Το χρήμα τελικά κυβερνά τον κόσμο. Όχι ότι είναι καινούργια διαπίστωση, όμως για άλλη μια φορά δυστυχώς επιβεβαιώνεται η παροιμία. Κάναμε εκατό τεμενάδες του σεΐχη του Κατάρ για τα πετρελαιοδόλαρα που τάχα μου θα κουβαλήσει στην Κύπρο. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης είμαστε, από παντού χάνουμε πόρους είναι φυσικό η κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να γεμίσουν τα ταμεία.
Παρά λοιπόν να μας φορτώσουν και άλλους φόρους, όχι ότι δεν θα γίνει σύντομα και αυτό, βρήκαμε στο πρόσωπο του σεΐχη, τον σωτήρα μας. Πως στη θεία από το Σικάγο ήρθε η Γεωργία Βασιλειάδου Πλιζ πλιζ και ρίξε και να ρίξεις στάμνες πάντρεψε τις αγνές και άβγαλτες ανιψιές της; Έ κάπως το ίδιο. Ήρθε ο σεΐχης με την εντυπωσιακή σεΐχησα του και πήραμε ανάσες.
Αρχίσαμε να ονειρευόσαστε και να βλέπουμε την Κύπρο να μετατρέπεται σε νέο Ντουμπάι με τη βοήθεια του σεΐχη. Τι εξάστερα ξενοδοχεία θα κτίσουμε στη Λευκωσία, τι εμπορικά κέντρα με μεγάλα καταστήματα, τι κατασκευές θα γίνουν…
Αλλά γιατί να περιορίσουμε εδώ; Γιατί να μην βάλουμε μπρος και ένα τεχνητό νησί, ας πούμε έξω από το Lady’s Mile. What the hell καλύτεροι είναι οι άλλοι που γέμισαν τη θάλασσά τους με ψεύτικα νησιά; Να προσκαλέσουμε και καμπόσους διάσημους να τα κατοικήσουν, άνετα θα έκανα γείτονα μου τον George Clooney. Στον Ακάμα βλέπω να φτιάχνουμε ένα ψυχαγωγικό πάρκο, να φέρουμε άγρια ζώα και να κάνουμε σαφάρι. Το δε χειμώνα θα έχει ψεύτικη πίστα από χιόνι. Στη δε Λάρνακα θα φτιάξουμε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τρέμε Dubhai Burj. Το Larnaka Tower θα είναι μεγαλύτερο και καλύτερο. Και τη Λεμεσό θα την μετατρέψουμε σε business center. Εδώ θα έχει την έδρα της η Google, η Microsoft, το BBC, το Reuters.
Και φυσικά κάνουμε τα στραβά μάτια στην προέλευση των χρημάτων. Πετρέλαιο έχει το Κατάρ, μας νοιάζει ότι πρόκειται για μια μοναρχία που καταδυναστεύει το λαό της; Μας ενδιαφέρει ότι στην ουσία είναι ο πλούτος μιας χώρας, που τη χειρίζεται μια ομάδα ανθρώπων κατά πως θα της έρθει; Κατηγορούμε τους αμερικανούς ότι το μόνο που βλέπουν είναι να προστατεύουν τα συμφέροντά τους και συνετίζονται με διεφθαρμένα, δικτατορικά καθεστώτα. Δεν διαφέρει και πολύ από ό,τι κάναμε εμείς με το Κατάρ. Κλείσαμε τα μάτια, είπαμε και ευχαριστώ γιατί τα έχουμε ανάγκη.
Α τους Καταρ-αμενους!!
ReplyDeleteSosth! Touta tha kamoumen, na ginoumen to 2o Dubai. Insha'allah na mas pepsei tes lires h theia tziai tha deis ti tha kamoumen!
ReplyDeletePoios xreiazetai nosokomeia, psixiatreia ths prokophs, mouseia tou xairkou, dromous kalous?
Kanenas! Enw ena xionodromio? tzeinon malista!
Tha kopsoumen ta kapritsia tou laou,opws dimokratia, eleutheria typou, skepshs kai loipa mouskourouthkia, tha aneresoumen thn isothta twn fylwn tziai tha steiloumen oullous tous allodapous xrwmatos skourou na miniskoun se tsatirka ston kotsiath, opou tha piennei klouva kathe prwin na tous synaei tziai na tous pairnei na xtisoun touta oulla pou laleis me mistho 50 dolaria ton mina!
Όταν ήμουν στο Μπαχρέϊν επήρεν με μιαν βόλταν ένας ντόπιος να με ξεναγήσει. Μεν φανταστείτε, μια γαουροτζιλίστρα εν το Μπαχρέϊν. Περνώντας παραλιακά είδα ότι εχτίζαν μες τη θάλασσα...εβάλλαν χώμαν (για να το θέσω πολύ απλοϊκά) τζαι εχτίζαν πάνω σπίθκια, πολυκατοικίες, μαχαζιά κλπ. Ερώτησεν με αν το κάμνουμεν τζαι στην Κύπρο τούντο πράμαν. Είπα του όι. Επαραξενεύτηκε. Λαλεί μου: "Πώς γίνεται; Αφού τούτα δαμέ εν Κυπραίοι που τα χτίζουν!" τζαι επήρεν με κοντά τζαι είδα ταπέλλες Joannou & Paraskevaidis. Ε τωρά που εννα μας δώκουν τα τόλλαρς οι Καταρ-αμένοι οι καπιτάλες εννα γινούμεν το νέουν Τουπάϊ. Μόνον που της Κύπρου ΕΝ ΤΗΣ ΠΑΕΙ!
