Thursday 26 May 2011

Χωρίς φύλο



Διάβασα αυτή την είδηση στα Νέα. Έμεινα άφωνη.

Αφήνουν το µωρό να διαλέξει... φύλο!
Αγόρι ή κορίτσι; Είναι, συνήθως, το πρώτο πράγµα που συγγενείς και φίλοι ρωτούν και µε τη σειρά τους αποκαλύπτουν οι περήφανοι γονείς. Ενα ζευγάρι από τον Καναδά όµωςθέλησε να πρωτοτυπήσει στο τρίτο του παιδί και να κρατήσει το φύλο µυστικό, έως ότου εκείνο αποφασίσει ως τι προτιµάει να ζήσει.

Η 38χρονηΚάθιΟυίτερικ καιο 39χρονος δάσκαλος Ντέιβιντ Στόκερ, που ζουν στο Τορόντο, διακρίνονται για τις ριζοσπαστικές τους απόψεις γενικώς. Οταν λοιπόν πριν από τέσσερις µήνες έφεραν στη ζωή το τρίτο τους παιδί, έστειλαν στο στενό τους περιβάλλον το εξής e-mail: «Αποφασίσαµε να µη µοιραστούµε ακόµη το φύλο του/της Στορµ – φόρος τιµής στην ελευθερία και το δικαίωµα της επιλογής και αντίθεση στους περιορισµούς».

Η κίνησή τους, υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι µια γροθιά στα φυλετικά στερεότυπα που επιβάλλει η κοινωνία και τα οποία θεωρούν ότι αρχίζουν από τη στιγµή που τα µωρά ντύνονται στα µπλε ήτα ροζ. «Εάν πραγµατικά θέλεις να γνωρίσεις κάποιον, δεν ρωτάς τι έχει ανάµεσα στα πόδια του», παρατηρεί στην καναδική εφηµερίδα «Τορόντο Σταρ» ο Ντέιβιντ.

Αρκετοί φίλοι όµως τούς επιρρίπτουν ότι επιχειρούν να επιβάλουν τις δικές τους αξίες σ’ ένα νεογέννητο. ∆εν θα έπρεπε όµως να πέφτουν από τα σύννεφα, δεδοµένου ότι το ζευγάρι ουδέποτε έκρυψε τις πλέον προοδευτικές του ιδέες. Μία από αυτές και η κατ’ οίκον εκπαίδευση, προκειµένου το παιδί να έχει την ελευθερία να επιλέξει τι θα µάθει. Επιπλέον, ολόκληρη η οικογένεια κοιµάται σε δύο στρώµατα και τα δύο µεγαλύτερα παιδιά αποφασίζουν µόνα τους πότε θα κόψουν τα µαλλιά τους και βέβαια τι θα φορέσουν καθηµερινά.

Ο Τζαζ, για παράδειγµα, θέλει να έχει µακριά µαλλιά, το αγαπηµένο του χρώµα είναι το ροζ και αγαπηµένο του ρούχο είναι ένα ροζ φόρεµα. Ο Κίο πάλι προτιµά ως χρώµα το µοβ. ∆εν είναι λοιπόν και τόσο παράλογο που όσοι τα γνωρίζουν για πρώτη φορά υποθέτουν ότι είναι κορίτσια.


Πρώτα σταυροκοπήθηκα, μετά σκέφτηκα κοίτα τι άτομα πάνε και γίνονται γονείς και μετά λυπήθηκα τα καημένα τα παιδιά. Είναι τόσα πολλά που θα ήθελα να σχολιάσω που θα έγραφα βιβλίο. Έλεος. Το καταλαβαίνω να θέλουν να βρει από μόνο του το σεξουαλικό του προορισμό το παιδί τους, αλλά το φύλο του; Τι ζόρι είναι αυτό. Όπως και να το κάνουμε το τι είναι ανάμεσα στα πόδια μας είναι σημαντικό. Και όπως και να το κάνουμε οι γυναίκες δεν μπορούμε να κατουρήσουμε όρθιες.

Και καλά. Άντε αποκαλούν το όνομά του Στορμ. Όταν θα πρέπει να του απευθυνθούν με αντωνυμίες τι θα λένε, αυτό, τούτο; Πολλή χρήση του ουδέτερου.

Αν πάλι δεν αποφασίσει γρήγορα το Στορμ τι στο καλό θέλει να είναι; Όταν θα πάει σχολείο σε ποιες τουαλέτες θα πηγαίνει;

Αν του αρέσει το ουδέτερο και αποφασίσει μια ζωή να είναι το αντί ο ή η;

24 comments:

  1. νομίζω όταν εννοούν το φύλο του, εννοούν τις συμπεριφορές και τα "στερεότυπα" που η κάθε κοινωνία κολλά στα 2 φύλα.
    Δηλαδή ότι μόνο τα κοριτσάκια φορούν ρόζ, ή φορέματα.

