Friday 2 December 2011

Παντρεμένη με τον βιαστή της


Η Γκιουλ Ναζ είναι δεκαεννιά χρονών. Βρίσκεται στις φυλακές του Αφγανιστάν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση για την απελευθέρωση της. Μετά την έντονη κατακραυγή που προκλήθηκε από την υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος Καρζάι συγκάλεσε σύνοδο αξιωματούχων του δικαστικού σώματος, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν χάρη στη γυναίκα και τελικά διατάχθηκε η αποφυλάκισή της.

Το έγκλημά της; Η κοπέλα βιάστηκε από ένα συγγενή της και μάλιστα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Όταν έγινε το έγκλημα ήταν δεν ήταν 16 χρονών. Κανονική παιδεραστία. Ενδεχομένως να μην βιάστηκε μόνο μια φορά αλλά αρκετές αφού στο μεταξύ απέκτησε, από τον βιασμό, και ένα παιδί... Η γυναίκα αυτή μεγάλωνε το παιδί της στο κελί της στην Καμπούλ.

Είναι φρικτό. Το θύμα να βρίσκεται στη φυλακή και ο θύτης έξω να αλωνίζει. Αλλά στο Αφγανιστάν και όπου αλλού κυριαρχεί ο μουσουλμανικός νόμος, οι γυναίκες είναι απροστάτευτες. Οι αρχές, και όταν λέμε αρχές μπορεί να είναι από τον πρόεδρο ως τον αρχηγό της φυλής ή της κοινότητας, άντρες πάντα, θεωρούν ότι φταίει η γυναίκα. Γιατί δεν κατάφερε να μην βιαστεί. Γιατί δεν κατάφερε να μην προστατέψει τον εαυτό της και την τιμή της. Και έτσι ο βιασμός από έγκλημα του βιαστή, μετατρέπεται σε έγκλημα για το θύμα, που είτε θα καταλήξει στη φυλακή είτε θα λιθοβοληθεί με την κατηγορία της μοιχείας.

Επειδή πάντα υπάρχει ένα αλλά, το αλλά στην περίπτωση της Γκιουλ Ναζ είναι ότι θα πρέπει να παντρευτεί τον βιαστή της, για να μην κινδυνεύσει μετά την απελευθέρωσή της, λόγω του στιγματισμού που πλήττει τα θύματα βιασμού στη χώρα αυτή.

Ο ισλαμικός νόμος λέει ότι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, παντρεμένο μιλούμε πάντα, το σεξ πρέπει να είναι συναινετικό. Για το Αφγανιστάν αυτά είναι ψηλά γράμματα. Πριν από λίγο καιρό πέρασε νόμος που επιτρέπει τον βιασμό μέσα στον γάμο και τον γάμο παιδιών. Η φρίκη σε όλο του το μεγαλείο.

Και έτσι η Γκιουλ Ναζ θα αναγκαστεί να ζει στο ίδιο σπίτι με τον βιαστή της. Θα αναγκαστεί να του μαγειρεύει, να τον περιποιείται, να του κάθεται όποτε αυτός έχει όρεξη. Θα ξυπνά το πρωί και το πρώτο πράγμα που θα βλέπει θα είναι το πρόσωπό του. Θα κοιμάται αφού πρώτα θα κάνουν σεξ.

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί αυτή η φρίκη. Όλα αυτά στο Αφγανιστάν, που θεωρητικά μπήκαν μέσα οι Αμερικάνοι και οι φίλοι τους για να φέρουν τη δημοκρατία. Οι μουσουλμανικές χώρες αποκλείεται να πάνε ποτέ μπροστά. Ώσπου, οι νόμοι τους είναι ό,τι προστάζει το Ισλάμ, θα ζουν στο σκοτάδι.

Κάποτε σε ένα μπλογκ κάποιος ρώτησε σε ποια χώρα θα θέλαμε να ζούμε. Νομίζω η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οπουδήποτε υπάρχει κράτος δικαίου και οι άνθρωποι κρατάνε τη θρησκεία για τον εαυτό τους, όχι για τους νόμους.

28 comments:

  1. ούφφου έμεινα τζιαι χάσκω τη φωτογραφία :[

    ReplyDelete
  2. Ξαφνικά, νιώθω ανακουφισμένος που ζω στην Ελλάδα...και τα δικά μας προβλήματα μοιάζουν -εντελώς όμως- ασήμαντα...