ReplyDeleteΔυστυχώς, τούτη εν η θλιβερή αλήθκεια. Αλλά γιατί να έσιει διαφο΄ραν ο ιδιοκτήτης των κτισμάτων? Οι Κυπραίοι ντιβέλοππερς εν άγιοι αθρώποι τζιαι βοηθούν τους φτωχούς, τζιαι κάμνουν καλές τιμές σε νιόπαντρα ζευκάρκα?
ReplyDeleteασ έρτουν, ν' ανοίξουν τζιαι λλίες δουλειές (ελπίζω).
Τζείνο που εδιερωτούμουν τούντες ημέρες όμως, εν το εξής:
Μια αριστερή, φιλολαϊκή κυβέρνηση, φέρνει τους πετρελαιοπνιμένους αραπάδες για επενδύσεις στην Κύπρο. Φανταστείτε τι θα εκάμναν για να μεν περάσει τούτον που μιαν άλλην κυβέρνηση...
Νομίζω ότι τελικά εν ξέρετε τι θέλετε. Το ότι εν να έρτουν οι ξένοι να επενδύσουν στην Κύπρο εν η πρώτη φορά που γινεται; Ποθεν εφκάλετε το συμπέρασμα ότι τα τεχνητά νησιά θα τα ζητήσουν οι Αράπηδες; Να σας πληροφορήσω ότι ήδη έχουν σχεδιαστεί τέτοια που τους Κυπραίους που θα κάμουν την Μαρίνα Λεμεσού. Ο Λίβανος με μικρότερη ακτογραμμή που την Κύπρο συγκεντρώνει απίστευτο αριθμό σκαφών αφού εν γεμάτος φτηνές μαρίνες.
ReplyDeleteΣτην Λάρνακα ήδη κτίζεται που ένα Ρώσο επενδυτή το ψηλότερο κτίριο της Κύπρου και ακολουθούν 2 στην Λεμεσό που Ισραηλίτες. Τζιαι ναι, αν εκοφεκν νάκκον παραπάνο η παττίχα μας η Google,Microsoft, Coca-Cola, 3M και πολλές άλλες πολυεθνικές θα είχαν την έδρα των επιχειρήσεων τους για την Μέση Ανατολή στην Κύπρο. Όξα πιστεύκετε ότι ακόμα κάμνει κανένας ριάλλια με την εξαγωγή χαρουπιών...
@Kykkos
ReplyDeleteΕγώ λέω μαγκιά της κυβέρνησης μας που έφερε ρευστό για να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία μας. Το θέμαν όμως εν άλλον. Πού επήαν οι "ιδεολογίες" τζαι ο πόλεμος ενάντια στον καπιταλισμό, το κεφάλαιο, των πολυεθνικών κλπ των κυβερνώντων; Γιατί για χάριν του κεφαλαίου (των δολλαρίων του Κατάρ εν προκειμένω) ελουθήκαν τζαι τες ιδεολογίες τους τζαι ούλλα; Εν γίνεται να είσαι ππάρτ-ττάϊμ αντι-καπιταλιστής...ή είσαι ή δεν είσαι! Οξα εν εκ-περιτροπής που πάει τζαι τούτον;
Μα ακριβώς τούτο είναι το ζουμί της υπόθεσης. Όποτε μας συμφέρει θυμούμαστε ιδεολογίες τζαι όποτε δεν μας συμφέρει τις ξεπουλούμε με τη μεγαλύτερη ευκολία.
ReplyDeleteεπίσης έχω και κάποιες επιφυλάξεις, κατά πόσο τα δολάρια του Κατάρ θα σώσουν την οικονομία μας. Στο πολυτελές ξενοδοχείο θα εργάζονται Κύπριοι ή θα δούμε να το γεμίζουν με ανατολικοευρωπαίους και ασιάτες που είναι πιο φτηνοί; τα εμπορικά τα καταστήματα θα τα κτίζουν Κυπραίοι ή ξένοι εργάτες;
@Invictus
ReplyDeleteΤα λεφτά που οποιονδήποτε επενδυτή μπαίνουν μέσα στην Κυπριακή οικονομία. Σε τούτην περιλαμβάνονται "αριστεροί", "δεξιοί", "κεντρόοι" και "ανένταχτοι". Στες επόμενες εκλογές να τους καταψηφίσεις διότι εφέραν τούτες τες επενδύσεις. Μάθετε να αποδίδετε τα του καίσαρος το καίσαρι. Κάμε τους κριτική τζιαμέ που τους αξίζει. Η εμμονή έννεν καλό πράμα. Τζιαι εσύ έσhεις εμμονή με την σημερινή κυβέρνηση.
