Monday, 14 May 2012

Πόσο μαμά είσαι;



Αυτό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού Time. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και έγινε χαμός. Με τη φωτογραφία του... ξέχασα το όνομά του παιδιού που είναι 4 χρονών και της μάνας του που είναι 26. «Είσαι αρκετά μαμά;», είναι το ερώτημα που συνοδεύει το εξώφυλλο του περιοδικού, το βασικό θέμα του οποίου είναι αφιερωμένο στα παιδιά που είναι υπερβολικά προσκολλημένα στις μαμάδες τους, αλλά και στις μαμάδες που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τα βλαστάρια τους.

Το περιοδικό έκαμε πάταγο, παντού όπου δημοσιεύτηκε το θέμα έπεσαν πολλά σχόλια,  αντιδράσεις, συζήτηση και φυσικά υστερία.

Να ξεκινήσω, λέγοντας ότι θεωρώ το θηλασμό κάτι πολύ καλό. Τη μεγάλη τη θήλασα σχεδόν 9 μήνες, 4 μήνες φουλ και τους υπόλοιπους πρωί και βράδυ. Το έκαμα χωρίς κανένα πρόβλημα, είχα τόσο γάλα που περίσσευε και πότιζα και το σκύλο. Μάλιστα είναι ομογάλακτος αδερφός  ο λεβέντης.  Τη μικρή τέσσερις μήνες, τέτοια φαγάνας που είναι, δεν χόρταινε. Και έτσι περάσαμε στο μπιμπερό.

Από την άλλη όμως όσο ωραίο και να να είναι να θηλάζεις το παιδί σου, δεν πάυει σε κάποια φάση να είναι αγγαρεία. Σημαίνει ότι δεν μπορείς να φας ορισμένες τροφές, να πιεις αλκοόλ, αν αρρωστήσεις τη βγάζεις με πανατόλ σκέτα και πρέπει να είσαι σπίτι να το θηλάζεις. Ήταν απελευθέρωση για μένα όταν σταμάτησαν. 

Ξέρω κοπέλες που θηλάζουν μέχρι τα 2, 3 ακόμη και 4 χρόνια τα παιδιά τους. Συγνώμη αλλά το βρίσκω γελοίο. Να μπορεί να φάει το μωρό σούβλα και παϊδάκια για παράδειγμα και να θηλάζει ταυτοχρόνως ; Έλεος.

Συνήθως όταν θηλάζουν τα μωρά είναι και μέσα στο δωμάτιο των γονιών. Πως να κάμεις σεξ, να μιλήσεις, να πλακωθείς με τον άλλο,να αφήσετε τις σκοτούρες, να έρθετε κοντά με ένα 3χρονο στο δωμάτιο; Και μην μου πείτε, πως συνέχεια το σεξ σκέφτομαι. Εκτός από μάνα είμαι και σύζυγος. Είμαι και γυναίκα. Θέλω να ανεβάζω την μπλούζα μου και να χαίρεται ο σύντροφός μου ότι θα πηδηχτούμε , όχι η κόρη μου ότι θα τη θηλάσω.

Ακούω επιχειρήματα ότι έρχεσαι πιο κοντά με το παιδί... Σχετικό και αυτό. Η τρίτεκνη η κολλητή δεν θήλασε κανένα. Είναι μια υπέροχη μάνα, κοντά στα παιδιά της. Δεν τους άφησε κανένα κενό, επειδή δεν τα θήλασε.

Το κεντρικό άρθρο του περιοδικού δεν είναι ο θηλασμός. Είναι μια μέθοδος που στις ΗΠΑ, δεν ξέρω τι γίνεται με τις υπόλοιπες χώρες, βρήκε πολλούς φίλους, για να μεγαλώνεις το παιδί σου. Λέγεται parenting, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει την ανατροφή του παιδιού με τη μέθοδο της προσκόλλησης, η οποία εισήχθη από τον αμφιλεγόμενο γιατρό Bill Sears.

