Thursday 20 May 2010

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Λένε ότι υπάρχουν ψέματα καλά και ψέματα κακά. Ψέματα που υποτίθεται ότι τα λες για καλό σκοπό. Ναι ναι καλά είμαι, απαντάς και ας είσαι έτοιμος να πέσεις από τον έβδομο όροφο. Μα πόσο σου πάει το φόρεμα ρε Μαρία, και ας κάνει το φόρεμα στη Μαρία ένα κώλο να παίζουν δέκα νοματαίοι πρέφα, που έλεγε η κυρά Εκάβη.

Ας υποθέσουμε ότι τα μικρά καθημερινά ψέματα είναι εντάξει. Γιατί στο κάτω κάτω να πρέπει να αναλύσω στον καθένα που με ρωτά από ευγένεια αν είμαι καλά, γιατί δεν είμαι; Ή να πω στη Μαρία ότι όταν ο Θεός έδινε γούστο για τα ρούχα, ότι αυτή κρατούσε ομπρέλα;

Πάντως, βγήκε προχθές μια έρευνα (τελικά δεν τήρησα το resolution για το νέο χρόνο ότι θα σταματήσω να διαβάζω έρευνες) που έλεγε ότι οι άντρες λένε περισσότερα ψέματα από τις γυναίκες, καταρρίπτοντας το μύθο ότι το ψέμα είναι γένους θηλυκού. Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος άνδρας λέει ψέματα 3 φορές την ημέρα, ενώ οι γυναίκες είναι… πιο ειλικρινείς καθώς ψεύδονται 2 φορές την ημέρα.

Το πιο σύνηθες ψέμα των γυναικών είναι το «είμαι καλά», προκειμένου να κρύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, αλλά και το … «έχω πονοκέφαλο» για να αποφύγουν ότι δεν θέλουν. Στην κορυφή της λίστας με τα ψέματα των ανδρών φιγουράρει η «ποσότητα του αλκοόλ» που κατανάλωσαν το προηγούμενο βράδυ αλλά και το ότι δεν έχουν «σήμα στο κινητό».

Το πρόσωπο στο οποίο και τα δύο φύλα λένε τα περισσότερα ψέματα είναι η μητέρα τους, ενώ το 84% υποστηρίζουν ότι υπάρχουν «αποδεκτά» ψέματα και το 75% ότι δεν είναι κακό να πει κανείς ένα αθώο ψεματάκι για να προστατεύσει τα αισθήματα του άλλου. Η έρευνα πάντως υποστηρίζει ότι οι γυναίκες νιώθουν περισσότερες τύψεις για τα ψέματα τους αν και είναι πιο... δημιουργικές και επιδέξιες στα ψέματα.

Τα καθημερινά τα ψέματα, τα προσπερνούμε. Τα μεγάλα όμως; Αυτά που λέγονται σκόπιμα για να παραπλανήσουν κάποιον; Πως αντέχονται τα ψέματα μέσα στις σχέσεις, όχι μόνο τις ερωτικές, τις οικογενειακές, τις φιλικές. Και πως ξεστομίζεις ένα ψέμα ξέροντας πως αν το μάθει ο άλλος, θα πληγωθεί, θα θυμώσει και το πιο πιθανόν να καταστραφεί η σχέση;

Δεν είναι εύκολο πάντα να λέμε αλήθειες. Η ώρα είναι δέκα και σύμφωνα με την έρευνα πρέπει να πω δύο ψέματα σήμερα. Το ένα θα το πω στο διευθυντή μου όταν θα ρωτά αν είναι έτοιμη η δουλειά που μου ανάθεσε. Και το άλλο θα το φυλάξω για το απόγευμα.

22 comments:

  1. από ψέμματα στο διευθυντή....Αυτά είναι τα κατά συνθήκην ψέμματα, τα λες για ν' αποφύγεις τις συγκρούσεις. Και τα άλλα, τα καθημερινά, τελικά είναι απαραίτητα. Π.χ. όπως είπες, σε ρωτάει μια φιλη "Πως είναι τα μαλλιά μου?". Αν της πεις ότι δεν της πάνε, εισπράττεις μια μουράκλα μέχρι κάτω (μου έχει συμβεί, είμαι ειλικρινής!). Οπότε της λες μια γενικόλογη μπουρδολογία και όλα ωραία και καλά. Αφού δε σε ρωτάει για να μάθει την αλήθεια. Σε ρωτάει για να εισπρέξει κομπλιμάν. Και υπάρχουν κι άλλα ψέμματα: Στην οικογένεια μας, στον ευατό μας. Είναι μέρος της ζωής μας, κακά τα ψέμματα :)