@ Μάνα
ReplyDeleteΘα τα κτίσουν όσοι εκτίσαν ώς σήμερα τα ξενοδοχεία, τες πολυκατοικίες, τα εμπορικά κέντρα. Οι πιο φτηνοί εργάτες. Οι εταιρίες τούτες εν γραμμένες στην Κύπρο τζιαι φορολογούνται επι των κερδών τους στη Δημοκρατία. Οπότε εν καταλάβω τι εν το άγχος σας εκτός που αρχικά σταδια εθνικισμού.
Όσον γαι τα περι ιδεολογίας, εν μπορώ να καταλάβω προς τι η έκπληξη σας ρε κοπέλλια, πραγματικά. Τι διαφορά έσhει ένας όμιλος εταιριών σαν π.χ. το Λαϊκο Καφεκοπτείο που το Καφεκοπτείον Γ. Χαραλαμπους, εκτός που την βιτρίνα. Λειτουργούν τόσα χρόνια στο ίδιον επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα κέρδη πάν στους μετόχους. Στην μιά περίπτωση εν το Κόμμα στην άλλη εν οι ιδιοκτήτες μετοχών οι οποίοι κάμνουν εισφορές στο Άλλο Κόμμα. Το marketing policy τζιαί των δύο ήταν το ίδιο. Η ιδεολογία.
Απλά εσείς τόσα εθέλετε να το πιστεύκετε
@Kykkos
ReplyDeleteΔιάβαζε καλύτερα. Το πρώτο πράγμα που έγραψα ήταν "Εγώ λέω μαγκιά της κυβέρνησης μας που έφερε ρευστό για να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία μας.". Άρα μη μου λές ότι δεν αποδίδω τα του καίσαρος τω καίσαρι.
Επί της ουσίας. Η κριτική που κάμνω είναι ότι επιλεκτικά εναντιόνονται στο Κεφάλαιο. Όποτε οι "καπιτάλες" δεξιοί αναφερτούν σε επενδύσεις/κεφάλαιο/τράπεζες κι επιτόκια θυμάται η "αριστερή" Κυβέρνηση το ιδεολογικό της υπόβαθρο και κατακεραυνώνει τονίζοντας ότι "η φιλελεύθερη οικονομία έφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση", "οι κεφαλαιοκράτες ξεζουμίζουν τον κοσμάκη" κλπ κλπ. Τώρα που θα είναι συναίταιροι στα καπιταλιστικά οράματα του Εμίρη (εκτός κι αν πιστεύεις ότι το Κατάρ θα ανοίξει φάμπρικες για να δουλεύουν οι ακτήμονες) πού πήγε το υπόβαθρο; Εν της παπαθκιάς τα ξύλα;
Τελικά τον κυπραίον όσον τζαι να τον λούνεις...μάμησε τα...μάμησε τα
ReplyDeleteκαι τώρα που το σκέφτομαι, ο σείχης τι θα πάρει; γιατί κάτι θα πάρει δεν μας δίνει τα δολάρια για τα ωραία μας τα μάτια. ποιο είναι το αντάλλαγμα;
ReplyDelete50% of everything mana.
ReplyDeleteΕπειδή ο Α ή ο Β σεΐχης εν πάμπλουτος εν σημαίνει ότι ήρτε να μοιράσει τες λίρες του ποτζί και ποδά. Αν εφέρετουν έτσι εν θα ήταν ακόμα πάμπλουτος. Εν επενδυτής ο άνθρωπος όι φιλανθρωπική οργάνωση. Κάτι εμυρίστηκε δαμέσα και έκαμε επένδυση. Που τες επενδύσεις σίουρα κάποιοι Κυπραίοι εννα επωφεληθούν και να βάλουν παραπάνω λίρες στην τσέπη. Σίουρα μέσα σε τούτους εν θα είμαστε εγώ και εσείς. Μεν ακούω πελλάρες ότι ούλλοι εννα επωφεληθούμε γιατί μπαίνουν λεφτά στα ταμεία της κυβέρνησης. Όποια κυβέρνηση και να εν στην εξουσία εν είδα ποτέ να προσφέρει τίποτε στον απλό τον κόσμο μόλις έρτουν λίρες στον τόπο. Αντίθετα, μόλις τα πράματα δυσκολεύκουν ο απλός κόσμος εν ο πρώτος που σφίγγει το ζωνάρι. Στην Κύπρο φτάνουν λεφτά στους πολίτες μόνο λλίους μήνες πριν που κάθε εκλογές. Τζείνο το διάστημα φκάλλουν οι πολιτικοί και τες ιδεολογίες που τα συρτάρκα.
ReplyDeleteEn tzain monos tou pou kiberna o anthrwpos. Fusika enen yper tou ksenou kefalaiou alla anagkastika pou ti stigmi pou eisai se meionektiki thesi, eshis ena provlima pou mashese na liseis tzai 150 alla pramata na skefteis, en stineis tzai podi ama sou poun thelw na ependisw dioti en se pernei.
