι έσσει πολλές υπερβολές. ρωτά αν είναι καλά το μωρό του άλλου και παίρνεις μια απάντηση διάλεξη.

    ReplyDelete
  7. Η αλήθεια αν το συγκρίνω με τζείνα που άκουσα για φίλους και ξαδέρφια από μανάδες τους, ενώ τα εν λόγω κοπελλούθκια ήταν σε ηλικίες κοντινές μου, όντως εν θέλεις να ακούσεις πόσο καλά τα πάει στο σχολείο ή αν εν ιδιότροπος στο φαΐ του, ή αν συγυρίζει μόνος του τα ρούχα του-19 χρονών μαντράχαλλος. Γενικά όμως νιώθω σε, που ένα σημείο και μετά νιώθεις ότι πετάσσεις το χρόνο σου να ασχολείσαι με κάποιους ανθρώπους και για κάποια θέματα!

    ReplyDelete
  8. καλημερα! καλη Παρασκευη! καλο ΣΚ να εχεις! φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
  9. H 4η παράγραφος από το τέλος, αποτελεί έναν από τους λόγους που είσαι φιλενάδα μου παρά το ότι έχεις μωρά :-)

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Αγαπητή Μάνα, να ένα βιβλίο ενδιαφέρον που σκοπεύω να διαβάσω και προτείνω και σε σένα! Αγαπώ σε!

    "Στον αστερισμό των Διδύμων", από τη συγγραφέα Ρόζαμουντ Πίλτσερ

    Η Φλόρα έστρεψε ελαφρά το βλέμμα και περιεργάστηκε την εικόνα της άλλης κοπέλας στον απέναντι καθρέφτη. Γύρισε τα μάτια της αλλού. Και πάλι πίσω, τόσο απότομα που τα μαλλιά της τής χτύπησαν το μάγουλο. Έβλεπε τον εαυτό της. Αλλά δεν μπορεί να ήταν ο εαυτός της, γιατί τώρα υπήρχαν δύο είδωλα στον καθρέφτη.

    Η Φλόρα και η Ρόουζ ήταν δίδυμες, αλλά δεν ήξεραν η μία την ύπαρξη της άλλης. Η Ρόουζ είχε μεγαλώσει με τη μητέρα της σ' ένα επιπόλαιο, κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Η Φλόρα είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια με τον πατέρα της, σε μία γαλήνια, πανέμορφη γωνιά των ακτών της Κορνουάλης.
    Μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία και η Φλόρα, για να βοηθήσει τη Ρόουζ που βρισκόταν σε συναισθηματικό αδιέξοδο, δέχτηκε να παίξει το ρόλο της αδελφής της. Και ο κόσμος γύρισε ανάποδα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το ψαξω φαινεται ενδιαφερον. Θεεεεεενξ

      Delete