Friday 12 November 2010

Ακριβό μου βάζο


Πόσα θα πληρώνετε για να βάλετε σπίτι σας αυτό το κινέζικο βάζο; Πέντε, δέκα ευρώ; Περισσότερα δεν νομίζω. Μια χαρά θα ταίριαζε στο σύνθετο, δίπλα από την τηλεόραση, μουαχαχαχα, υποχθόνιο γέλιο. Εντάξει δεν λέω θυμίζει το βάζο που έφερε η κυρία Μαρούλα στο γάμο σας και ακόμη απορείτε τι στο καλό σκέφτηκε όταν το αγόραζε.

Τέσπα, όσοι από εμάς κράτησαν αυτά τα βάζα και δεν τους «έπεσαν» σε κανένα «ατύχημα», ου μα τι απρόσεχτη που είμαι πάει το βάζο έγινε θρύψαλα, ενδεχομένως να εργάζονται για το καλό, κάτσε να μετρήσω, των τρισέγγονων τους και γενικά των απογόνων τους.

Γιατί ντίαρ αναγνώστερ, δύο αδέλφια στο Λονδίνο, να πω Δυτικό Λονδίνο μην πάει ο νους σας Κένσιγκτον, πήγαν να καθαρίσουν ένα σπίτι των γονιών τους και βρήκαν αυτό το βάζο. Κανονικά θα έπρεπε να το σύρουν να πάει. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα. Υπάρχει όμως κόσμος που ο νους τους φαίνεται ότι κόβει περισσότερο.

Αντί να το πετάξουν, το πήραν στον οίκο δημοπρασίας Bainbridge's. Και εκεί το βάζο έπιασε την απίστευτη τιμή των 43 εκατομμυρίων λιρών. Μάλιστα 43 εκατομμύρια στερλίνες για ένα βάζο, έστω πορσελάνινο του 18ου αιώνα, έστω από την εποχή του αυτοκράτορα Κιαν Λονγκ.

Το βάζο έφτασε στην οικογένεια των Άγγλων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όμως ποτέ δεν θα γίνει γνωστό το πώς. Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα κινεζικά βάζα που βγήκαν σε δημοπρασία στη διάρκεια του αιώνα. Όπως έγινε γνωστό, ο αγοραστής είναι Κινέζος, δεν έχει όμως γίνει γνωστό το όνομά του. Πάντως, για να φτάσει το βάζο στο χέρια του θα πρέπει να πληρώσει και ένα επιπλέον 20% σε φόρους.

Πάνω από 50 εκατομμύρια θα του κάτσει του συλλέκτη το έκτρωμα εμ συγνώμη το έργο τέχνης. Εντάξει το παραδέχομαι ότι από τέχνη δεν γαϊζω πολλά. Μην μου πείτε όμως ότι υπάρχουν πολλοί που θα το βρουν αριστούργημα.

Αναρωτιέμαι πάντως, πώς να είναι σε καυγά να σπάζεις το κεφάλι του άλλου με ένα βάζο αξίας 50 εκατομμυρίων...

21 comments:

  1. Ε όπως τζιαι να το δεις έσιει παραπάνω prestige. Άλλο να του το σπάσεις με ένα φτηνόπραμα τζιαι άλλο με τούτο το αριστούργημα (...)
    Btw κάμνει τζιαι φραπέ?

    ReplyDelete
  2. Εννα του βάλουν τζαι φκιόρα μέσα τουλάχιστον οξά εν περιλαμβάνονται στα 50 μύρια;
    Καλημέρες!

    ReplyDelete
  3. Αν είναι δυνατόν! Μα το βάζο είναι τρύπιο - ούτε λουλούδια δεν μπορείς να βάλεις μέσα!

    ReplyDelete
  4. Τώρα που το σκέφτομαι να κόψουμε τα αρνητικά σχόλια μην μας πάρουν για άτεχνους, ακούλτουρους και άσχετους με την τέχνη.

    ReplyDelete
  5. Και άσχετοι με την τέχνη να μην ήμουν αν είχα 50 εκατομμύρια δεν θα αγόραζα το βάζο!!

    ReplyDelete
  6. Φεύγωωωωω...Πάω στο σπίτι της μάνας μου και της γιαγιάς μου και αρχίζω ψάξιμο..!! Δεν θα βρω κανένα ''έρχο τέχνης''...;;; Σίγουρα κάτι θα βρώ! Άντε μετά να τις πείσω ότι το πάω σε εκτιμητή και όχι σε κανένα κάδο για να σώσω το καημένο το σαλόνι, που βογκάει από το συνωστισμό!!!

    ReplyDelete
  7. Οι Άγγλοι έχουν μανία με αντίκες. Υπάρχουν και προγράμματα στην τηλεόραση όπου ο κόσμος παίρνει διάφορα παλιά πράγματα για να τους τα εκτιμήσουν ειδικοί, κάποτε είναι παλιατζούρες αλλά κάποτε είναι όντως μεγάλης αξίας συλλεκτικά. Να είναι καλά τα παιδιά να χαίρονται τα λεφτά που έβγαλαν!