ReplyDeleteKalmarete, anoiksete to nou sas tzai skefteite lio pio orima. Stekeste pas tin akri tou kremmou tzai karterate na kountisete ton allon re gamota. Eleos re mazi sas.
Tou vgenopoulou tzai tis MIG mia xara tous estise podi tote pou ethelan na ependysoun (ston idio xoro pou tha ependysei to Katar - ti symptwsi!). Oksa epernen ton tote?
ReplyDeleteOson afora to oti "ennen monos tou pou kyverna", na to thimatai panta touto tzai oi monon aman tou symferei.
Συμφωνώ με τον Κύκκο αρκετά θα έλεγα... Νομίζω δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι μας εγκατέλειψαν οι δυτικές επενδύσεις -γιατί τόσος εν ο νούς μας- εφόσον μάλιστα οι ίδιοι οι δυτικοί βρίσκουν πολύ πιο ελπιδοφόρα εδάφη αλλού π.χ. στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Και από θέμα οικονομικό, αλλά και σε σχέση με το κλίμα, τον τουρισμό, τις προοπτικές κλπ.
ReplyDeleteΔεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι οι μόνοι που μπορεί να επενδύουν πλέον σε αυτό το νησί είναι οι Άραβες και οι Ρώσοι. Ώσπου να δουν τζαι τούτοι λλίον πάρατζει τζαι να μας ξαπολύσουν.
Δεν κατάλαβα το θέμα της ιδεολογίας. Όχι πως είμαι καμιά σκληροπυρηνικιά του Χριστόφια, αλλά εξ αρχής είχε πει ότι δεν θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Δλδ τι υποστηρίζετε, ότι έπρεπε να εφαρμόσει κομμουνισμό «για να μην αποκλίνει από την ιδεολόγια του»; Από τη μια «μα πόθεν εις τα πόθεν έχουμε αριστερό Πρόεδρο, αν είναι δυνατόν, έτσι κακό που μας ηύρεν, έννα κάμει σοβιέτ και θα διαλύσει την ελεύθερη οικονομία» κλπ και από την άλλη «μα ίντα κομμουνιστής εν τούτος σιόρ, αν ήταν γνήσιος κομμουνιστής εν θα επέτρεπε τις επενδύσεις». Άν και δέχομαι το σχόλιο του από πάνω μου (γεια σου Ανώνυμε Από Πάνω Μου) για το ότι αντιστάθηκε στον Βγενόπουλο κλπ, ενώ τώρα όχι (αν και έχω την εντύπωση ότι οικονομικά μιλώντας δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση), γενικώς διακρινόμαστε από μια βαθιά αντίφαση σε αυτή τη χώρα. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε πλέον.
Α, και για να μην παρεξηγήθω, επι της ουσίας, ναι συμφωνώ με όλους (όσοι το υποστηρίζουν τουλάχιστον, κάπου το είδα να αναφέρεται), εννοείται ότι τούτα ούλλα εν μαλακίες που τη στιγμή τα κοπελλούθκια επιτίθενται στους καθηγητές καθημερινά ή αν θέλεις να κλείσεις ραντεβού στο καρδιολογικό πρέπει να περιμένεις 10 μήνες. Τούτα είναι τριτοκοσμικά πράματα. Αλλά αφού το κράτος κάμνει περικοπές και που δαμαί. Να ανοίγουν θέσεις στο δημοσίο για τον κάθε βολεμένο όμως, ξέρουν. Αλλά ποιος επενδυτής εννάρτει να χτίστει μάνα μου νοσοκομεία; Οπότε
ReplyDelete1. Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουνί χτενίζεται
2. Ότι μας πασάρουν χάφτουμεν το, με τη αιώνια φιλοσοφία της αρπαχτής που μας διακατέχει γενικώς.
Και αυτά ισχύουν ανεκξαρτήτων πολιτικής ιδεολογίας ή παράταξης.
"When money talks, the world listens". Το έχει πει ο Λόρενς Ολίβιε, δε θυμάμαι τώρα που, θα σε γελάσω. Σοφή κουβέντα
ReplyDeleteΓια μένα μίλησε η εκπρόσωπος Aurora! Ακριβώς έτσι!
ReplyDeleteΗ ίσια μας δεν βρέθεται.
Απλά αμφιβάλλω αν στο τέλος της ημέρας ως σύνολο κοινωνικό αν θα έχουμε κέρδος από αυτή την υπόθεση. Ούτε τα σχολεία μας θα βελτιωθούν, ούτε τα νοσοκομεία μας, ούτε οι δρόμοι, ούτε τίποτε. Κάποιοι οι πάντα κάποιοι ίδιοι λίγοι, θα τα οικονομήσουν.
ReplyDeleteυγ. Μετρά ως κέρδος ότι θα έχουμε ακόμα ένα ξενοδοχείο στη Λευκωσία για γάμους; Κοίτα να δεις που θα υπάρξουν ζευγάρια που θα τρέξουν από τώρα που είναι στη μακέτα να το κλείσουν για το να ζήσετε να ζήσετε, να σας ζήσουν να σας ζήσουν.
