Monday, 12 December 2011

Οι γιορτές της κρίσης


Πρέπει να το έχουν προσέξει και άλλοι δεν γίνεται. Οι τιμές που ακούω φέτος για πρωτοχρονιάτικα αλλά και χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν έχουν πάρει φόρα, φόρα κατηφόρα.

Παλιά, όταν η παρέα δεν είχε παιδιά, σκυλιά και έννοιες παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεσηκώναμε τους τόπους. Ήταν εποχές που κλείναμε ολόκληρο μαγαζί για την πάρτη μας. Και όταν δεν κλείναμε το μαγαζί, κρατούσαμε τραπέζια. 80, 90, 100 λίρες ήταν τότε το άτομο. Δεν θυμάμαι να έπεφταν οι τιμές κάτω από τις 50 λίρες. Θυμάμαι όμως να συζητούμε για «προσφορές» ξενοδοχείων με τιμές 180, 250 ευρώ για το ρεβεγιόν. Και ήταν φορές που η διαμονή δεν περιλαμβανόταν.

Τέλοσπαντων, πολλά λεφτά αλλά τα δίναμε. Δεν είχαμε δάνεια και δεν είχαμε κρίση. Και φυσικά δεν είχαμε μυαλό να κάνουμε οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια σταματήσαμε τα πανηγύρια. Κατά κύριο λόγο εξαιτίας των παιδιών και κατά δεύτερο εξαιτίας της κρίσης. Βλέπω όμως κάτι τιμές απίστευτες. 35 ευρώ, όχι λίρες για το ρεβεγιόν. Πριν από 5 χρόνια ούτε έξω από το κλαμπ δεν περνούσες με τέτοια λεφτά. Τώρα σε παρακαλούν και σε ποτίζουν και απεριόριστα.

Μετροφυλλώ τον Γαστρονόμο. Διαφημίζουν στο εξώφυλλο συνταγές για το γιορτινό τραπέζι με ταπεινά υλικά. Απίστευτο... Κάτι παρόμοιο είδα νομίζω και στις Χρυσές Συνταγές. Που είναι οι εποχές, που οι γιορτινές συνταγές δεν έπεφταν κάτω από φασιανό με σος από μούρα του Μαύρου Δάσους, πάπια πορτοκάλι Βουργουνδίας και έτρεχες η ηλίθια να αγοράσεις τα πορτοκάλια Βουργουνδίας μια κοπή λίρες, πατέ από συκωτάκι χήνας και μους χαβιάρι δεν ξέρω και εγώ με τι; Φέτος θα τη βγάλουμε με κοτοπούλα παραγεμισμένη συνοδεία πατάτες στο φούρνο. Που είναι οι εποχές, που υποδεχόσουνα το νέο χρόνο με σαμπάνια γαλλική, στο ανάλογο ποτήρι φυσικά; Τώρα και το κρασί της Κυπερούντας μια χαρά μας κάνει.

Τα ψώνια στα καταστήματα ελάχιστα. Έβγαλε το τάδε κατάστημα εκπτώσεις, μου έλεγε η κολλητή, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πάει να ψωνίσει. Μια χαρά περνούμε και με αυτά που έχουμε. Και δόξα σοι ο Θεός έχουμε να φάμε, έχουμε να φορέσουμε, έχουμε να παίξουμε.

Και το κυριότερο έχουμε ο ένας τον άλλο. Πες μου αν θέλεις τι φοβάσαι τις γιορτές, τραγουδούν οι Πυξ Λαξ. Εγώ φοβάμαι για τις άδειες θέσεις στο γιορτινό τραπέζι που όλο και πυκνώνουν.

17 comments:

  1. εγώ που συνήθως ρεβενιον κάνω στ αθήνα τ εχω συνηθίσει πλέον, η κρίση μας έπιασε από νωρίς. Ακούς ρεβεγιόν στ Βυζαντινό με 50 ευρώ τ άτομο.
    Άντε, καλωσορίσατε στ Ευρώπη.