    Εν νομίζω να εννοούν ότι αν κάμουν κόρη εννα κατουρά όρθια. Αλλά ότι εν θα συνοδεύσουν την ανατροφή της με τους ρόλους που εμάθαμεν εμείς. πχ οι κορούες με τις κούκλες και τους φιόγκους, τα αγοράκια με αυτοκίνητα τζιαι όπλα.

    Επίσης εν θα πάν σχολείο τα κοπελλούθκια τους. Γράφει ότι ακολουθούν κατ'οίκον εκπαίδευση. οπότε το θέμα με τις τουαλέτες ελύθηκε:))

    Εμένα αρέσκει μου η ιδέα, αλλά βρίσκω την ακραία. Αν θα την εφάρμοζα εννα ήταν στην πολλά σοφτ εκδοχή

    ReplyDelete
  2. νομίζω ότι τα παραπάνω κόμπλεξ θα τα έχει από το όνομα του/της...

    ReplyDelete
  3. Όπως είπες, άλλο οι σεξουαλικές προτιμήσεις τζαι άλλο το φύλο. Τα στερεότυπα στην ανατροφή των μωρών μπορείς να τα καταρρίψεις χωρίς να γίνεσαι attention junkie.

    ReplyDelete
  4. O/η Storm... σίγουρα θα σπείρει θύελλες στο μέλλον!

    ReplyDelete
  5. Το καταλαβαίνω στα ίδια πλαίσια με την Αππωμένη.

    Διαφωνώ με την κατ'οίκον εκπαίδευση όμως. Τα αποκόπτεις από την κοινωνία δημιουργώντας τους διαστρεβλωμένη αντίληψη του συστήματος στο οποίο ζούμε, γιατί το σχολείο δεν έχει να κάνει μόνο με τη μάθηση στα θρανία. Αυτό τους στερεί μια μεγάλη πηγή ερεθισμάτων και κατά συνέπεια περιορίζει τις επιλογές τους σε πολλά θέματα.

    ReplyDelete
  6. Σε κοινωνίες όπως αυτή του Καναδά, που δεν έχουν προβλήματα πραγματικά, ασχολούνται με τέτοια για να περνά η ώρα τους.

    ReplyDelete
  7. και ο νόμος που προστατεύει τα ανήλικα παιδιά τι κάνει;
    θα σας πω εγώ τι κάνει...
    φοβάται μη τον πιάσουν στο στόμα τους οι "προοδευτικοί"...

    ReplyDelete
  8. Το φύλο, μάνα, είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Δεν έχει να κάμει με το πως κατουρούμε και άλλες βιολογικές λειτουργίες. Επίες να πεις τζ'είπες.

    ReplyDelete
  9. ανώνυμε, επήες να πεις τζι εβέλαξες

    get your terms right

    ReplyDelete
  10. Εγώ γιατί νομίζω ότι είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος προβολής; Το κάνουν στο Καναδά και το συζητάμε στη Κύπρο. Άρα αυτή η ειδηση πρέπει να έχει γίνει γνωστή παντού.
    Και τι εννοώ προβολή; Αύριο οι γονείς θα γράψουν ένα βιβλίο, θα πουλήσουν τα δικαιώματα και για τη ταινία και θα γύρουν πίσω μετα...

    ReplyDelete
  11. Εσυζητούσαμεν το τζαι εμείς εχτές στην δουλειά. Εγώ απάντησε περίπου τζείνο που είπε ο Defiance.

    Τζαι εγώ διαφωνώ με την κατ'όικον εκπαίδευση. Εν όπως τα μωρά που οι γονείς τους αποστηρώνουν τα πάντα, εν αφήνουν πλάσμα να αναπνεύση κοντά στο μωρό. Μόλις σταματήσουν να αποστηρώνουν τα πάντα το μωρό θα αρρωστήσει γιατί τόσο καιρό το ανοσοποιητικό του σύστημα εν εδούλευκε τζαι τα μικρόβια επιάσα το απροετοίμαστο. Έτσι τζαι τούτη η κατάσταση τζαι έχω δει αρκέτα παραδείγματα ιν ρίαλ λάιφ τζαι σε πιο ήπια μορφή τζαι δεν ήταν καλό το αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  12. Ανώνυμε τι εννοείς το φύλο είναι κοινωνικό κατασκεύασμα; σιγά να μην νιώθω γυναίκα επειδή μου το επέβαλε η κοινωνία.

