Monday 26 March 2012

Save the date




Συνταρακτικά νέα για όσους πρόκειται να παντρευτούν. Όσοι πάλι χόρεψαν το χορό του Ησαϊα προλαβαίνουν να μετανιώσουν και για το γάμο και για τα μεγάλα νέα που ακολουθούν.

Λοιπόν, κύριοι και κυρίες, κυκλοφορεί νέα τάση, δηλαδή παίζεται κιόλας να είναι παλιά, αλλά εγώ τώρα την πήρα είδηση. Τα ραραραραααααααααααααα. (ήχος τυμπάνων, μην συγχύζεστε).

Save the date. Έτσι λέγεται η νέα τρεντιά στους γάμους. Όπου κανένα τετράμηνο πριν από το γάμο μοιράζεις κάρτες, σε μέγεθος προσκλητηρίου, παρακαλώ και ανακοινώνεις με ύφος ότι πρόκειται να παντρευτείς λέγοντας σε αυτούς που σκοπεύεις να καλέσεις, πότε είναι το μεγάλο γεγονός και να μην κανονίσουν κάτι άλλο εκείνη την ημέρα…

Προ –προσκλητήριο. Μπας και δεν το μάθουν όλοι, μπας και ξεφύγει κανένα φακελάκι, μπας και δεν γίνει η ανάλογη φιγούρα.

Όποιος έχει περάσει από το λούκι του κυπριακού γάμου (όχι του γάμου itself ως θεσμού), υποθέτω θα συμφωνήσει μαζί μου πως το χειρότερο είναι τα καλέσματα, τα οποία συνήθως αναλαμβάνουν οι γονείς, αλλά και πάλι είναι και άτομα που καλεί το ζευγάρι. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω την ίδια διαδικασία δύο φορές απλά και μόνο για να ανακοινώσω ότι παντρεύομαι.

Και σιγά το γεγονός στο μεταξύ, να έπαιρνα το Νόμπελ, καταλαβαίνω γιατί να θέλω να το πει τζαι ο κώλος μου. Νόμπελ στην Κύπρο βλέπουμε κάθε εκατό χρόνια. Να χαριεντίζομαι επειδή παντρεύομαι με εκατό γάμους κάθε σαββατοκυρίακο είναι απλώς γελοίο.

Άστε, που υπάρχει κανένας που να αποφασίζει να παντρευτεί και να το κρατά μυστικό; Αφού, μόλις βάλουμε κάτω την ημερομηνία, παίρνουν φωτιά τα sms. Εμ γάμος είναι να μην ενημερωθούν φίλοι και γνωστοί; Να μην αρχίσουν οι ετοιμασίες; Να μην συγκλονιστεί το παγκόσμιο, άντε το παγκύπριο από το μεγάλο γεγονός;

Για αυτό λοιπόν, αν θέλετε να κάνετε φιγούρα ξεχάστε κρίση και οικονομίες. Ετοιμαστείτε για προσκλητήρια και για προ –προσκλητήρια. Δείτε το και ως άσκηση πριν από το γάμο. Αν τα παραδώσετε περπατητοί, θα είστε μοντελάκια μέχρι τη μεγάλη ημέρα…

Υγ. Αν η δεξίωση είναι στους κήπους του σπιτιού σας ακόμη καλύτερα. Τότε είστε εντελώς μέσα στη νέα τάση.

27 comments:

  1. Αυτό που κανένας δεν εσκέφτηκε μέχρι σήμερα είναι να προσκαλέσει κόσμο μέσω βίντεο στο youtube. Και οικονομικό, και οικολογικό, και στέλνεται δωρεάν μέσω μέηλ, και πρωτότυπο από πλευράς δημιουργικότητας.

    Λέξεις άγνωστες για το συνάφι μας.
    Παρεμπιπτόντως, φέτος έχω μόνο έναν γάμο προγραμματισμένο και άρχισα να απορώ ευχάριστα!

    ReplyDelete
  2. Αν η Σούζαν Μπεστ Φρεντ Γουωτέβερ από τη Μινεσόττα σε προσκαλούσε στο γάμο της 2 εφτομάδες πριν, εν ήταν να την shέσεις;

    I actually did this, αλλά όι με ούλλον τον κόσμο - duh!! Μόνο με τζείνους που λόγω απόστασης θα ήταν γελοίο να τους καλέσεις πιο αργά. Και με email, σαφώς.

