Friday, 21 January 2011
Τα φάρμακα φαρμάκια
Αυτές τις μέρες τραβάμε οικογενειακώς κρυολόγημα. Την γλύτωσε προς το παρόν ο Μοτορτζής και ο λεβέντης σκύλος. Με τα φάρμακα έχω πολλά issues. Κατ’ αρχή είμαι εναντίον τους. Για να φτάσω στο σημείο να πάρω κάτι πρέπει να είμαι πολύ χάλια. Η τελευταία φορά που ήπια αντιβίωση πρέπει να ήταν προτού ξεπαρθενέψω.
Κυρίως αρρώστιες που μπορεί να περάσουν από μόνες τους κάτι κρυολογήματα, κάτι πόνους στην κοιλιά τα περνώ στο ντούκου. Αφού όπως λέει μια παροιμία το κρυολόγημα αν το φροντίσεις κρατά εφτά μέρες, διαφορετικά μια βδομάδα.
Έτσι τώρα αντί να πιω κανένα σιρόπι, κρατώ ένα spray και ψεκάζω το λαιμό μου. Το οποίο spray είναι ίδια μάρκα, ίδια μυρωδιά, φαντάζομαι και ίδια συστατικά με αυτό που χρησιμοποιούσα αμέσως μόλις γέννησα για τις ραφές. Γιαξ ένα πράμα.
Με τις κόρες όμως είμαι επιφυλακτική. Δεν μου αρέσει να τις χαπακώνω με κάθε αφορμή. Από την άλλη όμως είναι μικρά δεν ξέρεις τι γίνεται. Πέρσι, η μεγάλη αρρώστησε, περιοριστήκαμε σε ένα κλασσικό, ανώδυνο σιροπάκι και τελικά καταλήξαμε σε βρογχίτιδα, που αντιμετωπίστηκε φυσικά με αντιβίωση.
Ευτυχώς, η παιδίατρός μας είναι κατά των αντιβιώσεων. Είναι όμως υπέρ του να κάνουν μάσκες. Όχι δεν εννοώ να ντυνόμαστε καρναβάλια. Αυτές που είτε κρατάς το φάρμακο όπως αυτά του άσθματος, είτε με την ηλεκτρική μηχανή μέσω ατμών.
Μια φίλη μου υποστηρίζει πως και οι μάσκες έχουν παρενέργειες. Ο φαρμακοποιός υποστηρίζει πως έχουν πολύ λιγότερες από ότι έχουν οι αντιβιώσεις και τα δυνατά τα φάρμακα.
Είναι αποτελεσματικές, σίγουρα. Είναι όμως και ακριβές. Σήμερα το πρωί έδωσα 35 ευρώ για να αγοράσω φιαλίδια για να κάνω μάσκες στη μια την κόρη για 6 μέρες. Την προηγούμενη φορά που ήταν άρρωστες και οι δύο ξεπέρασα το 50ευρω. Το ένα μάλιστα είναι τόσο ακριβό, το Pulmikort (ή κάπως έτσι τέλοσπαντων), που κάθε μέρα που το χρησιμοποιώ, μου κοστίζει γύρω στα 4 ευρώ…
Χαλάλι του μωρού δεν λέω. Και δεκαπλάσια να ήταν, θα τα έδινα για να γίνει καλά. Είναι όμως εποχές αυτές, να πληρώνει ένας γονιός τόσα για ένα φάρμακο; Για ένα κρυολόγημα; Πόσα πληρώνουν δηλαδή οι άνθρωποι με χρόνιες αρρώστιες, άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν καθημερινά και για πολλά χρόνια, φάρμακα απαραίτητα για να ζήσουν ή για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής;
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Αυτά δεν είναι τίποτα. Όταν άκουσα την τιμή κάποιων φαρμάκων χημειοθεραπείας (τα οποία ευτυχώς πήραμε δωρεάν) κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό! 4 χιλιάρικα ευρώπουλα! Δεν ξέρω από τί κινδυνεύει πιο πολύ κανείς, από την αρρώστεια ή από τις τιμές των φαρμάκων;
ReplyDeleteνα μην μιλήσουμε και για τα ίδια τα φάρμακα. μια φίλη μου που σπούδασε φαρμοοποιός και που δουλεύει σε φαρμακοβιομηχανία στο εξωτερικό σε μια κουβέντα που είχαμε, μου είπε ότι η χημειοθεραπεία itself είναι καρκινόγονα!
ReplyDeleteΠαύλος κύκλος!
