Wednesday 8 September 2010

Εργαστήρι Αξιών

Προχωρώ να μπω στο νηπιαγωγείο. Πάνω στην πόρτα μια ανακοίνωση στέκω και τη διαβάζω, ενώ η κόρη βιάζεται να πάει να βρει τους φίλους της. Την αφήνω και καθυστερώ λίγα λεπτά να την διαβάσω. Ένα Εργαστήρι Αξιών Ζωής (μίσσιμου) διοργανώνει σεμινάρια για τους γονείς και τα παιδιά τους για να μάθουν αξίες όπως ο σεβασμός, η αγάπη και η ειρήνη.

Μάλισταααααααααααααααααααα. Μετά τα αγγλικά για 3χρονα, τα γαλλικά στα πέντε χρόνια μην χάσουμε, το μπαλέτο, τη γυμναστική, το πιάνο για νεαρά ταλέντα, το ποδόσφαιρο για να μην χάσει η Κύπρος τον μεθεπόμενο Λιονέλ Μέσι, το τένις τι μόνος του να μείνει ο Παγδατης, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για νήπια, τη ζωγραφική, το baby yoga διάβαζα σε ένα blog, τώρα έχουμε και τα σεμινάρια αξιών.

12 μαθήματα για να γίνουν τα βλαστάρια μας σωστοί άνθρωποι. Για να διδαχθούν από κάποιο ξένο, όσα θα έπρεπε να τους γίνονται βίωμα, μέσα από τις δικές μας αξίες και τρόπο ζωής. 12 μαθήματα. Τόσα όσα και το μάθημα Μακροοικονομίας με βιβλία Αλογοσκούφη παρακαλώ, ναι όχι μόνο η Ελλάδα κι εγώ επιβίωσα του Αλογοσκούφη, και φυσικά τώρα δεν θυμάμαι γρυ. Ούτε το πιο βασικό. Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, ανεβαίνει και η ανεργία ή μήπως ανεβαίνει ο πληθωρισμός κατεβαίνει η ανεργία; Στις εξετάσεις πάντως έβαλα και τα δύο σενάρια και με έκοψε ο καθηγητής. Το μοναδικό μάθημα που έμεινα και ακόμη το φέρω βαρέως.

Στα μαθήματα σεβασμού οι γονείς θα παίρνουν άραγε και το απαραίτητο «αξεσουάρ», call it, οικιακή βοηθό; Θα την αφήνουν να κρατά, να τρέχει πίσω από τα παιδιά τους, ενώ αυτοί θα συζητούν με τους διδάσκοντες για την πρόοδο τους; Ναι, ναι πολύ καλό παιδί ο Γιαννάκης, χθες βοήθησε την Αννούλα να σηκώσει την τσάντα της. Την ίδια ώρα που ο Γιαννάκης θα αυθαδιάζει στη γέρημη την οικιακή βοηθό και θα τη διατάζει να του δώσει τα παιχνίδια του.

Θέλεις κυρία μου να έχει το παιδί σου αξίες; Εσύ να του τις μάθεις και μάλιστα με τα έργα σου όχι με τα λόγια σου. Τα λόγια εύκολα τα λέμε και πολλές φορές δεν τα εννοούμε. Ενώ τα έργα μας δείχνουν αυτά που πραγματικά πιστεύουμε. Μίλα με τον ίδιο τρόπο σε όλους, μάθε στο παιδί σου να αγαπά ανθρώπους και ζώα, μην προσπερνάς στις ουρές αυτούς που βρίσκονται μπροστά σου, μην βάζεις μέσο για να καταφέρεις κάτι. Μην μιλάς υποτιμητικά για τους ξένους, κόψε τις διαταγές και το αυταρχικό ύφος.

Εικόνα μας είναι και μας μοιάζουν. Ό, τι βλέπουν τα παιδιά αυτό κάνουν. As simple as that. Καθρέφτης.

