Thursday 20 November 2014

Ένας τζιχαντιστής επιστρέφει



Όπως θα ξέρετε πολλοί νεαροί Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και πηγαίνουν στη Μέση Ανατολή και πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος.

Το πολεμούν συμπεριλαμβάνει σκοτωμούς, αποκεφαλισμούς, βιασμούς και κάθε είδους φρικαλεότητα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30,000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Οι περισσότεροι είναι αραβικής καταγωγής, μετανάστες στην Ευρώπη δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Τι ψάχνουν παραμένει άγνωστο. Μερικοί λένε ότι έχουν μπουχτίσει από τον καταναλωτισμό της Δύσης και τον ξεπεσμό των αξιών της. Άλλοι λένε ότι απλά ψάχνουν αδρεναλίνη και που θα βρουν περισσότερη από ένα πόλεμο. Άλλοι πάλι λένε ότι έχουν κρίση ταυτότητας δεν ξέρουν που ανήκουν.

Ένας μεγάλος φόβος είναι ότι πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, όπως αυτή που έγινε για παράδειγμα στον υπόγειο σιδηρόδρομο στο Λονδίνο.

Το πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες είναι πως θα αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να καταστήσει αυστηρότερα τα αντιτρομοκρατικά μέτρα προκειμένου να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί ένας νέος αντιτρομοκρατικός νόμος σύμφωνα με τον θα χορηγηθούν νέες εξουσίες στην αστυνομία των συνόρων σε ό,τι αφορά την κατάσχεση διαβατηρίων, την παρεμπόδιση υπόπτων να ταξιδέψουν, αλλά και την απαγόρευση τζιχαντιστών να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Τα μέτρα αυτά ξεκινούν από μια διαπίστωση. Κανένα από τα προγράμματα πρόληψης, καταστολής ή αποριζοσπαστικοποίησης που εφάρμοσε η βρετανική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο δεν εμπόδισε χιλιάδες Βρετανούς να πάνε στη Συρία ή στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ολλανδία έχει αποφασίσει να αφαιρεί το διαβατήριο από τους τζιχαντιστές που έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τις ολλανδικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, κάπου εκατό Ολλανδοί έχουν ενεργή δράση στη Μέση Ανατολή. Έχουν αφαιρεθεί ήδη 52 διαβατήρια, ώστε οι κάτοχοί τους να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αλλά με το μέτρο αυτό δεν συμφωνούν όλοι. «Εκείνοι που θέλουν να κηρύξουν ιερό πόλεμο και να κόβουν κεφάλια κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους μας», διαμαρτύρεται ο ηγέτης της άκρας Δεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

Το ίδιο αποτρεπτικό μέτρο σκέπτεται να λάβει και η Γερμανία. Διαβατήρια υπόπτων τζιχαντιστών ενδέχεται να κατασχεθούν προκειμένου να μην μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην Αυστρία, ο νόμος επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την επιστροφή νέων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στη Συρία και το Ιράκ. Δύο έφηβες που έμειναν έγκυοι αφού παντρεύτηκαν τζιχαντιστές, και στη συνέχεια εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατί δεν αντέχουν τη νέα τους ζωή στη Συρία, δεν μπορούν να το κάνουν.

Η Δανία, πάλι, βρίσκεται στον αντίποδα και προσφέρει ένα πρόγραμμα «αποκατάστασης». Οι τζιχαντιστές που μετανιώνουν έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην πόλη Άαρχους, όπου δέχονται περίθαλψη για ενδεχόμενα τραύματα από μάχες. Στη συνέχεια, ενθαρρύνονται να ψάξουν για δουλειά ή να επαναλάβουν τις σπουδές τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται επίσης σε οικογένειες που τα παιδιά τους έχουν φύγει για τη Συρία. Οι οικογένειες αυτές ενθαρρύνονται να διατηρούν επαφή μέσω Skype και να διαβεβαιώνουν τα παιδιά τους ότι μπορούν πάντα να επιστρέψουν εφόσον το επιθυμούν.

