Tuesday 19 April 2011

Πολιτική και χρήμα

Θα βάλουμε κάτω τα δεδομένα πρώτα.

1. Σύμφωνα με το νόμο ο κάθε υποψήφιος δικαιούται να ξοδέψει για την προεκλογική του εκστρατεία το ποσό των €30,000.

2. Ο νόμος προβλέπει ότι οι παραβάτες πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο, €1000 αν δεν κάνω λάθος ή φυλάκιση αν παραβούν το νόμο ή ακόμη να τους στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

3. Η κάθε διαφημιστική πινακίδα στους δρόμους, τα billboards κοστίζει το λιγότερο €350 για δεκαπέντε μέρες. Και αυτή είναι η καλύτερη τιμή που θα πετύχεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα κλείσεις πολλές πινακίδες για πολλές μέρες.

4. Οι περισσότερες πινακίδες είναι κλειστές σχεδόν από τον Φλεβάρη. Άντε να βρεις καμιά ελεύθερη σε περιοχή, που δεν περνά ψυχή. Όλοι οι πολυσύχναστοι δρόμοι είναι πιασμένοι.

5. Η διανομή ενός φυλλαδίου μαζί με μια εφημερίδα, συνήθως την Κυριακή κοστίζει γύρω στα €3500.

6. Όσον αφορά τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, μιας εξαρτάται από το χρόνο μετάδοσης, τη συχνότητα κτλ κτλ κτλ. Κοστίζουν ανά δευτερόλεπτο όμως και όσο πιο κοντά είναι στο prime time τόσο πιο πολύ ακριβές είναι. Δηλαδή, για ένα σποτ των 30 δευτερολέπτων πριν από το δελτίο ειδήσεων ο υποψήφιος θα δώσει τετραψήφιο αριθμό.

7. Ακριβή είναι η διαφήμιση σε μια εφημερίδα. Ενδεικτικά μια ολοσέλιδη για μια εφημερίδα τάμπλοιντ όπως ο Πολίτης είναι γύρω στις €2000, ενώ για τον Φιλελεύθερο €3000.

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τηρείται η νομοθεσία; Μόνο οι διαφημιστικές πινακίδων ορισμένων υποψηφίων, πρέπει να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις €30,000. Μην λέμε πάλι ονόματα. Πιο συχνά βλέπουμε τις φάτσες τους στους δρόμους παρά τους φίλους μας.

Γιατί δεν υφίστανται τις συνέπειες; Γιατί απλούστατα οι βουλευτές όταν ψήφιζαν το νόμο, φρόντισαν να μην υπάρχει και το ανάλογο εποπτικό όργανο που θα φροντίζει να εφαρμόζεται. Εν ολίγοις όλοι ξέρουμε ότι παρανομούν, όμως δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει η αρμόδια αρχή να κάνει έρευνα και να δει τι στο καλό έχει συμβεί με τις δαπάνες των υποψηφίων.

Στην δε απίθανη περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίσει να κινηθεί μέχρι να γίνει η διερεύνηση και να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, οι εκλογές θα έχουν περάσει. Και φυσικά όσοι εκλεγούν θα καλύπτονται από βουλευτική ασυλία και δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε. Άντε το πολύ πολύ να την πληρώσει κανένας «μικρός» που είχε μικρό κονδύλι και δεν κατάφερε να εκλεγεί…

Και τέλος έχουμε το κρίσιμο ερώτημα που βρίσκουν οι υποψήφιοι όλα αυτά τα χρήματα για την καμπάνια τους. Δέχομαι το επιχείρημα ότι μερικοί έχουν προσωπική περιουσία και την αξιοποιούν για να εκλεγούν. Οι υπόλοιποι; Γιατί, δεν γίνεται, από κάπου τα παίρνουν. Άρα για να πάρουν κάτι, εννοείται θα δίνουν κάτι. Κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό. Η εξαργύρωση γίνεται μετά την κάλπη.

