Tuesday 9 December 2014

Facebook, παιδιά, πληροφορίες και παιδεραστές




Έβλεπα τις προάλλες μια ανακοίνωση της αστυνομίας που καλούσε τους γονείς να μην βάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα. Έχω δει, διαβάσει, επίσης πολλά κείμενα που προειδοποιούν για τους κινδύνους.

Κατ αρχήν να πω ότι το βρίσκω εντελώς λανθασμένο ένας γονιός να γεμίζει το Facebook του με φωτογραφίες των μωρών του. Get a life. Είναι σαν να λες ότι δεν έχεις ζωή, η ζωή σου είναι τα παιδιά σου. Αν γουστάρεις κοινωνικά δίκτυα βάζε τις δικές σου φωτογραφίες.

Από την άλλη, το να βάλω μια στο τόσο φωτογραφία των παιδιών για να τη μοιραστώ με φίλους, δεν είναι κακό. Είναι σημάδι κοινωνικότητας.

Ας δούμε τώρα το επιχείρημα ότι οι κακοί παραμονεύουν και ότι βολτάρουν στο Facebook και στα άλλα μέσα για να βρουν θύματα. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Αυτό που αμφισβητώ εγώ, όμως είναι την άποψη ότι άγνωστοι θα βάλουν στο μάτι ένα παιδί από φωτογραφίες του Facebook. Όσοι πραγματικά πιστεύουν πως οι επίδοξοι παιδεραστές κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Το 95% των σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον παιδιών δεν προέρχεται από αγνώστους. Δυστυχώς είναι από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το παιδί και έχουν πρόσβαση σε αυτό. Δάσκαλοι, καθηγητές, συγγενείς και φίλοι, ακόμη και γονείς. Τραγικό μεν, αληθινό δε.

Ένας άγνωστος πολύ δύσκολα θα διακινδυνεύσει να επιτεθεί σε ένα παιδί που δεν το ξέρει. Το αντίθετο δηλαδή από κάποιον που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και του παιδιού και των γονιών του. Μια ματιά στα δελτία ειδήσεων το επιβεβαίωνει. Ο θείος, ο παππούς, ο πατέρας είναι συνήθως οι θύτες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά είναι από τις συνομιλίες που κάνουν στο ίντερνετ. Πίσω από ψεύτικες ταυτότητες, καραδοκούν πολλοί που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, είναι μετά πιο εύκολο, δυστυχώς να επιθετούν.

Αν πραγματικά, θέλουμε να τα προστατέψουμε, ας δούμε με ποιους συνομιλούν στο ίντερνετ και τι λένε.

Ένα άλλο επιχείρημα που ακούω είναι ότι άγνωστοι θα πιάσουν τις φωτογραφίες των παιδιών και με τη βοήθεια φωτομοντάζ μπορεί να τις τροποποιήσουν, να κολλήσουν που χου σκηνές από πορνό ή δεν ξέρω και εγώ τι και να προκαλέσουν προβλήματα.

Από μόνο του αυτό ακούγεται γελοίο. Επιπλέον, σε μια εποχή που όλοι κυκλοφορούμε με κινητά και βγάζουμε φωτογραφίες συνεχώς, δεν κάνει κανένα νόημα, να φαντάζεσαι κάποιον να κλέβει φωτογραφίες από το Facebook για να τις αλλοιώσει. Τι πιο απλό να πάει να σταθεί μπροστά σε κάποιον και να βγάλει μια φωτογραφία;

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους γονείς που γεμίζουν τα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες και πληροφορίες των παιδιών τους είναι ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητα τους και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων των ενδιαφερομένων.

Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το να βάζει ένας φίλος σου φωτογραφίες και πληροφορίες για σένα χωρίς να σε ρωτήσει.

Ό,τι ανεβαίνει στο ίντερνετ, θεωρητικά υπάρχει για πάντα. Και ποτέ δεν ξέρεις πως αυτές οι πληροφορίες, μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν. Φυσικά αυτό ισχύει και για μικρούς και για μεγάλους. Οι μεγάλοι όμως, ας υποθέσουμε, ότι ξέρουμε ότι μπορεί το περιπαιχτικό σχόλιο που γράψαμε στο Facebook για το διευθυντή να φτάσει στα αυτιά του και να έχουμε τράβαλα.

Τα παιδιά όμως τα φακελώνουμε χωρίς λόγο. Μπορεί για παράδειγμα η πληροφορία που ποστάρεις εσύ σήμερα για το παιδί σου να είναι η αιτία που αύριο να έχει μπελάδες. Μην το θεωρήσεις απίθανο, όλες εκείνες οι ατάκες για τις αρρώστιες του που γράφεις, κάποια στιγμή στο μέλλον, να είναι ο λόγος που θα καταχωρηθεί ως φιλάσθενο.



14 comments:

  1. Συμφωνώ, εν έχω κάτι να προσθέσω, πέραν του "παν μέτρον άριστον" τζιαι της διαπίστωσης ότι είμαστεν "υπερπροστατευτικοί" πολλές φορές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. έχεις απόλυτο δίκαιο για τον υπερποστατευτισμό. και δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε ότι έτσι κάμνουμε κακό στα κοπελούθκια μας.

