Monday 26 April 2010

Ευτυχισμένοι αλλού

Οι γείτονες μας, που και αυτούς το πρόβλημα το πολιτικό παραμένει άλυτο εδώ και πολυυυυυυυυυυυυυυυ καιρό, συζητούν μεταξύ τους, όχι επισήμως, ότι επιθυμούν μια λύση τύπου Κύπρου. Οι ισραηλινοί θέλουν να συνυπάρχουν με τους Παλαιστίνιους σε ένα κράτος, χωρίς να τους αναγνωρίζουν. Να δουλεύουν μαζί, να έχουν σχέσεις, αλλά ως εκεί. Μακριά από το δικό τους κράτος. Και η κατάσταση να πηγαίνει και να πηγαίνει.

Εμείς που την έχουμε τη λύση Κύπρου, συζητούμε για μια λύση τύπου Βελγίου. Ισχυρή κυβέρνηση στη μέση με κρατίδια που να έχουν αρκετή αυτονομία.

Στο Βέλγιο πάλι δεν τους αρέσει το μοντέλο που έχουν. Άσε που κάθε τρεις και λίγο βαρούν διάλυση και τους παίρνει μισό χρόνο μέχρι να τα ξαναβρούν. Οι Βέλγοι θα προτιμούσαν καθαρά μια λύση τύπου Κόσοβο. Ο καθένας στην πλευρά του με τους ομοϊδεάτες του να κάνει ό,τι θέλει. Οι Φλαμανδοί να μιλούν τα φλαμανδικά τους και να πηγαίνουν στα φλαμανδέζικα σχολεία τους, οι ολλανδόφωνοι να κάνουν το ίδιο και λογαριασμό να μην δίνουν σε κανένα.

Στο Κόσοβο πάλι καλοβλέπουν μια λύση Ταϊβάν. Είναι μεν ευχαριστημένοι που έφυγαν από τη Σερβία και αυτοαναγνωρίστηκαν, αυτό όμως δεν τους αρκεί. Θέλουν περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση, όπως έχουν οι περισσότεροι για την Ταϊβάν.

Στην Ταϊβάν είναι ευχαριστημένοι με ό,τι έχουν. Και οικονομία καλή και τους σέβεται ο κόσμος. Αλλά ως προς το θέμα αναγνώρισης, μπάζουν νερά και θα προτιμούσαν μια λύση Τσεχίας –Σλοβακίας. Να γίνει μεν ο διαχωρισμός, αλλά επισήμως. Πόσο κοστίζει μια υπογραφή τα γέρημα στο κάτω κάτω;

Αλλά ούτε και οι Τσέχοι είναι πολύ ευχαριστημένοι. Ναι μεν τους έκατσε το βελούδινο διαζύγιο, αλλά οι Ρώσοι είναι όπως την κακιά πεθερά. Δεν λέει να αφήσει το ζευγάρι ήσυχο και όλο θέλει να ανακατώνεται στα πόδια του. Για αυτό και οι Τσέχοι θα προτιμούσαν να ζουν κάπου αλλού, μακριά από τη Ρωσία, στη Γαλλία για παράδειγμα.

Και πάει και πάει το θέμα. Θα ήθελα να μπορούσα να κάνω μια παγκόσμια δημοσκόπηση και να βρω το δείκτη ικανοποίησης σε κάθε χώρα από το μοντέλο διακυβέρνησης. Νομίζω θα είναι ελάχιστοι, αυτοί που είναι πραγματικά ικανοποιημένοι.

14 comments:

  1. ΖΗΤΩ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    ReplyDelete
  2. Άραγε οι Ελβετοί να είναι χάππυ και να μην χρειάζονται χάπι ανανέωσης λύσης;

    ...
    Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ η απόλυτη ικανοποίηση ή κάποια μορφή πολιτικής ευτυχίας;Δεν ξέρω.

    Ας μάθουμε πρώτα να εκλέγουμε άτομα, που θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν σοβαρή κυβέρνηση ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για μια αξιοπρεπή οντότητα/ζωή,
    πολιτική,εθνική, οικονομική, πολιτιστική, ακόμα και ιδιωτική.
    Κι αν υπάρξει μέλλον, τότε θα βρεθεί και η λύση.

    ReplyDelete
  3. Ase mana, en sth fysh mas telika na men eimasten euxaristimenoi me tipote tziai na theloumen tziai thn pitta swsth tziai to shillo hortato.

    ReplyDelete
  4. Εύγε...Πολύ καλό και εύστοχο πποστ!

    ReplyDelete
  5. Εν Φαραώ που θέλουμεν ούλλοι...

    ReplyDelete
  6. ας βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους.καλημέρα.

    ReplyDelete
  7. Κοίτα όμως Κκουλλά και στην Αίγυπτο, από ό,τι θυμάμαι δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, θα προτιμούσαν να είναι Ντουμπάι...

    Thalassamov έχει απόλυτο μα απόλυτο δίκαιο. γιατί όταν αποκτήσουμε σοβαρή κυβέρνηση που θα μας παρέχει την ποιότητα ζωής που θέλουμε δεν θα γυρνάμε να κοιτούμε δεξιά και αριστερά.

    ReplyDelete
  8. Μα τι εσπούδασες, πολιτικές επιστήμες? :)

    ReplyDelete
  9. Κκουλλά εν καλά που λαλείς...εν φαραώ που θέλουμεν, όι φαραώνες!
    Το σχόλιο της thalassamov είναι όλα τα λεφτά! Συμφωνώ και επαυξάνω επ' αυτού!

    ReplyDelete
  10. Σίγουρα δεν ήταν ευχαριστημένοι, απλά ήθελα να πω ότι η Δημοκρατία τελικά εν δύσκολη υπόθεση, με τα έτσι και τα αλλιώς, θέλει πολύ αγώνα να βρεθεί η πιο αποδεκτή μορφή της

    ReplyDelete
  11. εγώ είμαι με το κτηνό. ζήτω το άμστερνταμ!

    ReplyDelete
  12. Πιστέυκω εν λύση Γαλλίας 1789 που χρειαζούμαστε. Ούλλες οι Αντουανέτες και οι Λουδοβίκοι του βορρά και του νότου αποκεφαλίζουνται στην Πλατεία Ελευθερίας... και να δείτε πως ούλλα θα σάσουν.

    ReplyDelete
  13. Ε μα το θέμαν ένι ότι ούτε Πλατεία Ελευθερίας έμεινεν..΄.Εβάλαν τζιαι τζιαμέ το σιέριν τους...

    ReplyDelete
  14. όντως ελάχιστοι θα βρεθούν να είναι ευχαριστημένοι, τα γράφεις ωραία πάντως.

    ReplyDelete