22 comments:

  1. χαχαχαχα έκλεψες μου το θέμα Μάνα! Από την Κυριακή ήθελα να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα και τελικά το άφησα.
    Μα είναι δυνατόν; Έλεος δηλαδή!
    Εγώ θα μιλήσω για το Μιχάλη. Τον michalis.com ντε.
    Έβαλε τη μούρη του στο 70% των billboards της Λευκωσίας.
    Διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες.
    Και το κερασάκι στην τούρτα; Την Κυριακή έπιασα Φιλελεύθερο και Σημερινή. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ εφημερίδες, υπήρχε διαφημιστικό του michalis. Τετραχρωμία σε glossy χαρτόνι που ανοίγει. Μπορεί να καταλάβει κανείς για τί κόστος μιλούμε!
    Αυτά βέβαια δεν είναι πολιτική. Η πολιτική είναι αλλιώς...ε michalis?

    ReplyDelete
  2. Είπα να μην αναφέρω ονομάτα να μεν νομίζει ο κόσμος ότι έχω εμμονέςμ αλλά ειλικρινά είναι μέρες που συχνά βλέπω τον Μιχάλη από τον Μοτορτζή.

    ο Χαννίδης είχε δώσει γύρω στις 200,000 χιλιάδες πριν από καναδυό χρόνια. μάλλον θα τον ξεπεράσουν στις δαπάνες.

    ReplyDelete
  3. Για να μεν πω για τον Πιτσιλλίδη!

    ReplyDelete
  4. Ο Πιτσιλλίδης τουλάχιστον παραδέχθηκε χρηματοδότηση από τη Μονή Κύκκου.

    ReplyDelete
  5. Ο Πιτσιλλίδης φίλτατη, πριν τες εκλογές έφκαιννεν τζαι εδήλωννεν ότι θα εδίαν στη δημοσιότητα τα ποσά που εξόδεψε για σκοπούς διαφάνειας κλπ κλπ κλπ. Πόρτους μυρωδάτους. Αν έδωκες εσύ στοιχεία, έδωκεν τζαι τούτος.

    ReplyDelete
  6. Θέλω να σχολιάσω κάτι άσχετο. Είδατε την αφίσα μιας Ξένιας του ΔΗΣΥ;

    Έχει και ανεμιστήρα να της ανεμίζει το μαλλί. Και από κάτω, με τσαχπίνικα γράμματα γράφει "ανατροπή". Αν ήταν διαφήμιση για cd της Μαριάντας Πιερίδη, θα είχε και έλεος!

    χαχαχαχα! Πόσο χάλια!

    ReplyDelete
  7. Ερώτηση (αφού φαίνεται ότι το μελέτησες το θέμα): Εγώ κρατώ λίρες πολλές και θέλω να τις σιονόσω σε ένα υποψήφιο. Δικαιούμαι;

    ReplyDelete
  8. Chrys, ελπίζω μόνο να μεν το κάμεις.

    Ο Πιτσιλλίδης αν μεν έφκαινε να παραδεχτεί ότι εν του Τζύκκου τα ριάλλια ήταν να του στήσω καρτέρι όσπου να τον κάμω να το μολοήσει. Καρακιόζηες ούλλοι τους.

    ReplyDelete
  9. Ανατροπή Αντίχριστε ανατροπή. ίντα έθελες να φκει στες φωτογραφίες με το μαλλί να μεν εξέχει τρίχα, όπως την Ερωτοκρίτου της Εδεκ;

    Chrys να τες σιωνώσεις στα κρυβά. γιατί στα φανερά δεν γίνεται, θεωρείται διαπλοκή. Πάντως το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται εδώ και χρόνια στη Βουλή. όταν θα βγάλουν άκρη να μου φτύσει η μισή Κίνα.

    Moonlight μόνο καραγκιόζηδες; δυστυχώς δαμέ μιλούμε για διαφθορά, για διαπλοκή και παρανομίες.