Εγώ βλέπω το θετικά ρε παιδκιά.
ReplyDeleteΤούτα τα κοπέλια συνήθως εν "κύριοι" στες συναλλαγές τους. Ως γνωστόν εν πολλά επαγγελματίες επενδυτές πλέον τούτοι οι Άραβες, ΟΚ, έχουν τζαι τα κατά τους αλλά ... ούλλοι οι μεγαλοεπενδυτές πάντα κάποιους άλλους πατούν μες το λαιμό.
Να τους αφήσουμε να έρτουν, να γινεί κανέναν έργο της προκοπής, να φαουσιάσουν τζαι κάποιοι δικοί μας καρχαρίες τζαι να ελπίσουμε να διοχετευτεί τζαι λλίον που το όφελος τζαι σε μας το λαουτζίκο που ελάλεν τζι η Μαντάμ Σουσού (ντόοοινγγκ), με κάποιο τρόπο τελοσπάντων.
Στα χάλια που είμαστε τζαι σε τζείνα που ακολουθούν, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις ξένες επενδύσεις.
Μόνο να γίνονται σωστά τα πράματα εύχομαι τζαι να μεν οδηγηθούμε σε κανένα εκ νέου "ξεπούλημα" , γιατί ως γνωστόν με το ρευστό όλα γίνονται.
Τζαι κάτι που έψησεν η Φουκού
όσοι εν τρων της σχάρας γιατί τους κα΄θουνται στο στομάσhι μεν το δείτε
http://foukou.blogspot.com/2010/04/blog-post_22.html
Εγω βεβαιως εννα συμφωνήσω με την aurora.
ReplyDeleteEν απίστευτο με το ποσο μεγαλη αμορφωσια και αδαημοσύνη υπαρχει.
Πραγματικα.
Αλλοι παρακαλουν το καταρ να φερει ξενες επανδύσεις στη χωρα τους και μεις που τις επίάμε εφταιξαν μας οι ... αραπαδες.
Πραγματικα εν αστειοτητες τουντα πραματα.
Το πιο τραγικο εν το εξης
"
Μια αριστερή, φιλολαϊκή κυβέρνηση, φέρνει τους πετρελαιοπνιμένους αραπάδες για επενδύσεις στην Κύπρο.
"
Αναρωθκιιουμαι εν ηφκαλλω νοημα που τουντο πραμα.
Αναθεμα τζιαν νε θεμα ιδεολογιας.
Τζιε για να πω τζιε κατι αλλο για ενημερωση.
Δεν ετελειωσαν οι επενσυσεις που την δύση.
Αναλογικα η κυπρος με τον πλυθησμο της απολαμβανει τις πιο υψηλες επενδυσεις στην ευρωπη.
Απλα πρεπει να στραφουμαι τζιε αλλου.
Τζιε γιατι οι.
Α τζιε για να μεν λαλουμε κουβεντες του αερα
Θα παρακαλούσα την μανα να παει τζιε να δει το δειτη διαφθορας του καταρ, της κυπρου ετσι για να χουμε στοιχεια και να μιλούμε στοχευμενα.
Ινβικτους εν πολλα γνωστο οτι ο παρασκευαίδης εκτελει πολλα μεγαλα εργα στο κατατρ και μαλιστα οι μηχανικοι -κυπραιοι που παν τζιμεσα αμοιβονται ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ.
Tζιε ρε συ.ΕΛΕΟΣ.
Τουτα περι κεφαλαιου κτλ μαλλον εν που αλλην κασετα που τ ακουσες.Αμπα τζιε εσύγχησες το ακελ με το κκε?Τι σχεση εχουν τουτα που λαλεις.Τζιε καπιταλισμος υπαρχει διαφόρων ειδων.
Π.χ σουηδικο vs αμερικανικος
O μονος που αγχωθηκε πραγματικα εν φουλης , τζιε εννα το παρακολουθω πιο στενα το πραμα να δω που το παει.
Αμ μεν μας αρεσκει ο τροπος ζωης των αραβων, εν τζιεν αναγκη να φκαλλουμε φανταστικες ιστοριες για να τους υποτιμουμε γιατι αμαν ο αλλος εν εσιη να φαει εν εσιη δουλεια κτλ. ή που τα ξενιτευτει ,οπως μετα την εισβολη, ή που θα παρακαλα για επενδύσεις στη χωρα του για να εβρει δουλεια.
Ετσι λειτουργει η ελ. αγορα δεκαετιες τωρα.
@ Andreas
ReplyDeleteΟ δείκτης διαφθοράς (http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index)
ενεν και κάτι αξιόπιστο. Εν αμφιλεγόμενο τόσο όσο αφορά τη μεθοδολογία που εφαρμόζει, όσο και για τες σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Δείχνει την Κύπρο 27η με βαθμολογία 6,6 και το Κατάρ 22ο με βαθμολογία 7. Μόνο και μόνο το ότι δείχνει την Τουρκία 61η με 4,4 και τη Βενεζουέλα 162η με 1,9 για εμένα λαλεί πολλά.