    ReplyDelete
  3. Αν στην προσπαθεια της να αποτρεψει τον βιασμο τον σκοτωσει τον τραυματισει τον ακροτιριασει?? Και παλι θα τιμωρηθει λιθοβολιστει. Δυστυχως.

    ReplyDelete
  4. Για να αποφευχθεί η βία από τον σύζυγο της ο γάμος θα λάβει χώρα μόνο αν ο αδερφός της νυμφευτεί την αδερφή του βιαστή.Ώστε να έχει δικαίωμα να ελέγχει την ασφάλεια της αδερφής του.

    Δυστυχώς μιλούμε για περιοχή του Αφγανιστάν που ανήκει ουσιαστικά στους Ταλιμπάν.

    Και ναι, αυτοί οι νόμοι που υποβιβάζουν την γυναίκα σε αντικείμενο,θα επιστρέψουν σύντομα και στη γειτονιά μας.Αν δεν επέστρεψαν ήδη...

    ReplyDelete
  5. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει τούτη η κοπέλα εν περιγράφεται με λέξεις. Ότι και να γράψω είναι λίγο. Συμφωνών με τον Άλεξ, τέτοιες ιστορίες μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα μας είναι μηδαμινά.

    Τελικά είναι ευλογία να ζεις στην Κύπρο.

    ReplyDelete
  6. εάν η γυναίκα αυτή καταφέρει να ξεφύγει και να έρθει κύπρο το πιο πιθανό ειναι να καταλήξει στο μπλοκ 9 των κεντρικών φυλακών ως παράνομη μετανάστρια

    ReplyDelete
  7. Για το Αφγανιστάν αυτά είναι ψηλά γράμματα.
    Ψιλά εννοείς.
    Από την Μoon, για τον άνθρωπο.

    Εν έχασα το νόημα, απλά ξέρουμε τα τζαι νοιώθω ότι εν μπορώ να κάμω κάτι εγώ, γι'αυτό λαλώ άσχετα.

    ReplyDelete
  8. Εν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις τούντες καταστάσεις. Ακόμα τζαι η λέξη ΦΡΙΚΗ εν πολλά λλίη.

    @thalassamov
    WTF????

    ReplyDelete
  9. τζαι οι ιστορίες τούτες είναι οι ελάχιστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. σκεφτείτε τι γίνεται όταν επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

    ReplyDelete
  10. Φρίκη, Φρίκη, Φρίκη, και πάλι Φρίκη.
    Δυστυχώς η δημοκρατία των αμερικάνων περιορίζετε στα πετρέλαια.

    ReplyDelete
  11. Ινβίκτους,
    "...Αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι εν λόγω αξιωματούχοι εκτίμησαν επίσης ότι η Γκιουλνάζ θα πρέπει να παντρευτεί τον βιαστή της, για να μην κινδυνεύσει μετά την απελευθέρωσή της, λόγω του στιγματισμού που πλήττει τα θύματα βιασμού στη χώρα αυτή.

    «Έχει συναινέσει στο γάμο αυτό, αλλά μόνο αν η αδελφή (του βιαστή της) παντρευτεί τον αδελφό της», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτή η απαίτηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι ο σύζυγός της δεν θα την κακοποιήσει σεξουαλικά στο μέλλον."

    Αν το wtf αναφερόταν στις γειτονιές εννοώ τις πολιτικές εξελίξεις στους γείτονες μας. Ουφ...

    ReplyDelete
  12. Θυμιζει μου ενα βιβλιο που θκιαβασα, για μιαν κοπελα, που την επουλησεν/επαντρεψεν ο "πατερας" της στην Υεμενη...

    ReplyDelete
  13. Την ώρα που εμείς μαλλώνουμε για τα πιο ασήμαντα πράματα..

    ReplyDelete
  14. δυστυχώς σε οποιαδήποτε "πολιτισμένη" χώρα πάντα το θύμα βιασμού είναι στιγματισμένο, γι αυτό και οι λίγες καταγγελίες...

    διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για τις χώρες με τη μεγαλύτερη βία ενάντια στις γυναίκες... η μια ήταν η Αίγυπτος τζαι η άλλη η Νορβηγία...

