Monday 4 October 2010

Στο σύνδεσμο γονέων



Μια από τις κολλητές μου έχει τρία παιδιά. Έχει και πολλές σκοτούρες, έχει και πολλές χαρές. Πακέτο πάνε αυτά. Επίσης, έχει χρόνο να ασχολείται με το σύνδεσμο γονέων...

Ο μεγάλος της είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Και ως μάνα που ενδιαφέρεται, θέλησε να γραφτεί στο σύνδεσμο γονέων. Αλλά νομίζω μετά τη φετινή εμπειρία της, θα αλλάξει γνώμη. Στην προδημοτική τα πράγματα ήταν απλά. Γονείς που γνωρίζονταν μεταξύ τους, ήξεραν ποιοι είναι οι δραστήριοι, τους ψήφιζαν και το θέμα τελείωνε ως εκεί.

Στο δημοτικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως διαπίστωσε στην τελευταία συνεδρία. Όπου για να εκλεγεί κανείς μέλος του συνδέσμου γονέων, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι... ναι... σας κρατώ σε αγωνία το κόμμα!

Απίστευτο και όμως αληθινό. Άκουσα για κομματικούς καφενέδες, για κομματικές μπύρες, για κομματικά μπακάλικα, για κομματικές ομάδες, για κομματικές διαδηλώσεις. Τώρα το κόμμα μετρά και στους σχολικούς συνδέσμους.

Πως γίνεται το όλο σκηνικό; Στην ψηφοφορία αντί να κοιτάζουν ποιος γονιός νοιάζεται, έχει όρεξη και χρόνο να δουλέψει, βλέπουν πρωτίστως από ποιο κόμμα είναι. Και αρχίζουν ο ένας με τον άλλο, που εννοείται ανήκουν στο ίδιο κόμμα να αλληλοπροωθούνται. Επομένως αν κατεβαίνει ο Κωστής για παράδειγμα, ο Γιώργος που τον ξέρει από το κόμμα, θα πει στη Μαρία και στην Ελένη να τον ψηφίσουν.

Γιατί τόσο κόψιμο, για ένα σύνδεσμο γονέων, είναι ένα ερώτημα που έρχεται φυσιολογικά. Εμ, γιατί νοιάζονται για τα μωρά τους δεν είναι η σωστή απάντηση. Όποιος σκέφτηκε γιατί υπάρχουν συμφέροντα, πέτυχε διάνα. Όταν για παράδειγμα έχεις εταιρεία λεωφορείων και ανήκεις στο σύνδεσμο γονέων, όταν θα πάει το σχολείο εκδρομή, θα προωθήσεις την εταιρεία σου. Αν κάνεις ασφάλειες, θα ασφαλίσεις τα παιδιά, αν έχεις εργοστάσιο με φόρμες θα σε προτιμήσουν. Απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζούγκλα στους συνδέσμους γονέων γυμνασίων και λυκείων. Εκεί ο κομματικός παράγοντας είναι ακόμη πιο έντονος, πιο παρεμβατικός. Έχει σύνδεσμο γονέων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου; Αν ναι, και εκεί το κόμμα θα παίζει ρόλο.

24 comments:

  1. Στην Κύπρο και οι κλανιές μας μυρίζουν το κόμμα μας...

    ReplyDelete
  2. Τι ακριβώς είναι το εντυπωσιακό εδώ; Το Κοίτα-κάτι-μλκες-που-ψηφίζουν-βάσει-κομματικών-πεποιθήσεων; Η δημοκρατική διαδικασία υπάρχει. Αφού η πλειοψηφία των γονέων επιλέγει να ψηφίσει με αυτά τα κριτήρια, πάει να πει ότι είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της δουλειάς των εκπροσώπων της.

    ReplyDelete
  3. τι %^&$%^@ είναι αυτές!!!! άντε μη βρίζω μέρα που είναι!

    ReplyDelete
  4. Τα κόμματα και τα συμφέροντα εισχώρησαν παντού. ΠΑΝΤΟΥ. Γι' αυτό πάμε πίσω-πίσω κοινωνικά. Να δεις που δεν είναι μακριά η μέρα που θα αναγράφουν και το κόμμα πάνω στις ταυτότητες

    ReplyDelete
  5. Και να ήταν μόνο στο σύνδεσμο γονέων τα κόμματα! Είναι παντού...

