Wednesday 13 July 2011

Ο πατέρας που δεν θα έχουν



Οι μόνες λέξεις που συγκράτησα από το χθεσινό ορυμαγδό ειδήσεων και πληροφοριών ήταν οι λέξεις «εγκαταλείπει» και «παιδιά». Τα περισσότερα από αυτά που έμειναν ορφανά, εξαιτίας κάποιων εγκληματιών που κυκλοφορούν όχι μόνο ελεύθεροι αλλά με λιμουζίνες, είναι μικρά. Μερικών μηνών, άντε δύο τριών τεσσάρων χρονών.

Θα μεγαλώνουν και αντί για τον πατέρα τους θα έχουν μερικές φωτογραφίες να βλέπουν. Δεν θα έχουν την αγκαλιά του, δεν θα παίξουν μαζί του, δεν θα τους διαβάσει, δεν θα δυσανασχετήσει όταν θα είναι άτακτοι. Δεν θα μπορούν να τον συμβουλευτούν, δεν θα του πουν σ΄ αγαπώ. Δεν θα γείρουν πάνω του όταν τον έχουν ανάγκη, δεν θα θυμώσουν μαζί του με τους περιορισμούς που θα έβαζε.

Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν την παραμικρή ανάμνηση από τον πατέρα τους, είναι τόσο μικρά για να θυμούνται. Όσα θα ξέρουν για αυτόν θα είναι η εξιδανικευμένη εικόνα που θα πάρουν από τις αναμνήσεις άλλων. Δεν θα είναι ο δικός τους πατέρας, θα είναι μια εικόνα κατασκευασμένη. Θα ζουν μια ζωή με το κενό.

Και όσα πάλι είναι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να συνηθίσουν πως τον έχασαν. Πως ό,τι έζησαν μαζί του, έσβησε για πάντα. Θα έρχονται γιορτές και λύπες και αυτός θα λείπει. Θα βλέπουν κάτι και θα τους τον θυμίζει. Θα κοιτάζουν άλλους πατεράδες με τα παιδιά τους και θα σκέφτονται πως ήταν αν ζούσε ο δικός τους. Θα ζουν μια ζωή με την απώλεια.

Δεν θέλω να ακούσω ειδήσεις, δεν θέλω να ξέρω τι λόγια θα ακουστούν στις κηδείες αυτών των ανθρώπων. Λόγια είναι που δεν αγγίζουν το χαμό των ανθρώπων. Ελπίζω να μην αφήσουν κανένα πολιτικό να σκύψει πάνω από τα φέρετρα. Να κλείσουν τις πόρτες των εκκλησιών και των νεκροταφείων και να μην τους αφήσουν να πλησιάσουν.

8 comments:

  1. Ο ένας από τα θύματα έχει γυναίκα που εγκυμονεί

    ReplyDelete
  2. Ετάραξες με τέλια!

    ReplyDelete
  3. εν αντραπήκαν..επήαν στις κηδείες και εβάλαν και στεφάνι..θράσος..

    ReplyDelete
  4. Ναι αλλά ο Ασσαντ ειναι πλέον φίλος και δεν μας κρατησε μούτρα... Ουτε ο άλλος στο Ιραν

    ReplyDelete
  5. Βέβαια. όπου τον τριτοκοσμικό δικτάτορα που σκοτώνει αβέρτα κόσμο και που οι υπόλοιποι δεν θέλουν εμείς τον αγκαλιάζουμε με αγάπη.

    ReplyDelete