Symfono me ton klefth.
ReplyDeleteO oros ths diafthoras en diaforetikos pou xwra se xwra opws tziai h aksies. Ennen oros pou shmainei to idio praman pagkosmia. Opos thn omorfia.
Ena aplo paradeigma: Sthn Kina, ammen paeis me akrivon dwron en mporeis na kameis "business". Sthn Germania kathe dwro (se epaggelmatikon epipedon) aksias panw pou 20€ theoreitai diafthora tziai rousfeti.
p.s: klefth, oson katw katw paeis sth lista toson sheirottera. Diladh to Nr.1 en o pio katharos oi o pkio "shesmenh h foulia tou"
ReplyDeleteΑκριβώς, όσοι τα παν καλά με τη "Δύση" κοτσανιάζουν τες πάνω θέσεις.
ReplyDeleteΡε παιθκια .Ελεος.
ReplyDeleteΔλδ τζιε τουτη η παγκοσμια καταταξη εν λάθος?
Ωραια.Ρωτω σας.
Τι γνρίζουμε και εν λάθος?
Γνωρίζουμε οι βορειοευρωπαικες χωρες εν οι πιο καθαρες χωρες?
Ναι .
Ε , εν απεικονίζεται στον πινακα?
Προφανως.
Επισης οι πιο διεφθαρμενες εννεν κατι χωρες με αυταρχικα καθεστωτα?
Ιρακ - ζιμπαμπουε κτλ..
ε τζιε τουτο απεικονιζεται.
Οσο για την τουρκια ηταν στο 2.1 επι στρατιωτικων και επι ερτνογαν επιε στο 4.4.
Εν κατω που την βαση.
Το κακο εν οτι εξεπερασε την ελλαδα.
Ξερετε κατι εμφανες για μια χωρα οσον αφορα τη διαφθορα τζιε εν το λαλει σωστα η καταταξη?
Εγω οι.
Αρα το καταρ ειναι πιο σοβαρη χωρα που την δικη μας γι αυτο να ξερουμε για τι μεγεθος μιλουμε και να μεν βαλλουμε ουλλες τις αφρικανιες χωρες στο ιδιο καλαθι
Το κατά πόσο ο "δείκτης" εν αμφιλεγόμενος ή όι μπορείς να το δεις και στο link της wikipedia κάτω που τον αυτονόητο τιτλάκι "criticism". Το αν οι χώρες που εξυπηρετούν "δυτικά" συμφέροντα βρίσκονται ψηλά στη λίστα και οι ανταγωνιστικές χαμηλά, εν εμφανές. Τωρά όσον αφορά το Κατάρ, εν μια χώρα που έχει μοναρχία, ο ηγέτης της έπιασε την εξουσία το 1995 εκθρονίζοντας τον πατέρα του ενώ ο δεύτερος έλειπε διακοπές. Η βασιλική οικογένεια έχει τες πλείστες υψηλόβαθμες θέσεις στη χώρα. Και τωρά προσπαθείς να μου πεις πως τούτη η χώρα εν έχει διαφθορά; Ότι της αξίζει η 22η θέση;
ReplyDeleteμα το ότι το Κατάρ θα κάνει επενδύσεις στην Κύπρο, και το γεγονός ότι είναι χαμηλά στη λίστα διαφθοράς δεν το βγάζει έξω από το να είναι μια χώρα εμιράτο, χωρίς δημοκρατία, που στην ουσία τέσσερις οικογένειες κάνουν ό,τι θέλουν και μοιράζονται τον πλούτο του κατά πως τους βολεύει.
ReplyDeleteΒασικά, δώστου πελλού αγγούρι, να σου πει πως εν ζαβο (2) ...
ReplyDeleteΚατ αρχας να πω οτι αν εκαμναν 4 οικογενεις οτι εθελαν , εν θα εισιε τουντο βαθμο στο δεικτη διαφθορας .
ReplyDelete2ο.Τι σημασία εσιη να το πολιτευμα εν μοναρχια ή δημοκρατια.
Παρτο αλλιως.
Για ολες τις ,υποτιθεται, δημοκρατικες χωρες εννεν τραγικο τζιε υποτιμητικο να πιαννουν βαθμο ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ που τουτο του Καταρ?
Μάνα , μαλλον εσιης το μυαλο σου στην σαουδική αραβία οπου τουτο που λαλεις ΝΑΙ συμβαίνει.
Τζιε τελο να πως στον κλεφτη το εξης.
Φανταστου οι δημιουργοι τουντης οργάνωσης επρεπε να δημιουρ΄γησουν καποια κριτήρια ή εναν αλγόριθμο μεσω του οποίου θα εχουμε οσο το δυνατον ποιο πραγματικά αποτελεσμα.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ 100% της αλήθκειας.
Αν αυτου πρεπει να δια αποτελεσματα πολλα κοντα στην αλήθκεια.
Ε τζιε τουτο καμνει .Τζιε φαίνεται πως δουλεύκει.