Δεν ξέρω μάλλον γιατί διάλεξα αυτό το τραγούδι. Ή μάλλον ξέρω. Άκουσα τον Bono που τραγούδησε το ρεφρέν στη συναυλία στο Los Angeles.

32 comments:

  1. πολύ σωστά!!οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τις αξίες της ζωής.επομένως στους γονείς να γίνουν σεμινάρια,όχι στα παιδιά.φιλιά μάνα.

    ReplyDelete
  2. Οι τύποι που διδάσκουν έτσι μαθήματα συνήθως εν εντελώς πυροβολημένοι. Είμαι λιο περίεργη πόσα χρεώνουν πάντως. Πόση αξία έχει η ζωή ας πούμεν..

    ReplyDelete
  3. Οκ, συμφωνώ ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο ψιλό rip off ακούγεται για τους λόγους που παραθέτεις, αλλά έχει άλλες δραστηριότητες που δεν μπορεί να τις μάθει το κοπελλούδι σου από εσένα όσο και αν θέλεις να του τις μάθεις.

    (εννοείται ότι δεν μιλώ για baby yoga)

    Ας πούμε, θέλει να μάθει σε κάποια φάση κάποιο μουσικό όργανο? (σε normal ηλικία, όχι στα 3 του) Δεν θα το πάρεις σε δάσκαλο? Ειδικά αν εσύ δεν χαπαρίζεις από το συγκεκριμένο όργανο?

    ReplyDelete
  4. "Ας πούμε, θέλει να μάθει σε κάποια φάση κάποιο μουσικό όργανο? (σε normal ηλικία, όχι στα 3 του) Δεν θα το πάρεις σε δάσκαλο? Ειδικά αν εσύ δεν χαπαρίζεις από το συγκεκριμένο όργανο? "

    Α ? Έχασες το point νομίζω

    ReplyDelete
  5. @ Drakouna
    Δραστηριότητες σαφώς και δεν μπορείς να του τις διδάξεις όλες εσύ. άλλο να βλέπω την Μπαρτσελόνα, άλλο να μπορώ να κλωτσώ.
    Αξίες όμως; δεν είναι εντελώς φρικ να πέρνεις το κοπελούι σου να του μάθουν άλλοι αξίες;

    το θέμα ιδιαίτερα άρχισε να με προβληματίζει, γιατί από τη μια πιστεύω ότι τα μωρά κυρίως 3, 4 5 χρονών θέλουν πρωτίστως χρόνο για να παίζουν. Θα σιχαθώ τον εαυτό μου να γίνω η μάνα που βγάζει τα απωθημένα της πάνω στα μωρά της.

    αλλά παίζει να είμαι μειονότητα που δεν την έγραψα κάπου την κοράσα μου.

    @ Aχάπαρη
    θα πάρω το τηλέφωνο και θα ρωτήσω για την τιμή με έβαλες σε περιέργεια.

    ReplyDelete
  6. Είμαι και εγώ μέσα στη μειονότητα. Απλώς δέχομαι ότι στο μέλλον, όλο και κάτι θα θέλει να κάνει (πρακτικά πράματα) και θα πρέπει να τη γράψω κάπου.

    ReplyDelete
  7. Αυτά τα σεμινάρια αξιών θα έχουν και πρακτικά παραδείγματα?

    Εγώ δεν πιστεύω ότι αν γράψεις τα παιδιά σου κάπου βγάζεις τα απωθημένα σου να κάνουν αυτά που δεν έκανες εσύ..είναι καλό να έχουν διάφορα ενδιαφέροντα (apart from school) απλά σε λογικά πλαίσια και μόνο αν το θέλουν τα ίδια!

    ReplyDelete
  8. @ Δρακούνα
    Δεν το γλυτώνουμε. σίγουρα κάτι θα κάνουν. άλλα θα είναι χρήσιμα, άλλα γιατί τα κάνουν οι φίλοι τους, αλλά γιατί νομίζουμε ότι πρέπει τύπου αγγλικά για παράδειγμα.