    ReplyDelete
  13. το ότι το αφήνου να θκιαλέξει τι φύλο θέλει να είναι που ενα μεγαλώσει εν αλλάσει το γεγονός ότι εγενήθηκε π.χ αγόρι ή κορίτσι..διάς του το δικαίωμα άλλα εξηγάε του ότι τώρα είσαι έτσι και αν θέλεις να αλλάξεις εμείς είμαστε δίπλα σου..
    και διαφώνω με την κατ΄οίκον εκπαίδευση,θεωρώ ότι κάμνει κακό στο μώρο..χάνει την επάφη με τον κόσμο..
    η γνώμη μου

    Μαρία

    Μαρία

    ReplyDelete
  14. Κατοίκον εκπαίδευση είχαν και τα παιδιά στον Κυνόδοντα και είδαμε τα χαίρκα τους..

    το Storm εν πολλά cool όνομα! είχεν και στο x-men μια τύπισσα με αυτό το όνομα που ανεκάτωνεν τον καιρό!

    ReplyDelete
  15. Με τούτο εννα ασχοληθούν πολλά τζείνοι που έχουν να κάμουν με gender studies. Στα ελληνικά ενιξερω πως να διαχωρίσω τούτα τα δύο: υπάρχει gender τζαι sex. Το sex εν μπορείς να το αλλάξεις, γεννιέσαι άντρας ή γυναίκα, τέλος. Τωρά το gender εν πολλά διαφορετικό. Εν κάτι όπως το performance, που έχει να κάμει με προτιμήσεις, συμπεριφορά, μπλα μπλα. Αλλά το φύλο δεν παύει να είναι φύλο έστω τζι το Στορμ εν αγόρι τζι αποφασίσει να φορεί ροζ φορεματάκια. Νομίζω στη θέληση τους να γίνουν ανοιχτόμυαλοι εχάσαν τον ππούσουλα. Νομίζω διαφωνώ με τούτο που κάμνουν. Τζαι με το ότι εν παίρνουν τα μωρά στο σχολείο.

    ReplyDelete
  16. Θα συμφωνήσω με την Αππωμένη και την Ίνα αλλά και με τον Defiance.
    Υπάρχουν πολλές οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους, υπάρχουν σχολεία με ύλη ένα συμφυρμό της κρατικής αλλά και παιδαγωγικών φιλοσοφιων. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια,τα παιδιά μεγαλώνουν για ν΄ανακαλύψουν πως ήταν πειραματόζωα και πως το πείραμα απέτυχε.Σε άλλες, το πείραμα συνεχίζεται ή καταφέρνει να επιβληθεί και ν΄αποτελέσει φυτώριο για πανομοιότυπα σχολεία.
    Για την ελευθερία επιλογής κοινωνικού φύλου και την ανάπτυξη της σεξουαλικής ταυτότητας, πιστεύω πως είτε μεγαλώσεις το παιδί σου συμβατικά είτε όχι, στο τέλος θα κερδίσει η βιολογία και ο ψυχισμός του.
    Σ΄ένα βαθμό βέβαια όλοι οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους εναλλακτικά, όσο προσκολλημένοι και να είναι στους νόμους της κοινωνίας που ζουν.

    ReplyDelete
  17. δεν μου αρέσουν τα ροζ, με εκνευρίζουν οι Μπάρμπι και οι πριγκίπισσες. η κόρη μου έχει αντίθετη άποψη. οι φίλες της από το σχολείο το ίδιο.
    το σέβομαι όμως. όπως της αγοράζω βιβλία με την Φίλις και τον Πάντα παίρνουμε και καμιά Χιονάτη να βρίσκεται :))))

    θέλω να πω είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά μας να χαράζουν το δρόμο τους. αλλά πάλι το να φτάνουμε στο άλλο άκρο είναι γελοίο.

    ReplyDelete
  18. Μάνα, συμφωνώ με τούτο που είπεν ο Ανώνυμος (2:02). Το φύλο (gender) είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Όι το βιολογικό φύλο (sex).
    Τι σημαίνει ότι κάτι εν κοινωνικά κατασκευασμένο; Ότι ανάλογα με την κουλτούρα, τις προσδοκίες, τις ανάγκες κ.ο.κ της εκάστοτε κυβέρνησης δημιουργούνται πρότυπα, ιδέες, κατανέμονται ρόλοι και προσδοκίες. Έχουν ούλλα να κάμουν με το πώς και ποια πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή τζιαι αποδεκτή.

    Το gender τωρά που κολλά; ότι σαν γυναίκα, αναμένεται που εσένα να ανταποκριθείς στις προσδοκίες της κοινωνίας στην οποία ζεις. Να φαίνεσαι ελκυστική, να σου αρέσκουν τα μπιχλιμπίθκια, να αρκείς να ετοιμαστεις, άμαν είσαι μιτσιά να φορείς ροζ τζιαι να σου αρέσκουν οι Μπάρμπι. Αντίστοιχες προσδοκίες έσιει τζιαι η κοινωνία που τους άντρες. Να εν σκληροί, να μεν κλαιν, να φκάλουν λεφτά για την οικογένεια, να να.

