Monday 27 June 2011

Της παραλίας το ανάγνωσμα



Στις παλιές εποχές (όταν καμάρωνα για το 34C) πήγαινα παραλία με το βιβλίο στο χέρι. Μέχρι να φύγουμε μπορεί και να το τέλειωνα, εδώ ευχαριστώ για άλλη μια φορά τα γονίδια της γρήγορης ανάγνωσης. Τώρα ούτε τα Τρία Γουρουνάκια δεν μπορώ να διαβάσω. Εκτός του ότι επιβλέπω δύο κεφαλάκια που κολυμπούν όλο και κάτι προκύπτει. Τη μια θέλουν να πάνε τουαλέτα, την άλλη τσακώνονται μεταξύ τους και το επόμενο λεπτό συνασπίζονται βάζοντας στο μάτι τα παιχνίδια άλλων μωρών. Θα διψάσουν, θα πεινάσουν, θα πιάσουν πάτο, θα φάνε άμμο και γενικά θα κάνουν ό,τι μαλακία μπορεί να σκεφτεί ένα δίχρονο και ένα τετράχρονο.

Έτσι τώρα που έχω το βλέμμα ελεύθερο μπορώ να παρατηρώ τι διαβάζουν οι άλλοι...

Λοιπόν, σταθερή αξία είναι τα αθλητικά. Ειδικά τώρα που κυκλοφορεί η Goal και η Sportday δεν θα βρεις αρσενικό που να μην ρίχνεται στη μελέτη. Τέτοιο πάθος, φτάνουν μέχρι την τελευταία σελίδα και όταν μετά διαβάζουν ξανά τα νέα της ομάδας τους.

Το Σάββατο ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι το TVMania. Εννοείται το Φιλελευθέρου, το 98% όσων των αγοράζουν μετά είτε τον στέλνουν για ανακύκλωση είτε τον πετούν. Το ίδιο ισχύει και την Κυριακή. Beautiful People, People, Down Town κτλ κτλ κτλ. Ο κόσμος ενημερώνεται για τα καλλιτεχνικά, για τη Βαλεντίνα Τσίγκη και την Ραμόνα και χεσμένες έχει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οι ελάχιστοι που διαβάζουν βιβλία είναι γυναίκες. Ιδιαίτερο σουξέ φέτος βλέπω να έχει το Μηδέν. Κάποιες είδα με την Ελένη την πόρνη, what the hell δεν χορτάσαν με τις πουτάνες μια ολόκληρη τηλεοπτική σεζόν; Υπάρχουν φυσικά και οι πιστοί βιβλίων τύπου Φίλησα ένα βάτραχο, οι αγγελιαφόροι του Πεπρωμένου, όπου η μαχητική, δυναμική, όμορφη, ευαίσθητη, καλοσυνάτη πρωταγωνίστρια περνά από χίλια μύρια κύματα για να πάρει τον αδίστακτο, σκληρό, όμορφο πρωταγωνιστή, ο οποίος βέβαια μαλακώνει στο τέλος.

Ευτυχώς έχει που συχνάζουμε, είτε στο Μονακό είτε στην Καραϊβική μουαχαχαχα, υπάρχουν αρκετοί ξένοι, οι οποίοι δεν διαβάζουν περιοδικό, διαβάζουν βιβλία. Συνήθως αυτά που φιγουράρουν κάθε χρόνο στις λίστες των μπεστ σέλερ. Φέτος πρόσεξα και αρκετά με θέμα την οικονομία. Τι έγινε παιδιά, την βιώνουμε πιο δυναμικά την οικονομική κρίση;

Προτάσεις για όσους διαβάζουν στις διακοπές τους:

Χαρούκι Μουρακάμι, Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου
Τζόναθαν Φράνζεν, Ελεθερία
Νικ Χόρνμπι, Η Τζουλιέτ γυμνή
Τζόε Μπένετ, Από πού έρχονται τα σώβρακα
Τζόναθαν Κόου, Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ

Αυτή τη στιγμή διαβάζω το H Χώρα όπως είναι του Ρίτσαρντ Φορντ. Μέχρι στιγμής είναι σπουδαίο και το συνιστώ και αυτό. Επίσης άκουσα ότι Στο τέλος της γης του Νταβίντ Γκρόσμαν είναι πολύ καλό.
Κυκλοφορεί και το καινούριο του Μισέλ Ουελμπέκ Ο Χάρτης και η Επικράτεια και με ευκαιρία για όσους δεν το διάβασαν, Η Πλατφόρμα.