    ReplyDelete
  10. Απλά σκεφτείτε το λόγο που δεν πέρασε ακόμα νομοσχέδιο που να:
    1) υποχρεώνει ιδιωτικά νοσοκομεία να εργοδοτούν πτυχιούχους νοσηλευτές
    2) βάζει φρένο στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων
    3) ελέγχει τα δεκάδες πούκκικα
    και θα πάρετε την απάντηση πού βρίσκουν τα λεφτά

    ReplyDelete
  11. Από ότι ξέρω εγώ πάντως ολόγος δεν είναι η έλλειψη εποπτικής αρχής ή αδιαφορίας των υπευθύνων.
    Ο λόγος είναι οτι ο νόμος προνοεί μεν αυτό που λές, ΑΛΛΑ λέει ότι ο υποψήφιος δικαιούται να ξοδέψει τόσα κατα την προεκλογική περίοδο - και προεκλογκή περίοδος νοήται ενα συγκεκριμένο διάστημα πρίν από τις εκλογές(δεν θυμάμαι πόξω να σου πώ)
    Οπότε όλοι οι έξυπνοι τι κανουν? Αφισοκολλούν τη φάτσα τους και κάνουν τα περισσότερα έξοδα πρίν από το διάστημα που ορίζει ο νόμος!
    Ε βουαλά!

    ReplyDelete
  12. εν αλήθκεια..τον Μιχάλη Σοφοκλέους βλέπω τον τόσες πολλές φορές στην διάρκεια της ημέρας που άρχισα να πιστεύκω οτι εν φυσιολογικός άνθρωπος (ενώ πρίν επίστευκα οτι ήταν psychopath που την είδε πολιτικός γιατί έχει ενα περίεργο βλέμμα στην photo του στο michalis.com)

    ReplyDelete
  13. invicte pios en o mixalis??????????????

    she

    ReplyDelete
  14. she

    mana o epilogos ola ta lefta..kai ego dierotoume pou vriskoun ta funds...arage arage

    Και τέλος έχουμε το κρίσιμο ερώτημα που βρίσκουν οι υποψήφιοι όλα αυτά τα χρήματα για την καμπάνια τους. Δέχομαι το επιχείρημα ότι μερικοί έχουν προσωπική περιουσία και την αξιοποιούν για να εκλεγούν. Οι υπόλοιποι; Γιατί, δεν γίνεται, από κάπου τα παίρνουν. Άρα για να πάρουν κάτι, εννοείται θα δίνουν κάτι. Κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό. Η εξαργύρωση γίνεται μετά την κάλπη.

    ReplyDelete
  15. @she demon
    Τί εννοείς "ποιός εν ο Μιχάλης";
    Δαμέ εμάθαν τον τζαι οι τουρίστες τζι εσύ ρωτάς ποιός είναι; χαχαχα Σκέφτου να μεν έγρφα τζαι το site του δηλαδή :ζ

    ReplyDelete
  16. She αστα αστεία δεν γίνεται να μην ξέρεις ποιος εν ο Μιχάλης. που ζεις κόρη μου;

    ReplyDelete
  17. μα τα βρισκουν απο "σπονσορες"

    ReplyDelete
  18. ένας από τους λόγους που δεν θα ψηφίσω! ε μα πια!

    ReplyDelete
  19. Τζιαι οι σπόνσορες που τα βρίσκουν;

    ReplyDelete
  20. Και άρα, σύμφωνα με αυτά που λέτε, το μόνο κάμμα που σας καλύπτει (σε αυτό το σημείο μόνο-μην παρεξηγηθώ) είναι... το ΑΚΕΛ! το οποίο δεν επιτρέπει στους υποψηφίους του να αυτοδιαφημίζονται ξοδέυοντας μάτσες τα ριάλια γεμώνοντας την πόλη με τη φάτσα τους.
    ΜΟΥΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧαααααα

    ReplyDelete
  21. εχέμ.. κόμμα εννοω..

    ReplyDelete
  22. Και τα λεφτά που θα ξόδευαν οι υποψήφιοι, μένουν στα ταμεία του κάμματος...συγνώμη, κόμματος. Πώς να μην έχει 4 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα;

    ReplyDelete