    ReplyDelete
  2. Ρε master chef ηντα διαφοράν έσιει το πορτοκάλιν της Βουργουνδίας που το πορτοκάλι της Τρασιηπέδουλας?

    ReplyDelete
  3. γουάου τούτο με τες άδειες θέσεις εντυπωσίασεν με πολλά.

    κατά τ’άλλα τούτον εν το *comfort* zone!

    ReplyDelete
  4. 30 ευρώ στο Βυζαντινό; απίστευτο Μις.

    Αχάπαρη ήταν οι εποχές των παχουλών αγελάδων. άμαν η συνταγή ελαλούσε πορτοκάλια Βουργουνδίας, έβαλλες πορτοκάλια Βουργουνδίας. εν επήαινες στην Τρασιηπέδουλα να κόψεις.

    Comfort zone χα? εν τζαι έσεις άδικο Σικε.

    ReplyDelete
  5. 350ευρώ σε ξανοδοχείο στη Λεμεσό, διαμονή και δείπνο και γεύμα την πρωτοχρςνιά ΚΑΙ τα 2 άτομα μαζί.

    Έπαθα σοκ. Αλλά καλλύτερα έτσι. Κάμνουμε λίον επαναπροσδιορισμό, καθίσκουμε τη μάππα χαμέ...

    Και μετά μεν έχεις έννοια, πάλε τζιπάνω έννα παν.

    Πολλά καλό το κρασί της Κυπερπούντας. Να πιούμε εις υγείαν.

    ReplyDelete
  6. σάννα κάποιος υποτιμά το κρασίν της Πιτσιλλιάς;;;;;
    έγλεπε κόρη Μάνα!

    πάντως ήταν υπέρακριβα τα ρεβεγιόν, καλλίττερα έτσι. Άλλωστε η κρίση για να περάσει πρέπει το χρήμαν να κυκλοφορά, εννεν;

    ReplyDelete
  7. 35 ευρώ ούτε για το μετακλάμπικο πρωτοχρονιάτικο πρόγευμα δεν έφταναν κάποιες χρονιές!!! Όχι για ρεβεγιόν! Άραγε θα ισχύσει φέτος ο πρωτοχρονιάτικος 3πλασιασμός των τιμών σε καφεστειατόρεια;
    Αφού ο Φασιανός έφυγε από το Δείπνο της Πρωτοχρονιάς,μάλλον προσπαθούν να μας συνεφέρουν.
    Βέβαια όπως λέει και η Ποστ,για να περάσει η κρίση πρέπει να κινηθεί και το χρήμα...

    ReplyDelete
  8. Τι εννοείς τις άδειες θέσεις που όλο και πυκνώνουν?

    ReplyDelete
  9. Moonlight Με την πρώτη ευκαιρία, μόλις πάρουμε ανάσα (σε καμιά δεκαριά χρόνια) εννοείται πως θα πάνε πάνω οι τιμές. αφού ήμασταν κορόιδα που τα σκάγαμε χοντρά γιατί να μην το κάνουμε ξανά;

    Εν το υποτιμώ. το τζυπερουντιότικο το κρασί αρέσκει μου. μάνι μάνι εθίχτηκες κόρη Ποστ.

    Θάλασσα θα κινηθεί το χρήμα. όχι να το πετάσσουμε όμως. με μέτρο και με σύνεση.

    Ίνα εννοώ αυτούς που φεύγουν. παππούδες και γιαγιάδες που πεθαίνουν, φίλοι που φεύγουν, άνθρωποι που χάνονται. κυρίως όμως αναφέρομαι σε αυτούς που πεθαίνουν.

