Thursday 21 July 2011

Η εικασία του Γκόλντμπαχ



Οι σχέσεις μου με τα μαθηματικά είναι τόσο καλές όσο αυτές που έχουν τα Στρουμφάκια με τον Παπαστρούμφ. Οι χείριστες δηλαδή. Δεν τα πήγαμε ποτέ καλά μαζί. Μέχρι την τρίτη δημοτικού που ήταν απομνημόνευση ήμουν αστέρι. Μετά όταν άρχισαν τα προβλήματα, άρχισαν και τα ζόρια. Έχουμε μια δεξαμενή γεμίζει με τόσο νερό, αν έχει τρύπα και βγαίνει νερό πότε θα γεμίσει; Ξέρω εγώ κύριε πότε θα γεμίσει; Και επιπλέον δεν είναι αντιπεριβαλλοντικό να γεμίζουμε μια δεξαμενή με τρύπα; Το νερό είναι πολύτιμο.

Στο γυμνάσιο και στο λύκειο δε άστα να πάνε. Εξισώσεις, αλγόριθμοι, κλάσματα, αυτά με το S που βάζεις κάτι αριθμούς πάνω κάτω, δεν τα κατάλαβα ποτέ. Μόνο με την τριγωνομετρία τα πηγαίναμε καλά και πάλι αυτή δεν ήταν αρκετή να σώσει τους βαθμούς μου.

Την περασμένη βδομάδα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ του Απόστολου Δοξιάδη και το διάβασα. Είναι η ιστορία ενός μαθηματικού του θείου Πέτρου που σε όλη του τη ζωή προσπαθούσε να βρει λύσει στην εικασία του Γκόλντμπαχ.

Όπου η εικασία του Γκόλντμπαχ λέει: Κάθε άρτιος ακέραιος μεγαλύτερος του 2 μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων.
4= 3+1
6= 3+3,
8= 5+3

Το βιβλίο ήταν καλό μιας και δεν ήταν γεμάτο μαθηματικά, μάλλον βιογραφία ενός άρρωστου μυαλού θα το έλεγα.

Όπως με πολλές άλλες εικασίες των μαθηματικών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από διαδεδομένες αποδείξεις της εικασίας του Γκόλντμπαχ, από τις οποίες όμως καμία δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από την μαθηματική κοινότητα. Ο εκδοτικός οίκος Faber and Faber προσέφερε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον αποδείκνυε την εικασία του Γκόλντμπαχ μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 10 Μαρτίου 2000 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2002, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε και έτσι η εικασία παραμένει ακόμα και μέχρι σήμερα ανοιχτή.

Τι όμως ακριβώς πρέπει να αποδείξει, ακόμη δεν κατάλαβα. Για ποιο πράγμα ήταν το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου;

Η Θεωρία Αριθμών είναι ο κλάδος των Θεωρητικών μαθηματικών που ασχολείται με τις ιδιότητες των ακεραίων αριθμών, καθώς και με προβλήματα που προκύπτουν από τη μελέτη αυτή. Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί κάποιος να κάτσει να ασχολείται με τα προβλήματα των ακέραιων αριθμών; Δεν έχουν μάνα οι ακέραιοι να τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους;

Τα μαθηματικά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα. Πιο δύσκολα και από τους άντρες.

18 comments:

  1. Δεδομένου του απεριόριστου των αριθμών, το Goldbach's conjecture μάλλον δεν είναι αποδείξιμο.
    Στην ουσία, μπορεί να αποδειχθεί μόνο αν βρεθεί κάποιο σύστημα (μοτίβο) που εγγυάται ότι όλοι οι ζυγοί ως το άπειρο είναι άθροισμα πρώτων.
    Τζι αν δεν κάμμω λάθος, έχει τετρακόσσια χρόνια που τέτοιο σύστημα δεν εβρέθηκε.
    (*no maths wiz here, ας με διορθώσουν αν κάμμω λάθος)

    Πάντως, τα θεωρητικά μαθηματικά εν φετίχ - άλλους αρέσκει τους να γλείφουν πατούσες. Nipple-hardening pleasure :D
    Α, και κάτι θεωρήματα που εμαθαίναμε στο γυμνάσιο και στο λύκειο (του Πυθαγόρα, ας πούμε); Ναι, εν κομμάτι των θεωρητικών μαθηματικών η ανακάλυψη/απόδειξή τους.

    ReplyDelete
  2. αν κατάλαβα καλά ψάχνουν δηλαδή τον τύπο; όπως για το πυθαγώρειο έχουμε το άλβα συν βήτα στη δευτέρα, θέλουμε κάτι ανάλογο; αυτό πρέπει να βρω για να κερδίσω το ένα εκατομμύριο;

    ReplyDelete
  3. αχ νιώθω σε... τζιαι εγω στα μαθηματικα ψιλοκούσπος...

    αλλά εν τον Δρακουμέλ που εννοείς κόρη!