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, η μητέρα οφείλει να θηλάζει το παιδί της και να κοιμάται μαζί του τουλάχιστον μέχρι τα 6 του χρόνια! Επιπλέον, θα πρέπει να είναι προσκολλημένη σε αυτό όσες περισσότερες ώρες της μέρας μπορεί, ώστε το παιδί να μην αισθανθεί λεπτό την έλλειψη της μητέρας. Η προσκολλητική αυτή μέθοδος κατακρίνεται έντονα, καθώς όπως είναι φυσικό, δεν είναι και το πιο νορμάλ πράγμα στον κόσμο ένα παιδάκι 6 ετών να εξακολουθεί να θηλάζει και να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά του.

Έχοντας μεγαλώσει με μια μάνα που πάντα με έσπρωχνε να είμαι ανεξάρτητη, να στέκομαι στα πόδια μου και να μπορώ να είμαι μόνη μου, βρίσκω τούτη τη μέθοδο τουλάχιστον αποκρουστική.

Η μεγάλη μου είναι σχεδόν 5 και σκέφτομαι ότι αν υπήρχε κατατσκήνωση που να δέχεται μικρά παιδιά θα την έστελνα με πολλή μεγάλη χαρά. Όχι να τη φωνάζω το βράδυ να αφήσει το  iPad για να θηλάσει...

Υπάρχουν τρεις  λέξεις για τους γονείς που συμπεριφέρονται έτσι. GET A LIFE. Ζήσε τη δική σου ζωή και μην εγκλωβίζεις το παιδί σου στα δικά σου όνειρα, στις δικές σου ελπίδες στη δική σου ζωή. Δεν σου ανήκει.

Άμαν πια εκνευρίστηκα.

Υγ. Αν μου έφυγε κανένας τόνος, κανένα λάθος απολογούμαι. Το Computer μου έσπασε και του Μοτορτζή δεν διάθετει ορθογράφο.


29 comments:

  1. ως γεγονός εν άρρωστες καταστάσεις τούτες.

    ο γιατρός έντζαι έσhει βυζιά τζαι οι γυναίκες που του κρώνουνται ένεχουν νού.

    ReplyDelete
  2. Θήλαζα την μικρή μου 25 μήνες μέχρι πριν 10 μέρες δηλαδή. Αποθηλάσαμε και όλα καλά. Δεν το θεωρώ επίτευγμα, για μένα ήταν κάτι φυσικό, θέμα ενστίκτου κυρίως. Δεν το θεωρώ και γελοίο σε καμία περίπτωση. Είναι πλέον πασίγνωστο ότι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 6μηνος αποκλειστικός θηλασμός και θηλασμός μέχρι τα 2. Το παιδί που τρώει σούβλα πίνει και γάλα φαντάζομαι, το ίδιο ακριβώς κάνει θηλάζοντας μαζί με πολλά άλλα οφέλη που δεν είναι της παρούσας. Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα σου να διαχειρίζεσαι το σώμα σου, το στήθος σου και την σχέση σου με τις κόρες σου όπως νομίζεις, άλλο τόσο όμως είναι και δικό μου γι' αυτό και οι χαρακτηρισμοί "γελοίο" είναι άτοποι. Το attachment parenting είναι τεράστια συζήτηση, έχει πολλές πτυχές και πάλι ο κάθε γονιός επιλέγει αν του κάνει ή όχι χωρίς να χαρακτηρίζει όσους έχουν άλλη άποψη.

    For your information we do have a life, we do have sex etc. etc. (no hard feelings)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://analiseto.tumblr.com/post/22985533065/oedipus-wrecks

      Για μένα το καλυτερο σχόλιο που διάβασα για το θέμα, αντιγράφω το ρεζουμέ που είναι “Τα παιδιά χρειάζονται αποδοχή, ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη. Εάν τα νιώσουν αυτά, και νηστικά που λέει ο λόγος να τ’αφήσεις, θα είναι καλά”

      Delete
    2. For your information Δεσποινα ο καθένας ότι θέλει γράφει στο μπλογκ του. Άτοπο ξέατοπο είναι οι αποψεις του.

      Άννα

      Delete
    3. for YOUR information Άννα, ο ίδιος καθένας που δεν έχει μετριασμό σχολίων σημαίνει δέχεται και τις απόψεις των αναγνωστών του.

      Delete
    4. Sike με πρόλαβες! Έχουμε ανοιχτά σχόλια για να γίνεται ανταλλαγή απόψεων φαντάζομαι :)

      Delete
    5. For your information Sike δεχομαι τις αποψεις των αναγνωστων μου. Εδειξα να ισχυει το αντιθετο κορη;

      Delete
    6. ξαναθκιάβασε...

