Tuesday 5 July 2011

Κάρφωσε και εσύ μπορείς



Κατηφορίζοντας να φτάσω στο μαχαλά μου, πρόσεξα μια ταμπέλα. Σε αυτή τη γειτονιά για λόγους ασφαλείας λειτουργεί ο θεσμός του παρατηρητή. Μου καλάρεσε. Ε κάπως απομονωμένοι είμαστε, έχουν γίνει αρκετές κλοπές σε γειτονιές παρακάτω, λίγη ασφάλεια περισσότερη δεν βλάπτει.

Στην αρχή υπέθεσα ότι ο παρατηρητής της γειτονιάς είναι όπως τον αστυνομικό της γειτονιάς. Κρατά δηλαδή ένα αυτοκίνητο και παίρνει σβάρνα τους δρόμους. Τσου. Πέρασαν μερικές μέρες δεν είδα τίποτα το διαφορετικό. Ώσπου ένα απόγευμα ο Μοτορτζής βγάζοντας περίπατο το σκύλο συναντήθηκε με το γείτονα που ΟΛΑ τα ξέρει. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα.

Έτσι μάθαμε πως ο θεσμός του παρατηρητή είναι ένας τριψήφιος αριθμός, όπου τύμπανα παρακαλώ ταραταταραταμ τηλεφωνείς και ενημερώνεις αν πρόσεξες κάτι περίεργο στη γειτονιά! Βγήκε ο γείτονας με το σώβρακο στην αυλή; Είδες τη γειτόνισσα να παίρνει το σκύλο περίπατο και να χάνεται πίσω από τα δεντράκια με τον γείτονα; Η οικιακή βοηθός της διπλανής κοιτάζει ύποπτα προς το μέρος μας; Βρήκαμε τη σκυβαλαποθήκη ανοιχτή; Για κάθε μεγάλο και μικρό ζήτημα, ενημερώνεις τον παρατηρητή.

Πως ήταν επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης που ο ένας κάρφωνε τον άλλο; Ακριβώς το ίδιο το πράγμα. Η μισή Τσεχία κάρφωνε την άλλη μισή, έγραψε ο Μίλαν Κούντερα.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο παρατηρητής όλες αυτές τις πληροφορίες. Να ειδοποιεί κάθε δέκα λεπτά την αστυνομία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Εδώ για κλοπής τηλεφωνείς και δεν έρχονται και θα έρθουν γιατί η γειτόνισσα έχει πρόβλημα με τον διπλανό της; Θα ξέρει όλα τα άπλυτά μας. Θα μπορεί να μας εκβιάζει. Θα μας κρατά το χέρι. I know what you did last night...

Σκέφτομαι να αγοράσω τηλεσκόπιο. Θα κατασκοπεύω όλη τη γειτονιά και θα δίνω τις καλύτερες αναφορές στον παρατηρητή. Θα γίνω η καλύτερη πελάτισσά του, μην σου πω ότι θα βάλω στο speed dial στο κινητό τον αριθμό του. Ο οποίος αριθμός είναι... Πριν τον τηλεσκόπιο, να μάθω καλύτερα τον αριθμό. Και μετά ποιος με πιάνει. Θα γίνω το Reuters της γειτονιάς. Το κουτσομπολιό περνά σε νέα high-tech εποχή.

25 comments:

  1. Επίσης μπορείς να καρφώσεις και όποιο θέλεις στο τμήμα οδικών μεταφορών. Δηλαδή τηλεφωνάς τους και τους λες "το αυτοκίνητο με πινακίδες ΑΑΑ777 έχει τρυπημένο εξωστ και αυτοκόλλητα φωτιές στο πλάι" και είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν τον ιδιοκτήτη για έκτακτο ΜΟΤ.