    άσχετο θέμα αλλά παραπλήσιο. άκουσα πως μόδα είναι τώρα τα ιδιαίτερα και στα ιδιωτικά σχολεία για να είναι προετιμασμένοι για GCE μίσσιμου.

    ReplyDelete
  9. +100000

    σε οσα λες!!!

    Coula

    ReplyDelete
  10. Οικιακή βοηθός και παππούδες/γιαγιάδες να προσέχουν, να ταΐζουν, να καθαρίζουν τα παιδιά. Ιδιαίτερα μαθήματα να τα μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν. Τηλεόραση να τα διαπαιδαγωγεί. Και τωρά σεμινάρια για να τους δώκουν αξίες. Για να μην χρειαστεί ποτέ να δώκεις την παραμικρή σημασία στο παιδί σου και να έσιεις κάποιο να φταίεις όταν μεγαλώνοντας γίνει ένας αυθάδης κωλοχαρακτήρας.

    ReplyDelete
  11. Να ασχοληθούν με δραστηριότητες (μουσική, αθλητισμό, χορό κλπ) ναι. Σαφώς και το επικροτώ και σαφώς και θα στείλω και το δικό μου το παιδί ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. Αλλά σεμινάρια για να αποκτήσει αξίες;;;;; Έλεος δηλαδη! Ποιός ο ρόλος του γονιού αν όχι να μάθει κάποιες αξίες στο παιδί του;

    ReplyDelete
  12. Δλδ., εμείς που ποτέ δεν πήγαμε σε έτσι πράματα τι πάθαμε; Οι αξίες είναι δουλειά των γονιών και κανονικά και του σχολείου.

    Αυτό με τα ιδιωτικά μου το παν και κάτι συναδέλφοι μου, κατέληξαν και αυτά στα ίδια χάλια με τα δημόσια. Δεν έχουμε σωτηρία, ο ανταγωνισμός θα μας φάει.Να τελιώνεις το σχολείο και να νιώθεις ότι τέλιωσε το κάτεργο επιτέλους...

    ReplyDelete
  13. Είμαστεν ούλλοι βλαχαδερά. Hello?
    Φυσικά εννα πάει να μάθει τον σεβασμό σε 12 μαθήματα, που κάποιον που πιθανόν κάμνει ψυχοθεραπεία για να λύσει τα passive aggressive προβλήματα που έχει.
    Hello?
    Εσύ ποιος νομίζεις ότι είσαι, ασήμαντε γονιέ; Με τι προσόντα μπορείς να διδάξεις τον σεβασμό και τις αξίες στο παιδί σου; (γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι αξίες...διδάσκονται...εν γίνουνται δικές σου μέσα που τα βιώματα σου)
    Έχεις πτυχίο σχετικό;
    Ατε να δω, αγροικοι.

    (σοβαρά τωρά...θέλω να δω πόσοι αππωμένοι (no pun intended) κυπραίοι εννα στείλουν τα μωρά τους...)

    ReplyDelete
  14. Την ώρα που έτρωα ωμό κολοκάσι (τρεις ώρες και δεν είχε ψηθεί) μου ήρθε μια άλλη σκέψη. το πιο τραγικό δεν είναι ότι γίνονται αυτά τα σεμινάρια. είναι ότι υπάρχουν παιδιά που τα χρειάζονται στα αλήθεια, αφού δεν υπάρχει περίπτωση οι γονείς τους να ασχοληθούν και να τα μάθουν αξίες.