    ReplyDelete
  10. Ναι, ούτε εγώ το εκατάλαβα τούτο με τις άδειες θέσεις...επέθανεν κανένας;
    Επίσης, καλή φάση που κατεβάζουν τις τιμές αν και δεν με βλέπω ούτε και φέτος να πηγαίνω έξω πρωτοχρονιά. Πολύς συνωστισμός και φασαρία για το τίποτε.
    Εξάλλου, για να κυκλοφορεί το χρήμα έννεν που εσκαρφιστήκασιν τζιαι τούτες τις εταιρείες που κάμνμουν προσφορές μισή τιμή διάφορες υπηρεσίες π.χ. να φάεις σε εστιατόριο, να κάμεις τα νύσια σου, να πάεις γυμναστήριο κλπ. Εγώ έπιασα πολλές που τζείνες τις προσφορές ως τωρά, αν μη τι άλλο διούν σου έναν κίνητρο!

    ReplyDelete
  11. Έννεν ούλλοι που ερίξαν τες τιμές, έσιει κάποιους που ακόμα ζιούν στον κόσμον τους.
    Πάντως για το κρασίν της Κυπερούντας έσιεις άδικο, εν πολλά καλόν.

    ReplyDelete
  12. Μανα σας χαιρετω απο τον πλανητην Αρη ;ΡΡΡ
    Εν εκαμα ποττε (ουτε επηα σε) τραπεζι με "φασιανό με σος από μούρα του Μαύρου Δάσους, πάπια πορτοκάλι Βουργουνδίας ... πατέ από συκωτάκι χήνας και μους χαβιάρι δεν ξέρω και εγώ με τι; "
    Τζαι την σιαμπανια, γουελ, εν την εχουμεν σε καμιαν υποληψη!

    Το τραπεζι παντα περιλαμβανει κυπριακα προιοντα!

    Αλλα τζι εγω φοουμαι "τις άδειες θέσεις στο γιορτινό τραπέζι που όλο και πυκνώνουν."

    ReplyDelete
  13. ναι επέσαν οι τιμές εν αλήθκεια...ε μα ο κόσμος εν έχει και όσα έχει εν θα τα δώσει ούτε για fancy outtings ούτε για fancy dinners..

    50-60 ευρό open bar στους πιο πολλούς τόπους.
    Το 1999 το Zoo ήταν νομίζω 60 λίρες με 1 ποτό!

    Τούτο με τες άδειες θέσεις νιώθεις το πιο έντονα τις γιορτές...

    ReplyDelete
  14. Eolica αν είχαν το νου τους τζαι εκάμναν καλές προσφορές την ώρα που έπρεπε την ώρα της κρίσης δεν θα ετραβούσαν τόσο τα μαλλιά τους.

    Marco εν τζαι είπα ότι εννε καλό. είπα ότι εν έσσει το στάτους της σαμπάνιας.

    Την Πρωτοχρονιά με επιάναν οι αππωμάρες Γρούτα στο γιορτινό τραπέζι. ευτυχώς μια φορά το χρόνο ήταν.

    Ράνια η αδερφή μου θυμήθηκε εποχή που ήθελε η Άκρη, που τότε μόνο ανήλικα έβαλλε μέσα 40 λίρες το άτομο...

    ReplyDelete
  15. Τι ξεπεσμός?? Πως θα φουμιστούμε του κύκλου μας ότι εδώκαμε 500 ευρω για διαμονή σε ξενοδοχείο???

    Απορίες:- Η Βουργουνδία που κόφκει???
    - Σε τούτα τα "ρεβεγιά" τι κάμνουν??? Εν επαρευρέθηκα ποττε..ενημερώστε με πλις

    ReplyDelete
  16. Προτιμώ τα οικογενειακά τραπεζώματα!
    Οι παραπάνω στην Κύπρο εν έχουν υπόθεση... Βκάλλουν τες τιμές στα ύψη, τζαι οι υπηρεσίες τους εν της συμφοράς.

    ReplyDelete
  17. Σας χαιρετώ απο την Κυπερούντα! Εν το ήξερα ότι εν τόσο διάσημο το κρασί μας! Ποστμπάμπιλον εσύ από πού είσαι απο την Πιτσιλλιά ακριβώς και επροσβάλτηκες?

    ReplyDelete