Monday 8 November 2010

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Μια φορά κι ένα καιρό, ζούσε μια όμορφη κοπέλα στο βασίλειο των Λατσιών. Η κοπέλα μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε, γνώρισε ένα καλό και άξιο παλικάρι και αποφάσισαν να παντρευτούν και να φτιάξουν το δικό τους πύργο, εμ σπίτι ήθελα να πω.

Το ζευγάρι ήταν πολύ αγαπημένο. Ταύτιση απόψεων. Ήταν ζευγάρι με άποψη. Έτσι, μόλις είδαν τον αρχιτέκτονα, το πρώτο πράγμα που του είπαν ότι ήθελαν ένα σπίτι με τρούλο. «Με τρούλο;» παραξενεύτηκε, ο άνθρωπος. Μάλιστα, με τρούλο επέμεναν.

Δύσκολες εποχές, πέσμενη η κίνηση, που να τρέχει ο αρχιτέκτονας συμφώνησε να τους κάμει το σπίτι με τρούλο. Επειδή όμως έπρεπε να πάρει το γιο του αγγλικά και την κόρη του μπαλέτο, δεν είχε πολύ χρόνο για ψάξιμο. Έκαμε ένα search στο google, και τον πρώτο τρούλο που βρήκε μπροστά του τον ενσωμάτωσε στο σπίτι. Βέβαια, θύμιζε λίγο την Αγία Σοφία, αλλά ήταν ένα καλός τρούλος.

Όταν προχώρησε το κτίσιμο, και φάνηκε η ομορφιά του τρούλου, το ζευγάρι ήταν πολύ χαρούμενο. Όμως, κάτι έλειπε. «Το βρήκα», φώναξε η κοπέλα ενθουσιασμένη. «Και αν το βάφαμε μωβ;» «Μάλιστα, μωβ όπως το σπίτι της Μπισκοτίτσας στη Φραουλίτσα».

Μόλις είδε τη φωτογραφία δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και η ιδέα αμέσως τον κέρδισε. «Θα είναι το πιο ξεχωριστό σπίτι στον κόσμο», σχολίασε. «Ένα ξεχωριστό σπίτι για δύο ξεχωριστούς ανθρώπους. Ειδοποίησαν τον αρχιτέκτονα, ο οποίος έδωσε εντολή και βάφτηκε το σπίτι μωβ.

Στο μεταξύ όμως κάτι δεν πήγαινε καλά. Και το ζευγάρι άρχισε να μην θέλει το μωβ σπίτι του. Αποφάσισαν έτσι να το πουλήσουν. Ήταν σίγουροι, πως μόλις έβαζαν το πανό πωλείται, θα έσπαζαν τα τηλέφωνα τους από της προσφορές. Πέρασε όμως μια μέρα, δύο μέρες, μια βδομάδα, δύο βδομάδες, ένας μήνας και τίποτε.

Η κοπέλα ήταν σίγουρη πως έφταιγε το κακό φενγκ σούι, ο τρούλος βρισκόταν σε λάθος μεριά, έπρεπε να ήταν 218 μοίρες ανατολικά, για να κάνει θετική ενέργεια. Ο άντρας από την άλλη, έριχνε το φταίξιμο στην πισίνα. Δεν ήταν ολυμπιακών διαστάσεων. Και οι δυο πάντως απέρριπταν την άποψη του αρχιτέκτονα, ότι έκτισαν το σπίτι τους πάνω στον αυτοκινητόδρομο, δίπλα από πυλώνες της ηλεκτρικής και ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα αγόραζε ένα σπίτι που είναι περικυκλωμένο από δρόμους. Που εκατοστό να αφήνουν τα παράθυρά τους ανοικτά, θα τυλίγεται το σπίτι στα καυσαέρια και τη σκόνη, που δεν θα μπορούν να κάτσουν στην αυλή τους, γιατί θα τους βλέπει η μισή Κύπρος που διακινείται από εκεί.



Υγ. Λίγο θαμπή η τελευταία φωτογραφία, ελπίζω να βρω καλύτερη να την αλλάξω.