    ReplyDelete
  3. στην Ελλαδα τα προσκλητηρια τα στελνουμε μεσω ταχυδρομειου και δεν αναφερομαι αποκλειστικα σε αποστολες στο εξωτερικο, αλλα και σε φιλους που μπορει να μενουν 20 λεπτα πιο κατω.
    Ειναι το πιο επισιμο νομιζω και πραγματικα εγω θα ντρεπομουν να βαλω τη μαμα μου να τρεχει να καλεσει τοσο κοσμο, πορτα-πορτα. το νιωθω λιγο ασχημο να την κουρασω τοσο επειδη εγω αποφασισα να παντρευτω.
    ειναι εθιμα ομως αυτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάτι τέτοια βλέπω και αποφάσισα να κάνω τον γάμο στην Ελλάδα. Και άμα τους λέω "δεν θέλω τα κυπριακά έθιμα", παρεξηγούνται κιόλας.

      Χ.

      Delete
    2. Μια πιο διπλωματική απάντηση είναι προτιμώ τα ελληνικά έθιμα :))

      Delete
    3. ούτε εγώ θα έβαζα τους γονείς μου να τρέχουν, αλλά ούτε το θεωρώ σωστό να καλείς κόσμο με ταχυδρομείο. αν δεν θέλεις/μπορείς να κάνεις χρόνο να δεις τον άλλο για λίο τζαι να τον καλέσεις, θέλεις τον όντωσ στο γάμο σου;
      εμένα τούτο με το ταχυδρομείο θυμίζει μου χωρκά κυπριακά που εν λίο μεγάλα τζαι πέρνουν του ταχυδρόμου μια σακκούλλα προσκλητήρια τζαι θκιαμοιράζει τα του χωρκού άμπα τζαι μείνει κανένας με το παράπονο!

      Delete
    4. Μουν, σε καταλαβαινω πώς το εννοείς.
      Αυτό που με κάνει να νιώθω άβολα είναι να πάω σπίτι κάποιου να τον καλέσω και εμμέσως να τον υποχρεώσω να έρθει. Εμένα προσωπικά μου έχει συμβεί να έρθουν να καλέσουν εμένα και το γκομενάκι σε γάμο συναδέλφου του, να κάτσουν 2 ώρες (χωρίς να μεέχει ενημερώσει κανείς από πριν για να τακτοποιήσω λίγο και το σπίτι) στη διάρκεια των οποίων σέρβιρα καφέ, γλυκό, φαΐ και ποτό και να ακούω όλες τις λεπτομέρειες ενός ζευγαριού το οποίο δεν ήξερα καν.
      Όταν έφυγαν ξεκαθάρισα του γκομενακίου ότι ένιωσα άσχημα από όλη αυτή τη στρατηγική και ότι μας κόλλησαν λίγο στον τοίχο...
      Ξέρεις τι θα ήταν σούπερ ιδέα για τον κόσμο που δε μένει στο εξωτερικό;
      Να κάνεις ενα πάρτυ (να γνωριστούν και οι φίλοι/ συγγενείς από τις δύο πλευρές) και ο καθένας να πάρει φεύγοντας την πρόσκλησή του.

      Delete
  4. Εεε μα ακατάγνοτα χρυσή μου. Να μεν το κάμουμε βούκινο ότι θα παντρευτούμε τζιαι να εισακουστείς στις 5 γωνιές που'σhει η νήσος μας; Εεε δεν λέει γάμος χωρίς χωχόηρο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε φακελούδι τζιαι εμείς (σκέφτοντε οι δε νεόνυμφοι) πρέπει κάπως να το διατυμπανίσουμε ότι κάμνουμε πανυήρι...εεε γάμο έθελα να πω.

    Τρέντι ξι-τρέντι τούντα μουσκουρούθκια για το θεαθήνε εν πολλά υποκριτικά τζιαι ανούσια. Όι για να δει κανένας πόση ματαιότητα υπάρχει! Αχχ ας όψεται...

    Καλημερούδια Μάνα :)

    ReplyDelete
  5. Το πρήξιμο που υφίσταμαι από μέλλουσες νύφες φίλες είναι τέτοιο που και να θέλω δεν μπορώ να ξεχάσω την ημερομηνία του γάμου τους. Αν είναι κάτι λιγότερο από στενοί συγγενείς ή στενοί φίλοι δεν πάω έτσι κι αλλιώς.