    ReplyDelete
  15. Κόστος μαθημάτων 30 ευρώπουλα. και τα δώδεκα σεμινάρια. είδετε; με 30 ευρώ γίνεσαι άνθρωπος με αξίες. Φτηνή η αξία τελικά ή μου φαίνεται;

    ReplyDelete
  16. σωστή μάνα. είναι απίστευτο πόσο μιμούνται τα παιδιά τους μεγάλους. και εμείς φταίμε για την κοινωνία μας. εμείς την φτιάχνουμε έτσι με τα παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

    ReplyDelete
  17. Έτσι εποχή το κολοκάσι δεν ψηνεται καλά, είναι γιατί το ξεριζώνουν αγουρο για να το πουλήσουν ακριβά. Να μαγειρεύεις κολοκάσι στον τζιαιρόν του δηλ. μετά τον Νιόβρη.
    Τζιαι τα κοπελλούθκια σου νομίζω θα έχουν αξίες, αφού έχουν μάνα που μαειρεύκει κολοκάσι, διότι εμπουχτήσαν τζιαι τα μωρά το σούσι πλέον σε τούτον τόπο της αππωμάρας τζαι της φαντασίας.

    ReplyDelete
  18. Στην ουσία μάνα είναι θέμα ικανοποιήσεις μιας «ανάγκης»... Μάλλον όλο αυτό απευθύνετε για παιδία και γονείς του τελευταίου σου σχολίου.

    Σε οικογένειες όπου οι γονείς θεωρούν καθήκον να «διαπαιδαγωγήσουν» τα παιδία τους δεν θα ανταποκριθούν.

    Αυτοί που δεν έχουν χρόνο για τον Χ ή Ψ λόγο να «ασχοληθούν» με την οικογένεια τους θα τα στείλουν. Συν αυτούς που θα την δουν και λίγο «διαφορετικά» .

    Όμως το θέμα είναι αν δεν πάνε σε αυτά τα σεμινάρια τι θα έκαναν. Δεν σημαίνει ότι θα έκαναν κάτι «παραγωγικό». π.χ να κάθετε να χλαπακίαζει και να παίζει play station είναι καλύτερα; Όχι φυσικά..

    Όπως έγραψε και ο invictus σήμερα κάποιος λόγος υπάρχει για να γίνετε...

    Τα εισαγωγικά είναι θέμα ερμηνείας.

    ReplyDelete
  19. Να δείς που σε λλίον τζαιρόν θα κάμνουν delivery κολοκούshi. Να μου το θυμηθείτε! Είπεν το ο Ινβίκτους την Τετάρτη 8 Σεπτεβρίου του 2010 η ώρα 4 τζαι κάρτον!

    ReplyDelete
  20. δηλαδή εμενα που η μαμα μου δεν παρακολούθησε τετοιά σεμιναριά δεν μου εδωσέ σωστές αξίες; Πιστεύω πως κάθε αλλό η μάνα μου καταφερε με τον τροπο της να μοθ δωσει οτι καλυτερο μπορούσε, πραγμά που ελπιζώ να καταφερώ και εγώ χωρίς σεμιναρια και τετοίες μαλακίες

    ReplyDelete
  21. Οι "αξίες" δεν είναι μπαλέτο να το μάθεις στο φροντιστήριο!
    Τελκά, όλα για την κονόμα γίνονται και μόνο αυτή την "αξία" υπηρετούν οι "σοφοί διδάσκαλοι"...

    ReplyDelete
  22. Στασιμοπληθωρισμός! Το χειρότερο σενάριο :)

    Δεν έτυχε να δω διαφήμιση για το σχετικό σεμινάριο, αλλά περίπου συμφωνώ και εγώ με όσους γράφουν πως φτάνουμε σε τρομερό κοινωνικό χάλι αν πρέπει να πηγαίνουμε σε σεμινάρια για αξίες!

    Όμως, όπως πολύ σωστά παρατηρείς σε ένα σχόλιο σου πιο κάτω, η ζήτηση γεννά την προσφορά.

    Άσε εμάς τους μπλοκογονείς που είμαστε υποδείγματα από πάσης απόψεως, :)), αλλά η αλήθεια (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), είναι πως υπάρχουν πολλά μωρά, παιδιά, νεαροί οι οποίοι εμφανώς δεν έζησαν σε περιβάλλον με αξίες.