Η Κύπρος ευτυχώς δεν έχει τζιχαντιστές. Να μου πεις εδώ δεν κινηθήκαμε όταν μας γάμησαν την οικονομία, θα μας νοιάξει από τους άλλους για να πάμε να πολεμήσουμε στο Ιράκ και τη Συρία; Αστεία πράγματα.

Αν όμως υπήρχαν Κύπριοι που πήγαιναν να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος, ποια θα ήταν η συμπεριφορά μας στο σενάριο επιστροφής τους; Θα τους κλείναμε την πόρτα κατάμουτρα; Θα τους παίρναμε τα διαβατήριά τους; Θα τους βάζαμε σε προγράμματα επανένταξης;

Το ερώτημα για μας είναι ρητορικό. Κάποιες άλλες χώρες όμως πρέπει να το απαντήσουν και να βρουν την κατάλληλη λύση. Γιατί δεν είναι μόνο, ποιος τρόπος φαίνεται καλύτερος, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για παράδειγμα η Δανία έχει την ανθρωπιστική προσέγγιση, αλλά και ποιος είναι και πιο αποτελεσματικός.


6 comments:

  1. Μάνα εννά βάλω τζιαι δαμέ τζιείνον που αναφέρω στη δική μου ανάρτηση τζιαι αφορά γεννικά στη βίαν (τζιαι οϊ μόνο στα γήπεδα):

    "... η βία (στα γήπεδα) δεν αποτελεί κομμάτι αποσπασμένο από την κοινωνική πραγματικότητα. Αντίθετα έχει βαθιά οικονομικά και κοινωνικά αίτια. Προκύπτει μέσα από μια κοινωνία γεμάτη αδικία, ανισότητα, ανελευθερία, καταπίεση, ατομικισμό, φιλοτομαρισμό, σκληρό και ανελέητο ανταγωνισμό, καταρράκωση των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών, με σχεδόν μοναδική και υπέρτατη αξία το χρήμα και την απόκτηση του με κάθε μέσο."

    Ένας νέος άθρωπος που υπόκειται άμεσα ή έμμεσα τες συνέπειες των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπην τζιαι αλλού εν σαφώς πιο επιρρεπής στη βίαν. Τζιαμέ εν τα κύρια αίτια. Άρα όταν οι νέοι έχουν ήδη επιλέξει τη βίαν (εντός ή εκτός "έδρας") έχουμεν ήδη χάσει το παιχνίδιν, καθώς όπως ξέρεις η πρόληψη εν πάντα καλλίττερη που την θεραπείαν άμα γίνει το κακόν.
    Πάραυτα, αφού διερωτάσει πως θα έπρεπεν να αντιμετωπιστούν οι νέοι που ενδεχομένως να επανέλθουν που έναν πόλεμον, νομίζω η εκάστοτε κοινωνία οφείλει να τους δεχτεί με την βέλτιστην μέθοδον επανένταξης, παρά να τους αποκλείσει με τη βίαν λόγω φόβου. Ο φόβος εν ο shιειρόττερος σύμβουλος τζιαι συνήθως η βασική αιτία του εκφασιμού μας ως κοινωνίες...

    ReplyDelete
  2. Είμαι με την Αυστρία. Με τον κίνδυνο να ακουστώ απάνθρωπη, θεωρώ ότι η Δανία το ρισκάρει. Τα ψυχικά τραύματα είναι το λιγότερο επικίνδυνο που κουβαλούν τέτοια άτομα πίσω στις χώρες τους. Πρόκειται προτίστως για διεστραμμένες/διαταραγμένες προσωπικότητες που δύσκολα επανεντάσσονται. Ενδεχομένως οι πλείστοι απο αυτούς να μην ήταν καν ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο εξ αρχής και γι΄αυτό είχαν φύγει.