    Νόμιζα το save the date ήταν για ανθρώπους που θα καλέσεις στο εξωτερικό και θα πρέπει να προγραμματίσουν το ταξίδι τους έγκαιρα.

    ReplyDelete
  6. Αντίχριστε όχι μόνο πιο οικολογικό αλλά θα το δουν και περισσότεροι. αν είναι να γίνει ο γάμος παναϋρι να γίνει.
    κανένα γάμο εμείς φέτος. για του χρόνου ευελπιστούμε στο δικό σου χε χεχε.

    Sike τη Σούζαν από τη Μινεσότα θα την έσσεζα αν με καλούσε δύο βδομάδες πριν. μια φίλη όπως που τη βλέπω κάθε βδομάδα θα την επαράχεζα να μου δώσει προ προσκλητηριο και πιθανώς να την έκραζα, όπως κάμνω τώρα χε χε.

    Μις είναι ωραίο το ταχυδρομείο. ο πεθερός μου που του αρέσκουν οι επισημότητες έθελε να τα στείλει όλα μέσω ταχυδρομείου.

    Πολλή ματαίοτητα Λουκρεζία, αλλά είπαμε. εν κοσμοιστορικό γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο (μέχρι τον επόμενο γάμο).

    Brenda φυσικά και είναι για το εξωτερικό και όχι για τον κόσμο που θωρείς κάθε μέρα και κάθε βδομάδα.

    ReplyDelete
  7. Εγώ είμαι με τη Σάικ σε τούτο. Έστειλα email σε φίλους που εν τους βλέπω τόσο συχνά αλλά θέλω να είναι στο γάμο καθώς και σε φίλους που είναι στο εξωτερικό. Τωρά εν μπορώ να φανταστώ τον κύριο Πάμπο τζιαι την κυρία Μαρούλλα να κάμνουν τον γυρό ούλλων των σπιθκιών των γνωστών τους ΘΚΙΟ φορές, για να δώσουν το προ-προσκλητήριο τζιαι μετά το προσκλητήριο! Αλλά αν έσιει τόσο χαντούς που εννά το κάμουν, τι να πω; Άβυσσος η ψυχή του Κυπραίου!
    (καλημέρα!!)

    ReplyDelete
  8. Ναι, εν απλά αμερικανιά. Θωρούν το οι γουέντιγκ πλάνερς τζαι λαλούν τα της Κυπραίας τζαι νομίζει ότι ζει στο σεξ εντ δε σίτι.
    Καταλάβω ότι ειδοποιάς τα άτομα που θέλεις (τζαι ξέρεις ότι θέλουν) να μπορούν να έρτουν που πριν, αλλά κανεί τζαι το προφορικό.
    Καταλάβω τούτο που λαλεί η σάικ, να καλέσεις τους εξ' αποστάσεως που πιο πριν για να μεν σου την πουν, ε τζαι κανεί!!!!!!

    ReplyDelete
  9. μια χαρά εν τα save the dates για κόσμο που πρέπει να κάμει plan ahead για να έρτει στον γάμο!


    Αντίχριστε ελπίζω ναν τον γνωστό γάμο που έχεις προγραματισμένο!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αντίχριστε ελπίζω να εν τον δικό μου γάμο που περιμένεις α!! Αν όχι, σημαίνει πρέπει κ εγώ να κάμω save the date!! :))

      Delete
  10. Να τον φανταστείς τον Πάμπο τζαι τη Μαρούλα να φακκούν γυρούς Eolica. Δεν μιλώ για το φυσιολογικό να ενημερώσω κόσμο που θέλω να καλέσω. Μιλώ για κανονικά προσκλητηρία τυπωμένα στο τυπογραφείο, που δκιαμοιράζονται καναδκυό μήνες πριν από τα κανονικά...


    Moonlight μια χαρά παίζει η εξήγηση της πλάνερ.εν το σκέφτηκα αλλά εν καλή εξήγηση.

    Ράνια ξέρεις κάτι; επρογραμμάτισε το γάμο του τζαι εν λαλεί κάτι;

    ReplyDelete
  11. Ε κανει σιορ!
    Οποιος αθθυμηθει ας ερτει!
    Εν να τους αθθυμιζω συνεχεια?

    ReplyDelete
  12. Πάντα είχα απορία πώς ονομάζουνται τα "χαρτώματα" στα αγγλικά. Τί μαθαίνει κανείς μες τούντα μπλόγκς τελικά...