    ReplyDelete
  2. σηκώνει πολλή συζήτηση. Προτιμάς το ψέμα που θα σε αφήσει ήσυχη ή την αληθεία που θα σε πληγώσει; Πχ. συζητούσαμε στη δουλειά για κέρατα και αν θα θέλαμε να το ξέρουμε ή όχι. ΄Ψέμα ή αλήθεια. Εν ποστ που μόνο του τούτο

    ReplyDelete
  3. Σαν την αλήθκιαν εν έσιει. Ελπίζω το απόγευμα και κάθε απόγευμα να μην είμαι εγώ ο δέκτης...

    ReplyDelete
  4. Κλέφτης20 May 2010 at 11:41

    Πιστεύκω ότι τα "αθώα ψέματα" (white lies) εν κοινωνικά αναγκαία, γιατί διαφορετικά περνάς τα όρια του κυνισμού. Τωρά αν την έρευνα εκάμναν την στα Κοινοβούλια, θα ήταν πολλά ενδιαφέρον. Έπρεπε με βάση νόμου πριν φκει ένας πολιτικός να μιλήσει, να συνδέεται με lie-detector...

    ReplyDelete
  5. Μακάρι να μπορούσαμε να λέμε στη ζωή μας μόνο αλήθειες και να ακούγαμε μόνο αλήθειες!

    Καμιά φορά δεν είμαστε έτοιμη να ακούσουμε ή και να δεχτούμε την αλήθεια! Κι αυτό πιστεύω πως είναι ένα ελάττωμα των ανθρώπων από τα γενοφάσκια τους, που προκαλεί πολλά προβλήματα.

    Εξαρτάται όμως και πως ορίζουμε το ψέμα!
    Πχ, προτιμώ να πω στην Μαρία ότι τα μαλλιά της είναι καλά κι ας μου θυμίζουν περούκα, γιατί αν της πω ότι είναι χάλια, θα της χαλάσω τη μέρα. Και δεν θέλω να το κάνω!Επιπλέον προϋπόθεση είναι να με έχει ρωτήσει πρώτα!!!
    Αν όμως με ρωτήσει πως να τα κάνει σε ένα γάμο ή σε μια εκδήλωση (πριν τα κάνει)σίγουρα θα της προτείνω το καλύτερο κατά τη γνώμη μου!

    Όταν αναφερόμαστε σε ψέματα στις ανθρώπινες σχέσεις τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. καλό θα είναι να υποστηρίζουμε και να λέμε την αλήθεια μπας και αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο και μάθει να ζει με αυτήν. Έτσι μόνο θα την εκτιμήσουμε!

    Πχ θα ήθελα να μάθω αν ο Κουλός μου με απάτησε, για να ξέρω τι έκανα λάθος εγώ! Οκ, θα τον χωρίσω, αλλά θα κάνω καλό και σε μένα, εφόσον θα ψάξω κάτι καλύτερο και πιο πιστό και σε εκείνον εφόσον θα πάρει την ευκαιρία του να κάνει ότι θέλει!

    Μιλάω βέβαια από την οπτική της ελεύθερης κι ωραίας! Αν ήμουν παντρεμενη με 5 παιδιά και μάθαινα πως με κερατώνει ο Κουλός, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα, αλλά σίγουρα θα ήθελα να το ξέρω! Αν τον κεράτωνα εγώ, δεν θα χρειαζόταν να του το πω, γιατί απλά θα είχα φύγει από κοντά του πριν τον κερατώσω!