    Και είναι μεγάλο κρίμα, και μάλιστα δεν φαντάζομαι να θεραπεύεται με σεμινάρια...

    ReplyDelete
  23. Τζιαι μετά έχουμεν παράπονο ότι η νέα γεννιά εν σέβεται τίποτε τζιαι θέλει τα ούλλα έτοιμα!!!

    Αν είναι δυνατόν να τους "επιβάλουμεν" τζιαι της αξίες της ζωής!!!!!

    Ξέρετε κάτι που εν το συνειδητοποιούμεν;;;
    Κλεύκουμεν που τα παιθκιά μας την ζωήν τους. Εν τους αφήνουμεν να αναζητήσουν, να κρίνουν, να βάλουν τον νουν τους να δουλέψει, να επιλέξουν.

    Κλεύκουμεν τους το μεγαλλύτερον αγαθόν!

    Τζιαι περιμένουμεν να μας πουν τζιαι μπραβο!

    ReplyDelete
  24. Νομίζω αυτό έχει να κάνει γενικότερα με την εποχή μας όπου γεμίσαμε ειδικούς, όλα προσφέρονται και αγοράζονται, με το αζημίωτο βέβαια για εκείνους που τα πουλούν. Μαζί με τα σεμινάρια για αξίες πάρε κι έναν ειδικό για το κολοκάσι. Κάπου χάσαμε το νόημα. Νομίζουμε ότι μπορούμε να πουλήσουμε και να αγοράσουμε τα πάντα.

    ReplyDelete
  25. Κοπέλια, παραδίδω σεμινάρια με θέμα "Διαχείριση τραυματικών ανακοινώσεων στην είσοδο του νηπιαγωγείου του παιδιού σου". Αποκλειστικά για ενήλικες γονείς. Φορ φρι! (κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων επιτρέπονται οι βωμολοχίες και εφαρμόζεται η τεχνική του role-play: εγώ θα παίζω τον εκνευρισμένο γονιό κι εσείς το μαλάκα που παραδίδει τα σεμινάρια!) (μεταξύ μας τώρα, χωρίς παρεξήγηση!!) :)

    ReplyDelete
  26. 30 ευρώ τελικά? Χμμ πιο φτηνά που μπαλέτο..

    ReplyDelete
  27. Ας πούμε ότι το μωρό μάθει τις χ αξίες, ενώ οι δικές σου είναι Υ. όταν θα έρθετε σε αντιπαράθεση τι θα του πεις; Ρε τσογλάνι που έμαθες αυτά τα πράγματα;

    ReplyDelete
  28. Μεγάλη ιστορία άνοιξες.........
    Δυστυχώς πολλοί από τους γονείς βαριούνται ακόμη και να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, οπότε πού να βρουν χρόνο και χώρο σ’ αυτό οι αξίες; Δύσκολα πράγματα!!!

    Υ.Γ. Πέρνα από το blog μου http://knittingmylife.blogspot.com/2010/09/blog-post_07.html που σε περιμένει μια πρόσκληση ...

    ReplyDelete
  29. @ Χριστιάνα
    Α σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. θα την αξιοποίησω την άλλη βδομάδα.

    ReplyDelete
  30. (Άχρηστη) διευκρίνιση: Έχω ακούσει και για "μαθήματα" αγγλικών για μωρά κάτω του ενός έτους. no comment.

    ReplyDelete
  31. Μάνα μου, δαμέ διοργανώνονται σεμινάρια για το πώς να γαμήσεις και σας χάλασαν τα σεμινάρια αξιών για παιδιά;
    (άλλο) ένα έχω να προσθέσω: δε φταίνε αυτοί που τα διοργανώνουν. Αυτοί ακολουθούν απλώς το ρεύμα της εποχής. Όσο υπάρχουν μαλάκες να πληρώνουν έτσι θα'χουμε...

    ReplyDelete
  32. Τι μαθαίνουν στα μωρά πως να λένε άγου στα αγγλικά;

    ReplyDelete