Υγ. Ξέχασα να πω ότι περιμένω εισηγήσεις για να εμπλοτίσω τη λίστα μου.

26 comments:

  1. και εγώ πάω με το βιβλίο (no kids attached) και τωρά διαβάζω το east of the sun (julia gregson) αλλά εν λάθος επιλογή γιατί εν πολλά μεγάλο και βαρύ και δυσκολεύκουμε να το κρατώ!

    καλημέρες:)

    ReplyDelete
  2. @Rania
    Σκέφτου να έπερνες το "Όνομα του Ρόδου" δηλαδή... :Ρ

    @Mana
    Οι βιβλιο-εισηγήσεις εσημειώθηκαν στη λίστα μου πιλέ. Απομένει να έβρω ώρα/ησυχία για να διαβάσω οτιδήποτε!

    ReplyDelete
  3. Ξένη λογοτεχνία διακρίνω...Ελληνες συγγραφείς δε διαβάζεις;
    Θα σου προτείνω το "Ζωή σαν κρύσταλλο" της Δέσποινας Χατζή απο το Λιβάνη.
    Καλημέρες!

    ReplyDelete
  4. Εγω διαβαζω το "Ερωτας στα χρονια της χολερας"(!)
    Και το Νησι ωραιο ειναι.Οταν διαβαζα την Ελενη τη πορνη ενιωθα χαζη.Ηταν τοσο κακογραμμενο που ενα παιδι του γυμνασιου σιγουρα γραφει πιο καλα.Διαβασα και απο αλλους "ερασιτεχνες" βιβλια αλλα τοοοοσο χαλια κανενας δεν εγραφε.

    ReplyDelete
  5. emena areskei mou polla to thkievasma, alla sthn paralia en pollomporw... sinexeia afairoume stous kyliakous tou nearou pou paizei rakettes, h sto yperoxo stithos ths allhs.
    Egw genika eimai PTR (public transportation reader), ena vivlio twv 300 selidwn pairnei mou 2-3 vdomades (2x 30 lepta thkievasman tes kathimerines).
    Egw tha sou sistisw tou Aravind Adiga: The white tiger, eni kserw an emetafrastike.
    Twra thkievazw Rushdie, The satanic verses. Polla kalo thema, kalogrammeno alla tziai llio, varilaaaaatiiiiikoooooo

    ReplyDelete
  6. Κάποτε έπαιρνα Baudelaire στην παραλία, τωρά ούτε Άρλεκιν. Και δεν έχω και παιδιά να φανταστείς!

    ReplyDelete
  7. Άσχετον

    Αλήθκεια γιατί τα πιό πολλά κυπριακά περιοδικά έχουν αγγλικά ονόματα;;;;;

    ReplyDelete
  8. Όλα αυτά που προτείνεις είναι από αυτά που διαβάζεις συνήθως μόνο εσύ;

    ReplyDelete
  9. Υποψιάζομαι ότι ο ανώνυμος των 12:22 είναι η κολλητή μου. Ναι κυρία μου, αφού ξέρεις τα βιβλία που προτείνω.

    Takeiteasy μεν πεις ότι εννε πιο χάι να δκιαβάζεις το Beautiful People που το Όμορφοι Άνθρωποι.

    Υποκριτή αναγνώστη όμοιέ μου αδερφέ μου. DrSpock nice to meet you.

    Post βρες άλλο να προτείνεις. το διάβασα πιλέ.

    Χάλια χάλια ανώνυμε το γράψιμο αλλά έλα που ο κόσμος τα διαβάζει και τα κάνει μπεστ σέλερ.