ReplyDeleteΚι εμείς είμαστε άρρωστοι οικογενειακώς, εγώ πίνω την αντιβιωσούλα μου, παρόλο που είμαι εναντίον υπέκυψα, τα μωρά όμως ειδικά είναι πολύ κρίμα όταν είναι άρρωστα... Πήραμε και κάτι εισπνοές για τους μεγάλους, ένα κουτάκι με 60 εισπνοές που στοιχιζει 68 ευρώ, δηλαδή πάνω απο ένα ευρώ η μια. Έλεος... Έχει πολλούς όμως που θέλουν να βγάλουν από την όλη διαδικασία φαρμάκων και αρρωστιών. (υποψιάζομαι ότι πάμε στην ίδια παιδίατρο).
ReplyDeleteΜα τα φάρμακα δεν είναι τίποτα μπροστά στο κόστος των γιατρών/εξετάσεων! Ενδεικτικά για ένα check-up including blood tests δίνεις 300 ευρό minimum. Πρίν 10 μέρες έπρεπε να κάνω ενα πιο complicated test που κόστιζε 1700 ευρό! Και καλά εγώ εχω ασφάλεια..ένας φτωχός οικογενειάρχης πως τα βγάζει πέρα αν έχει παιδί άρρωστο με χρόνια ασθένεια?
ReplyDeleteΑ και να μην ξεχάσουμε οτι κλινική στην Λάρνακα χρέωσε ασθενή 150 ευρό για 4 φιάλες αίμα την στιγμή που η τράπεζα αίματος δουλεύει με εθελοντές!!!
σκεψου να ησασταν εδω στα εξωτικας Αθηνας που τα φαρμακεια ειναι κλειστα εδω και 4 μερες...
ReplyDeleteHi Μάνα , όλοι τα έχουν αυτά. Pulmicort, Atrovent, Ventolin, άσε εγίναμεν experts. Τι να κάμεις , όταν πρέπει για το καλό των μωρών κάνεις το παν. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων σου. Εν λυπηρό το που εφτάσαμε με τα θέματα υγείας σε τούτο τον τόπο. Από τη μια γιατροί , εξετάσεις από την άλλοι φάρμακα, αν χρειαστεί και νοσηλεία εκεί να δεις πως ρέει το χρήμα.
ReplyDeleteΔιότι πάνω από όλα υγεία, και το έκαναν match με το κέρδος.
ΥΓ Πρόσφατα με το betaisodona σπρέι επαράκαμα το σε κάποια φάση τζι "έκαψα" τα ούλλα μες το λαιμό μου γιατί κι εγώ είμαι εναντίον των αντιβιώσεων και των πολλών φαρμάκων. Αν δεν περάσει σε μια εβδομάδα με τούτα τα επιφανειακά μέτρα εν γλιτώνεις την αντιβίωση.
το "στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σου" Κκουλλά τα λέει όλα. μια γρίπη, μια γαστρεντερίτιδα είναι στο πλαίσιο των δυνατότητών μας. όχι όλων των περισσότερων. μια πιο ακριβή αρρώστια; αλλά και πάλι. είναι παράλογο να χτυπάς 30, 40, 50 ευρώ για μια γρίπη.
ReplyDeleteΚαι που βρίσκετε φάρμακα Vanilla άμαν τα χρειαστείτε; έκτατα περιστατικά, χρόνιες ασθένειες;
εννοείται και πως οι εξετάσεις κοστίζουν ένα κάρο λεφτά. μια απλή εξέταση να σου πει ο γιατρός ότι έχεις κρυολόγημα είναι πλέον 50 ευρώ.
Σκουλουκούιν μάλλον για την Άννα μιλούμε, έτσι; την πάω πάρα πολύ.
λοιπόν ..φτιάχνουμε μια φανουρόπιτα και ευχόμαστε να βρούμε εφημερεύον φαρμακείο και μετά κάνουμε τάματα να είναι ανοιχτό και να έχει το φάρμακο που ψάχνουμε!! Αμήν...
ReplyDeleteBetadine spray για το λαιμό ε; Είμαι επιρρεπής στη φρυγγίτιδα και δεν το αλλάζω με τίποτα.
ReplyDeleteφαρυγγίτιδα!!
ReplyDeleteΚατακρίβειαν εγώ πάω στην διπλανή πόρτα, κι οι δυο είναι πολύ καλές.
ReplyDeleteτο λοιπόν αν δεν ξερετε μεν λαλείτε/κάμνετε πελλάρες.
ReplyDeleteοι αντιβιώσεις ΔΕΝ είναι κακές αν χρησιμοποιούνται σωστά. το Betaisadona που χρησιμοποιάς τι είναι νομίζεις; αντισηπτικό που είναι χειρότερο από αντιβίωση γιατί σκοτώνει ακόμα και τούτο που λαλούμεν normal flora τζαι μετά εννα βουράς. οι αντιβιώσεις είναι αντισηπτικά για ορισμένα βακτήρια ή ιούς ή fungi.