      Delete
  3. Ναι στο θηλασμο, όχι στις υπερβολες!

    φιλια

    ReplyDelete
  4. εγώ είμαι παιδί που δεν εθηλάστηκε ποτέ!:)μπορεί να μεν εβκήκα πολλά νορμάλ αλλά σε τούτο οφείλονται κοινωνικοί παράγοντες αλλα με τη μάμμα μου έχω και γαμώ τις σχέσεις :)

    ReplyDelete
  5. Εγώ που εν εθήλασα κανέναν τζιαι πάλε εν ξηκολλούν που πάνω μου σε ποιάν σειρά να πάω να κάτσω? Τι εννοείς εν έσιει έτσι σειρά?

    ReplyDelete
  6. Εγω δεν έχω ακόμα κάνω μωρό και το βλέπω να έρχεται για καιρό ακόμα αλλα ελπίζω ότι θα μπορώ να θηλάσω. Τώρα πόσο δε ξέρω αλλα συμφωνώ με τη Δέσποινα ότι είναι μια πολυ προσωπική επιλογή το τι θα κανείς με τα παιδιά σου!

    ReplyDelete
  7. that image is disturbing!

    Rania

    ReplyDelete
  8. copy paste τζίνο που είπε η Ντάφοτιλ, κατα λέξη!

    ReplyDelete
  9. Εθηλασα μονο τον γιο μου ως 6 μηνων.

    Αν μετανιωνω απελπιστικα για κατι στην ζωη μου, ειναι που εν εθηλασα την κορη μου τζαι που εν εθηλασα περισσοτερο τον γιο μου. Στην πρωτη περιπτωση εν μου αφησαν περιθωρια οι γιατροι, στην δευτερη εφταια εγω τζι η ανασφαλεια μου - ενομιζα οτι εν εχορταινε το μωρο :ζ

    Ο θηλασμος εν υπεροχο δωρο τζαι για την μανα τζαι για το μωρο. Ο καθενας εσχει τα δικα του μετρα πας τουν τα θεματα, γι' αυτο καλα καμνουμεν να μεν κρινουμεν αν δεν εχουμεν ίδιαν πειρα.

    Το δικο μου μετρο λεει οτι ως 6 χρονων να τζοιμασαι με τον μωρο σου, εν ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Πως θα σταθει στα ποθκια του, μονο του, να αντιμετωπισει τον κοσμο?

    ReplyDelete
  10. Αν μεγαλώνεις το μωρό σου σύμφωνα με τα πρέπει και τις θεωρείες άλλων, το έχασες το παιγνίδι.

    ReplyDelete
  11. Ούτε εμένα με θήλασε η μάνα μου λόγω τεχνικών δυσκολιών. Παρόλα αυτά πιστεύκω ότι όσες έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάμουν εν ευλογία. Διότι έχεις ένα θείο δώρο που μπορεί να προσφέρεις στο παιδί σου εν κρίμα να του το στερήσει διότι μπορεί να χαλαρώσει το βυζί και να πέσει ας πούμε (άκουσα το τζαι τούτο). Τούτο πιστεύκω και είμαι τζαι λίον κάθετη. Σόρρυ.

    Για τις άλλες υπερβολές εν αξίζει σχόλιο αλλά μεν ξεχνούμε ότι η μητρότητα πάνω από όλα εν και ένστικτο ή βασίζεται στο ένστικτο, άμαν το ψάχνουμε πολλά με τις διάφορες μεθόδους που ακούγονται κατά καιρούς χάνουμε και την ουσία νομίζω.

    ReplyDelete
  12. Ούτε εμένα με θήλασε η μάμμα μου λόγω προβλημάτων που της το απαγόρευαν, αλλά όπως λαλεί τζαι η προλαλήσασα θα το έκαμνα αν εμπορούσα. Κατά τα άλλα, σόρυ, είχα δει κάποιο ντοκιμαντέρ πριν χρόνια για τούτη την κατάσταση, το κοπελλούδι δεν το έσωννεν η άλλη τζαι έβαλλεν το να βυζάνει. Δηλαδή έλεος!
    Για μένα εν κακό πάρεντινγκ τούτο, όπως το να υποκύπτεις σε κάθε κούτσι που κάμνει το κοπελλούδι σου: να τζοιμάται μαζί σου, να πηαίνεις σχολείο μαζί του, να μεν φέφκεις που σπίτι και να μένει με παππούδες ή άλλο άτομο....