    ReplyDelete
  6. Δεν είχα αμφιβολία ότι τα κόμματα είναι παντού. αλλά το βρήκα πολύ ελεηνό να φτάσουμε στο σημείο να επηρεάζουν τους συνδέσμους γονέων. Και καλά τα κόμματα. Οι γονείς πόσο χαζοί είναι για να ψηφίζουν αυτό που λέει το κόμμα και όχι άλλους γονείς που θα αγωνιστούν για να έχει το παιδί τους καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερα προγράμματα, καλύτερες υπηρεσίες;

    ReplyDelete
  7. she demon - μιας και είμαι μέσα στα πράματα να σου πω απλά πως ο σύνδεσμος γονέων κρατά το σχολείο. δεν του γουστάρει ένας δάσκαλος, πάει πακέτο. ένας μαθητής κάνει προβλήματα; πάει σε άλλο σχολείο. θέλει η διεύθυνση χ και ο σύνδεσμος ψ;; guess which one wins

    ReplyDelete
  8. Το σχόλιο της She ήταν αρκετά διαφωτιστικό θα έλεγα. κοίτα που καταντήσαμε και ύστερα λέμε για τα χάλια των σχολείων.

    ReplyDelete
  9. Εκτός των πιο πάνω (εξυπηρέτηση συμφερόντων συμφέροντα που αναφέρατε) είναι και άλλα συμφέροντα.
    Πχ να διεκδικούν οι γονιοί του Συνδέσμου καλύτερους βαθμούς για το παιδί τους με γλειψίματα ή με θρασύτητα - τζαι εν δέχομαι αντίρρηση σε τούτο το σημείο
    Ή να προσπαθούν να επιτύχουν την προσωπική τους ανάγκη για αναγνώριση μες το χωριό ή τον δήμο τους να ικανοποιήσουν τζείνο το αίσθημα ρε παιδί μου ότι κάποιος είμαι, κάπου περνά ο λόος μου, και κάποιοι να βλέπουν και πιο μακριά , να γινούν αζάες, μουχτάρηες και λοιπές μ@λ@κίeς

    ReplyDelete
  10. "Έχει σύνδεσμο γονέων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου;"

    :-))))))))))))))

    καλά, αν έχει θα βάλω τα κλάματα....

    ReplyDelete
  11. Μάνα,εδώ τα μαθητικά συμβούλια των τάξεων και του σχολείου αναδεικνύονται με βάση το κόμμα, πόσο μάλλον οι σύνδεσμοι γονέων...Πριν 3 χρόνια ήμουνα διορισμένη σε λύκειο. Μετά τις εκλογές, πετυχαίνω έναν μαθητή στο διάδρομο με το κινητό και τον ακούω να λέει: Έλα. Στη Λάρνακα πιάσαμε το λύκειο Α,Β και Γ. Λευκωσία πως πάμε;;;;;

    ReplyDelete
  12. Χαρτομάντηλα για την Ουφ. Το πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει σύνδεσμο γονέων...

    @ Μάγισσα
    τι εννοείς; ότι και οι μαθητές ψηφίζουν τα συμβούλια τους κομματικά;

    ReplyDelete
  13. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει σύνδεσμο γονέων;!! Φαίνεται ετζοιμούμασταν εμείς 4 χρόνια.

    Συμφωνώ με την άποψη ότι η νοοτροπία του κομματισμού έχει εισχωρήσει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, αλλά ξέρω αρκετό κόσμο που εμπήκε άνετα σε συνδέσμους γονέων (δημοτικού-λυκείου) χωρίς να ανήκει σε κόμμα. Φυσικά τούτο ήταν ως πριν λίγα χρόνια. Δε θα με εξέπληττε αν η κατάσταση έχει αλλάξει.

    ReplyDelete
  14. Ναι, αυτό ακριβώς εννοώ και δεν είναι και κανένα μυστικό, απλά άργησα να το αντιληφθώ. Μάλιστα οι κινήσεις των μαθητών στα σχολεία κατά την περίοδο των εκλογών, κατευθύνονται από τα συντονιστικά γραφεία των εκάστοτε κομμάτων..Τραγικό; Ναι. Τυχαίο; Δε νομίζω..

    ReplyDelete
  15. Τι χάλια, που φτασανε μέχρι εκεί.
    Ευχές για μια καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  16. exwntas yp opshn mou to ti egine me th shmaia mporw na pw oti ekatantisen ahdeia h kouventa me ta kommata. Politikopoihsh pantou miloumen!

    Ws twra evriska thn kommatopoihsh stes mpyres tziai ta kafekoptia apo grafikh ews asteia alla pleon eksefygen o kosmos.