    ReplyDelete
  2. chrys pe mou to tilefono, thelw na karfwsw pollous malakes odigous

    ReplyDelete
  3. 'παρατηρητής'..νομίζω κάθε γειτονιά έχει έναν! εγώ εν χαπαρίζω τίποτε που τα κουτσομπολιά της γειτονιάς! ούτε ποιός εν ο παρατηρητής δεν ξέρω!

    καλημέρες!

    ReplyDelete
  4. @ktino
    Σοβαρομιλώ. Εσηκώστηκα και επία Λατσία η ώρα 7:30 το πρωί. Εκαλέσαν με ότι ταχαμου είχα πειραγμένες πινακίδες. Ερώτησα τους ποιός με κατάγγειλε και είπαν μου ότι εδεκτήκαν ανώνυμη καταγγελία και ότι ήταν υποχρεωμένοι να εξετάσουν το αυτοκίνητο μου. Εννοείται ότι οι κυβερνητικοί τσιαμέ εκατεβάσαν τα μούτρα τους επειδή επίναν το καφέ τους εκείνη την ώρα και έβαλα τους δουλεία πάνω στη κελλέ τους.

    Το τηλ. τους δεν το ξέρω. Είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το ΜΟΤ. Είναι δίπλα απο την αρχή αδειών στα Λατσιά. Αν δεν κάμνω λάθος εν τούτοι
    http://www.mcw.gov.cy/mcw/rtd/rtd.nsf/dmlindex_gr/dmlindex_gr?opendocument

    ReplyDelete
  5. Ανοίει μου εντελώς καινούριους ορίζοντες τούτο. Μπορώ δηλαδή να καταγγείλω ούλλους όσους ξιτιμάζω κάθε μέρα plus μιαν ύποπτη ανταλλαγή ανάμεσα σε θκυο αυτοκίνητα.

    ReplyDelete
  6. Αχάπαρη5 July 2011 at 10:27

    Τζιαι πληρώνεται για τούτη τη δουλειά? Αν ναι ενδιαφέρουμαι. Εσιει τζιαι internet τζιαι μηχανή φραπέ τζιαι 15ο? Είπα οτι ενδιαφέρουμαι?

    ReplyDelete
  7. Βασικά στο 1460 (γραμμή του πολίτη) μπορείς να καταγγείλεις ότι θέλεις και η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να το διερευνήσει επειδή οι κλήσεις καταγράφονται. Ενώ όταν τους πιάννεις κατευθείαν στους σταθμούς βαρκούνται να ασχοληθούν.

    ReplyDelete
  8. Οχι ο παρατηρητής είναι ένας τριψήφιος αριθμός. νομίζω δεν έχει σχέση με την αστυνομία.
    Πάντως Κρις όντως το θέμα που έθιξες τηλεφωνείς τζαι καρφώνεις οδηγούς όντως ανοίει νέους ορίζοντες, όχι επαγγελματικούς όμως σόρι Αχάπαρη. α μανούλα μου τζαι ξέρω πολλούς που να καρφώσω.

    ReplyDelete
  9. 1460 ώστε και είναι υποχρεωμένοι να το ελέξουν...χμ...

    ReplyDelete
  10. http://www.sigmalive.com/simerini/news/police%20and%20courts/395621

    http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/18844

    ReplyDelete
  11. I am under the impression οτι πρέπει να κάμεις επώνυμη καταγγελία για να το διερευνήσουν και έχει το δικαίωμα να ξέρεις το όνομα αυτού που σε κατάγγειλε..

    I am actually a bit surprised που σε καλούν έτσι με ανώνυμη καταγγελία..it doesn't make sense..αν είμαι εγώ πελλός και καταγγέλνω ούλλο τον κόσμο που μου φακκά εν θα κάμνουν άλλη δουλειά?

    ReplyDelete
  12. @Mana
    Βασικά αυτοί που έχουν πειραγμένα αυτοκίνητα συνήθως έχουν τρόπο να τα φτιάξουν πριν τα πάρουν για ΜΟΤ (είτε έκτακτο είτε κανονικό). Αλλά τουλάχιστον όταν ο κόσμος τους καταγγέλει συνεχώς θα το σκεφτούν διπλά πριν βάλουν το εξωστ το τρυπημένο και να τρέχουν σαν τρελλοί μέσα στις γειτονίες.