Τουτο που λαλεις με το criticism ειναι μια κριτικη που μπορεί να δεχτεί ο καθε αλγόριθμος για περαιτέρω βαλτίωση.
Δεν λαλει πουθενα οτι δεν δουλεύει ή παραγει "περίεργα αποτελεσματα"
Παρε παρεμφερεις πειρπτωσεις οπως π.χ τα i.q tests και θα καταλαβεις τι εννοω.
Υ.Γ. Κλέφτη ο πινακας δεν λεει οτι δεν εχει διαφθορα το καταρ.Λεει εφθαρσως οτι βρισκεται σε πολυ καλύτερη θέση που πολλες αλλες χωρες.
Andreas
ReplyDeleteΕίπα το τζαι πριν, θα το ξαναπώ γιατί φαίνεται ότι κάποιοι θκιεβάζουν επιλεκτικά το τί γράφεται. Λέω λοιπόν (ξανά) μαγκιά της Κυβέρνησης μας που επέτυχε τη συμφωνία με το Κατάρ τωρά που είμαστε σε πολλά δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Εγώ εν έχω κανένα πρόβλημα με τες ξένες επενδύσεις, ίσα-ίσα που είναι πάντα καλοδεχούμενες.
Εμέναν ενοχλεί με η αντιμετώπιση των κυβερνόντων επί του θέματος τζαι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους.
Στην περιοχή που θα επενδύσει το Κατάρ ενδιαφέρτηκε να επενδύσει για παράδειγμα τζαι η MIG. Ήταν τότε που μας εζάλισε τον έρωτα η Κυβέρνηση ότι "εμάς εν μας αγγίζει η παγκόσμια κρίση" γιατί "η οικονομία μας εν γερή" κλπ κλπ τζαι έπαιζεν τ' αππαρίν του Σταυράκη. Οπόταν εν αφήκαν το Βγενόπουλο να επενδύσει. Τζαι εφκάλαν τότε τες ιδεολογίες τους που το συρτάριν τζαι αναθεματίζαν το Κεφάλαιο τζαι τους κεφαλαιοκράτες τζαι τους τραπεζίτες κλπ κλπ
Τωρά που ήβραμεν τα θκιό στενά (γιατί η οικονομία μας τελικά εν ήταν τόσο αρχιδάτη όπως μας ελαλούσαν), τωρά που οι δείκτες της οικονομίας παν που το κακό στο σιηρόττερο, κάμνουσιν τζαι κουτρουμπέλλες οι κυβερνόντες για τα πετροδόλλαρα.
Εν γίνεται μιαν έτσι, μια γιουβέτσι ρε κουμπάρε!
Πολλά καλά εκάμαν τζιαι εν αφήκαν τον Βγενόπουλο να επενδύσει. Η οικονομία θέλει φρέσκο χρήμα για να κινηθεί τζιαι όι ανακυκλομένο. Αν θέλει ο κ. MIG να επενδύσει ας τα φκάλει που μες τες τράπεζες του που κάθουνται (αν τα βαστά διότι οι οίκοι αξιολόγησης του εξωτερικού άλλα λαλούν) τζιαι ας τα επενδύσει μόνος του μέσα στην αγορά. Μορφή επένδυσης εν τζιαι η μείωση των επιτοκίων. Γιατί εν τα κατεβάζει; Καταλάβετε ότι η Τράπεζα Κύπρου τζιαι η Marfin Λαϊκή εν υπευθυνες για το πρόβλημα της οικονομίας μας στον μεγαλύτερο βαθμό.
ReplyDeleteΣυμφέροντα ρε, απλό το θέμα, έτσι ήταν έτσι είναι έτσι θάναι.
ReplyDeleteΚαι έτσι πάμε στο ζουμί της υπόθεσης που πολύ εύστοχα το έθεσε η Pink Fish "When money talks, the world listens". Τελεία και παύλα, μας αρέσει δεν μας αρέσει, κολλά ή όχι με την ιδεολογία μας, τον πάμε δεν τον πάμε, τον χρειαζόμαστε τον Σεϊχη.
ReplyDeleteΣαλαμαλέκουμ θα του πούμε τζαι κανεί.
Γιατί εν βρίσκουν οι κυβερνήσεις τους τρόπους/μηχανισμούς να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ μειώσεις των επιτοκίων των τραπεζών τζαι αρκούνται σε παρακάλια μπας τζαι πίασουν τους στο φιλότιμο; Γιατί αφήκαμεν στες τράπεζες το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να καθορίζουν το επιτόκιο τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ που το εκάστοτε βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Τί σκατά ευρωζώνη εμπήκαμε; Γιατί η JCC ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ μονοπώλιο;
ReplyDeleteΑλλά αφού μας τα κάμνουν τζι ανεχούμαστεν τα, σάλαμαλέκκο μάστρε-σείχη!
Invictus εισαι σιουρος οτι ηθελεν απεναντι να επενδυσει ο βγενόπουλος?
ReplyDeleteΕγω εν ειχα ακουσει κατι τεθκιο.