30 comments:

  1. αυτή είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία. μια μέρα το είχαν πρωτοσέλιδο στον Φιλελεύθερο με μια λεζάντα που έλεγε πάνω κάτω ότι προσβάλλει την αισθητική του κόσμου. ποια αισθητική όμως; ούτε και σε μένα αρέσει αυτό το σπίτι αλλά αρέσει φαίνεται σ' αυτούς που το έφτιαξαν. και το δικό μου σπίτι που είναι μόνο μπετόν και γυαλί προσβάλλει την αισθητική κάποιων αλλά δε διαμαρτυρήθηκε ο Φιλελεύθερος. υπάρχουν κοινά κριτήρια καλαισθησίας;

    ReplyDelete
  2. Ποδηλάτη καλημέρα
    την αισθητική δεν την προσβάλλει, γιατί έχουμε δει πολύ χειρότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα.

    αλλά την υγεία που την βάζεις; πόσο γκαγκά πρέπει να είναι κάποιος για να πάει να κτίσει, δεν θα πω δίπλα στον αυτοκινητόδρομο θα πω μέσα. από τη μια είναι ο δρόμος Λευκωσίας Λεμεσού, από πάνω η αερογέφυρα και δίπλα ο δρόμος που πάει στα Λατσιά.

    ReplyDelete
  3. Γιατι εν θλιβερή ιστορία? Αδε δαμέ. Ολόκληρο παραμυθάκι τους αφιέρωσε η μάνα.
    Ατε βρε το επόμενο ροζ με πουα ελεφαντάκια

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τον ποδηλάτη. Σκέψου να χτίζεις το σπίτι σου με τόσες στερήσεις και τόση χαρά και να βλέπεις ξαφνικά στις εφημερίδες ότι προσβάλλει την αισθητική του κόσμου. Είχα τους λυπηθεί πολλά όταν το είδα.

    ReplyDelete
  5. Αχαχαχαχα!ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!(Μόλις είδα τη φωτογραφία του εκτρώματος, απολογούμε του πύργου). Δλδ., το παραμύθι είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

    Κύπρος το κιτσαριό και η μεγαλομανία σου! :)))

    ReplyDelete
  6. Το συγκεκριμένο σπίτι εμπήκα πολλές φορές στον πειρασμό να το σχολιάσω αλλά άφηνα το για πάρα τζει. Έτο που με επρόλαβες! :)
    Κάθε φορά που περνούμε που το highway προς Λάρνακα σχολιάζουμεν το με τη γυναίκα μου. Μόλις εβάλαν το πανό που λαλεί "Πωλείται" εκαταλάβαμε ότι έννεν μόνο τα δικά μας στομάshια που ανακατώννουνταν στη θέα του αλλά τζαι των ιδιοκτητών (προφανώς). Τί να πει κανείς...

    ReplyDelete
  7. ego proxtes pou epernou kai ida oti poleitai edierotoumou, me poia logiki mbeneis sti diadikasia na ktiseis touto to prama sto sigkekrimeno topo na to vapseis mov kai na perimeneis oti ena poulithei thema

    maria

    ReplyDelete
  8. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα θα πω εγώ για να μη γίνω και κακιά!
    Γκουντμορνινγκ Μάνα

    ReplyDelete
  9. @Mana ξέρω, εν αίσχος η θέση του όντως.

    ReplyDelete
  10. Αν εξαιρέσεις το μωβ χρώμα, εμένα αρέσκει μου ο τρούλλος. Αν ήταν και διαφανής θα έκανε θεϊκό αστεροσκοπείο τα βράδια...

    ReplyDelete
  11. Πολλά ωραία η ιστορία σου Μάνα. Έπρεπε να γίνεις παραμυθού, να γράφεις παραμύθια και να τα πουλάς.
    Το συγκεκριμένο καλά ρε, γούστα του καθενός. Μπορεί να σχολιάσω εν έτσι εν άλλωσπως κλπ κλπ αλλά δικαίωμα τους , ακόμη τζαι ο τόπος που εν λάθος για μας...
    Πρέπει ναν για άλλο λόγο πιστεύκω που το πουλούν, μάλλον επειδή τα πιττώσαν μεταξύ τους !

