Monday 21 March 2011

Τα σόγια σος

Τα σόγια σος. Όχι ο πληθυντικός του soy sauce. Διπλασιασμός το σόϊ συν ένα sos. Και επειδή στα blogs έπεσε πολλή κουβέντα περί οικογένειας θα σας συστήσω λιγάκι τους δικούς μου. Έχω ξαναπεί ότι με την οικογένεια της μάνας μου είμαστε πολύ συνδεδεμένοι. Με του πατέρα μου καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μοτορτζή. Με τους συγγενείς από την οικογένεια της πεθεράς μου έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Με τους συγγενείς από την οικογένεια του πεθερού μου ανύπαρκτες. Έτσι όταν λέω οικογένεια, υποθέτω μιλώ για τα αδέρφια της μάνας μου και της πεθεράς μου.

Οιδύο οικογένειες έχουν πολλές διαφορές, κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση. Οι δικοί μου είναι κοντοί. Άντε τους πιο ψηλούς μας να τους πεις μέτριους. Από την άλλη η οικογένεια του Μοτορτζή είναι ψηλοί. Άντε τους πιο κοντούς τους να τους πεις μέτριους.

Επίσης, η οικογένεια της μάνας μου είναι στην πλειοψηφία τους γαλανομάτες και πρασινομάτες. Ένα γιαλλούρικο σόι, όπως θα έλεγε η Helen. Τα πιο πράσινα μάτια, γαλάζια του καλοκαιριάτικου ουρανού, μελιά γλυκά. Καστάνα ελάχιστα κυρίως στα ξαδέλφια. Αντίθετα στην οικογένεια του Μοτορτζή δεν έχουν ούτε ένα γιαλλούρη. Καστανό και μαύρο. Αλλά έχουν πελώρια μάτια με πυκνές πυκνές βλεφαρίδες.

Η κόρη Α πήρε από τον πατέρα της. Η κόρη Β από μένα. Η μια μεγάλα, ζεστά καφέ μάτια με τεράστιες βλεφαρίδες η άλλη γκριζοπράσινα, ψυχρά. Η μεγάλη σε κοιτά και είναι σαν να σε αγκαλιάζει, η μικρή λες και σου ρίχνει πάγο.

Η οικογένεια μου τώρα μένει εκστασιασμένη μπροστά στη μεγάλη. Τα πράσινα μάτια της μικρής δεν προξενούν καμία εντύπωση. Όταν έχουν συνηθίσει, άλλος ένας δεν κάνει διαφορά. Έτσι την εντύπωση την κλέψει η μεγάλη. Ματάρες την ανεβάζουν ματάρες την κατεβάζουν.

Η οικογένεια του husband πάλι την έχει καταβρεί με την μικρή. Εκστασιασμός. Μέχρι να βεβαιωθούν ότι θα μείνει το χρώμα τους, είχαν μια αγωνία. Ματάρες την ανεβάζουν, ματάρες την κατεβάζουν. Η γιαγιά μάλιστα την διαφημίζει με κάθε ευκαιρία.

Έχει πλάκα το θέμα. Γιατί εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πως και τα δυο τα σόγια ακολουθούν ένα πανάρχαιο, πανανθρώπινο μοτίβο. Να θαυμάζουμε, να ποθούμε και να εξυμνούμε αυτό που δεν έχουμε.

Υγ. ξέρετε καμιά καλή και όχι ιδιαίτερα δύσκολη συνταγή για νηστίσιμες ψαροκροκέτες ή ψαροκεφτέδες; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

24 comments:

  1. Ψαρι δε τρωμε τη Σαρακοστη! Μονο μαλακια, με τονο στο λά! Μαλάκια!
    Μπορεις ομως να φτιαξεις ταραμοκεφτέδες ή και παταταοκεφτέδες που ειναι τελειοι!

    Καλα εγω δε τρωω και τα ψαρικα...οποτε μη μου δινεις βαση!!!


    Οσο για τις κορες σου, θα ειναι κουκλες μεσα κι εξω οπως ειναι και η μανα τους! Ολα τα αλλα δε μετρανε!

