Monday 17 May 2010

Από τη θεωρία στην πράξη

Την Κυριακή πήγαμε θάλασσα. Επειδή το νερό ήταν κρύο όμως καταλήξαμε στην πισίνα ξενοδοχείου. Οι κόρες έκαναν τη βουτιά τους, ακόμη και το μικρό μου το παχουλό μου, που τσαλαβουτούσε τα χεράκια της και τα ποδαράκια της ενθουσιασμένη στο νερό.

Η μεγάλη έπαιζε με ένα κοριτσάκι στην ηλικία της, που στην αρχή φώναζε σαν υστερικό επειδή φοβήθηκε ότι θα της έπαιρνε τα παιχνίδια της. Ευτυχώς το παιδί μου προς το παρόν για να μην λέμε μεγάλα λόγια, δεν είναι κτητικό. Το αντίθετο μάλιστα μοιράζεται τα πράγματά της. Οπόταν σε μια φάση, το άλλο το κοριτσάκι της έδωσε από μόνο του την μπάλα της. Και τότε είχα με τον πατέρα της την εξής συνομιλία.

Π: Απίστευτο, έδωσε από μόνη της παιχνίδι. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα.
Μ.: Ε, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι κτητικά.
Π: Η κόρη μου όμως παραείναι.
Μ: Συνήθως έτσι γίνεται, με τους φίλους τους ή στο σχολείο, το ένα το μωρό πιάνει τα πράγματα του άλλου.
Π: (με ύφος αυστηρό λες και τον πρόσβαλα). Αποκλείεται, εμείς για να ξέρετε την έχουμε στείλει σε πολύ καλό σχολείο. Αποκλείεται στο σχολείο να έμαθε να συμπεριφέρεται έτσι. Είναι ένα καλό ακριβό σχολείο

Ευτυχώς εκείνη την ώρα κάτι ήθελε το μικρό και εγκατέλειψα τη συνομιλία που άρχισε να γίνεται εκνευριστική.

Κύριος που νομίζεις ότι επειδή πληρώνεις ένα κάρο ευρώ, για να στέλνεις το μωρό σου σε ακριβό σχολείο, θεωρείς ότι διαμορφώνει και τον τέλειο χαρακτήρα, να σου πω ότι κάνεις λάθος. Την καλή συμπεριφορά δεν την αποκτούν τα μωρά στα ακριβά και δήθεν σχολεία. Την αποκτούν όταν τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, και όταν συνέχεια τους επισημαίνουμε το σωστό. Ψυχοφθόρο μεν, αλλά δυστυχώς μονόδρομος.

Όση ώρα η κόρη του δεν έδινε τα παιχνίδια της, δεν γύρισε μια φορά να της πει, ότι δεν είναι σωστό και ότι πρέπει να τα μοιράζεται. Μου θύμισε μια άλλη τύπισσα πέρσι στην πισίνα ενός άλλου ξενοδοχείου. Επί τρεις ώρες άφησε το γιόκα της ελεύθερο να παίζει, να ενοχλεί, να ζητά στην ουσία σημασία από τους άλλους γονείς που ήταν εκεί, και εκείνη διάβαζε ανενόχλητη ένα βιβλίο Οδηγό Ανατροφής Παιδιών.

Δεν λέω, οι οδηγοί καλοί είναι και χρήσιμοι. Όλο και κάτι θα μάθεις. Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη, η απόσταση είναι τεράστια. Και πολλές φορές μοιάζει με άθλο να την περπατήσεις ώς το τέλος. Άσε που αρκετοί οδηγοί για γονείς, έχουν γραφεί από άτομα που δεν έχουν παιδιά στη ζωή τους. Θα δεχόσασταν συμβουλές για σεξ από κάποιον που δεν πηδά; Εγώ προσωπικά όχι.

15 comments:

  1. axaxaxaxa!!! είσαι απίστευτη Μάνα!!! πάντως εμένα με εκνευρίζουν επίσης οι γονείς που αφήνουν τα μωρά τους να παίρνουν τα παιχνίδια του δικού μου μωρού (ούτε ο δικός μου είναι κτητικός) και να παίζουν ώρα μαζί τους και όταν αποφασίσει και ο δικός μου να κλάψει λίγο και να θέλει την μπάλα του, οι γονείς αχάπαροι!!!

    ReplyDelete
  2. "Είναι ένα καλό ακριβό σχολείο"

    E τζαι sit the ball down ζοππόβορτε γονιέ !!!