    ReplyDelete
  13. Σταμάτησα να ακούω τους κανόνες και τις απόψεις των ειδικών. "Ακούω" τα παιδιά μου και εφαρμόζω κάποια από αυτά που μαθαίνω αναλόγως κατάστασης, αναγκών και λογικής. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Το ίδιο και οι ανάγκες του.

    ReplyDelete
  14. To αρθρο που εδωσε η Δεσποινα το λινκ ειναι πολυ ωραιο.Και γω ειμαι υπερ του θηλασμου (μεχρι 6μηνων) και οτι εχει πολλα οφελη.Ενα πολυ καλο σημειο στο αρθρο που με βρισκει 100% συμφωνη (προπαντων στο σημειο του πατερα) ειναι "Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος για να συνάψεις σχέση με το παιδί σου. Όχι όμως ο μοναδικός. Είναι άδικο και περιοριστικό να υπονοούμε ότι καλή μητέρα είναι αυτή που θηλάζει ή εκείνη που κοιμάται μαζί με το παιδί της ή το έχει συνέχεια κοντά της. Προσωπικά, αυτό που πάντα μου λείπει από παρόμοια άρθρα, είναι η αναφορά στο ρόλο του πατέρα στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού."

    ReplyDelete
  15. Ναι ρε παιθκιά αλλά άλλο μέχρι 6 ή και 12 μηνών και άλλο μεχρι 4(!!!) χρονών

    ReplyDelete
  16. Καισι η εικονα που εχω στο νου μου πραγματικη ιστορια, ειναι σε παρεα σε εστιατορειο μετα απο μακαρονια του φουρνου ενας τετραχρονος να ζητα βυζουι να φαει...
    Ελεος δηλαδη.

    Για αυτο και λεξη απογαλακτισμος εχει και την εννοια της ανεξαρτησιας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. en polla glyko na vlepeis to moro na thilazei.. en pou tes pio orees eikones pou nomizo iparxoun... alla oi j na ginounte aidiastikes... oria.. Get a life episis!! eipamen na exoun mian alfa sxesi alla oi tzai na men exoun prosopiko xoro..ta mora ennoieite.Episis oi parerades pou en thilazoun dld ennen kaloi gonioi? i an den pernoun toso xrono me ta kopelouthkia tous se simeio pou na ta pnioun diladi en apotiximenoi??? Mono skeftou na gineis kolitsida ton moron sou gia mia vdomada na deis pou tha ta peksoun.. Tin proti mera tha xarei , 2 tin episis e meta na deis pou to moro tha sou pei nisafi!!!
      I misirlou pou den tin thilasan pote
      klaps klaps snif snif...
      xx

      Delete
  17. Ούτε εμένα με θήλασαν λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών!

    Θέλω να θηλάσω τώρα! (διαφήμιση)

    ReplyDelete
  18. Τις τελευταίες μέρες έγιναν πολλές συζητήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία στο facebook. Τώρα βλέπω ότι έγιναν και εκτός αυτού.

    Ένα θα πω! Ο κάθε γονιός φροντίζει να μεγαλώνει το παιδί του όπως νομίζει ο ίδιος καλύτερα.