    Αυτά τα ψέματα με κάναν και μακρηγόρησα!
    Φιλιά πολλά
    Mana (μου)

    ReplyDelete
  6. * έτοιμοι

    (διόρθωση)

    ReplyDelete
  7. Πριν μερικούς μήνες είχα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση που βρέθηκα ποτέ στη ζωή μου. Επληροφορήθηκα που το γιατρό για κάτι σοβαρό που είχε ένας δικός μου άνθρωπος και η γυναίκα του (που περίμενε έξω) δεν είχε ιδέα. Κανένας δεν ήξερε βασικά εκτός από μένα. Όταν βγήκα έξω με κοίταζε με μάτια κλαμένα γιατί υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πρώτη φορά στη ζωή μου είχα δει τόσο τρόμο στα μάτια κάποιου. Κι όταν μου είπε "κάτι σου είπεν, έννεν...κάτι ξέρεις..." της είπα "δεν μου είπε τίποτε...θα έρθει μετά να μιλήσουμε..." και την αγκάλιασα. Για να μην δει ότι έκλαιγα κι εγώ.
    Ψέματα είπα αρκετά στη ζωή μου, τούτο το ψέμα όμως ήταν το πιο σκληρό απ' όλα...κι αυτό που με πόνεσε πιο πολύ απ' όλα.
    Δεν ξέρω γιατί της έκρυψα την αλήθεια εκείνη την ώρα (το έμαθε βέβαια λίγο αργότερα κι εγώ παρίστανα ότι το άκουγα για πρώτη φορά). Απλά δεν ήθελα να πληγωθεί. Λάθος μου ίσως δεν ξέρω.

    ReplyDelete
  8. Πρέπει να εστιαστούμε στην ουσία της έρευνας και του θέματος που θίγεις.

    Γιατί λένε τόοοοσα ψέματα οι άντρες;

    Ίσως , ίσως, επειδή η γυναίκα τους τζιαι η μάμα τους θα τους ρωτήσουν :

    τι ώρα ξύπνησες
    ποτε έφαγες
    ποτε πήγες στην τουαλέττα
    μα γιατί φορείς τουτα τα ρουχα

    κτλ
    κτλ
    κτλ


    ελεος!!

    ας μην πρίζουμεν τους άλλους να μην τους αναγκάζουμε να λενε ψεματα!

    ReplyDelete
  9. Πολλά μεγάλο κεφάλαιο , σηκώνει διατριβήν αν έσhεις όρεξη. Πιστεύκω δεν μπορεί να έσhει άσπρη μαύρη - άποψη για το ψέμα. Παρόλο που στο μυαλό του καθενός στο άκουσμα της λέξης "ψέμα" έρκεται συνειρμικά κάτι το κακό. Έτσι μας εμάθαν . Τζαι το ψέμα έσhει στην ουσία πολλές υποκατηγορίες. Απόκρυψη πχ αλήθειας, παραπλάνηση, μισή αλήθεια τζαι μισό ψέμα, αθώο ψέμα, λαφαζανιά, τσιόφτα έτσι για πλάκα, να πεις κάτι που το ξέρεις λάθος αλλά πιστεύκεις εν σωστό αλλά στην πραγματικότητα εν ψέμα... Πεεεεε !!!!

    ReplyDelete
  10. Κλέφτης20 May 2010 at 12:49

    Έτσι ως τροφή για σκέψη, ήβρα τούτο το θέμα με τίτλο "Πιο έξυπνα τα παιδιά που λένε ψέματα από μικρά".
    http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9625&la=1

    ReplyDelete
  11. ήξερα κάποτε μια κοπέλα που είχε πολύ σοβαρή αρρώστια και που οι γύρω της είχαν στήσει ένα χορό ψεμάτων για την κατάστασή της. στην ούσια πέθαινε και κανένας δεν της το έλεγε τάχα μου για να την προστατεύσει. Δεν ξέρω, ίσως να έζησε τις τελευταίες της στιγμές μέσα στο ψέμα. θα μπορούσε να ζήσει διαφορετικά αν ήξερε την αλήθεια.
    η αλήθεια κρύβει μια άγρια ομορφιά.
    όμως έχει δίκαιο η Cουλα όταν λέει πως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν αλήθειες. να προτιμούν τη σιγουριά ενός ψέματος.

    ReplyDelete
  12. Άγνωστες λέξεις:λαφαζανιά,τσιόφτα,έννεν,φκει

    :)))

    θα τα μάθω τα κυπριακά, που θα μου πάτε πουλάκια μου!