Ειχα απλα ακουσει δυσφορια που απεναντι που το χιλτον θα εκτιζτουν ανταγωνιστκη μοναδα.
Ο βγενο ηθελε να καμει ανακαίνιση στο χιλτον.
2ο.Να πω κατι πολλα σημαντικο γιατι γίνεται παραπληροφορηση που πολιτικους.
Ο ανθρωπος που ειπεν οτι εν θα μας επηρεασει η κριση ηταν ο σταυρακης.
Προσωπική του τακτική.
Εγω προσωπικα εν εχω καν τα κκοτσια ν αμφισβητησω την αξία του οπως ουλλων των προηγουμενων υπουργων μιας και εν εξαιρετικα επιτυχημενοι τεχνοκρατες.
Τουτο ηταν μια καθαρα επικοινωνιακη τακτική του Σταυρακη ,που ενω εν ήξερε που εισιε να μας αγγίξει η κρίση , εν ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα εν τη γενέση της ή αν θέλεις εν τη εξελίξη της στην υπόλοιπη ευρώπη.
Ενω ο φούλης εσπούσασε οικονομικά τζιε τον τομεα ψυχολογία μαθαίνει στο πρωτο ετος του πτυχίου για το ποσο σημαντικα επιδρα στην εξελιξη μιας οιοκνομιας, έφκαινε μερα νύχτα στα κανάλια τζιε εκινδυλογούσε ,χωρις καν να προτείνει τζιε λύσεις.
Ρε ελαλε του ο σταυρακης , αικε να δουμε πως εννα εξελιχτει η κρίση.Ουτε καν οι ευρωπαιοι ενηξερουν που εννα φτασει τζιε πως εννα την αντιμετωπισουν , μιας τζιε επειραματιζουντα, τπτ ο φούλης.
Νταξει.Ελεος.Ειλικρινα.
Επισής οταν εισιε να γινει η επενδυση που το καταρ αν αθυμάσαι , αθυμήθει τους φίλους τους επιχειρηματίες!!!!(αμπα τζιε χρεωθει τα ευσημα η αριστερα ,σαμπως εν θεμα ιδεολογιας).
Ναι.Εν τουτος δε ο άνθρωπος που τουντους επιχειρηματιες εν θελει να τους φορολογησει με τιμες 2010 αλλα του 1980.
Ε ΔΑΜΕ ΦΙΛΕ ΚΟΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΖΙΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.ΔΙΟΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ OΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΥΛΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΑΝ ΑΥΤΟΥ...
Ως σοβαροοι,δε, επιχειρηματιες οι καταριανοι εκαμαν προς στιγμη πίσω τζιε επίαμεν να χασουμεν τζιε τουντην επενδυση εν καιρω κρίσης.
Ε μετα που αλλες επισκεψεις και του υπουργου οικονομικων στο καταρ τελικά εισιε αισιο τελος.
Αλλα ρε παιδι μου τουτη η προσκολληση στο κομμα του τζιε τουτη η μικροπολιτική οπτική των πραγματων μονο σίχαμα εμενα μου προκαλεί.
ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΝΤΗ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ.
Αμαν το κομμα του φουλλη ερτει στην εξουσία μακαρι να φερει ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις τζιε τοτε εν να σιει τζιε τα ευσημα μου εις πολλαπλούν (τζιας τολμησει κανενας που το ακελ να πει οτιδήποτε).
Φίλε andreas
ReplyDeleteΟ Βγενόπουλος ήθελε ΚΑΙ τη γη απέναντι που το Χίλτον. Τους πραγματικούς λόγους που του την αρνηθήκαν εν τους ξέρει κανένας.
Επί της ουσίας εν τζαι διαφωνούμε. Εν κατακρίνω την κυβέρνηση για να υποστηρίξω την αντιπολίτευση! Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ΟΥΛΛΟΙ οι πολιτικοί μας το ίδιο σκατόν ένι. Ούλλοι την πούγκαν τους (τζαι των δικών τους) θωρούν τζαι για τον κοσμάκη "νοιάζεται" η εκάστοτε αντιπολίτευση για να έσhει να λαλεί κάτι εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τζίνον που με ενοχλέι εμένα είναι τούτη η πάγια τακτική των πολιτικών μας (ανεξαρτήτως ιδεολογίας/κόμματος κλπ) ΝΑ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΖΙΑΜΕ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΣΙΕΖΑΝ (με το συμπάθκιον).
ΝΑ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΖΙΑΜΕ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΣΙΕΖΑΝ
ReplyDeleteΑ μπραβο.Ετσι.
Τουλαχιστον ας εχουν αντροπη τζιε να δουν τι ΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ οταν ο καθενας εκυβερνουσε τζιας μεν το παιζουν ουλλοι ,οταν εν η στην αντιπολιτευση ,ρομπεν των φτωχων και καταπονεμενων.
Τζι ο κοσμος καλο θα ενει να τους παρακολουθει και εσιη ευθυνες το πως ψηφίζει τζιε τι ψηφίζει.
ΨΟΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!
ReplyDeleteΟΥΛΛΟΥΣ !!!