    ReplyDelete
  19. ευτυχώς Μάνα που τα γράφεις και ακούγεται ακόμα και η αντίθετη άποψη! Γέννησα την κόρη μου στο Η.Β και το τι είχα τραβήξει με αυτές τις καταπιεστικές απόψεις δεν λέγεται! ένιωθα τόσο αποτυχημένη που γέννησα με καισαρική(μετά από μόλις... 6 ωρίτσες πόνους και interventions), που η κόρη μου θήλασε μόνο 40 μέρες(μετά που χρειάστηκε ιατρική βοήθεια γιατί δεν χόρταινε και αδυνάτισε)και γενικά με όλες αυτές τις καταπιεστικές μεθόδους από ξανθές Αlpha mummy οι οποίες θεωρούν ότι άλλη δεν έκανε τον γιο μόνο η Μαριώ τον Γιάννη! Μετά τους 3 μήνες ξύπνησα από την μαύρη κατάθλιψη, κοίταξα το παιδί μου και κατάλαβα πως καλή μανά δεν σε κάνουν όλα αυτά αλλά η σχέση που έχεις με το παιδί σου και η αγάπη που θα του δώσεις. Ως εκπαιδευτικός πιστέυω οτι το παιδί έχει ανάγκη γονείς οι οποίοι μέσα από την αγάπη τους θα του καλλιεργήσουν τρόπους να σταθεί δυνατό και ανεξάρτητο και όχι να παραμένει μη κοινωνικοποιημένο και κολλημένο πάνω τους- ιδιαιτέρα δε που το attachment parenting φαίνεται να αγνοεί τον πάτερα και να άφορα μόνο το κόλλημα της μάνας...
    υγ. σαφέστατα υπέρ του θηλασμού ως τους 12 μήνες, αλλά όχι και να πυροβολούμε οποίαν δεν θέλει/μπορεί να το κάνει.

    ReplyDelete
  20. Μάνα με απογοητεύεις... έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του Dr Sears? Σίγουρα όχι, καθώς το attachment parenting -¨οχι parenting σκέτο - δεν έχει την έννοια της "προσκόλλησης", όπως την καταλαβαίνουμε στα ελληνικά (και δε ναφήνει έξω τον πατέρα!). Ως μαμά ενός πολύ δύσκολου μωρού, έχω βρει καταφύγιο και στήριξη στις συμβουλές του, και μου έχει προσφέρει τρομερή αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθω σε όλα τα τραγικά που άκουγα για το πώς έπρεπε να αντιμερωπίσω το μωρό μου - βλ. μέθοδο ελεγχόμενου κλάματος - απορριπτέα από τη σύγχρονη παιδιατρική αλλά όχι από τις πιο πολλές μαμάδες που ξέρω!! Δε λέει καθόλου ότι το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να κοιμάται με τους γονείς ή ότι ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει μέχρι τα έξι! όμως, σου λέει ότι αν επιλέξεις να το κάνεις, δεν είσαι μόνος, αλλά αυτό πρόκειται για φυσική επιλογή εκατομμυριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα μία επιλογή πανάρχαια, η οποία έχει εξοβελιστεί από τις μοντέρνες δυτικές κοινωνίες για διάφορους λόγους. Το αφιέρωμα του ΤΙΜΕ είναι προβοκατόρικο, ξέρεις πολλές γυναίκες να θηλάζουν 4χρονα με τέτοιο τρόπο; Όχι βέβαια. Από κει και πέρα, πρόκειται για επιλογή της κάθε μάνας. Με λυπεί να ακούω περί ανωμαλίας (πόσο "νόρμαλ" είναι π.χ. να πίνει γάλα από μπιμπερό ένα τρίχρονο ή να ειναι μπουκωμένο με την πιπίλα;;; Κι όμως, είναι σύνηθης εικόνα στην κυπριακή κοινωνία!!) , αλλά έχω συνηθίσει να διαβάζω τέτοια σχόλια και δεν παραξενέυομαι. Η κουλτούρα της οικογένειάς μου ευνοεί το θηλασμό, οι γιαγιάδες μου θήλαζαν τα μωρά τους 2-3 χρόνια, η μάνα μου με θήλασε πάνω από χρόνο, εγώ θηλάζω το μωρό μου 17 μήνες και συνεχίζουμε. Όσο για το πώς κάνεις σεξ με ένα μωρό στο ίδιο δωμάτιο, υπάρχουν κι άλλοι χώροι μες το σπίτι για να συνευρεθεί ένα ζευγάρι! Απολογούμαι για το σεντόνι. No hard feelings βεβαίως, διάλογο κάνουμε!

    ReplyDelete
  21. Α! Και ξέχασα να σημειώσω ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που μετά τον "απογαλακτισμό" του (συνήθως αναγκαστικό, λόγω επιλογής της μάνας) συνεχίζει να πίνει γάλα από άλλο ζώο (εφόσον αυτό θεωρείται απαραίτητο για τα μωρά μέχρι τα δύο χρόνια, τουλάχιστον), ενώ, το ιδανικό, θα ήταν να θηλάσει όσο χρειαστεί και να μην ξαναπιεί γάλα ποτέ στη ζωή του!!

    ReplyDelete