    ReplyDelete
  17. Τα κόμματα έχουν κατακυριεύσει και καταγμσει τη ζωή μας, αλλά τόσο θύματα είναι οι κυπραίοι που εξακολουθούν πιστά, σαν τα καλά αρνιά, να ψηφίζουν το κόμμα των γονιών τους και να διαιωνίζουν την κατάσταση. Θυμάμαι επίσης τις κομματικές παρατάξεις στο πανεπιστήμιο, έβλεπες μικρά φοιτητάκια να παπαγαλίζουν αυτά που έλεγαν οι κομματάρχες στις τηλεοπτικές συζητήσεις και να τα λένα με πάθος κιόλας τα θύματα. Διερωτούμε όμως για ένα πράγμα, είναι τυχαίο άραγε το ότι όσοι αναμιγνύονταν στις φοιτητικές παρατάξεις του πανεπιστημίου κυπρου έχουν τώρα βρει από καιρό θεσούλες στην κυβέρνηση ή στα κόμματά τους και ανελίσσονται;

    ReplyDelete
  18. Γι αυτό και η παιδεία πάει κατά διαόλου...

    σορι που αναφερω τον ζερζεβουλη ειναι και αργα, αλλα θυμωνω με ολα αυτα τα κομματικα στα σχολεια και στα πανεπιστημια!

    καληνυχτα mother

    ReplyDelete
  19. η she demon δεν έχει άδικο, έχω δει να ταλαιπωρούνται δάσκαλοι από το σύνδεσμο. για να είμαστε δίκαιοι όμως, τις πιο πολλές φορές είναι από καθαρό ενδιαφέρον για τα παιδιά τους. εμείς οι απλοί δάσκαλοι μπορεί να τη φάμε γιατί ο διευθυντής/τρια συμμετέχει συνήθως στις συνεδρίες του συνδέσμου και δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να παίζεται εκεί! αν δε σε πάει ο δντης/τρια

    ReplyDelete
  20. Ααααχχχχχχχχχχάλια! Είναι που έχουμε δει μεγάλα καλά γενικά από τα κόμματα και είπαμε να επεκτείνουμε τη δράση τους!
    Προς το παρόν εδώ που είμαστε (δεν ξέρω τί γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλα μεγάλα κέντρα) δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο... Ίσα-ίσα, κυνηγάμε τους γονείς να λάβουν μέρος και να δείξουν λίγο ενδιαφέρον...

    ReplyDelete
  21. ειλικρινής απορία: τί ακριβώς είναι αυτό το μεγάλο έργο που επιτελεί ο σύνδεσμος γονέων? και γιατί πρέπει να ασχολούμαστε?

    can we do without???
    (επειδή εν πολλά φοιτσιάρικο τα κόμματα να έχουν λόγο παντού...)

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα κι από μένα

    Θα γλίτωνε ο Σύλλογος Γονέων από το νοσηρό κλίμα που επικρατεί σ΄ όλη την κοινωνία? Μακάρι οι γονείς με πραγματικό ενδιαφέρον να έπαιρναν τα πράγματα στα χέρια τους και να γύριζαν την πλάτη στους καρεκλοκένταυρους. M αρέσει το μπλογκ σπυ θα σε βάλω στο blogroll. Πέρνα μια βόλτα κι από μένα να γνωριστούμε!

    http://newagemama.wordpress.com

    ReplyDelete
  23. το σhειρότερο της υπόθεσης,ενεν με τους γονείς,εθκιάβασα το τζαι εν μου έκαμε αίσθηση επειδή αντιλαμβάνουμε πως έτσι γίνεται παντού.
    αλλα τζίνο που επρόσεξα εν με τους μαθητές που τους παρακινεί το κάθε κόμα..πριν τες εκλογές κάμνουν συνεδρίες για να δουν πιους ενα φκάλουν που να εν ''δικοί'' τους,δηλαδή γραμμένοι μεστο κόμμα η την οργάνοση,τζαι ειλικρινά έπεσα που τα σύννεφα με το πόσο πρόβατα-ρίφκια μπορεί να εν μερικοί.
    τα κόμματα θέλουν να χωθούν παντού.

    ReplyDelete
  24. Λες "Οι γονείς πόσο χαζοί είναι για να ψηφίζουν αυτό που λέει το κόμμα και όχι άλλους γονείς που θα αγωνιστούν για να έχει το παιδί τους καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερα προγράμματα, καλύτερες υπηρεσίες;"

    όπου γονείς βάλε τους πλείστους κυπραίους, όπου παιδί την Κύπρο.

    άλλο. κκορέκτ μι ιφ αμ ρογκ, αλλά νομίζω έshει .... ετοιμαστείτε... Σύνδεσμο Γονέων...... Δασκάλων

    ReplyDelete