    ReplyDelete
  13. Αμερικανιές που γινονται εδω και αιώνες αλλα τωρα φαινεται ηρταν στην Κυπρο. ΕΛπιζω τουτα να τα στελλουν τζαι να μεν δεχεσαι τες σπαστικές επισκεψεις καλεσματος χ2.

    ReplyDelete
  14. Εγω παντως σκεφτηκα τα μαγνητακια ψυγειου save the date για τιις φιλεναδες μου μονο, για πλακα πιο πολυ.Το προ-προσκλητηριο ειναι too much για τη Κυπρο νομιζω.

    http://www.k-tipos.gr/ktipos/printing/index.php

    ReplyDelete
  15. εν τζαι να παρακαλούμε θέμα κόρη Γρούτα. αν θέλει να έρτει ας έρτει σιόρ.

    Επ Ινβίκτους να μάθεις τζαι κάτι που μας.

    Πρασίναδα η απάντηση είναι αρνητική. πηαίνουν τζαι διούν τα. ίντα μετά να τους παρεξηγήσουν, ότι εστείλαν τα;

    Ανωνυμε να φυλάξεις ένα μαγνητάκι για τη She. θα είναι πολύ πρωτότυπο για τη συλλογή της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε μα! Αντι να κοιταξουν μονοι τους, να ενδιαφερτουν να μαθουν ποτε εν ο γαμος, αμπα τζαι ξηασουν, εν να τους βουρω εγω?

      Κανονικα εν επρεπε να καλιουμεν καθολου! Επρεπε να ειναι υποχρεωμενος ο αλλος να ερευνησει, να μαθει τζαι αν θελει τζαι πρεπει, να' ρτει!

      Επαρασχεσα το? ΟΚ :ζ

      Delete
  16. Ομολογώ πως εν ήξερα ότι εφκηκε τζαι τούτη η ιστορία τωρα. Μια φορά ακουσα στο ράδιο ενα επιχειρηματία που αγανακτισμένος που τα πήαιννε έλα στους γάμους λέει" ας βάλουν σιορ ενα αρ. τραπεζικου λογαριασμού να τους τα στέλλουμε τζιαμε να τελειώνει η ιστορία"
    Και συμφωνώ.

    ReplyDelete
  17. Εμ,έχει αρκετό κόσμο που το κάνει στην Κύπρο,τουλάχιστον στην γενιά των -30+ ,στέλλοντας κι ένα γλυκό ή δωράκι με το προπροσκλητήριο. Λόγω διαδυχτίου,το να μπεις σε ένα αμερικάνικο σάιτ γάμων σου ανοίγει τα μάτια σε όλες τις ξένες ιδέες και σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να υϊοθετήσεις κάποιες από αυτές,ειδικά αν θέλεις να κάνεις το καινούριο ή να εντυπωσιάσεις στο Νόμπελ σου,διότι Μάνα,σίγουρα περί Νόμπελ πρόκειται ο χορός του Ησαϊα/Δημαρχείου.Τί νόμιζες δηλαδή; :)))))))))))))
    Οι στενοί φίλοι,σου λένε την ημερομηνία μόλις την μάθουν,οπόταν ξέρεις να τη φυλάξεις.
    Η πρόσκληση μέσω ταχυδρομείου είναι όντως η πιο επίσημη και μάλιστα αν το κάνεις 2-3 μήνες νωρίτερα,αχρείαστο το προπροκλητήριο. Βέβαια στην Κύπρο υπάρχει κόσμος που θέλει να τον επισκεφθείς,να τον τιμήσεις τέλοσπάντων ζητώντας του να έρθει στο γάμο σου.

    ReplyDelete
  18. Το "save the date" γίνετε για πρακτικούς λόγους και όχι για μόστρα. Το κάνεις όταν θέλεις να ενημερώσεις φίλους και συγγενείς ότι επίκειται γάμος, αλλά δεν έχεις τις λεπτομέρειες για εκκλησία, χαιρετίσματα, κτλ. Όπως είπαν και άλλοι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το κάνεις επίσημα σαν δεύτερο προσκλητήριο, μπορείς κάλλιστα να στείλεις sms, email, τηλέφωνα κτλ.

    ReplyDelete
  19. Παντρεύεται ακόμη ο κόσμος... Κοίτα να δεις... Τσ τσ τσ...

    ReplyDelete