    ReplyDelete
  12. Κκουλλάς
    μου αρέσουν πολλά τα παραμύθια. Στις κόρες μου πάντως δεν λέω τα στερεότυπα, βγάζω συνεχώς καινούρια από το νου μου.
    πάντως αρκετά σπίτια μισοτελιώμενα βλέπω να βγαίνουν στο σφυρί τελευταία λόγω πιττώματος. και τα θεωρούν οι ενδιαφερόμενοι ευκαιρίες...

    @ Invicuts
    Λες να τους γλωσσοφάγαμε τους ανθρώπους; πόσο σχόλια να κάνουμε, στο τέλος το πουλούν.


    ΑntiChristos
    Θέλεις να ρωτήσω τιμή αν σου κάμνει να το μετατρέψεις σε αστεροσκοπείο;

    @ Μαρία
    Προφανώς δεν υπολογίζαν ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία να το πουλήσουν.

    @ Μ.
    Καλημερούδια. Εμ πως ειναι η επόμενη των εκλογών; είναι διαφορετικά από ό,τι χθες; Πλάκα κάνω εννοείται.

    @ Ίνα
    να είσαι σίγουρη πως αν το σχολίαζαμε θετικά α μα ίντα ωραίο μωβ χρώμα, ίντα ωραίος τρούλος, θα υπήρχαν αρκετοί να το μιμηθούν.

    @ Ανισόρροπη
    Λες για αυτό να το πουλούν; επειδή βαρέθηκαν να ακούν σχόλια;

    @ Αχάπαρη
    άστα αστεία. πολύ θέλω να δω το επόμενο τους σπίτι ή σπίτια.

    ReplyDelete
  13. Εγώ εν το είδα ποτέ! Στραβομάρα...τόσα άλλα προσβάλλουν την 'αισθητική' μας..τούτο τους εμάρανε?

    Αλήθεια..τι να εσκέφτετουν και έκαμεν τον τρούλλον? Και όταν αποφάσισε να το βάψει μοβ??

    ReplyDelete
  14. Μπορεί να είχαν το οικοπεδο και να μην το αγορασαν πρόσφατα

    ReplyDelete
  15. έλεος. ο αρχιτέκτονας που τους το εσχεδίασεν εν τους είπεν τίποτε οξά ήτουν τζαι τζείνος παντελώς άσχετος;

    ReplyDelete
  16. Προτείνω μιας και το ξερετε όλοι, να κάνετε ένα blogoparty και να συγκεντρωθείτε απ' έξω να γνωριστείτε! Ειναι κοινο σημειο αναφορας!

    Παντως ο τρουλος δε θα με χαλαγε στο σπίτι, αλλά το μωβακι ω ναι, είναι καρακιτσαρία!

    φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  17. Θα εσέβουμουν την επιλογή τους ως πρωτότυπη αν δεν αποφασίζαν να το πουλήσουν. Γι'αυτό θα το αποκαλέσω "έκτρωμα" χωρίς τύψεις.

    ReplyDelete
  18. εγώ νομίζω εν έσιετε φαντασίαν

    μπορεί να εθέλαν να το κάμουν κλαπ, ο τρούλλος μπορεί να αννοίει τις νύχτες, οι τοίχοι μπορεί να πιτούν νερά, να εφούσκωσεν η στέγη που τα νερά τζαι να έκαμεν τρούλλο...
    μπορεί η barbie που θα εμείνισκεν μέσα να επάττισεν ξαφνικά, ή απλά ο πογιατζής να εμπέρδεψε τις πογιές τζαι γι αυτό να το πουλούν

    δηλαδή εν καλά να ερευνούμεν πρώτα πριν πούμε κάτι κιτς

    ReplyDelete
  19. kits i oxi ti simasia exei? oi anthropoi etsi ithelan na ktisoun to spiti tous! etsi to oneireutikan vre paidaki mou! den vlepw to logo na ginetai tosos ntoros gyrw apo auto to 8ema. emeis oi kyprioi den mporoume na doume to diaforetiko. mas enoxlei. "prosvallei tin ais8itiki tou xwrou mas". gia auto katantisame oloi ftines copies. (oxi den exw kamia sxesi me tous idioktites tou palatiou :))

    ReplyDelete
  20. eipes ta polla wraia mana!!!!ontws kathe fora pou epernoun esxoliaza....eprospathoun na peisw ton eafto mou oti ampa tziai en en spiti tziai en nipiagwgeio...na tous dwkw elafryntika...alla....ti na tous kamoumen?