    Τούτα τα ακριβά σχολεία (νηπιαγωγεία) που σhέρουνται κάποιοι βλάκες κατ' εμένα γονιοί που ο νους τους εν πας το show, τζαι νομίζουν ότι το ακριβόν εν το καλόν ως τζαι σε τούτο τον τομέα,... το μόνο που φκάλλουν είναι αππωμένα/ξιπασμένα/ψηλομούττικα μωρά, που αργά ή γρήγορα έχουν προβληματικές σχέσεις με τα υπόλοιπα μωρά, τα "κανονικά"

    ReplyDelete
  3. αυτά παθαίνουν οι γονείς που περιμένουν από τους δασκάλους να αναθρέψουν τα παιδιά τους. αυτοί έναν δεν μπορούν να κουμαντάρουν και περιμένουν απο εμάς να κουμαντάρουμε 25 και μάλιστα να τους μετατρέψουμε σε τέλειους άνθρωπους.

    ReplyDelete
  4. Από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένο νηπιαγωγείο (δεν θυμάμαι το όνομα τώρα) στο οποίο για να γίνει δεκτό ένα μωρό είναι απαραίτητο ο μπαμπάς να έχει "καλή δουλειά" και γενικά η οικογένεια να έχει "ψηλό κοινωνικό στάτους" τί περισσότερο να περιμένει κανείς από ένα τέτοιο γονιό;

    ReplyDelete
  5. Παιδική Χαρά Invictus αλλά δεν είναι το μόνο.

    ReplyDelete
  6. Δεν είναι το μόνο, έσhει τζι άλλα τατσιζίτικα. Είδα τζαι τα "προιόντα" που φκάλλουν γι' αυτό μιλώ εκ προσωπικής πείρας

    ReplyDelete
  7. nai siga...
    to akrivo sxoleio enna tous kamei athrwpous...

    ReplyDelete
  8. Κλέφτης17 May 2010 at 12:10

    Τα μωρά δέχουνται παραπάνω επιρροές που άλλα μωρά, παρά που τους δάσκαλους. Το να θεωρείς ότι το να στέλλεις το μωρό σε ένα ακριβό σχολείο θα το βοηθήσει να αναπτύξει καλύτερο χαρακτήρα εν γελοίο. Παραπάνω γνώσεις μπορεί, αλλά χαρακτήρα; Λες και η παρέα που θα κάμνουν τα μωρά σου κρίνεται που το αν έχουν αρκετά λεφτά οι γονιοί του για να το στέλλουν ακριβό σχολείο. Τα λεφτά βρίσκουνται εύκολα, ο χαρακτήρας αναπτύσσεται δύσκολα.

    ReplyDelete
  9. Δυστυχώς αυτός ο "νεοπλουτιμός" φαίνεται πια σε όλα τα επίπεδα και αλοίμονο έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση χαρακτήρων που θα έχουν το μέλλον της χώρας στα χέρια τους!!!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  10. καλημέρα μάνα...από κάποιον που ήταν μέσα στα λεφτά!!!

    http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks%20aformis/265964

    ReplyDelete
  11. Εκαλύψαν με οι προηγούμενοι. Να προσθέσω μόνο ότι το shειροττερο είναι ότι φάσκουν τζιαι αντιφάσκουν δηλαδή στέλνουν τα μωρά τους στο ακριβό σχολείο για να τους κάμουν αθρώπους ενώ οι με αυτό ακριβώς το παράδειγμα δείχνουν το αντίθετο στα παιθκιά τους: ότι δηλαδή με το χρήμα μπορείς να εξαγοράσεις τα πάντα.

    ReplyDelete
  12. Εν τούτοι που νομίζουν ότι με τες λίρες κάμνουσιν αδρώπους!

    ReplyDelete
  13. Συμφωνώ με τη γραμμή της Μάνας, αναφορικά με τα περί ανατροφής. Αν οι γονείς δεν νοιαστούν, τρέχα γύρευε...

    Να υπερασπιστώ όμως την Παιδική Χαρά όπου πήγαιναν τα κοπελλούθκια μας ως πέρσι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πήγαινα εγώ, ο αδερφός μου και όλη η γειτονιά πριν χμμμμ ...Χ χρόνια: ήταν το πλησιέστερο προς το σπίτι μου νηπιαγωγείο!

    Η κυρία Αντρούλλα θυμόταν ακόμα τι άριστος μαθητής ήμουν:)

    Σίγουρα όμως δεν είναι το πιο ακριβό - ελεγμένο!

    ReplyDelete
  14. χαχαχαχα, ρε Στροβολιώτη μα ο παπάς σου εν διευθυντής;;;;;;;

    ReplyDelete
  15. Κτηνό, εν σε πιάννω.

    Απ' ότι ξέρω όμως, στα κοιμητήρια δεν υπάρχει ιεραρχία.

    Στροβολιώτης (Το παλιομπλόκερ δεν με αφήνει να γράψω με το προφίλ μου)

    ReplyDelete