    ReplyDelete
  2. Θα συμφωνήσω με Coula! οι κόρες και οι άνθρωποι γενικότερα είναι όμορφοι ασχέτως με το χρώμα των ματιών τους!

    Αλλά its true..you tend to admire what you can't have.

    ReplyDelete
  3. Παρατήρησα κι εγώ το ίδιο πράγμα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των σογιών. Με την οικογένεια της μάνας μου έχουμε πολύ καλές σχέσεις, με του πατέρα μου καθόλου. Με το σόι από την πλευρά της πεθεράς μου έχουμε πολύ καλές σχέσεις, με αυτό απο την πλευρά του πεθερού μου δεν υπάρχει καθόλου επαφή. Τείνω να πιστεύω ότι αυτό είναι κανόνας.
    Όσον αφορά τις κόρες, να τις χαίρεσαι με ή χωρίς τις πράσινες ματάρες. Διότι όπως είπε κι η Coula, είναι κούκλες μέσα-έξω όπως η μαμά κι ο μπαμπάς ;)

    ReplyDelete
  4. 25 Μαρτίου τρώνε ψάρι σενορίτα Coύλα. και τι εννοείς δεν τρως ψάρι; μα καθόλου; ΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;

    το αν είναι όμορφες ή όχι δεν με απασχολεί ιδιαίτερα Ράνια γιατί ακριβώς πιστεύω και εγώ ότι η ομορφιά είναι εσωτερική.

    Invictus και οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν σχέσεις με την οικογένεια της μάνας τους παρά με του πατέρα τους. What the fuck κανένας δεν κάνει παρέα με τα σόγια του πατέρα;

    ReplyDelete
  5. Επιβεβαιώνω κι εγώ τον κανόνα... εν μέρει!
    Με το σόι του πατέρα μου δεν έχουμε μεγάλη επαφή μια και ζουν στην Κρήτη. Με την αδερφή και την ξαδέρφη του όμως που είναι εδώ, είμαστε αυτοκόλλητοι. Με το σόι της μητέρας μου, είμαστε πολύ δεμένοι.
    Με της πεθεράς μου πολύ περισσότερο από του πεθερού μου, αλλά γενικώς με το δικό μου χίλιες φορές περισσότερο απ' ότι με του άντρα μου... συνεπώς το ίδιο θα λένε και οι κόρες μου σε ανάλογη μελλοντική ανάρτησή τους ;-)

    Συμπέρασμα: Να χαίρεσαι τις κόρες σου με τις ματάρες τους!!!

    ReplyDelete
  6. Είναι υπέροχες αυτές οι λεπτομέρειες, στην εμφάνιση, στο χαρακτήρα, στα "χούγια", που κάνουν τις κόρες σου ξεχωριστές και μοναδικές (κι ας τις "κληρονόμησαν" από κάπου)! Να τις χαίρεσαι!

    ReplyDelete
  7. Θα βάλεις σε μια λεκανίτσα το ψάρι σου ξεψαχνισμένο, μισό κιλό ψωμί μουλιασμένο και στημμένο καλά (εγώ βάζω μαύρο ψωμί, εσύ βάλε ότι θές) 1 αυγό, άνιθο, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνεις καλά να γίνουν όλα ένα. Α! και κρεμμύδι τριμμένο, μπόλικο! Μετά αλευρώνεις και τηγανίζεις όπως τους κεφτέδες.
    Καλή επιτυχία και να χαίρεσε την οικογένειά σου!

    ReplyDelete
  8. σας ευχαριστώ κοπέλες για τις ευχές σας για τις κοράσες. Ευαγγελία θα κρατήσω τη συνταγή για μετά το Πάσχα, που θα επιτρέπονται τα αυγά :)
    φιλιά

    ReplyDelete
  9. http://istomageiremata.blogspot.com/2010/11/bolos-de-bacalhau.html

    Να τις χαίρεσαι τις κόρες.

    ReplyDelete
  10. periergo touto me ta sogia twn manadwn... emeis exoun epafh me OULLA ta aderfia ths megalomitor, alla monon me 1 arfon tou father.
    tyxaio?
    exw sou tyiai suntagh gia nistisimous kkioftedes mother, tha sou steilw mail!