τα σπρέι εν περίπου κορτιζόνες. πάλε αν χρησιμοποιηθούν σωστά κάμνουν τη δουλειά τους.
το να λες είσαι ενάντια στα φάρμακα (η τελευταία μόδα στην κύπρο) είναι σαν να λαλείς είμαι ενάντια του φαγητού γιατί αν φάεις 10000 θερμίδες την ημέρα εννα παχύνω.
παν μέτρον άριστον.
το κόστος των φαρμάκων έσιει να κάμει με πόσα χρόνια εχριάστηκεν να το κάμουν γιατί οι έρευνες ενεν δωρεάν που γίνουνται. επίσης τα πιο εξειδικευμένα όπως antibodies etc ειναι ακόμα πιο ακριβά λόγω σπανιότητας ασθένειας (εν λόου στοκ να πούμεν).
τζίνος που επλήρωσεν 1700 για τεστ σημαίνει ότι το τεστ ήταν πολλά εξειδικευμένο. δεν εν τόσο ακριβά αν σκεφτείς πόσο σημαντικά ένει τζαι πόση δουλειά επίεν για να τα φτιάξει τούτα τα πράματα. άμαν περάσουν 15-20 χρόνια μπορούν να κάμνουν generic αλλά στην κύπρο δε φέρνουν generic τζαι μόνο brands. τούτον εν το λάθος. που τη στιγμή που μπορείς να γοράσεις ακριβως το ίδιο πράμαν με 2 ευρώ πουλούν το 60 γιατί αναγκάζουν σε να γοράσεις μάρκα. δηλαδή αντί να γοράσεις glucophage γοράζεις metformin που θα είναι το 2% της τιμής του πρώτου. στην αμερική πάντως έχεις επιλογή σε τουτα τα θέματα.
ινβίκτους: οι περισσότερες χημειοθεραπείες δεν είναι καρκινογόνες. είναι apoptotic που λέμεν γιατί σκοτώνουν τζαι άλλα κύτταρα εκτός που τα καρκινογόνα. τελευταίως φκαίνουν ακόμα πιο εξειδικεύμενα φάρμακα που κάμνουν target μονο το cancer cell. υπάρχει 0.02% να υπάρξει άλλος καρκίνος στο μέλλον με καποια είδους ραδιοθεραπείας που όσον πάει τζαι μειώνεται. σιγά σιγά οι θεραπείες γίνουνται καλλύτερες.
A. δεν βλέπω το λόγο να είμαι υπέρ των φαρμάκων. για να πίνεις φάρμακα σημαίνει ότι είσαι άρρωστος και για να είσαι άρρωστος δεν είναι καλό πράμα. το φαγητό είναι απαραίτητο για να ζεις. τα φάρμακα είναι απαραίτητα για ορισμένες αρρώστιες. πιστεύω όπου μπορεί κάποιος να τα αποφεύγει και να καταφεύγει σε βοήθεια από τη φύση είναι καλύτερα.
ReplyDeleteσυμφωνώ ότι οι αντιβιώσεις δεν είναι κακές. είναι κάκιστες όμως όταν γίνονται συνήθεια και για αυτό δεν μας πιάνουν. για αυτό όταν μπορούμε να τις αποφύγουμε καλύτερα πιστεύω.
με τις τιμές των φαρμάκων παίζονται πολλά παιχνίδια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικά. και αυτό για μένα είναι λάθος. θα έπρεπε να υπαρχει κρατική παρέμβαση και έλεγχος σε ό,τι αφορά την υγεία.
το κακό εν άμαν εν γίνεται σωστή χρήση της αντιβίοσης. Πρέπει άμαν την ξεκινήσεις να την τελειώσεις σωστά. Αν παραιτήσεις στα μίσα αφήνεις τα 'δυνατά' βακτηρίδια που εν επεθάναν με τη πρώτη να επιζήσουν τζαι μετά να γίνει drug resistant η αρρώσκια τζαι βασικά σάστα τζαι γύρασιν.
ReplyDeleteΤα φάρμακα εν νεν παίξε γέλασε...
κατα τα άλλα Περαστικά σε ούλλους σας. Καλύτερες μέρες έρχονται. Μαζί σας για πλήρη κουμμουνιστικοποιήση της υγείας! (xaaa)
δες το "Ο επίμονος κηπουρός". ταινία σχετική με τις φαρμακοβιομηχανίες... περαστικά σας!!!
ReplyDelete