    Ευαγγελία όχι ιδιαίτερα. κάποτε διάβαζα με πάθος ό,τι κυκλοφορούσε αλλά τώρα όχι. Θα βρω όμως το βιβλίο που λες.

    Κουτούτζι Ράνια; μην πάρεις το Ελευθερία παραλία. θα φύγεις με μυς.

    Ινβίκτους μαϊ πλεζαρ να προτείνω βιβλία.

    ReplyDelete
  10. μόνον εγώ πάω παραλία για να τζοιμηθώ α?

    ReplyDelete
  11. Πολλά διαφορετικά τα γούστα μας, γι'αυτό εν θα προτείνω κάτι. Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  12. she

    emena pale empnei me touto me to sovrako. an to exis, na mou to danisis. na mou anixis library card. tora diavazo Montanari "First family"

    ReplyDelete
  13. δεν καταλαβα τι παιζει με το 34C..
    επειδη ταυτιζομαστε, τι σου συνεβη μετα?
    και πες το με τροπο....



    μισ

    ReplyDelete
  14. Μις πριν θηλάσω δύο παιδιά ήμουν στο 34c. τώρα 34Β με το ζόρι. κα παλι καλά. η κολλητή μου από το 34D πήγε στο 34Α. ακόμα τα θυμόμαστε και τα κλαίμε.

    She όταν αποφασίσεις πότε μπορείς να βρεθούμε να σου δώσω όσα βιβλία θέλεις. τα σώβρακα όντως είναι ενδιαφέροντα.

    Defiance μπορείς να προτείνεις παγωτό. δεν είναι ανάγκη να είναι βιβλία.

    Neerie καλούς ύπνους ζηλεύκω.

    ReplyDelete
  15. Mana ο Μουρακάμι είναι ο αγαπημένος μου σύγχρονος συγγραφέας! Πιστεύκω ότι είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι!
    Εγώ τωρά θκιαβάζω ένα παλιό βιβλίο (2000) που μου το έφερε ένας φίλος που την Αμερική και είναι πολλά διασκεδαστικό.Είναι του David Sedaris με τίτλο 'Me talk pretty one day'
    ένα άλλο αγαπημένο είναι το Μiddlesex του Eugenides
    Και εγώ σημειώνω τις προτάσεις σου γιατί νομίζω έχουμε παρόμιο γούστο!

    ReplyDelete
  16. Middlesex ψηφίζω κι εγώ, εθκιάβασα το στα αγγλικά, πολλά καλό. Επίσης στα αγγλικά είχα διαβάσει πριν 1-2 χρόνια το "white teeth" της Zadie smith, πολλά καλό αλλά κάποιος που δεν ξέρει καλά το Λονδίνο και αγγλική κουλτούρα ίσως δυσκολευτεί λλίο. ΕΠίσης ΜΗΝ επαναλαμβάνω ΜΗΝ πάρεις το "Εκκρεμές του Φουκώ" του Έκο, διότι έχω τρεις μήνες που το άρχισα τζιαι ΕΠΡΗΣΤΗΝ εν τελειώνει με τίποτε (γι'αυτό έχω τόσο καιρό να γράψω στο άλλο μπλογκ με τα βιβλία). Επίσης δοκίμασε Ναγκιμπ Μαχφούζ, ειδικά το "έπος των Χαραφίς", ωραία μετάφραση κιόλας. Σεπούλβεδα τι σου λέει;

    ReplyDelete
  17. Πατάτα τον Μουρακάμι τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή. το καλύτερο μου Το κουρδιστό πουλί. Αν σου άρεσε το Middlesex (υπέροχο δεν το συζητώ) ψάξε και το Χαστούκι του Τσιόλκα. εντελώς διαφορετικά βιβλία, αλλά για κάποιο λόγο, τα βλέπω να έχουν σχέση.

    Eolica το διάβασα το White Teeth. Αν είσαι φαν της αγγλικής λογοτεχνίας προτείνω Τζόναθαν Κόου και τον Χόρνμπι.συμπάσχω μαζί σου για το Εκρεμές. όπως επίσης και οι Ευμενίδες του Λιντλ, πήραν φανταστικές κριτικές αλλά ήταν από τα ελάχιστα βιβλία που άφησα στη μέση. Μαφχούζ διάβασα αρκετά του. μα πέθανε πρόσφατα ή είναι ιδέα μου; κάτι μου λέει ο Σεπουλδέβα, νομίζω άρθρο του διάβασα σίγουρα όχι βιβλίο.