    ReplyDelete
  4. Φυσικά τζαι εν τον Δρακουμέλ που εννοώ κόρη. πόσο να δουλέψει ο νους του πλασμάτου στους 40 βαθμούς χωρίς κλιματισμό με τζάμια γυρώ του;

    ReplyDelete
  5. νοιώθω σε Μάνα! Μια καθηγήτρια μαθηματικό είχαμε μονο στο σχολείο που επροσπάθησε να μας _εξηγήσει_ τα μαθηματικά, να μας κάμει να μας αρέσουν. ηταν η μόνη φορά που έπιασα πάνω που 13 στα μαθηματικά:)

    Εν ωραία τα γέριμα τα μαθηματικά. αλλά ποττέ εν τα εκατάλαβα

    ReplyDelete
  6. εν ξέρω για την εικασία, αλλά το βιβλίο εν πολλά καλό!

    ReplyDelete
  7. Διαβάστε και το "Θεώρημα του παπαγάλου"...είναι πολύ καλό, ακόμη και για τον πιο άσχετο στα Μαθηματικά! :))

    ReplyDelete
  8. Τα μαθηματικά εν παντού. Που τη φύση, ως τον μπακάλη τζαι το τραούδι που ακούεις στο αυτοκίνητο. Αν μάθεις πως δουλεύκουν έχουν 1002 εφαρμογές.
    "Τα μαθηματικά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα. Πιο δύσκολα και από τους άντρες". Χαχα, που είσαι ακόμα να δοκιμάσεις τες γεναίτζεις. Έσιεις παραπάνω chance να λύσεις την εικασία του Γκόλντμπαχ παρά να τες ευχαριστήσεις.

    ReplyDelete
  9. @Defiance: Εκτός αν εν γενέκα μαθηματικός πορωμένη. Οπότε λύοντας την εικασία θα την ευχαριστήσεις τοιουτοτρόπως.

    ReplyDelete
  10. LOL Εύρο. Εσκέφτεις; "Πόσα κάμνει 5+3, μάνα μου;" τζαι "Who's your square root?".

    ReplyDelete
  11. θα σας αποκαλύψω ότι είχα υποβάλει υποψηφιότητα για την επίλυσιν της Εικασίας του Γκλόντμπαχ, αλλά επειδή ξέρω να μετράω μόνον με τα δάχτυλα δεν πρόλαβα την προθεσμίαν.

    ReplyDelete
  12. Αχάπαρη21 July 2011 at 14:14

    Παρακαλώ μην βάζετε περίπλοκα posts. Εσιει και μαννούς αναγνώστες.

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  13. Who's your square root?
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα κλαίω!

    ReplyDelete
  14. θα συμφωνήσω με τον Ντεφιάνς,χαχαχα
    είμαστε πιο πολύπλοκές από την εικασία Γκόλντμπαχ...:)
    Για να καθίσει κάποιος να προσθέσει το άπειρο των αριθμών είναι κατόρθωμα-δεν μπορείς να τα περάσεις στο κομπιούτερ με αυτή την διαταγή-1/3/5;
    Για αυτό και το έπαθλο του 1,000 000 φαντάζομαι.
    Δεν αποδυκνείεται η Θεωρία αν δεν καταγραφούν όλοι οι αριθμοί αν και μάλλον είναι ορθή.
    Βέβαια σε αντίθεση με τις Μαθηματικές Θεωρίες οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν χρειάζονται συνεχή απόδειξη για να πειστούμε αν είναι καλές/κακές. Τ΄αποφασίζουμε συνήθως πολύ νωρίτερα από ένα δεύτερο ή τρίτο περιστατικό.

    ReplyDelete
  15. οι άντρες είναι σαφώς πιο εύκολοι δεν το συζητούμε. σεξ, μπύρες playstation και έλυσαν όλα τους τα προβλήματα.

    δεν λύνεται η εικασία; να έβρω αλλο τροπο να γινώ εκατομμυριούχα τότε.

    ReplyDelete
  16. Τζαι σε τούτο συμφωνούμε sistah! Όταν ετέλιωσα το λύκειο πριν λία χρόνια το πρώτο πράμα που έκαμα ήταν να σιήσω με ευχαρίστηση τα βιβλία των μαθηματικών!! Στην πυρά στην πυρά με την τεχνολογία(το μάθημα)!! grrr

    ReplyDelete
  17. εγω στην τριτη λυκειου ειχα μαθηματικα κατευθυνσης που συμπεριλαμβαναν παραγώγους και ολοκληρώματα. ενω λοιπόν δεν τα είχα σε εκτίμηση ένας παππους μου εμαθε ενα κολπο επιλυσης εξισωσεων με ολοκληρωματα και γάμησα στις πανελληνιες.


    και ειμαι και πολυ μετριοφρων επισης.

    ReplyDelete
  18. Μα εσιει τζιαι εξετάσεις σέξ στες πανελλήνιες;

    ReplyDelete