    Και όλη η πιο πάνω σκέψη μου είναι φυσικά συμφεροντολογική και προκύπτει απο προσωπική ανησυχία, νομίζω καταλαβαίνεις γιατί. Παρά να είμαι με την ανησυχία τι μπορεί να κάνουν κάποιοι απο αυτούς σε αεροδρόμια και αεροπλάνα της Ευρώπης, προτιμώ να μείνουν τζιαμέ που επήαν.

    ReplyDelete
  3. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι να καταλάβουμε τι τους κάνει να πάνε να πολεμήσουν.εμένα για παράδειγμα μου φαίνεται εντελώς παράλογο ένας νέος μορφωμένος να αφήνει μια ευρωπαϊκή πόλη για να πάει να σκοτώνει και να κινδυνεύει να σκοτωθεί για ένα πόλεμο που δεν τον αφορά.

    Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι πάνε καθαρά για λόγους αδρεναλίνης. ναι σίγουρα υπάρχουν και οι ιδεολόγοι ή οι πιστοί μουσουλμάνοι. Οι περισσότεροι όμως φεύγουν από τον έλεγχο μιας πατριαρχικής οικογένειας και πάνε σε ένα τόπο που τους επιτρέπονται τα πάντα.

    Θα ήθελα να ψηφίσω Δανία. Συμφωνώ με το Wofie ότι η βία δεν φέρνει λύση. Ούτε όμως και η επανένταξη θα βοηθήσει πιστεύω, τουλάχιστον για τους περισσότερους τζιχαντιστές.

    Η λύση της Αυστρίας ακούγεται καλή αλλά μπάζει νερά. Πως να προστατεύσεις τα σύνορά σου με συνθήκη Σένγκεν και όταν ο καθένας μπορεί να μπει τόσο εύκολα; Ενδεχομένως η Βρετανία, που είναι νησί να είναι σε καλύτερη μοίρα.

    Αρέσκει μου η λύση της Ολλανδίας αλλά πάλι δεν είναι αποτελεσματική. Μπορούν μέσω ταυτότητας να φτάσουν μέχρι Ελλάδα και μετά Συρία μέσω Τουρκίας.

    Ναι δεν έχω να προτείνω κάτι. Αλλά συμφωνώ με την Κολόνα ότι δεν μου αρέσει η ιδέα να γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές έτοιμους να σκοτώσουν.

    ReplyDelete
  4. Αν δεν καταλάβουμε τζιαι λύσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα νέος άνθρωπος αποφασίζει να σκοτώσει τζιαι να σκοτωθεί, καμία νομοθεσία, καμία υστερία εν πρόκειται ούτε να τους σταματήσει, αλλά ούτε να σώσει κανένα αθώο.

    Λίο χαιρέκακα, κάπως αρέσκει μου που πλέον οι φανατικοί βάλλουν στόχο τζιαι την Ευρώπη. ήταν τζιαιρός να δουν/δούμε οι Ευρωπαίοι ότι κάθε δράση έσιει τζιαι την αντίδραση της. Εν γίνεται να στέλνεις στρατό, να σκοτώνεις, να καταστρέφεις χώρες τζιαι να περιμένεις να ζήσεις για πάντα στο απυρόβλητο.
    Ίσως έτσι ξυπνήσουν/ξυπνήσουμε τζιαι αλλάξει κάτι.
    Ίσως απλά πιάσουμε τζιείνο που μας αξίζει.

    Εν πολλά ενδιαφέρον να δεις πως αντιμετωπίζει η κάθε κοινωνία το ίδιο πρόβλημα. Δείχνει πολλά για το πως σκέφτουνται.

    ReplyDelete
  5. Θα μπορούσα να μπω σε πολλά φιλοσοφική συζήτηση αλλά βαρκούμε και γενικά συμφωνώ και εγώ με Κολόνα. Να μείνουν τζιαμέ που επίαν. Εν διαταραγμένοι και επικίνδυνοι. Κανούν μας οι δικοί μας φανατικοί, δε θέλουμε και άλλους.

    ReplyDelete