    ReplyDelete
  13. americanies mallon... opos tous serifides thn geitonias.
    vasta tziai shipetton?

    ReplyDelete
  14. Ευρώπη το Δάλι!

    ReplyDelete
  15. Ζήτω τα Ελληνορθόδοξα Σοβιέτ!

    ReplyDelete
  16. Γίνε και εσύ ρουφιάνος, μπορείς.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. @Rania
    Αυτό ακριβώς τους είπα και εγώ. Απο τη στιγμή που το αυτοκίνητο μου είναι μια χαρά και έμεινε μου η ταλαιπωρία γιατί να μη δικαιούμαι να μάθω ποιός έκαμε τη καταγγελία. Ο κυβερνητικός κάτι εμουρμούρησε και είπε μου "πίεννε στο καλό γιέ μου και έχουμε και δουλειες" και εγύρισε μου τη ράχη του.

    ReplyDelete
  19. Αμάν πια με τις υπερβολές σας!

    ReplyDelete
  20. Ράνια και Κρις από ό,τι έμαθα την καταγγελία την κάνεις από το τηλέφωνο. Λες είμαι ο τάδε τάδε δίνεις το όνομα του πεθαμένου παππού και εξακρίβωση στοιχείων καμία.

    ReplyDelete
  21. Με τη σύγχρονη τεχνολογία εν λλίο αφελές να έχουμε την εντύπωση ότι η αστυνομία εν έσιει τηλεφωνικές συσκευές με αναγνώριση κλήσης τζαι αρχείο τηλεφώνων-ονομάτων.

    ReplyDelete
  22. Πρωταπριλιά δεν είναι, έτσι; Μα σοβαρομιλούμε; Πότε εφτάσαμε σε έτσι δόξες;
    ΕΛΕΟΣ!
    Μετά που η αστυνομία μας πλήθυνε κι αυξήθηκε αλά κατσαριδέ, τώρα αυτό! Ας έστελλαν ένα αστυνομικό ανά γειτονιά, όπως "των τζαιρό των Εγγλέζων" παρά αυτές τις φουμέ τηλεφωνικές γραμμές.
    Να καταγγέλει ο ένας τον άλλο μας έλειπε. Μικρότητες του τύπου " είδα τη γειτόνισσα γυμνή στο μπαλκόνι ν΄απλώνει ρούχα" θα έπρεπε να διώκονται ποινικώς-χάνεις την ώρα του "προστάτη/παρατηρητή";να πληρώσεις! Διότι πολλοί θα βρούνε ευκαιρία να ρίξουν χώμα αντί να καταγγείλουν συνειδητά,ύποπτους αγνώστους ή επικίνδυνους οδηγούς.

    Ας μην αστειευόμαστε διόι με τά ξερά καίγονται συνήθως πολλά πολλά χλωρά! (και τα χλωρά εν παραπάνω που τα ξερά)

    ReplyDelete
  23. Στο 1460, αν καταγγείλει κάποιος οχήματα με προβλήματα θα κάνει μια τρύπα στο νερό αφού η αστυνομία δεν ασχολείται με αυτά!

    Για καταγγελίες που αφορούν οχήματα με προβλήματα όπως την εξάτμιση από το εξώστ(μαύρη μαυρίλα πλάκωσε γκουψ γκουχου) ή οχήματα που υπέστηκαν μετατροπές (εξώστ, κλπ) υπεύθυνο είναι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών! Για καρφώματα και μη, ο αριθμός τους είναι 1415.

    ReplyDelete
  24. Αμάναμου τούτο με τες μετατροπές.
    Έχω να καρφώσω ένα άτομο την ημέρα ασπούμε.

    ReplyDelete