    ReplyDelete
  15. Μάνα ευχαριστούμε για τούτο το ποστ.
    'Εχει απόλυτο δίκαιο ο OSR - αν η γυναίκα αυτή με το μωρό καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο θα καταλήξουν στις φυλακές μας ή κάπου στον Κόρνο στο κέντρο κράτησης απομονωμένοι να μην τους θωρούμε να συγχυζούμαστε. Και αν τολμήσουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο ε τότε θα τσιριλούμε για τα επιδόματα που μας τρώνε. Οι τραγικές ιστορίες που βλέπουμε και διαβάζουμε στην άλλη άκρη του κόσμου δεν είναι τελικά πολύ μακρυά μας.

    ReplyDelete
  16. τραγικα ζουν αυτες οι γυναικες,αλλα το τργικοτερο ειναι οτι πολλες απο αυτες τις γυναικες μαναδες,θειαδες,γιαγιαδες συμμετεχουν κ οι ιδιες σε εκληματα τιμης θεωρωντας οτι ετσι πρεπει.

    ReplyDelete
  17. To Ισλάμ μια χαρά είναι, οι ισλαμιστές γαμιούνται (με ή χωρίς συναίνεση)

    ReplyDelete
  18. Πάντως, για να λαλούμε και του στραβού το δίκιο, ακριβώς το ίδιο προστάζει και η χριστιανική βίβλος. Η γυναίκα που πέφτει θύμα βιασμού είναι υπόχρεη να παντρευτεί το βιαστή της.

    Απλώς, οι χριστιανοί (εξ)επεράσαν την εφηβεία τους (και ίσως και να κλείνει κι ο κύκλος της θρησκείας τους σιγά σιγά)· άλλες θρησκείες του κόσμου όμως ακόμα ζουν την.

    ReplyDelete
  19. Πολλά ώραιο το ποστ σου σήμερα Μάνα. Αλλά ποιο κράτος δικαίου; Μιλούμαι για Σκανδιναβικές χώρες που έχουν κάνει κάποιες μεγάλες παραχωρήσεις στα θέματα των γυναικών; Γιατί ακόμα και στις "Δυτικές" χώρες που νομίζουμε ότι η γυναίκα έχει δικαιώματα, ακόμα σε πολλά πράγματα η κοινωνία κάνει τα στραβά μάτια (κοίτα ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, ισότητα στο μεγάλωμα των μωρών και το γάμο γενικότερα κλπ κλπ). Θα' θελα να ξερα, ως πότε η γυναίκα ως φύλο θα βασανίζεται για το πως γεννιέται...ποια είναι τα εγκλήματα που πράττει με τη γέννηση της και ακόμη και σήμερα, 2011, είναι υπό των άρρεν!!!

    Καλό Σ/Κ τζιαι φιλιά στες κόρες :)

    ReplyDelete
  20. Και γιατί μπήκε στη φυλακή η γυναίκα;

    ReplyDelete
  21. υπάρχει περίπτωση ανηλίκου που βιάστηκε επανειλλημένως από στρατιωτικούς της χώρας του που τον έβαλαν να γίνει παιδί στρατιώτης, κατάφερε να ξεφύγει και ήλθε στην Κύπρο και αυτή την στιγμή ως ενήλικας κρατείται ως παράνομος μετανάστης

    θέλετε να οργανωθούμε και να κάνουμε κάτι για αυτόν τον άνθρωπο;

    ReplyDelete
  22. OSR είμαι μέσα. τι έχεις υπόψη σου;

    ReplyDelete
  23. πολλά καλά!!

    καταρχήν κατά τη γνώμη μου είναι καλό να γίνει μια συνάντηση για όποιον ενδιαφέρεται για ενημέρωση ουτως ώστε να αποφασιστούν τρόποι αντίδρασης

    εαν συμφωνείς θέλεις να προτείνεις εσύ τόπο και χρόνο;

    ReplyDelete
  24. ευκαιρία να του κάνει τη ζωή μαυρη τώρα που θα τον παντρευτεί.

    ReplyDelete
  25. mana isos an pas gia kammia ekdilosi diamartyrias, exo pou kanena ipourgeio. gia perissotera sto blog tou osr.

    ReplyDelete
  26. OSR να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση στο γραφείο και θα σου στείλω email.

    ReplyDelete
  27. "Οι μουσουλμανικές χώρες αποκλείεται να πάνε ποτέ μπροστά. Ώσπου, οι νόμοι τους είναι ό,τι προστάζει το Ισλάμ, θα ζουν στο σκοτάδι."
    Λίγο απόλυτη δεν είσαι;

    ReplyDelete