    ReplyDelete
  8. Χα,χα, ένα τέτοιο βάζο, "εδάφους-αέρος" το λέγαμε γιατί ήταν περίπου ένα μέτρο ύψος, το έβαζες στο πάτωμα και όχι σε τραπέζι, μας είχαν ΕΠΙΒΑΛΕΙ στο γάμο μας κάποιοι συγγενείς. Ήταν χωρίς κάρτα αλλαγής μια και μας είπαν το πήραν ευκαιρία από δημοπρασία και στην κάρτα έγραφαν "Θα ταιριάζει τέλεια με το μίνιμαλ σπίτι σας..."!!!
    Έσπασε στην πρώτη από τις τέσσερις μετακομίσεις. Και όχι από τους μεταφορείς, εμείς το αναλάβαμε, μαζί με άλλα αξίας αντικείμενα. Ήταν η μόνη ζημιά! Τυχαίο; Δε νομίζω ;-)

    ReplyDelete
  9. Έγραφα κι εγώ τις προάλες πως έχουμε ένα δωμάτιο στο σπίτι φορτομένο με άσχετα και δώρα γάμου... Λαλείς να υπάρχει εκεί πέρα κάτι τόσο πολύτιμο και να μην το πήραμε χαπάρι??

    ReplyDelete
  10. Κοίτα να δεις Ωραία Ελένη που θα είσαι εκατομμυριούχα και δεν το ξέρεις.

    Χριστιάνα τυχαίο; δεν νομίζω. όταν θέλεις να γίνει καλό σπάσιμο, εννοώ καλή δουλειά αναλαμβάνεις μόνη σου.

    Σταχτοπούτα δεν πρόκειται να τις πείσεις, Νύχτα να μπεις να μαζέψεις ό,τι σου φανεί αξίας.

    ReplyDelete
  11. Τι κρίμα λόγό του ότι μια ζωή ανακάτονα τα ερμαριά στην μάμα μου δεν θυμάμαι να βρήκα τίποτά το οποίο θα με κάνει εκατομυριούχα.Δεν πειράζει

    ReplyDelete
  12. Α μανούλα μου τζαι ξέρω ποιος εν ο ανώνυμος των 12:59. παλιοανακατώστρα.

    ReplyDelete
  13. Το νεφρό μου να πουλήσω, δεν πιάνω τόσα... :( worthless!

    ReplyDelete
  14. άσχετο αλλά εδκιέβασεν κανένας το ποστ της sike? εν καλά; εφκήκεν που το νοσοκομείο;;;;

    ReplyDelete
  15. Κατά τον 19ον τζαι τον 20ον αιώναν οι Ευρωπαϊκές Ιμπερεαλιστικές δυνάμεις που εισβάλαν εις την Κίναν εκλέψασιν καμπόσα πράματα. Έν πιθανόν ότι έναν που τούτα έν τζαι τούντο βάζον. Διάφοροι πλούσιοι κινέζοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούσιν να αγοράσουσιν ότι κλεψιμιόν φκει εις δημοπρασίαν για ευνόητους λόγους. Θέλουν τον εθνικόν τους πλούτον πίσω τζαι εν θωρούσιν το χρηματικόν κόστος.

    ReplyDelete
  16. Άτε ρε γμτ, επουλήθηκε; Α ρε Μάνα, πιο γλήορα λάλε μας το άλλη φορά να προλαβαίνουμε να κάμουμε καμιάν προσφορά.
    BTW, ο Κυπριακόφωνος έσιει δίκιο. Εκρεμούν μάλιστα και πολλές υποθέσεις για Κινέζους που "αγοράσαν" κλεμμένους εθνικούς θυσαυρούς τους που πλειστηριασμούς και εν εδώκαν ποτέ τα λεφτά. Βασικά σαμποτάρουν με τούντον τρόπο την πώληση των αντικειμένων για να ξέρουν που ένι και να μεν χαθούν τα ίχνη τους που αγοραστή σε αγοραστή.

    ReplyDelete
  17. ....πω πω το ειδα και το μεσημερι στις ειδησεις...εσυ τους προλαβες ομως!!!
    καλα επαθα πλακα...
    μηπψς να παμε ολοι και να ψαξουμε μηπως δεν εχουμε πεταξει τα κιτσατα βαζα τησ δεκαετιας του 80 που αγοραζανε οι μαμαδες μας και υπαρχει καταλαθος κανενα και σωθουμε????
    ...λεω εγω βρε!!!!!!
    φιλακια!!!!!!

    ReplyDelete
  18. και να με πλήρωνες, τέτοιο καρακατσουλιό δεν το 'βαζα σπίτι μου!

    ReplyDelete
  19. θα μπορουσε να μας βοηθησει ως χωρα λιγο ε??? να αποφυγουμε τις περαιωσεις χεχε

    ReplyDelete
  20. Εδώ ο κοσμος καίγεται και η καλη χτενιζεται!

    Τοσα λεφτά για ενα βαζο!

    Και μετά λέτε εμένα Κουλή!

    τς τς τς

    Φιλιά Μανα μ!!!

    ReplyDelete
  21. Θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας; ή ψάχνετε για μια ευκαιρία να πουλήσετε το νεφρό σας για χρήματα λόγω οικονομικής υποβάθμισης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό ποσό για το νεφρό σας. Το όνομά μου είναι (Doctor Elvis Whyte) είμαι φρενολόγος στο νοσοκομείο μας και ειδικεύομαι στην χειρουργική των νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με τη διαβίωση ενός αντίστοιχου δότη. Email επικοινωνίας: doctorelviswhyte@gmail.com ή whatsapp us +2347083629144 για περισσότερες πληροφορίες.

    ReplyDelete