    ReplyDelete
  11. Ποστ βάλε την στα Ιστομαγειρέματα και για εμάς τους υπόλοιπους.Πλήηηηηζ.

    ReplyDelete
  12. Εν τρώμε ψάρι στες νηστίες, μόνο 25 μάρτη που εν ΤΖΑΙ νηστεία, ΤΖΑΙ γιορτή!
    Κατά τα άλλα, κολοκυθοκεφτέδες ή μελιντζανοκεφτέδες;

    ReplyDelete
  13. h moonlight tiai h Coula exoun point! nevertheless:

    http://istomageiremata.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html

    ReplyDelete
  14. Νομίζω τούτο με τα σόγια που την πλευρά της μάνας, εν τόσο συχνό που γίνεται κανόνας και μπορεί να χρήζει και καμιάς έρευνας! Εσύ που είσαι μάνα στις έρευνες,να το ψάξεις και να μας πεις κι εμάς!

    ReplyDelete
  15. Είμαι σίγουρη ότι οι κόρες σου όπως και να ΄ναι είναι κούκλες. Να 'ναι πάντα καλά. Εμένα ο γιος είνια copy ο παπάς, και το σόι του χαίρεται πολύ γι' αυτό... Εμένα δε με μοιάζει που δεν πήρε από μένα, φτάνει που είναι όμορφος.

    ReplyDelete
  16. Α! Τζαι εμάς το σόι του παπά μας εν πιο κοντά μας. Τζαι των άλλων ανηψιών που είμαστε συγγενείς που τους παπάδες μας, το ίδιο!!
    Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

    ReplyDelete
  17. @ skouloukouin
    "Εμένα δε με μοιάζει που δεν πήρε από μένα, φτάνει που είναι όμορφος"
    ακριβώς αυτό νιώθω κι εγώ και με τα δύο αθρωπούθκια (παρόλο που το μεγάλο μοιάζει μου): δεν με κόφτει ποιου the hell μοιάζουν, φτάνει που εν κούκλοι :D

    ReplyDelete
  18. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...
    ΤΙ ΑΣΤΕΡΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ!!!!ΑΛΛΑ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΡΟΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΡΑΚΛΕΣ ΣΑΣ!!!!
    ΦΙΛΙ Χ 2

    ReplyDelete
  19. en kouklares kai oi 2 kores san tin mana tous!!

    ReplyDelete
  20. kapoios allos na xoumistei oti egnwrisen tin mana?

    ReplyDelete
  21. Κόρη Sike αησμε να έχω θαυμαστές.

    Μερσί She για το κομπλιμάν.

    Handmade ευχαριστούμε για τις ευχές. το καλύτερο πράγμα να χαιρόμαστε αυτούς που αγαπάμε.

    Moonlight έπρεπε να δεις στην κηδεία της αδερφής της γιαγιάς μου. ένα συγγενή είχαμε πάνω από 1.80 :)) ταπούθκια ούλλοι μας.

    Σκουλουκούι ούτε εμένα με νοιάζει από που πήραν. είναι τραγικό όμως ξέρω σόι που δείχνει προτίμηση σε ένα από δύο αδερφάκια γιατί τους μοιάζει μίσσιμου. τζαι διαχωρίζουν τα μωρά τούτο εν δικό σας τούτο εν δικό μας... Πολλά Pathetic.

    Η απάντηση υπάρχει και χωρίς έρευνα Joy. οι άντρες δεν ασχολούνται με οικογενειακά θέματα. δεν θα κάνουν την έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να γνωρίσουν κάποιον. ενώ εμείς οι γυναίκες την κάνουμε.

    ReplyDelete
  22. Μοονλαιτ και Ποστ 25η Μαρτίου και Κυριακή των Βαιων. επιτρέπεται το ψάρι. Thanx για τη συνταγή, όπως και την Ινα. θα την κάνω την Παρασκευή, όπου κάλεσα χε χε τα σόγια.

    ReplyDelete
  23. δε κανω νηστεια και μισω τα σογια απο μικρος

    ReplyDelete
  24. yes, ξεχάνω την Κυριακή των Βαΐων!

    ReplyDelete