    ReplyDelete
  18. Εγώ μετά από γερές δόσεις ελλήνων συγγραφέων,στράφηκα στους ξένους. Τελευταία διάβασα την Γκέισσα και την Τελευταία αυτοκράτειρα της Κίνας και τώρα πήρα Το διαμάντι της Αγίας Πετρούπολης αλλά δεν το άρχισα ακόμα. Μου αρέσουν βιβλία που έχουν μέσα και ιστορία,να νιώθω ότι μαθαίνω κάτι. Τίποτα να προτείνεις σε τέτοιο είδος?

    ReplyDelete
  19. Μια κοπέλα που κάναμε κάποτε παρέα τα λάτρευε τα ιστορικά μυθηστορήματα και διάβασα καμπόσα. Joy Tears σου προτείνω το Παιδί 44 του Tom Rob Smith για τη Ρωσία, επίσης για τη Ρωσία το Ένα ρωσικό Μυθηστόρημα του Εμανουέλ Καρέρ (μεταξύ μας το πρώτο μου άρεσε πολύ περισσότερο). Αν προτιμάς Αμερική μεριά διάβασε Τζέιμς Ελροι Η μαύρη Ντάλια και το ΑΜερικανικό Ταμπλόιντ.
    Κάπως πιο πολιτικό το Η Χρυσή εποχή του Γκορ Βιντάλ.
    Καλές κριτικές πήρε και το Κεντρική Ευρώπη θα το διαβάσω σύντομα.

    Χμμ βασικά αυτά που σου είπα είναι σύγχρονη ιστορία. προτιμάς πιο παλιά όπως το Όνομα του Ρόδου;

    ReplyDelete
  20. Προχτες εκοίταζα να γορασω τίποτε νεο που το Άμαζον γιατί έσhει καιρό να θκιεβάσω κάτι ενω παλιά εθκιέβαζα πάρα πολλα, τζαι τουτο το ποστ ήρτε σε τέλειο τάιμινγκ. Τζαι εμένα άρεσεν μου πολλά το Middlesex τζαι τωρα θα κάμω λιστα με τουτα που γράφετε δαμε.΄Θενξ! :)

    ReplyDelete
  21. Εμμ..νομίζω ότι προτιμώ παλιότερη ιστορία,πριν από τους παγκόσμιους πολέμους, είναι ένας άλλος κόσμος! Πήγα να πάρω το Όνομα του Ρόδου αλλά όταν είδα το μέγεθος του είπα να το αφήσω μετά το καλοκαίρι, πώς να το κουβαλώ στην παραλία?!
    Σημειώθηκαν και αυτά που μου πρότεινες!!!Μερσί!

    ReplyDelete
  22. Η κοπέλα στη φωτογραφία εσύ είσαι? Πολλά φοράς.

    ReplyDelete
  23. πολλά βαρετή η (όι boring) η συζήτηση.
    πάω αλλού. :p

    ReplyDelete
  24. Στην Β. Αμερική διαβάζουμε πολύ, υπάρχουν οι γειτονικές βιβλιοθήκες για όλες τις ηλικίες που δανείζεσαι δωρεάν, ότι μπορούμε να φανταστούμε. Προτιμώ την αγορά τους. Επίσης ο τουρίστας της καραϊβικής διαβάζει πολύ.

    Αυτη την στιγμή διαβάζω "HERO" The Life and Legend of Lawrence of Arabia, by Michael Korda. Δεν είναι για παραλίες, άλλα ενδιαφέρον για την πισίνα του εξοχικού.
    Καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  25. και εσύ μάνα βρούτα. έβαλες ππόστ για την θάλασσαν ?

    ReplyDelete
  26. ksefloudizontas to kremmidi - Gunter Grass
    to koimitirio tis pragas - umberto eco

    ReplyDelete