    Σε μια άλλη κοινωνία εν διαφορετικά τα πράματα, γιατί είσιεν άλλες εμπειρίες, άλλο σύστημα αξιών.

    Τούτοι οι Καναδοί προσπαθούν να αποβάλλουν τούτον τον παράγοντα που την ανατροφή των κοπελλουθκιών τους. Αρέσκει μου! Αλλά στην προσπάθεια τους να εν καινοτόμοι, εφκήκαν υπερβολικοί. Εν τούτο που με ξηνίζει. Όι η σκέψη τους.

    ReplyDelete
  19. Gender-ο όρος υϊοθετείται από τα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες για χάρη των κοινωνιολογικών κι ανθρωπολογικών σχολών.
    Στα ελληνικά είναι η λέξη "γένος", που όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με την σύγχρονη έννοια του gender.
    Όπως και να΄χει στα ελληνικά έχουμε τις λέξεις "φύλο"και "γένος". Ίσως να πρέπει να συγχρονίσουμε τις έννοιες τους με τις ανάγκες του σήμερα.

    ReplyDelete
  20. Πάντως, είναι πολύ πιθανόν το σεξ και το gender να είναι διαφορετικά πράματα, γιατί πολύ συχνά λέω ότι εκτός από τους άντρες και τις γυναίκες υπάρχουν και οι Κύπριες που είναι καθαρά κοινωνικό κατασκεύασμα κατά τη γνώμη μου! :) χαχαχαχα! Άρα, δεν μπορεί να μην ισχύει τίποτε από τα πιο πάνω.

    Να τα λέμε κι αυτά!
    (αστειεύομαι, αλλά αν θέλετε, πέστε να με φάτε!)

    ReplyDelete
  21. Επιλογές. Έχει κάποιον που εν ξέρει άντρα που να θέλει να φαίνεται όμορφος τζαι να γοαγοράζει πραματούθκια παραπάνω που γεναίκα; Ή άντρα που να βάλλει κρέμες προσώπου; Ή άντρα που να κλαίει;
    Αντίστοιχα εν ξέρετε γεναίτζες που να μεν ασχολούνται ούλλη μέρα με την εξωτερική τους εμφάνιση; Που να μέννεν shopping freaks; Που να μεν κλαίει, ειδικά μπροστά σε δεύτερους;
    Επιλογές. Ό,τι έχει σημασία για σένα, ό,τι νοιώθεις.
    Εν ζούμε πριν 100 χρόνια που ο κόσμος είχε ξεκάθαρες εικόνες για τούτα τα πράματα τζαι οτιδήποτε επαρέκκλινε εν ήταν φυσιολογικό. Σιγά σιγά προχωρούμε.
    Τούτα για τα σχόλια πουπάνω.

    Κατά τα άλλα αν εννοούν ότι έννα αφήκουν το μωρό αν θα παίζει με τες κούκλες ή με τα αυτοκινητούθκια που θα του αγοράσουν όσοι δεν ξέρουν το φυσιολογικό του φύλο που πριν, οκ. Εκάμαν το τζι άλλοι.

    ReplyDelete
  22. Egw den katalava pote auto to "proodeutiko" kima tou afinw to paidi mou na kanei tis epiloges tou. Kai eksigw...laleis mou "emeis oi goneis tou paidiou eimaste voudistes alla den theloume na kanoume impose ta pistevw mas sto paidi mas. Tha to afisoume na akolouthisei to dromo tou kai tha sevastoume tis epiloges tou". Tha me pellaneis? Diladi desmevese na eksaskis mesa sto spiti sou kai na zeis ti zwi sou akolouthontas oles tis thriskeftikes pepithiseis out there etsi wste to paidi sou na einai exposed to equal amounts of every possible religion etsi wste otan tha erthei i wra, na parei the best informed decision? Oi akrivws? Ehhh men mas laleis pellares kalo. Nomizw this example can apply to everything.

    M

    ReplyDelete
  23. ok, έτυχε να δω που αλλού τη φάση, τζαι τωρά εκατάλαβα..... ενόμιζα εν αγέννητο το μωρό.... :S
    εν τραγικό να θωρείς φωτογραφίες κλπ......

    ReplyDelete
  24. μάνα και sike, πρέπει να σας εκάλυψε η αππωμένη.
    moonlight, τι ακριβώς βρίσκεις τραγικό στις φωτογραφίες? εγω προσωπικά τραγικό θεωρώ το τούτο

    http://www.transgenderzone.com/features/suicide.htm

    ReplyDelete