      Delete
  2. Δεν θα μιλήσω συγκεκριμένα για το Facebook αλλά γενικότερα για το διαδίκτυο. Που μόνο αθώο δεν είναι αλλιώς δεν θα υπήρχε η επιτροπή δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τώρα θα μου πεις το μέσο δεν σου φταίει αλλά ο τρόπος χρήσης που κάνουν κάποιοι. Δυστυχώς πίσω απο το avatar δεν ξέρεις ποιος κρύβεται και τι ανωμαλία κουβαλά. Θεωρώ ότι επειδή υπάρχουν κρούσματα μέσω διαδικτύου και μάλιστα τον τελευταίο καιρό η έξαρση που υπάρχει στην παιδεραστία εκφράζεται πολλά πιο συχνά μέσω διαδικτύου. Μέχρι και μέσω καμερών μπορούν να εισβάλουν με ειδικό λογισμικό στους υπολογιστές που έχουμε όλοι στο σπίτι και παρακολουθούν με αυτόν τον τρόπο τους ανήλικους. Τωρά όσον αφορά στο facebook εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου να βάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους ή χειρότερα να τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν facebook που την ηλικία των 12 ας πούμε χρονών. Για εμένα προσωπικά εν απαράδεχτο. Τωρά για να μεν είμαι και τόσο σκληρή ας βάλουν καμιά οικογενειακή (εγώ δεν θα έβαζχα προσωπικά) αλλά οτιδήποτε παραπάνω προσωπικά το βρίσκω επικίνδυνο και αχρείαστο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. αν το ψάξεις το θέμα κίνδυνοι υπάρχουν παντού. η καλύτερη προστασία για μένα είναι να μιλούν οι γονείς ανοικτά στα κοπελούθκια τους. όπως τα μαθαίνουν ότι αν διασταυρώσουν χωρίς να κοιτάξουν μπορεί να τα πατήσει κανένα αυτοκίνητο, έτσι και στο ίντερνετ μπορεί να σε πλησιάσουν άνθρωποι για να κάμουν κακό. το θέμα είναι ότι για να μπορούν να το κάμουν τούτο οι γονείς πρέπει και οι ίδιοι να ξέρουν. τζαι δυστυχώς η άγνοια στους γονείς είναι πολλές μεγαλύτερη από των κοπελουθκιών.

      Delete
    2. Δεν διαφωνώ με ότι λες. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τιυς κινδύνους από τους γονείς (που οι παραπάνω εν απαίδευτοι μεταξύ μας). Πάντως στην Ελλάδα δημιουργήθηκε σελίδα (Safer-Internet.Gr) με στόχο την προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα 2) την ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο 3) την ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα , απάτες και τα αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .Θεωρώ ότι είναι πολλά καλή σελίδα πάντως!!

      Delete
  3. Ξέρεις τι γίνεται. Λαλείς τζι εσύ έπρεπε να κάθεσαι εξετάσεις για να γίνεις γονιός, έννε; Άρα φαντάζουμαι επρόσεξες ότι μάλλον η πλειοψηφία είναι άσχετοι, άχρηστοι και μη σκεπτόμενοι. Έχει τόσους που δεν ξέρουν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους που το ίντερνετ, καύτερα να μεν το χρησιμοποιούν καθόλου αν είναι να εκθέτουν τζαι τα μωρά τους. Εν μπορείς να βάλεις τον νου του άλλου να σκεφτεί τούτα που λες (και στα οποία συμφωνώ 100%, εννοείται), άρα λαλείς του απλά "μεν κάμνεις το ένα", "μεν κάμνεις το άλλο".
    Πότε έννα αρκέψουμε να σκεφτούμαστε που μόνοι μας απορώ-και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί για πολλά πράματα λόγω έλλειψης γνώσης απλά δεν έχω δική μου γνώμη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. η έλλειψη γνώσης είναι ένα πράμα. το να μην κάμνουμε κάτι για τούτη την έλλειψη είναι το πιο σημαντικό. κανένας δεν ξέρει τα πάντα. η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας. πράγματα που ξέραμε δεν ισχύουν, οι ανατροπές είναι συχνές. ας ενημερωνόμαστε και ας μαθαίνουμε.

      Delete
    2. Ξέρεις το εν διαφωνώ τζαι προσπαθώ τζαι σε προσωπικό επίπεδο να μαθαίνω, τζαι εν κρίνω κανέναν που παλεύκει υπερ της σωστής ενημέρωσης κλπ. Απλά λαλώ ότι εν μπορείς να μεν λαμβάνεις υπόψη τον κόσμο που έχει άγνοια για τούτα τα πράματα και δεν πρόκειται ποτέ να τα μάθει-άρα πρέπει να μεριμνήσει κάποιος, κάπως να δει πώς μπορούν να προστατευτούν. Λίο μεσαιωνικό, αλλά εν λογικό να προσαρμόζουνται τζαι τούτα στην κοινωνία.

      Delete
  4. Replies
    1. Γίνεται την επόμενη φορά να προβλέψεις τα νούμερα του τζόκερ; Α, φαντάστου μας στην Κόπα Καμπάνα να πίνουμε καϊπιρίνια.

      Delete
    2. Γίνεται και σε virgin;

      Delete
    3. Μην το λες έτσι απότομα, θα πάθω κάτι.

      Delete
  5. Όταν έκανα άσκηση για να πάρω δικηγορική άδεια, ένας Δικαστής που μας έκανε μάθημα, μας είχε πει ότι από την εμπειρία του τα περισσότερα παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά από τους ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ τους όταν κοιμούνται σπίτι τους.

    ReplyDelete
  6. Εγώ πάλι γενικώς έχω ένα θέμα με την έκθεση των ιδιωτικών μας στιγμών. Ειδικότερα των παιδιών βεβαίως. Μπορεί να είμαι υπερβολική, αλλά προσέχω και υπερβολικά! Ο,τι μπορούμε να προλάβουμε, αυτό μόνο. Καλό ξημέρωμα :)

    ReplyDelete