    Να πω και μια δύσκολη ιστορία!
    Ένα παιδί έκανε εξετάσεις γιατί είχε ένα πρόβλημα στα γεννητικά του όργανα! Είχε ένα σύνδρομο επικινδυνο τελικά που δεν του επέτρεπε να κάνει παιδιά και θα πεθαινε μεχρι τα 40 και άλλα πολλά προβληματα. Ο γιατρός μίλησε με τους γονείς και βρίσκονταν σε δίλημμα να το πουν στο παιδί ή όχι! Τελικά αποφάσισαν να το πουν.Ήταν η ζωή του και έπρεπε να ξέρει! Το παιδί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτοκτόνησε! Σε θέματα υγείας δεν ξέρω αν η αλήθεια ή το ψέμα είναι προτιμότερο! παίζει μεγάλο ρόλο η δύναμη του χαρακτήρα που έχει ο κάθε άνθρωπος!

    ReplyDelete
  13. Αναρωτιέσαι πώς αντέχονται τα ψέματα μέσα στις σχέσεις. Τα ψέματα που λέγονται είτε σκόπιμα για να παραπλανήσουν είτε λόγω δειλίας για να λεχθεί η αλήθεια. Να σου πω εγώ. Δεν αντέχονται και δεν συγχωριούνται ποτέ πραγματικά. Εγώ που το πέρασα, είπα ότι καλύτερα να ήξερα την αλήθεια κι ας ήταν σκληρή. Θα το διαχειριζόμουν καλύτερα. Το ψέμα δύσκολα να μείνει κρυφό, ακόμα κι αν περάσει καιρός.

    ReplyDelete
  14. Αχ ρε Cουλα μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι όχι μόνο θα μάθεις να μιλάς κυπριακά, αλλά να ψήνεις και χαλλούμι :)))

    λαφαζανιά: φλυαρία, κομπασμός
    τσιόφτα: βλακεία, μαλακία. ε τσίοφτες που λαλείς (λες μαλακίες)
    έννεν: δεν είναι έννεν έτσι τα πράματα (δεν είναι έτσι τα πράγματα)
    φκει: βγει. ε να φκει το πρόγραμμα; (θα βγει το πρόγραμμα;)

    ReplyDelete
  15. Το είμαι καλά σε ημερησία διάταξη.
    Μα πώς καταλαβαίνουν ότι λέω ψέματα;

    Οταν τώρα σε ρωτήσει η φίλη για το καινούριο απόκτημα και βλέπεις την χαρά της πώς να της την κόψεις;

    Τώρα για την αρρώστια που αναφέρουν τα παιδιά δεν ξέρω..κάποιοι δεν το αντέχουν και αρχίζει το παραμύθι..
    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Μάνα, να συνεχίζεις να διαβάζεις έρευνες, εν βλέπω γιατί να σταματήσεις...διάς τροφή για σκέψη αν μη τι άλλο

    ReplyDelete
  17. Το ψέμα υπάρχει.. το θέμα είναι πώς το χειρίζεσαι και πόσο επηρεάζει. Αν δεν επηρεάζει μια σοβαρή κατάσταση και αφορά μόνο εσένα για ένα βόλεμα σου τότε πέ το εν θα κάμει διαφορά..

    Σε άλλες φάσεις εν καλή η αλήθεια όσο κι αν θα πληγώσουμε τον άλλο ή όσο και αν τον πονέσουμε. Δύσκολο φυσικά, αλλά παρά ο άλλος να ζεί με παραισθήσεις καλύτερα να ξέρει την αλήθεια κάμνει πιο εύκολη τη ζωή όλων.

    Ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος κρίνει που την περίπτωση αν πρέπει να πεί ψέμα ή όι, τρόπος αντιμετώπισης, χαρακτήρα και δύναμης...εν όλα σχετικά (πάλε)

    ReplyDelete
  18. είμαστεν κατά του ψέματος γενικά

    όταν όμως βλέπεις ότι ο άλλος εν αντέχει την αλήθεια, με του τη δώσεις πουπάνω να τον ποφκάλεις, φέρτου το με τρόπο, κάπως να τον προστατέψεις

    ReplyDelete
  19. *μέν του τη δώσεις πουπάνω

    ReplyDelete
  20. Το αλλό το παλιό το θυμάσαι;
    -Εγώ δεν λέω ποτέ ψέματα
    -Ε, μόλις είπες τωρά ....

    Υ.Σ. Μάνα, το πρώτο μου ποστ ... Άι χατού;

    ReplyDelete
  21. κολλητέ welcome. nice to meet you.

    Χατού άι. σωστή απάντηση;

    ReplyDelete