    ReplyDelete
  21. Ανυπομονώ να δω το τέλος! Να πούμε το πολυπόθητο ''και ζήσαν αυτοί καλά.. και μεις καλύτερα''!!

    ReplyDelete
  22. Ουυυυυ τι να σου πω! λες και ξύπνησα σε άλλη χώρα. Αφού λεω ρε γαμώτι που είμαι? στη Σουηδία???

    ReplyDelete
  23. Ε καλά έννεν και το πιο καλόγουστο σπίτι (σύμφωνα με την αισθητική των περισσότερων) αλλά να τους κάμει και ολόκληρο αφιέρωμα ο Φιλελεύθερος?
    Περί ορέξεος...!!

    ReplyDelete
  24. Το πρόσεξα κι εγώ τελευταίως, τέτοιες πατρωνιές μόνο στην κυπρο βλέπεις. Τώρα αν έχει μια πονεμένη ιστορία πίσω του σίγουρα λυπούμαι όσο κι αν ειρωνεύομαι.

    ReplyDelete
  25. e nai alla aman den ixan allou xorafi ta plasmata na xtisoun? tzino ixan tzame extisan. kai mpori na to pouloun giati xorizoun kai oxi epidi en tous areski to spiti tous.
    sorry pou kamo to sinigoro tou diavolou alla eneuriasa tora pou ipe o podilatis oti efimerides peripezoun tous idioktites.
    gousto tous tze kapelo tous ta gerima.
    she demon
    kalimeeeeeeeeeeeeeeeeeeeera

    ReplyDelete
  26. Φιλενάδα καλημέρα, αλλά και άλλο τόπο να μην έχεις δεν κτίζεις πάνω στον αυτοκινητόδρομο. κάμνεις ένα show room, το ενοικιάζεις και βγάζεις ευρώ που την άκρα. ή το πουλείς σε κάποιον που θα ανοίξει βενζινάδικο και επίσης θα βγάζει ευρώ που την άκρα.
    το να κτίσεις το σπίτι σου εκεί και να βάλεις και τα μωρά σου να μένουν εκεί, είναι σαν να προκαλείς την τύχη σου.

    ReplyDelete
  27. Εθύμησε μου τες κιτσαρίες που είχα δει όταν επισκέφτηκα τα κατεχόμενα (και δει στην περιοχή της Έγκωμης).

    Μάνα, μπορεί να το εκάμαν τόσο χτυπητό στο μάτι για να διευκολύνει όλους αυτούς τους ταξιδιώτες που γυρεύκουν ένα σημείο συνάντησης για να παν με ένα αυτοκίνητο στον προορισμό τους. Ναι, τούτο πρέπει να είναι. Εν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

    ReplyDelete
  28. ^ σαν φάρος!!! :-))

    εντελώς συμπτωματικά το είδα χτες που ήμουν Λευκωσία και δεν πίστεψα ότι είναι σπίτι!!!! το μωβ φεύγει εύκολα αλλά τα τζαιρρατούθκια δίπλα που τον τρούλο δεν ξέρω...

    ReplyDelete
  29. Εγώ πριν το "πωλείται", ενόμιζα ότι εν κανένα παράρτημα της cablenet, να πω την αμαρτία μου..

    ReplyDelete
  30. Η αλήθεια κι εγώ τους λυπήθηκα όταν είχα δει το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου... λες να το πουλούν γι' αυτό; Πάντως άλλο ένα σπίτι ολόκληρο μωβ υπάρχει στη Λακατάμεια - το ξανάβαψαν πιο ελαφρύ μωβ μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, να το σώσουν λίγο - δεν τα κατάφεραν. Κι εμένα μου αρέσει το μωβ αλλά έβαψα έναν τοίχο εντός του σπιτιού, όχι ολόκληρο το σπίτι εξωτερικά... Περί ορέξεως και περί αισθητικής...

    ReplyDelete